spot_img

Βριλήσσια: Εξοχή στην πόλη

Τα Βριλήσσια είναι αστική περιοχή και δήμος στην περιφέρεια του Βορείου Τομέως Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Καταλαμβάνουν έκταση 3,8 τ.χμ., έχουν πληθυσμό 30.741 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και αναπτύσσονται σε υψόμετρο κέντρου 245 μ.

Η περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά με το Πεντελικό όρος ενώ η δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού ανάγεται στο 1930 στη θέση Πάτημα για την αποκατάσταση ακτημόνων προσφύγων καλλιεργητών, εντασσόμενος στα διοικητικά όρια της τότε Κοινότητος Χαλανδρίου μεταξύ Παλλήνης, Αθήνας και Κηφισιάς.

Πυρήνας του σύγχρονου οικισμού είναι ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου στην κεντρική πλατεία και καθίσταται προσβάσιμος μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου από τους σταθμούς του Μετρό και του Προαστιακού Πεντέλης και Δουκίσσης Πλακεντίας, στους ομώνυμους κόμβους 12 και 13 της Αττικής Οδού.

Τα Βριλήσσια μετρούν περισσότερα από 23 συναπτά θερινά φεστιβάλ και επιστημονικές διαλέξεις στα πλαίσια του θεσμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Φημίζονται για το σαφή διαχωρισμό των χρήσεων γης, την άρτια ρυμοτομία, τα υψηλά ποσοστά ιδιωτικού πρασίνου και την αγάπη των κατοίκων τους για το φυσικό περιβάλλον. Είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές που διαθέτουν ποδηλατόδρομο. 

Το υδραγωγείο στην πλατεία Κύπρου (φωτό) είναι το πιο iconic σημείο της πόλης. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 1956 αλλά βρίσκεται ακόμα εκεί. Τα Βριλήσσια είναι μια περιοχή στην οποία χαίρεσαι να ζεις. Μοναδικά εστιατόρια, μπαράκια, μεγάλες πλατείες, πράσινο, ωραίος κόσμος. Ξεχωρίσαμε κάποια και σας τα παραθέτουμε. 

Η Έλη του Κλου
Λεωφ. Πεντέλης 110, Βριλήσσια, τηλ. 2108037773
  

Όλοι οι δρόμοι (από το πρωί) οδηγούν στην Έλη του Κλου. Το στέκι που έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια ορόσημο για τα Βριλήσσια, ανανεώθηκε, επανεφευρέθηκε και συνεχίζει να προσφέρει – ακάθεκτο – μοναδικές εμπειρίες, εικόνες και γεύσεις, στην Πεντέλης. Η Έλη, μας υποδέχεται καθημερινά με λαχταριστό brunch – λατρέψαμε το μοναδικό της Croque Madame, τα αλμυρά pancakes με μπεϊκον, τυρί, σαλάτα και τοματίνια και τα “Μάτια Κλου”, σε brioche με κρεμώδες τυρί, gouda, μπέϊκον και δυο φρεσκοτηγανισμένα αυγά μάτια. Η κουζίνα της όμως δεν περιορίζεται εκεί, αλλά προσφέρει εμπνευσμένες δροσερές σαλάτες (ξεχωρίσαμε την ανάμεικτη με σολωμό), tapas, ποικιλίες αλλαντικών-τυριών (ένα adequate συνοδευτικό για ένα ποτήρι κρασί), πίτσες, ζυμαρικά και πεντανόστιμα burgers (δοκιμάστε το ομώνυμο “Κλου” με μοσχαρίσιο μπιφτέκι 200 gr, τυρί, ντομάτα, γαλλική σαλάτα, κρεμμύδι και σως μουστάρδα-μέλι και θα μας θυμηθείτε). Στον minimal-retro χώρο της, τα δρώμενα είναι πολλά. Μπορείς να δανειστείς ένα τάβλι ή ένα επιτραπέζιο από τη μεγάλη γκάμα της και να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου με τους φίλους σου. Μπορείς να ψωνίσεις χειροποίητα κοσμήματα από το showcase δίπλα στη σκάλα. Περισσότερα εδώ

33 Squared – The Bar
Πλατεία Αναλήψεως 4, Βριλήσσια, τηλ. 2106821033
  

Είναι κάποια all-day στέκια που έχουν βρει μια μαγική συνταγή στο να προσφέρουν μοναδικές γευστικές, ακουστικές, cozy εμπειρίες όλη μέρα. Μια γρήγορη ματιά αρκεί για να παρατηρήσεις ότι το 33 Squared – The Bar, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μαγαζιά της πλατείας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Κλείνοντας αισίως τον πρώτο του χρόνο, το 33 ανανεώθηκε, επανεφευρέθηκε και μας υποδέχεται καθημερινά σ’έναν ανεπιτήδευτα cool industrial χώρο. Σε αυτό λοιπόν το σημείο της πλατείας εδώ κι ένα χρόνο, οι ιδιοκτήτες Φώτης Φωτιάδης και Στέλιος Λάγιος δημιούργησαν ένα bar που ήρθε για να μείνει! Η συνεργασία του Φώτη και του Στέλιου μετράει αρκετά χρόνια από τότε που συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στο θρυλικό Local της Κηφισιάς. Έκτοτε η σχέση τους δυνάμωσε, σφυριλατήθηκε, κι έγινε… 33 Squared – the Bar. Τα signature cocktails του Στέλιου εναλλάσσονται με την εποχή, αλλά και τα trends, μένοντας πάντα εμπνευσμένα, εναλλακτικά και über γευστικά για να καλύπτουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς! Στο “μέτωπο” της κουζίνας, ετοιμάζονται καθημερινά με μεράκι και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, δροσερές και πεντανόστιμες σαλάτες, μεγάλη ποικιλία σε μπρουσκέτες, λαχταριστές ιταλικές πίτσες με φρέσκια ζύμη που θα σε ενθουσιάσουν κι όχι μόνο. Περισσότερα εδώ

Mammoth Slow Food
Θέτιδος 1, Βριλήσσια, τηλ. 2106131180
  

Στην πλατεία Ελευθερίας στα Βριλήσσια, εκτυλίσσεται καθημερινά μια μοναδική εμπειρία των πέντε αισθήσεων, με τη γεύση να οξύνεται με τη νοστιμιά καλομαγειρεμένων πιάτων, τη μουσική από το τιτίβισμα των πουλιών στο καταπράσινο πάρκο και τις σαγηνευτικές μυρωδιές από τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, που σιγοψήνονται στην κουζίνα του. Το Mammoth Slow Food προπορεύεται μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις της εποχής – τη δημιουργία εστιατορίων που διευρύνουν την γκάμα της γαστρονομίας, κάνοντάς την προσιτή σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις, με φανατική προσοχή στην πρώτη ύλη (σε συνεργασία με εγχώριους παραγωγούς και αγορές), παραδοσιακά πιάτα με “πειραγμένη” διάθεση και… delivery. Στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του, που φέρει την υπογραφή της ανατρεπτικής αρχιτέκτονα Bela Louloudaki, θα ανακαλύψεις ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική μάνα γη και θάλασσα, σε πιάτα ευφάνταστα, δημιουργικά και λαχταριστά. Τόσο κοντά στη πολύβοη Πεντέλης, αλλά συνάμα και τόσο “μακρυά”, το Mammoth Slow Food, έχει τη φύση του πάρκου και τις military τέντες σύμμαχο στην ησυχία και την απρόσκοπτη απόλαυση των προτάσεων του menu του έξω, καιρού επιτρέποντος. Ανάλογα με τις εποχές αλλά και με το τι θα βρεθεί στην αγορά (και θα πληροί τα υψηλά standards του Mammoth), εδώ θα βρεις από ψητό φιλέτο κοτόπουλο με πράσο, καρότα, λευκό κρασί, εστραγκόν και θυμάρι, μέχρι συκώτι σωτέ ψημένο σε μαυροδάφνη και χυμό πορτοκαλιού, σερβιρισμένο με φρεσκοκομμένα chips, αλλά και φιλέτο σολωμού με μέλι, σε σαλάτα φακής και βιολογική κινόα. Πιάτα άρτια δοσμένα τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, με κοινό γνώμωνα την gourmet, slow food προσέγγιση, με άριστο ratio ποιότητας-τιμής. Περισσότερα εδώ

Νησιώτισσα
Λεωφόρος Πεντέλης 168, Βριλήσσια, τηλ. 2108032957
  

Φιλόξενη, νησιώτικη και οικεία, η Νησιώτισσα είναι η πιο πολυσυζητημένη ψαροταβέρνα της πόλης, όπως άλλωστε μαρτυρά και πλήθος επωνύμων που την επισκέπτεται. Θαλασσινές γεύσεις βρίσκουν σπίτι σε μια πανέμορφη, φωτεινή, γαλανόλευκη σάλα, η οποία θυμίζει ταβέρνα σε νησί, με το τζάκι στη γωνία αλλά και την καλαμωτή με τα δοκάρια στο ταβάνι βαμμένα στο χρώμα του πάγου, όπως οι καρέκλες. Καιρού επιτρέποντος, η αυλή αποτελεί ένα μοναδικό σκηνικό για ούζο και σωστό μεζέ. Λατρέψαμε το μπαρμπούνι, φιλεταρισμένο, νοστιμότατο, τραγανό και ζουμερό – άψογα ψημένο – τον αφράτο μπακαλιάρο, το χυμώδες θράψαλο αλλά και τις υπέροχες γαρίδες του με το υγιές ανοιχτό ροζ-σομόν χρώμα τους και την απαράμιλλη γεύση τους. Τα ορεκτικά είναι πεντανόστιμα, με χυλωμένα και λαχταριστά ρεβίθια φούρνου, μυρωδάτους ντοματοκεφτέδες, στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα και άλλες εκπλήξεις. Μνεία οφείλει να γίνει στα ζουμερά και μεγάλα αχνιστά μύδια, αλλά και στο τρυφερό χταπόδι. Ό,τι κι αν επιλέξετε, η επιλογή θα σας δικαιώσει. Περισσότερα εδώ

Μαύρη Σκορπίνα 
Λεωφόρος Πεντέλης 110 & Ολύμπου 1, Βριλήσσια, τηλ. 2108047153
  

Σε πείσμα των σύγχρονων διαθέσεων, που δείχνουν να θέλουν περισσότερο κρέας στα ποιοτικά τραπέζια των εστιατορίων της Αθήνας, η λάμψη των καλών ψαρομαγαζιών δεν έχει χαθεί. Το αντίθετο μάλιστα, τα κλασικά στέκια ψαριού διατηρούν την αίγλη τους, ενώ τα καινούργια που δημιουργούνται κάνουν την έκπληξη στον χάρτη της ποιοτικής ψαροφαγίας. Όταν ο λόγος έρχεται, λοιπόν, στο ψάρι, η Μαύρη Σκορπίνα θέτει υποψηφιότητα για μια καλή θέση στη λίστα με τις καλύτερες ψαροταβέρνες των τελευταίων ετών. Με ψάρια που αλιεύονται στους Φούρνους της Ικαρίας, τη σωστή επιλογή εξαιρετικής πρώτης ύλης αλλά και σεβασμό στον χειρισμό της, ακόμη και όταν αυτός ενέχει δόσεις δημιουργικής προσέγγισης, η Μαύρη Σκορπίνα αποτελεί σχεδόν υποχρέωση για κάθε αξιόλογο «συλλέκτη θαλασσινών γεύσεων». Σ’έναν χώρο φιλόξενο, φωτεινό και άκρως προσεγμένο, θα απολαύσετε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική θάλασσα, με χαμόγελο απ’όλο το team και… άφθονο ουζάκι. Πιάτα εμπνευσμένα, πεντανόστιμα και γεμάτα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ξεχωρίσαμε το κριθαρότο γαρίδας με πάστα μαύρης τρούφας, τους πρωτότυπους κεφτέδες θαλασσινών (ένα πιάτο που δεν το πολυβλέπουμε σε menu και που μας ενθουσίασε!), την δροσερή και πεντανόστιμή σαλάτα “Μαύρη Σκορπίνα”, με πρασινάδα, ντοματίνια, παντζάρι, μαριναρισμένες γαρίδες και σως εσπεριδοειδών, αλλά και τα ψάρια του στο σύνολό τους, άψογα ψημένα. Περισσότερα εδώ

Ο “Καλοφαγάς”
Παλαιών Πατρών Γερμανού 1, Βριλήσσια, τηλ. 2108040380 
  

Η παραδοσιακή ταβέρνα ο “Καλοφαγάς”, που πολλοί μπορεί να τη γνωρίζουν και ως «Κοτσιδού», λειτουργεί από το 1970 έως σήμερα στα Βριλήσσια με την ίδια ποιότητα και υψηλών προδιαγραφών πρώτες ύλες. Ο Παναγιώτης Σολδάτος, φιλόξενος οικοδεσπότης, είναι η τρίτη γενιά στο “τιμόνι” του Καλοφαγά, και συνεχίζει την παράδοση, με έμφαση στο ποιοτικό κρέας, το οποίο σιτεύεται, κόβεται και ψήνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, από τον ίδιο. Η πινελιά του “νέου αίματος” φαίνεται και στην πρόσφατη ανακαίνιση, η οποία ανέδειξε τον αίθριο χώρο με την απαράμιλλη θέα στην πλατεία, και την ευάερη σάλα, κρατώντας όμως αναλλοίωτη την “ψυχή” και την φιλοσοφία που είχε πάντα ο Καλοφαγάς. Αυτή της ποιοτικής και αψεγάδιαστης κρεατοφαγίας, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική μάνα γη. Μετά από τόσα χρόνια, η καλοψημένη σταβλίσια μπριζόλα, είναι ακόμα το πιάτο που τον χαρακτηρίζει. Μία σταβλίσια μπριζόλα μπορεί να έχει κοπή από 500-1.500 γρ. και να ψηθεί όπως ακριβώς την παραγγείλεις (rare, medium, κ.ο.κ) Στο ταμπλό των κρεατικών υπάρχουν ακόμα ντόπιο μοσχαρίσιο φιλέτο, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, Ribeye, rump steak, παϊδάκια αρνίσια, μοσχαρίσιο συκώτι, μπριζόλα χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος Ολλανδίας. Περισσότερα εδώ

BarBara Que
Εθνικής Αντιστάσεως 27, Βριλήσσια, τηλ. 2130349058
  
Όταν μιλάμε για burger στα βόρεια προάστια ένα από τα πρώτα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι το BarBara Que. Το όνομα του το πήρε από ένα αστικό μύθο του New Jersey. Λεγόταν πως στα 1700 ζούσε εκεί μια μάγισσα. Το όνομα της μάγισσας ήταν Barbara Que! Με τα χρόνια οι λέξεις άρχισαν να ενώνονται και τελικά να χρησιμοποιούνται ως μία, η οποία κατέληξε συνώνυμη του ψησίματος σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι λέγεται οτι βγήκε η λέξη “Barbeque”. Θα το βρείτε μια ανάσα μακριά από τη λεωφόρο Πεντέλης στα Βριλήσσια και θα το ξεχωρίσετε αμέσως, μιας και ο, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και αισθητικά, άρτιος χώρος και το μοναδικά γευστικό φαγητό του, το έχουν αναδείξει σε ένα από τα αγαπημένα στέκια της ευρύτερης περιοχής. Οι επιλογές του καταλόγου είναι κάτι παραπάνω από χορταστικές κι ομολογούμε ότι έχουμε βαλθεί να τις δοκιμάσουμε όλες! Βέβαια έχουμε κι εμείς τις προσωπικές αδυναμίες μας, όπως είναι η σαλάτα Sunny Side (με σπανάκι, ρόκα, λιαστή ντομάτα και μανιτάρι Portobello), οι all time classic Bacon & Cheddar potatoes και τα Cigarillos Cheese (πουράκια με φύλλα ρυζιού, γεμιστά με μείγμα τυριών και μείγμα μπαχαρικών BarBara Que). Στα burger οι προτάσεις μια και μια, με μπιφτέκι 100% Black Angus! Θα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα το house specialty, το BarBara Que (με χειροποίητη BBQ sauce, τηγανητό αυγό και cheddar sauce), το Grandma’s Boy (με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, bacon και τυρί provolone) και το Italian Mafia (με paté μανιταριών αρωματισμένο με λάδι τρούφας και πούδρα μείγματος  σκληρών ιταλικών τυριών). Στα απόλυτα must είναι επίσης το Rib Eye και το RibRoast, ενώ για τους δυνατούς στο φαγητό η απόλυτη πρόκληση είναι το Tomahawk (900-1000g σπαλομπριζόλα γαλλικής κοπής). Περισσότερα εδώ

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Τα καλύτερα delivery του κέντρου: Η πιο εκρηκτική «λίστα επιβίωσης» για απόλαυση στην πόρτα σου

Υπό τον ξεριζωμό του dining in που έχει προκύψει από τα απανωτά lockdowns, η πόλη ανατρέχει στα delivery apps,...

The Burger Guide 2021: Που θα φας τα καλύτερα burgers στην Αθήνα

Η ιστορία του χάμπουργκερ είναι γεμάτη μυθολογία. Πολλοί λαοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι πρώτοι που τοποθέτησαν ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot