Τα Βριλήσσια είναι αστική περιοχή και δήμος στην περιφέρεια του Βορείου Τομέως Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Καταλαμβάνουν έκταση 3,8 τ.χμ., έχουν πληθυσμό 30.741 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και αναπτύσσονται σε υψόμετρο κέντρου 245 μ.
Η περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά με το Πεντελικό όρος ενώ η δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού ανάγεται στο 1930 στη θέση Πάτημα για την αποκατάσταση ακτημόνων προσφύγων καλλιεργητών, εντασσόμενος στα διοικητικά όρια της τότε Κοινότητος Χαλανδρίου μεταξύ Παλλήνης, Αθήνας και Κηφισιάς.
Πυρήνας του σύγχρονου οικισμού είναι ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου στην κεντρική πλατεία και καθίσταται προσβάσιμος μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου από τους σταθμούς του Μετρό και του Προαστιακού Πεντέλης και Δουκίσσης Πλακεντίας, στους ομώνυμους κόμβους 12 και 13 της Αττικής Οδού.
Τα Βριλήσσια μετρούν περισσότερα από 23 συναπτά θερινά φεστιβάλ και επιστημονικές διαλέξεις στα πλαίσια του θεσμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Φημίζονται για το σαφή διαχωρισμό των χρήσεων γης, την άρτια ρυμοτομία, τα υψηλά ποσοστά ιδιωτικού πρασίνου και την αγάπη των κατοίκων τους για το φυσικό περιβάλλον. Είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές που διαθέτουν ποδηλατόδρομο.
Το υδραγωγείο στην πλατεία Κύπρου (φωτό) είναι το πιο iconic σημείο της πόλης. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 1956 αλλά βρίσκεται ακόμα εκεί. Τα Βριλήσσια είναι μια περιοχή στην οποία χαίρεσαι να ζεις. Μοναδικά εστιατόρια, μπαράκια, μεγάλες πλατείες, πράσινο, ωραίος κόσμος. Ξεχωρίσαμε κάποια και σας τα παραθέτουμε.
Όλοι οι δρόμοι (από το πρωί) οδηγούν στην Έλη του Κλου. Το στέκι που έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια ορόσημο για τα Βριλήσσια, ανανεώθηκε, επανεφευρέθηκε και συνεχίζει να προσφέρει – ακάθεκτο – μοναδικές εμπειρίες, εικόνες και γεύσεις, στην Πεντέλης. Η Έλη, μας υποδέχεται καθημερινά με λαχταριστό brunch – λατρέψαμε το μοναδικό της Croque Madame, τα αλμυρά pancakes με μπεϊκον, τυρί, σαλάτα και τοματίνια και τα “Μάτια Κλου”, σε brioche με κρεμώδες τυρί, gouda, μπέϊκον και δυο φρεσκοτηγανισμένα αυγά μάτια. Η κουζίνα της όμως δεν περιορίζεται εκεί, αλλά προσφέρει εμπνευσμένες δροσερές σαλάτες (ξεχωρίσαμε την ανάμεικτη με σολωμό), tapas, ποικιλίες αλλαντικών-τυριών (ένα adequate συνοδευτικό για ένα ποτήρι κρασί), πίτσες, ζυμαρικά και πεντανόστιμα burgers (δοκιμάστε το ομώνυμο “Κλου” με μοσχαρίσιο μπιφτέκι 200 gr, τυρί, ντομάτα, γαλλική σαλάτα, κρεμμύδι και σως μουστάρδα-μέλι και θα μας θυμηθείτε). Στον minimal-retro χώρο της, τα δρώμενα είναι πολλά. Μπορείς να δανειστείς ένα τάβλι ή ένα επιτραπέζιο από τη μεγάλη γκάμα της και να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου με τους φίλους σου. Μπορείς να ψωνίσεις χειροποίητα κοσμήματα από το showcase δίπλα στη σκάλα. Περισσότερα εδώ
Είναι κάποια all-day στέκια που έχουν βρει μια μαγική συνταγή στο να προσφέρουν μοναδικές γευστικές, ακουστικές, cozy εμπειρίες όλη μέρα. Μια γρήγορη ματιά αρκεί για να παρατηρήσεις ότι το 33 Squared – The Bar, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μαγαζιά της πλατείας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Κλείνοντας αισίως τον πρώτο του χρόνο, το 33 ανανεώθηκε, επανεφευρέθηκε και μας υποδέχεται καθημερινά σ’έναν ανεπιτήδευτα cool industrial χώρο. Σε αυτό λοιπόν το σημείο της πλατείας εδώ κι ένα χρόνο, οι ιδιοκτήτες Φώτης Φωτιάδης και Στέλιος Λάγιος δημιούργησαν ένα bar που ήρθε για να μείνει! Η συνεργασία του Φώτη και του Στέλιου μετράει αρκετά χρόνια από τότε που συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στο θρυλικό Local της Κηφισιάς. Έκτοτε η σχέση τους δυνάμωσε, σφυριλατήθηκε, κι έγινε… 33 Squared – the Bar. Τα signature cocktails του Στέλιου εναλλάσσονται με την εποχή, αλλά και τα trends, μένοντας πάντα εμπνευσμένα, εναλλακτικά και über γευστικά για να καλύπτουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς! Στο “μέτωπο” της κουζίνας, ετοιμάζονται καθημερινά με μεράκι και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, δροσερές και πεντανόστιμες σαλάτες, μεγάλη ποικιλία σε μπρουσκέτες, λαχταριστές ιταλικές πίτσες με φρέσκια ζύμη που θα σε ενθουσιάσουν κι όχι μόνο. Περισσότερα εδώ
Στην πλατεία Ελευθερίας στα Βριλήσσια, εκτυλίσσεται καθημερινά μια μοναδική εμπειρία των πέντε αισθήσεων, με τη γεύση να οξύνεται με τη νοστιμιά καλομαγειρεμένων πιάτων, τη μουσική από το τιτίβισμα των πουλιών στο καταπράσινο πάρκο και τις σαγηνευτικές μυρωδιές από τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, που σιγοψήνονται στην κουζίνα του. Το Mammoth Slow Food προπορεύεται μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις της εποχής – τη δημιουργία εστιατορίων που διευρύνουν την γκάμα της γαστρονομίας, κάνοντάς την προσιτή σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις, με φανατική προσοχή στην πρώτη ύλη (σε συνεργασία με εγχώριους παραγωγούς και αγορές), παραδοσιακά πιάτα με “πειραγμένη” διάθεση και… delivery. Στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του, που φέρει την υπογραφή της ανατρεπτικής αρχιτέκτονα Bela Louloudaki, θα ανακαλύψεις ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική μάνα γη και θάλασσα, σε πιάτα ευφάνταστα, δημιουργικά και λαχταριστά. Τόσο κοντά στη πολύβοη Πεντέλης, αλλά συνάμα και τόσο “μακρυά”, το Mammoth Slow Food, έχει τη φύση του πάρκου και τις military τέντες σύμμαχο στην ησυχία και την απρόσκοπτη απόλαυση των προτάσεων του menu του έξω, καιρού επιτρέποντος. Ανάλογα με τις εποχές αλλά και με το τι θα βρεθεί στην αγορά (και θα πληροί τα υψηλά standards του Mammoth), εδώ θα βρεις από ψητό φιλέτο κοτόπουλο με πράσο, καρότα, λευκό κρασί, εστραγκόν και θυμάρι, μέχρι συκώτι σωτέ ψημένο σε μαυροδάφνη και χυμό πορτοκαλιού, σερβιρισμένο με φρεσκοκομμένα chips, αλλά και φιλέτο σολωμού με μέλι, σε σαλάτα φακής και βιολογική κινόα. Πιάτα άρτια δοσμένα τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, με κοινό γνώμωνα την gourmet, slow food προσέγγιση, με άριστο ratio ποιότητας-τιμής. Περισσότερα εδώ
Φιλόξενη, νησιώτικη και οικεία, η Νησιώτισσα είναι η πιο πολυσυζητημένη ψαροταβέρνα της πόλης, όπως άλλωστε μαρτυρά και πλήθος επωνύμων που την επισκέπτεται. Θαλασσινές γεύσεις βρίσκουν σπίτι σε μια πανέμορφη, φωτεινή, γαλανόλευκη σάλα, η οποία θυμίζει ταβέρνα σε νησί, με το τζάκι στη γωνία αλλά και την καλαμωτή με τα δοκάρια στο ταβάνι βαμμένα στο χρώμα του πάγου, όπως οι καρέκλες. Καιρού επιτρέποντος, η αυλή αποτελεί ένα μοναδικό σκηνικό για ούζο και σωστό μεζέ. Λατρέψαμε το μπαρμπούνι, φιλεταρισμένο, νοστιμότατο, τραγανό και ζουμερό – άψογα ψημένο – τον αφράτο μπακαλιάρο, το χυμώδες θράψαλο αλλά και τις υπέροχες γαρίδες του με το υγιές ανοιχτό ροζ-σομόν χρώμα τους και την απαράμιλλη γεύση τους. Τα ορεκτικά είναι πεντανόστιμα, με χυλωμένα και λαχταριστά ρεβίθια φούρνου, μυρωδάτους ντοματοκεφτέδες, στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα και άλλες εκπλήξεις. Μνεία οφείλει να γίνει στα ζουμερά και μεγάλα αχνιστά μύδια, αλλά και στο τρυφερό χταπόδι. Ό,τι κι αν επιλέξετε, η επιλογή θα σας δικαιώσει. Περισσότερα εδώ
Σε πείσμα των σύγχρονων διαθέσεων, που δείχνουν να θέλουν περισσότερο κρέας στα ποιοτικά τραπέζια των εστιατορίων της Αθήνας, η λάμψη των καλών ψαρομαγαζιών δεν έχει χαθεί. Το αντίθετο μάλιστα, τα κλασικά στέκια ψαριού διατηρούν την αίγλη τους, ενώ τα καινούργια που δημιουργούνται κάνουν την έκπληξη στον χάρτη της ποιοτικής ψαροφαγίας. Όταν ο λόγος έρχεται, λοιπόν, στο ψάρι, η Μαύρη Σκορπίνα θέτει υποψηφιότητα για μια καλή θέση στη λίστα με τις καλύτερες ψαροταβέρνες των τελευταίων ετών. Με ψάρια που αλιεύονται στους Φούρνους της Ικαρίας, τη σωστή επιλογή εξαιρετικής πρώτης ύλης αλλά και σεβασμό στον χειρισμό της, ακόμη και όταν αυτός ενέχει δόσεις δημιουργικής προσέγγισης, η Μαύρη Σκορπίνα αποτελεί σχεδόν υποχρέωση για κάθε αξιόλογο «συλλέκτη θαλασσινών γεύσεων». Σ’έναν χώρο φιλόξενο, φωτεινό και άκρως προσεγμένο, θα απολαύσετε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική θάλασσα, με χαμόγελο απ’όλο το team και… άφθονο ουζάκι. Πιάτα εμπνευσμένα, πεντανόστιμα και γεμάτα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ξεχωρίσαμε το κριθαρότο γαρίδας με πάστα μαύρης τρούφας, τους πρωτότυπους κεφτέδες θαλασσινών (ένα πιάτο που δεν το πολυβλέπουμε σε menu και που μας ενθουσίασε!), την δροσερή και πεντανόστιμή σαλάτα “Μαύρη Σκορπίνα”, με πρασινάδα, ντοματίνια, παντζάρι, μαριναρισμένες γαρίδες και σως εσπεριδοειδών, αλλά και τα ψάρια του στο σύνολό τους, άψογα ψημένα. Περισσότερα εδώ
Η παραδοσιακή ταβέρνα ο “Καλοφαγάς”, που πολλοί μπορεί να τη γνωρίζουν και ως «Κοτσιδού», λειτουργεί από το 1970 έως σήμερα στα Βριλήσσια με την ίδια ποιότητα και υψηλών προδιαγραφών πρώτες ύλες. Ο Παναγιώτης Σολδάτος, φιλόξενος οικοδεσπότης, είναι η τρίτη γενιά στο “τιμόνι” του Καλοφαγά, και συνεχίζει την παράδοση, με έμφαση στο ποιοτικό κρέας, το οποίο σιτεύεται, κόβεται και ψήνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, από τον ίδιο. Η πινελιά του “νέου αίματος” φαίνεται και στην πρόσφατη ανακαίνιση, η οποία ανέδειξε τον αίθριο χώρο με την απαράμιλλη θέα στην πλατεία, και την ευάερη σάλα, κρατώντας όμως αναλλοίωτη την “ψυχή” και την φιλοσοφία που είχε πάντα ο Καλοφαγάς. Αυτή της ποιοτικής και αψεγάδιαστης κρεατοφαγίας, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική μάνα γη. Μετά από τόσα χρόνια, η καλοψημένη σταβλίσια μπριζόλα, είναι ακόμα το πιάτο που τον χαρακτηρίζει. Μία σταβλίσια μπριζόλα μπορεί να έχει κοπή από 500-1.500 γρ. και να ψηθεί όπως ακριβώς την παραγγείλεις (rare, medium, κ.ο.κ) Στο ταμπλό των κρεατικών υπάρχουν ακόμα ντόπιο μοσχαρίσιο φιλέτο, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, Ribeye, rump steak, παϊδάκια αρνίσια, μοσχαρίσιο συκώτι, μπριζόλα χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος Ολλανδίας. Περισσότερα εδώ