spot_img

Αγαπημένα Ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα: Εκεί όπου η τέχνη συναντά τη γεύση

Το καλό γλυκό είναι ένα πάντρεμα φυσικών και μεταφυσικών στοιχείων, μια αλχημία απαιτητική, που προϋποθέτει αρμονία των υλικών, ιδανικές συνθήκες παρασκευής, και… πολλή μαγεία! Η δεξιοτεχνία, η φαντασία και το μεράκι του κάθε ζαχαροπλάστη αποτυπώνονται σ’ένα προϊόν τέχνης, έτοιμο για απόλαυση! Η ζαχαροπλαστική είναι ένα γαϊτανάκι αισθήσεων – εκεί όπου τα μεθυστικά αρώματα αναδύονται γαργαλιστικά, οι γεύσεις οξύνονται και οι σαγηνευτικές σοκολάτες μαγνητίζουν το βλέμμα. Το Athens Hot Spots ξεχώρισε 15 ζαχαροπλαστεία που αγαπήσαμε – κάποια καινούργια, κάποια ιστορικά, κάποια ψαγμένα, κάποια γνωστά – και σας τα παραθέτει προς… απόλαυση!

Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή
Αισχύλου 3, Αθήνα, τηλ. 2103245862 

Από το 1997, η γειτονιά στην Αισχύλου μυρίζει κανέλλα, ζάχαρη άχνη, μαστίχα και φρέσκο βούτυρο. Ο λόγος “τα Σερμπέτια στου Ψυρρή” (η λέξη «serbet» σημαίνει σιρόπι, είδος αρωματικού ποτού και μεταφορικά, ερωτικά γλυκόλογα και φιλιά). Όνομα spot on δηλαδή, αφού τα γλυκά είναι λίγο πολύ για όλους μας μια… υπόθεση έρωτα, σε ένα πολύ καλό spot, το πανέμορφο ιστορικό κέντρο.  Στέκι των απανταχού… γλυκατζήδων, “τα Σερμπέτια στου Ψυρρή” μας υποδέχονται καθημερινά με πάνω από 50 είδη γλυκών, παρασκευασμένα στον όροφο του υπέροχου νεοκλασσικού κτίσματος. Περισσότερα εδώ

LUKUΜΑΔΕΣ
Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, τηλ. 2103210880Έχοντας ήδη μαγέψει τους New York Times την British Airways, και πολλά άλλα κορυφαία παγκόσμια μέσα, οι LUKUΜΑΔΕΣ αποτελούν το απόλυτο success story, αλλά πάνω απ’όλα το ιδανικό spot για τους λάτρεις των αγνών παραδοσιακών γλυκών. Σ’έναν μοντέρνο αλλά παράλληλα νοσταλγικό χώρο αναβιώνει μια παράδοση ετών, με το λευκό να γίνεται προπομπός του χρυσαφένιου χρώματος του λουκουμά. Μέσα στην απλότητα της ιδέας του λουκουμά σαν απλό και καθημερινό γλύκισμα, στρογγυλοί, τραγανοί, πεντανόστιμοι λουκουμάδες ετοιμάζονται και φρεσκοτηγανίζονται στην ανοιχτή κουζίνα του, με μια άψογα εκτελεσμένη ιεροτελεστία. Η φρεσκάδα του ζυμαριού, οι προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες και η χρήση εστιών γκαζιού δημιουργούν ένα κορυφαίο προϊόν, που θα σε κάνει να γλύφεις κυριολεκτικά τα δάχτυλά σου. Περισσότερα εδώ

Μαλεμπί
 Δημ. Γούναρη 172, Γλυφάδα, τηλ. 2167001922Τρεις υπέρμετρα ταλαντούχοι νέοι, ο Δημήτρης Λεμοντζόγλου (ζαχαροπλάστης, εγγονός Κωνσταντινοπολίτη ζαχαροπλάστη-θρύλου που θήτευσε στο Baylan) η γυναίκα του Ρόζα (που έχει επιμεληθεί το look & feel του χώρου και το υψηλής αισθητικής packaging) και ο κουνιάδος του (ο Άγγελος Κάρδαρης, φιναλίστ του Master Chef) ένωσαν τις δυνάμεις τους και το know how τους και δημιούργησαν ένα μαγαζί για το οποίο μιλάει όλη η Αθήνα. Μεράκι και ιστορία δεκαετιών αναβιώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πολύτιμων συνταγών που ‘κληροδότησε’ ο φημισμένος παππούς στον Δημήτρη στο κομμάτι των γλυκών, ενώ η μαεστρία του Άγγελου αποτυπώνεται στο brunch, το οποίο προτείνει πιάτα που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Περισσότερα εδώ
.
Παυλίνα Παυλίδη
Κατεχάκη 59, Αθήνα, τηλ. 2106911912 
Με όνομα βαρύ… σαν ιστορία, η Παυλίνα Παυλίδη συνεχίζει μια γλυκιά παράδοση που ξεκινάει το 1944, όταν ο Παύλος Παυλίδης, με τη Μικρασιατική Καταστροφή έφερε μαζί του πολύτιμες συνταγές και γνώση, τις οποίες παρουσίασε στο Αθηναϊκό κοινό με το πρώτο μαγαζί του. Ανάμεσά τους οι μοναδικές Μάντολες, αποτελούμενες από άριστης ποιότητας ψίχα αμυγδάλου, καλοκαβουρδισμένο αμύγδαλο, γευστική καραμέλα και σοκολάτα υγείας. Μια μοναδική εμπειρία των πέντε αισθήσεων, όπου η γεύση οξύνεται με τη νοστιμιά των καλύτερων υλικών και της πιο σαγηνευτικής σοκολάτας της πόλης. Οι Μάντολες αγαπήθηκαν, συνόδευσαν τις πιο ευτυχισμένες μας στιγμές και ανήκουν δικαιωματικά στο πάνθεον της ελληνικής παράδοσης.  Περισσότερα εδώ
 .
Slim Bites Ψυχικού
Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106776764Το Slim Bites είναι η πρώτη patisserie με στέβια και μας προσφέρει γλυκές γεύσεις υψηλής ζαχαροπλαστικής με λίγες θερμίδες. Η χρήση της στέβιας είναι μια νέα ιδέα, βασισμένη στα πρότυπα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στο κέντρο της φιλοσοφίας του Slim Bites είναι τα χειροποίητα, ολιγοθερμιδικά γλυκά, οι συνταγές των οποίων βασίζονται στη γαλλική ζαχαροπλαστική, χωρίς πάντως να λείπουν και οι επιρροές από τον υπόλοιπο κόσμο. Σ’έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στον Φάρο Ψυχικού μας περιμένει μια πλούσια ποικιλία γλυκισμάτων, κατάλληλων για όσους ακολουθούν μια ποιοτική διατροφή ή τελούν υπό δίαιτα, καθώς και όσους έχουν περιορισμούς στο καθημερινό τους διατροφικό πρόγραμμα ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Περισσότερα εδώ
Alma 
Αγίου Αλεξάνδρου 56, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2109834493
 Με σύμμαχο τον χρόνο, που διατηρεί ό,τι αξίζει και απαλάσσεται απ’ό,τι περισσεύει, το Alma έχει κατακτήσει δικαιωματικά τη θέση του στο πάνθεον της  ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Ο Κωνσταντίνος Αγγελής, με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια και με εμπειρία στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της εποχής, μετοικίζει μαζί με τις συνταγές του στην Ελλάδα και ανοίγει το Alma τον Οκτώβρη του 1972 στο “εξοχικό” τότε Παλαιό Φάληρο. Το μαγαζί αγκαλιάζεται από την τοπική κοινωνία αφού παρασκευάζει το πιο εύγευστο μιλφέϊγ, φρέσκα πεντανόστιμα εκλέρ, τρούφες και σφολιάτες που βιώνουν την ιδανική εκδοχή τους: σπιτικές, χειροποίητες, με το καλό τους βούτυρο, ολοστρόγγυλες και δαντελωτές γύρω-γύρω, πλούσιες σε φέτα. Περισσότερα εδώ

Desserts
Πηνελόπης Δέλτα 30, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2108029324Στο Desserts ο Pastry Chef Γρηγόρης Γαστεράτος, γνωστός από τις συνταγές του στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, την τηλεόραση και τις συνεργασίες του με επώνυμα ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, δημιουργεί ποιοτικά, χειροποίητα γλυκά, που έχουν την υπογραφή του. Σε δημιουργική σύμπνοια με την Μαρία Σανδήλου, Food Stylist και editor με πολλών χρόνων επαγγελματική εμπειρία στο Food Advertising, προσφέρουν καθημερινά μικρά γλυκά θαύματα για κάθε σημαντική μας στιγμή, όπως γάμος, βάπτιση, γενέθλια, εκδηλώσεις. Το Desserts γεννήθηκε το 2002 στο Μαρούσι και μετακόμισε πρόσφατα στο νέο του σπίτι στο Νέο Ψυχικό. Σ’έναν χώρο που πατροπαράδοτα υπήρξε εργαστήριο, ο Γρηγόρης Γαστεράτος εμφύσησε νέα ζωή, με τολμηρά στοιχεία κόκκινου και vintage έπιπλα που θυμίζουν pâtisserie στη Γαλλία. Περισσότερα εδώ

Patisserie ο Τάσος
Μαραγκού 6, Γλυφάδα, τηλ. 2108943154Στο γλυφαδιώτικο πάνθεον, μεσουρανεί από το 1955 ο “Τάσος”, όποτε κι ο ζαχαροπλάστης Αναστάσιος Κοιτίδης ξεκίνησε το επαγγελματικό του ταξίδι από τον παλιό κινηματογράφο «Αριάν». Φτιάχνοντας λίγα και καλά γλυκίσματα της εποχής όπως τουλούμπες, σάμαλι και κοκ, αλλά και την iconic τυρόπιτα με ζύμη κουρού, ο κύριος Τάσος δημιούργησε φανατική πελατεία και μεταφέρθηκε το 1971 στο δικό του μαγαζί, στην τωρινή διεύθυνση στη Μαραγκού. Στην κοσμική Γλυφάδα του τότε, κανείς – επώνυμος ή ανώνυμος – δεν έμεινε ασυγκίνητος από τη μαεστρία του στη γεύση. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, ηθοποιοί και jet setters, όλοι περνούσαν το κατώφλι του, κι όλοι πίνανε νερό στ’όνομά του. Περισσότερα εδώ
 
Ζαχαροπλαστείο Μίλκα
Δημ. Γούναρη 86, Γλυφάδα, τηλ. 2109640224, 2108946129Στου Μίλκα οι φούρνοι από νωρίς το πρωί ψήνουν τα πιο απολαυστικά εδέσματα, απελευθερώνοντας τις πιο σαγηνευτικές μυρωδιές, οξύνοντας τις αισθήσεις και προσκαλώντας τους περαστικούς. Ένα ζαχαροπλαστείο με παράδοση, που έχει φανατική πελατεία – δικαιολογημένα – αφού στους καιρούς των πεπατημένων έτοιμων μιγμάτων, επιλέγει να ακολουθεί μοναδικές παραδοσιακές συνταγές, με φρέσκα, αγνά υλικά και άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. Λαχταριστά μελωμένα σιροπιαστά, πολύχρωμα macaron, πεντανόστιμα εκλέρ και βουτήματα, ευφάνταστες τούρτες αλλά και αφράτα σφολιατοειδή και μπόμπες στο “μέτωπο” των αλμυρών, συνθέτουν μια βεντάλια γεύσεων που θα σε ενθουσιάσουν. Περισσότερα εδώ

Le Rébus
Λεωφόρος Ηρακλείου 352, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 2130330758Ήδη από τον τίτλο που επιλέχθηκε: «Le Rébus», που στα ελληνικά σημαίνει «ο γρίφος», μπορεί να γίνει κατάδηλη η πρόθεση των εμπνευστών και δημιουργών του να προσφέρουν τους πιο εκλεκτούς γλυκούς γρίφους σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να ανακαλύψουν βελούδινες γεύσεις και ευφάνταστες δημιουργίες. Γρίφο συνιστά ακόμη και ο τρόπος που το Le Rébus καταφέρνει να συγκεράσει την παραδοσιακή με τη μοντέρνα ζαχαροπλαστική, τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες με τις προσιτές τιμές, το κομψό design των γλυκών του με το απαράμιλλο γευστικό αποτέλεσμα. Περισσότερα εδώ

The Cakers
Κομνηνών 1, Ηλιούπολη, τηλ. 2130341273Το εργαστήριο καλλιτεχνικής ζαχαροπλαστικής THE CAKERS βρίσκεται στην Ηλιούπολη και παρασκευάζει διακοσμημένα γλυκίσματα κατά παραγγελία. Δίνοντας την ίδια βαρύτητα στην γεύση όσο και στην εμφάνιση των προϊόντων τους, οι CAKERS καταφέρνουν να επιτύχουν ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Παρασκευάζουν γλυκά προσαρμοσμένα στις μεσογειακές γευστικές συνήθειες ενώ ταυτόχρονα τα διακοσμούν εντυπωσιακά. «Το γλυκό για έναν ζαχαροτέχνη είναι ένας λευκός καμβάς έτοιμος για δημιουργία, αλλά ο πελάτης ανεξάρτητα με το πόσο όμορφο αισθητικά είναι το αποτέλεσμα, δεν ξεχνά ποτέ ότι έχει αγοράσει ένα γλυκό και επιθυμεί να ικανοποιηθεί και γευστικά» μας είπε η Ελισάβετ Αρμάου που μαζί με την Λουίζα Διγενή και ένα επιτελείο ικανών ζαχαροπλαστών ετοιμάζουν γλυκά που θες να τα χαζεύεις πριν τα γευτείς. Περισσότερα εδώ
 
Cosmik
Βρυουλλών 34 & Γ. Παπανδρέου 49, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102523930
Σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή μας, κάθε γιορτή, κάθε χαρά πρωταγωνιστής είναι ένα γλυκό. Όταν δε το γλυκό βιώνει την πιο τέλεια εκδοχή του, η στιγμή αποτυπώνεται αναλλοίωτη στη μνήμη. Οι δικές μας μνήμες λοιπόν είναι συνηφασμένες με… κοσμικές (ή μάλλον cosmik) γεύσεις – ποικιλία γλυκών “αμαρτιών” από παραδοσιακές ή και “πειραγμένες” συνταγές, μοναδικά εκλέρ, αξέχαστες τάρτες και τούρτες, η ανεπανάληπτή του καρυδόπιτα με καραμέλα… Μια βεντάλια γεύσεων που οξύνουν τις αισθήσεις, μαγνητίζουν το βλέμμα και “χρωματίζουν” την καθημερινότητά μας. Από το 1976, το Cosmik μας υποδέχεται καθημερινά με γλυκές προτάσεις που ξεχωρίζουν για την γευστική τους υπεροχή και την υψηλή ποιότητά τους. Επισκεφθείτε το για να απολαύσετε τα γλυκά που δημιουργεί, για την γαμήλια τούρτα σας ή την τούρτα γενεθλίων των παιδιών σας και για όλες τις ευτυχισμένες στιγμές σας. Περισσότερα εδώ
.
Ζαχαροπλαστείο Νάνος
Πίνδου 15 & Πλαστήρα, Πεύκη, τηλ. 2108067459
Η Πεύκη βρήκε τον Οκτώβρη του 1988 το ζαχαροπλαστείο που έμελε να γίνει συνώνυμο με την ποιότητα και την απαράμιλλη γεύση. Με μεράκι και διάθεση να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό “γλυκατζή”, ο Ανδρέας Νάνος δημιούργησε ένα χώρο υψηλής αισθητικής για την εποχή, με τις ξύλινες βιτρίνες να φιλοξενούν πάσης φύσεως λαχταριστές “αμαρτίες” και ψυγεία γεμάτα γλυκές προτάσεις. Κοντά μας σε κάθε κοινωνική περίσταση, το Ζαχαροπλαστείο Νάνος – του οποίου τα ηνία έχει αναλάβει πλέον ο Σάββας Νάνος – μας προσφέρει μια εκτενή γκάμα σε μίνι κεράσματα, ταρτάκια, βουτήματα, πεντανόστιμα εκλέρ και μακαρόν. Εάν το επισκεφθείς πρωινή ώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναστατωθείς με τα γλυκά αρώματα σοκολάτας, τους φούρνους που ψήνουν τα μείγματα αναδύοντας μεθυστικές μυρωδιές αλλά και την πανδαισία χρωμάτων στις δημιουργίες του που μαγνητίζουν το βλέμμα. Περισσότερα εδώ