spot_img
More

    Φάμπρικα του Ευφρόσυνου: Ανατρεπτικό, τολμηρό deli restaurant, σημείο αναφοράς των απανταχού foodies

    Περνώντας έξω από το μαγαζί με την χαρακτηριστική κυριλλική επιγραφή, τις ορθάνοιχτες τζαμαρίες και τη welcoming αύρα, θα αισθανθείς ότι βρίσκεσαι στη γειτονική Σερβία, με τα εμπνευσμένα κουτούκια των μεσοπολεμικών κτισμάτων, των οποίων οι ατέλειες δεν κρύβονται αλλά “αγκαλιάζονται” σαν τις πληγές ενός βετεράνου. Διόλου τυχαίος συνειρμός, αφού ο Γιώργος Γκάτσος, δημιουργός της μοναδικής “Φάμπρικας του Ευφρόσυνου”, σπούδασε θεολογία στο Βελιγράδι (εξού και ο προστάτης των μαγείρων στο όνομα του μαγαζιού), και αναβίωσε αυτή την ανεπιτήδευτη ομορφιά στο μαγαζί του. Μαθήτευσε όμως και στο Άγιο Όρος, επισκεπτόμενος τον πνευματικό του, με το διακόνημά του να είναι η μαγειρική. Η θεία αυτή διάσταση στη γαστρονομία, με την απλότητα των υλικών και την ανάδειξη των φυσικών γεύσεων, σφυριλατήθηκε στο DNA του από μικρή ηλικία λόγω οικογένειας (ο πατέρας του ήταν ψαράς και… εφευρηματικός μάγειρας αφού η παραμονή στο καϊκι για μέρες μ’ένα κρεμμύδι και δύο πατάτες προέτασσαν μαεστρία και μεράκι στο μαγείρεμα καταμεσής της θάλασσας). Η μαγειρική παραμένει γι’αυτόν δημιουργική διέξοδος, πάθος και διαρκής… αναζήτηση και είναι χαρακτηριστική η δημιουργία γεύσεων με ψυχή, βάθος και ακρίβεια.
    .
    .
    Στα πιάτα της Φάμπρικας, φιλοξενούνται 50 μικροί παραγωγοί απ’όλη την Ελλάδα, η επιλογή των οποίων έγινε με υψηλά κριτήρια και φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια. Το μαγαζί έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των απανταχού foodies για την ποιότητα του κρέατος που σερβίρει, για το συκώτι στη σχάρα, την χοιρινή μπριζόλα καπνισμένη σε κέδρο και το μπιφτέκι με κιμά από νεαρό μόσχο – η κουζίνα της τηρεί ωστόσο τις κατά περιόδους νηστείες και διαλέγει πολύ προσεκτικά τα ψάρια της έτσι ώστε η σκορπίνα να σερβίρεται αχνιστή και η σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι της. Κάποια πιάτα έχουν σεφραδίτικη (εβραϊκή) καταγωγή, “κληρονομιά” του Γιώργου από τη Θεσσαλονίκη, με το αρνί, να μαγειρεύεται με τη χρήση αγνών μυρωδικών και υλικών, που το απογυμνώνουν από τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, προσφέροντας ένα πεντανόστιμο κρέας τρυφερό σα λουκούμι. Το σταθερό μενού ανατρέπεται συχνά ανάλογα με τα υλικά που θα συναντήσει ο Γιώργος στην αγορά, με one-off προτάσεις που βρίσκουν ενθουσιασμένους αποδέκτες στους πελάτες του. 
     
    Στην open kitchen του, πρωταγωνιστούν τα καθαρά υλικά, οι “ακαμουφλάριστες” γεύσεις, οι ρίζες στην παράδοση. Ελιές από τη Σπάρτη, ζυμαρικά αργής ωρίμανσης και chutney πιπεριάς από το Κτήμα Ναουμίδη, ντάκος Ηρακλείου με χαρουπάλευρο, γυλωμένη μανούρα από τη Σίφνο, καβουρμάς από τον Ίμερο Κομοτηνής, και πολλά άλλα προϊόντα συνθέτουν μια γαστρονομική βεντάλια με γεωγραφικές “πινέζες” σε όλη την Ελλάδα. 
     .

    Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου είναι ένα deli restaurant τολμηρό και ιδιοσυγκρασιακό, με σωστές δόσεις νοσταλγίας, ένα μαγαζί χειροποίητο: πολλά από τα σίδερα που υπήρχαν στο χώρο από προηγούμενη χρήση του π.χ. ανακυκλώθηκαν από τον Γιώργο Γκάτσο και τέσσερις Σέρβους κολλητούς του, ένας εκ των οποίων, ο κουρέας Γκόραν, είχε και τη βασική διακοσμητική επιμέλεια. Η γιγάντια φωτογραφία του τελευταίου σε κοιτάζει διεισδυτικά με το που μπαίνεις και στο ταβάνι βρίσκονται χαραγμένα σύμβολα της φιλίας τους πάνω σε λαμαρίνα, ενώ στον άλλο τοίχο φιγουράρει η φωτογραφία του τελευταίου Σέρβου ακροβάτη του γύρου του θανάτου.
     
    Το κρασί, πάλι, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, με άκρως αξιόλογες ετικέτες που θα ικανοποιήσουν κάθε οινική σας προτίμηση. Την λίστα επιμελείται η Αθηνά Τσώλη, οινολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Περιλαμβάνει επιλογές της μικρής αλλά θαυματουργής ελληνικής οινοπαραγωγής, σε εξαιρετικές τιμές. Ειδικά οι προτάσεις που προέρχονται από αμπελοτόπια που επιβλέπει και δημιουργεί η ίδια και θα τις βρείτε με την ετικέτα ATHIΝA.
    .
    Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
    Αναστασίου Ζίννη 34 & Ανδρούτσου 27, Κουκάκι, τηλ. 2109246354 
     .
    .

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

    Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

    To honeymoon των social media τελείωσε;

    Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

    Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου κι όχι στον περίγυρο

    Η ζωή μας όλη είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Μερικοί κύκλοι σου χαρίζουν μαγικές στιγμές που σου υπενθυμίζουν...

    Ο λίβας του αθηναϊκού καλοκαιριού

    «Καυτή» αποδεικνύεται η Αθήνα όσον αφορά τη θερμική καταπόνηση του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο του και ειδικά στις μεγάλες...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Τα καλύτερα παγωτά στην Αθήνα: Πρωτοπορία, τοπικά προϊόντα και έννοια για την ποιότητα

    Το παγωτό είναι ο δημαγωγός του καλοκαιριού: Στο χωνάκι ή το κυπελάκι του, μαζί με γεύση και δροσιά, σερβίρει...

    Αιγάλεω: Η δυτική όχθη της Αθήνας ψιθυρίζει ιστορίες αυθεντικής διασκέδασης

    Χιλιοτραγουδισμένο, από τη Mοσχολιού ως τους LocoMondo, με ιστορία που κρατάει από την αρχαιότητα, το Αιγάλεω είναι από αυτές...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot