spot_img

Βόλτα στα Μελίσσια: 8 λόγοι για να τα επισκεφθείς (ξανά και ξανά)

Κατά την αρχαιότητα τα Μελίσσια ήταν αγροτική περιοχή που υπαγόταν στα διοικητικά όρια του αρχαίου Δήμου Αθμόνων. Οι εκτάσεις της περιοχής χρησιμοποιούντο για καλλιέργεια, κτηνοτροφία, αλλά και από μελισσοκόμους. Κατά τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια η περιοχή ανήκε στην Ιερά Μονή Πεντέλης, ενώ κατά την τουρκοκρατία χρησίμευε ως κρυψώνα με τις σπηλιές της στους πρόποδες του πεντελικού, για τους κατοίκους του Αμαρουσίου. Μετά το 1920, άρχισαν να οικοδομούνται οι πρώτες υποτυπώδεις κατοικίες, κυρίως εξοχικές για τους επισκέπτες της Ιεράς Μονής, ενώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αρχίζει ο μαζικός εποικισμός των Μελισσίων, σε εκτάσεις που παραχωρούνται στους πρόσφυγες από την Ιερά Μονή (προς ανάμνηση αυτού δόθηκε σε γνωστό δρόμο η ονομασία των πρώτων εποικιστών Μελισσιωτών, η πλατεία δίπλα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου ονομάζεται “Πλατεία Μικρασιατών”, λειτουργεί ο Σύλλογος Μικρασιατών Μελισσίων “Άγιος Γεώργιος Γκιούλ Μπαξέ” και πολιτιστικό κέντρο Ποντίων Μελισσιωτών στο κέντρο του δήμου). Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατοίκησαν στην περιοχή, προέρχονταν από το Γκιουλμπαξε της Μικράς Ασίας (ένα χωριό των Βουρλών της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης) και έκτισαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου σε ανάμνηση του ομώνυμου Ναού που βρισκόταν στο Γκιουλμπαξε της Μικράς Ασίας. Την ίδια εποχή οικοδομούνται τα πρώτα νοσοκομεία-σανατόρια για όσους έπασχαν εκείνη την εποχή από φυματίωση και επέλεγαν την περιοχή ως τόπο διαμονής και ανάρρωσης για το καλό της κλίμα. Με την παρέλευση των χρόνων αρχίζει δειλά δειλά να αυξάνεται ο πληθυσμός, ενώ οι κάτοικοι εργάζονται σε διάφορα ιδρύματα ή ασχολούνται με το μικροεμπόριο. Έτσι φτάνουμε στο 1990, όπου με την οικιστική πίεση πέριξ των Αθηνών, τα Μελίσσια αναγνωρίζονται ως δήμος.

Το πράσινο των Μελισσίων είναι παντού. Ένα σωρό στενά δρομάκια δεξιά και αριστερά σου, εποχικά καταπράσινα το χειμώνα, ολάνθιστα το καλοκαίρι, θυμίζουν χωριό και καθόλου πρωτεύουσα. Στο τεράστιο δάσος που υπάρχει πάνω από το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ αλλά και το τροχόσπιστο στις παρυφές του δεν ξαφνιάζουν καθώς στο μυαλό σου έχει ήδη αρχίσει η αποδόμηση του πολύβουου αστικού κέντρου. Στην Ύδρας ανηφορικά, που κυκλώνει το δασύλλιο, μπορείς να δεις το skyline της πόλης μέχρι τον Πειραιά. Μετά είναι η θάλασσα. Ως πέρα. Φαίνεται πως αυτή η νοητή γραμμή ένωσης έκανε πολλούς Πειραιώτες να έρθουν εδώ, ίσως για να βλέπουν το σπίτι τους, και δίπλα, στα αριστερά της Λεωφόρου 25ης Μαρτίου προς την ανηφόρα για το Νοσοκομείο Τσαγκάρη, έφτιαξαν τη συνοικία «Πειραιώτικα». Οι επαύλεις είναι στα Άνω Μελίσσια. Εδώ, στα κάτω, καινούργια διώροφα εναλλάσσονται με παλιά που έχουν κηπάκια και αυλές με κούνιες. Η περιοχή σφύζει από ζωή, με πολλές προτάσεις για διασκέδαση και φαγητό. 

Aventador Prime Meat House
Λεωφόρος Πεντέλης 125, Μελίσσια, τηλ. 2182189436-8
.
 .
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις της εποχής είναι η δημιουργία πολυχώρων που διευρύνουν την γκάμα της γαστρονομίας, με εξειδικευμένες γευστικές προτάσεις τόσο σε πρωτογενές επίπεδο (κρεοπωλείο-deli), αλλά και σαν full-fledged εστιατόρια. Τα βόρεια προάστεια καλωσόρισαν πρόσφατα το Aventador Prime Meat House, ένα project που εισπράττει ήδη διθυράμβους για το “πάντρεμα” όλων αυτών των στοιχείων που το κάνουν μοναδικό. Η κομβική γεωγραφική θέση του Aventador, η επιβλητική του δομή και η μοναδική του θέα από τον φωτεινό χώρο του 1ου και 2ου όροφο, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσετε τον καφέ σας, ένα ρόφημα ή ένα απολαυστικό snack από το “Coffee Gi”. Τον χώρο συμπληρώνει το εστιατόριο “Τhe Cellar Hοuse” που επικεντρώνεται στο κρέας. Το μενού επιμελείται ο έμπειρος σεφ Γιάννης Στανίτσας, αξιοποιώντας ιδανικά τα υψηλών προδιαγραφών κρέατα μεταξύ κατσαρόλας, rotisserie και ξυλόφουρνου. Το μενού εμπνέεται από την ελληνική μεσογειακή κουζίνα με κάποιες ισπανικές επιρροές, με όλα τα πιάτα να βιώνουν μια ιδανική – τόσο οπτικά όσο και γευστικά – εκδοχή. Περισσότερα εδώ
 .
Πορφύρα
Λ. Δημοκρατίας 29 & 25ης Μαρτίου, Μελίσσια, τηλ. 2108100042
.
 

Η Πορφύρα είναι το νέο εστιατόριο στα Μελίσσια που έχει ήδη συναρπάσει τους απανταχού ψαροφάγους και ψαρολάτρεις με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική θάλασσα και μάνα γη. Ο ταλαντούχος chef Βασίλης Νικολόπουλος επιμελείται καθημερινά στην open kitchen του μαγαζιού ένα ευφάνταστο menu με μια γκάμα θαλασσινών προτάσεων, τιμώντας την παράδοση αλλά και και με πρωτότυπες προτάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Το team του Πορφύρα είναι ικανό και δοκιμασμένο: Το project αποτελεί συνέχεια της «ψαροταβέρνας» Κοράλλι στη Νέα Ερυθραία που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των φίλων του ψαριού, σαν απόλυτο hot spot. Τα ψάρια του καταλόγου απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια καθώς υπάρχει επιλογή από μικρά ψαράκια όπως αθερίνα, γαύρο, μαριδάκι, μπακαλιαράκια, σαρδέλα, κουτσομούρα ή μπαρμπούνια, μέχρι μεγάλα, ανάλογα με την ημέρα. Το προσωπικό, πάντα εξυπηρετικό και επαγρυπνησμένο, θα σας βοηθήσει στο τι να επιλέξετε και με τι ποτό να το συνδυάσετε, ανάλογα με το γούστο σας. Περισσότερα εδώ
.

Ψαροκόκκαλο
Ελευθερίου Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ. 2108077535
 .
.
Κλείνοντας αισίως τα 5, το Ψαροκόκκαλο επεκτάθηκε χωροταξικά με 2 νέες σάλες, δεδομένης της σχεδόν πάντα πληρότητας των χώρων του. Τα περισσότερα τετραγωνικά ενδείκνυνται για εταιρικά γεύματα και κάθε λογής κοινωνική εκδήλωση. Το περιβάλλον είναι ανεπιτήδευτο, casual και ιδανικό για αξέχαστες εμπειρίες. Οι χρωματικές πινελιές, ο μαυροπίνακας με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον χρόνο ψησίματος του κάθε ψαριού και τα ευφάνταστα φωτιστικά-καφάσια, παντρεύουν την παράδοση με το παρόν. Οι λάτρεις των καρπών της θάλασσας, στο Ψαροκόκκαλο θα αγαλιάσουν. Εύγεστοι μεζέδες από ολόφρεσκα θαλασσινά, μαγειρεμένα με καταπληκτικές συνταγές, συνθέτουν μια βεντάλια γεύσεων με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής και σε γενναίες μερίδες. Πέραν των φρέσκων ψαριών ημέρας, που μπορείς να απολαύσεις τηγανιτά ή ψητά, οι προτάσεις του μενού εκτείνονται σε πεντανόστιμα αχνιστά μύδια με μουστάρδα και λεμόνι, κριθαρότο πεσκανδρίτσας, τραχανότο με καραβιδόψιχα, μυδοπίλαφο και γαριδομακαρονάδα. Περισσότερα εδώ
.
Luv & Roll
Ψαθά 21, Μελίσσια, τηλ. 2106096163
 . .
Με μήνυμα σαφές, θετικό και ουσιαστικό, το Luv & Roll φιλοδοξεί να μας ενώσει όλους μέσα από το πρίσμα της τέχνης, σ’ένα “συμπαντικό ένα”. Επαναπροσδιορίζοντας την έννοια house of art, ο Γιώργος Μπίνας κι η ομάδα του  – αποτελούμενη από δημιουργικούς ανθρώπους που εκπροσωπούν επάξια ποικίλες μορφές τέχνης – εμπνεύστηκαν ένα tattoo studio που αναλαμβάνει να μας ομορφύνει μέσα κι έξω, μέσω body art, ένδυσης, wall art, posters, κλπ. Μια ιδέα από ανθρώπους που ονειρεύονται, είναι ανήσυχοι δημιουργικά και που θα σε κερδίσουν με τη θετική τους ενέργεια, την φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια και το όραμά τους. Πως μεταφράζεται αυτό? Μοναδικά tattoos “χτυπημένα” με επιδεξιότητα, φαντασία κι αγάπη – που αντιμετωπίζονται ως sur mesure τέχνη – piercings, κοσμήματα, αλλά κι ένα brand ένδυσης με μοναδικές προτάσεις streetwear σε φούτερ, hoodies, τσάντες, κάλτσες, trucker hats και beanies με custom prints μεταξοτυπίας που έχει επιμεληθεί το team και που είναι trademark κάθε προϊόντος, σε συνδυασμό με την απαράμιλλη άνεση και τα υψηλής ποιότητας υλικά. Η ομάδα, restless γαρ, δραστηριοποιείται σε οτιδήποτε της εξάψει τη δημιουργικότητα ή σε οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει “φάρο” του μηνύματός της, όπως art events και διεθνή conventions. Περισσότερα εδώ
 .
Ανθοπωλειο Koronios Flowers 
Λεωφόρος Δημοκρατίας 67, Μελίσσια, τηλ. 2114019815
 . .

Στο ανθοπωλείο του Γρηγόρη Κορωνιού, εκτυλίσσεται καθημερινά ένα ροβανιέμι από χαμόγελα, δημιουργικότητα και… πολλά άνθη. Εμπνευσμένες χειροποίητες συνθέσεις βρίσκουν ενθουσιασμένους αποδέκτες και τα δώρα γίνονται προσιτά, πανέμορφα κι αξέχαστα. Ο Γρηγόρης, του οποίου το ταλέντο κι η φαντασία έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα από πολλά μέσα – η Ελένη Μενεγάκη της οποίας το studio επιμελείται ανθοκομικά τον λατρεύει – βρίσκεται κοντά μας για τον στολισμό των ευχάριστων στιγμών μας, με μοναδικές συνθέσεις για έναν ονειρεμένο γάμο ή βάπτιση. Αναλαμβάνει το στολισμό events με τη δική του μοναδική αισθητική ματιά και αποστέλλει άνθη σε όλη την Ελλάδα. Στο κατάστημα θα βρείτε σε αποκλειστικότητα τα Forever Roses, τριαντάφυλλα σε καμπάνες από γυαλί που κάνουν θραύση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ορχιδέες, τριαντάφυλλα, βιολέτες, γεράνια, και άλλα λουλούδια δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων και γίνονται καμβάς της δημιουργίας και πηγή χαράς. Περισσότερα εδώ
.

Giovanni Gelateria Artigiana
Ελευθερίου Βενιζέλου & Μπουμπουλίνας 1, Μελίσσια, τηλ. 2102717579
 . .

Η Gelateria Giovanni ιδρύθηκε το 1983 στην Αθήνα, Πατησίων και Αγίου Μελετίου, στη φιλοσοφία και τον τρόπο κατασκευής του Μπολονέζου Ottelo Cattabrica, που έφερε την επανάσταση στο χώρο του παγωτού με χρήση ηλεκτροκίνητης μηχανής παγωτού και με ύψιστης ποιότητας πρώτες ύλες. Για τα πρώτα χρόνια, έμπειροι Ιταλοί δημιουργοί χειροποίητου παγωτού, μετοίκησαν στην Αθήνα και έφεραν μαζί τους την τεχνογνωσία και τις συνταγές, τα οποία μεταλαμπάδευσαν στην ελληνική ομάδα. Το 1995 μεταφέρθηκε στη Νέα Ιωνία κάνοντας χονδρική πώληση και διανομή, ενώ από τον Απρίλιο του 2012 λειτουργεί στα Μελίσσια, στα πεδία της λιανικής και χονδρικής, κι έχει κάνει τους επισκέπτες της να παραμιλούν! Για την παρασκευή του κορυφαίου gelato artigiano χρησιμοποιεί πάντα αγνές κλασσικές πρώτες ύλες, φρέσκα φρούτα, γάλα αγελάδας της ημέρας, φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς, και άλλα αγνά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό που δεν βαραίνει το στομάχι, έχει μοναδική υφή και πήξη, εκπληκτικές γεύσεις, ελάχιστη χημεία και περιορισμένο χρόνο ζωής από την παραγωγή στην κατανάλωση. Έτσι, διαφοροποιούμενο από ημι-έτοιμα μίγματα παγωτού σε σκόνη, το Giovanni προσφέρει ένα από τα καλύτερα παγωτά στην Ελλάδα. Περισσότερα εδώ
.

Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe
Σωκράτους και Ζαΐμη 2, Μελίσσια, τηλ. 2108102466
 .. 
Είμαστε άνθρωποι που θαυμάζουμε κι εκτιμούμε ένα success story. Γιατί πίσω από αυτό κρύβεται επίπονη δουλειά, φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια και άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους για το αποτέλεσμα που εμείς σαν πελάτες απολαμβάνουμε. Αυτή είναι η ιστορία του Μαύρου Πρόβατου και της Ευδοξίας Πάντου, μιας γυναίκας που θα σε κερδίσει με το καλημέρα –  ζεστή, ανεπιτήδευτη και φοβερά οξυδερκής. Σαν διορατική επιχειρηματίας, που ξέρει να εξελίσσεται και να μεταλάσσεται σαν χαμελέων, εμπνεύστηκε το “Μαύρο Πρόβατο”, ένα εστιατόριο-μοντέρνο μεζεδοπωλείο που έγινε instant hit με το που άνοιξε τις πόρτες του το 12′ στο Παγκράτι και λίγο αργότερα στα Μελίσσια. Το δίπτυχο της επιτυχίας του απλό: value for money εμπνευσμένα πιάτα και ζεστό, φιλικό περιβάλλον. Εκσυγχρονισμένοι ελληνικοί μεζέδες με gourmet πινελιές αλλά σε γενναία ποσότητα “παντρεύονται” το χύμα κρασί και τη ρακή για μία αξέχαστη εμπειρία dining και χαμόγελα στα πρόσωπα των πελατών. Περισσότερα εδώ
 .
5 Grinders Specialty Coffee Shops
Λεωφόρος Πηγής 63, τηλ. 2108044157
 .. 
To Five Grinders Specialty Coffee Shop είναι φιλοσοφία και όχι απλά ένα όνομα. Η βάση της φιλοσοφίας αυτής βασίζεται στην επιθυμία μας να προσφέρουμε κατηγοριοποιημένη απόλαυση στον κάθε πελάτη χωριστά και να αξιοποιήσουμε την ποιότητα του καφέ στο μέγιστο. Πέντε μύλοι λοιπόν, σε ένα μαγαζί που από την πρώτη μέρα αποφάσισε να δίνει το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα που προκύπτει από ποικιλίες, blend ή κάθε άλλη επιλογή καφέ. Η φιλοσοφία μας ακολουθείται πιστά από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα χωρίς συμβιβασμούς διότι είναι κομμάτι της ζωής μας, κομμάτι της καθημερινότητας μας, κομμάτι της δομής μας σαν φιλοσοφία ανθρώπων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για να επιλέξετε το Five Grinders για τον επόμενο καφέ σας. Περισσότερα εδώ