Πάμε στου Κουκάκη;», έλεγαν οι παλιοί για την όμορφη συνοικία που ξαπλώνει στα πόδια της Ακρόπολης (και το έγραφαν με -ητα). Το σημερινό Κουκάκι πήρε το όνομά του από τον τρανό εργοστασιάρχη κρεβατιών Γεώργιο Κουκάκη, που στέγαζε την επιχείρησή στο χώρο που θα έπαιρνε αργότερα (το 1893 συγκεκριμένα) ο Κάρολος Φιξ για να επεκτείνει την iconic επιχείρηση ζυθοποιίας. Το Κουκάκι από μια μικρομεσαία γειτονιά και σε όλο της το εύρος, από την ακριβή πλευρά προς τον περιφερειακό του Φιλοπάππου μέχρι τη Συγγρού και τα στενά της μέσα σε δυο χρόνια μεταμορφώθηκε εντελώς. Μάλιστα, παγκόσμια έρευνα της εταιρείας AIRBNB το 2015, που βασίστηκε στις εντυπώσεις 40 εκατομμυρίων ταξιδιωτών από 150 χώρες, ανέδειξε το Κουκάκι ως την έκτη πιο ενδιαφέρουσα γειτονιά του κόσμου. Μια βόλτα στην περιοχή, θα “ξεδιπλώσει” στα μάτια σου πολλά πρόσωπα. Το Κουκάκι σφύζει από ζωή, με τα παραδοσιακά μαγειρεία, τα gourmet εστιατόρια, τα καταστήματα κοσμημάτων, ακόμα και… escape rooms. Την περπατήσαμε, την γευτήκαμε και σας παρουσιάζουμε τα picks μας.
Τα θαλασσινά είναι εθνικός μας θησαυρός κι ένα είδος φαγητού, του οποίου τα διατροφικά οφέλη αναρίθμητα. Το «Σκουμπρί», σαν όαση στην οδό Δράκου, μας επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι μια ομάδα ικανών ανθρώπων, με εμπειρία, εικόνες, μεράκι και φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια, πάντα δικαιώνεται. Enfant gâté θαλασσοπροτάσεις, σε περιμένουν σ’ένα πανέμορφο περιβάλλον που θυμίζει Αιγαιοπελαγίτικο νησί, με το ξύλο, το σχοινί και τα δίχτυα που κοσμούν τον χώρο να θυμίζουν καϊκι κάποιου θαλασσοδαρμένου Έλληνα ψαρά. Το ευφάνταστο menu προτείνει μια γκάμα θαλασσινών προτάσεων, τιμώντας την παράδοση, αλλά και πρωτότυπες συνταγές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Αχνιστά μύδια, γαρίδες με κριθαράκι, τρυφερά καλαμαράκια, λαχταριστές ψητές σαρδέλες, συνθέτουν ένα μωσαϊκό μοναδικών γεύσεων, αισθήσεων, αναμνήσεων. Μνεία οφείλει να γίνει στον πιο κομψό και γευστικά απογειωτικό ντάκο που έχουμε γευτεί, ο οποίος στο «Σκουμπρί» βιώνει την ιδανική εκδοχή του, αλλά και στη φάβα Κορίνθου με την καταπληκτική βελούδινη υφή της, ένα εξαιρετικό ορεκτικό. Πλούσιες γεύσεις, με ισορροπία, ένταση και απαράμιλλη φρεσκάδα. Περισσότερα εδώ
Σε μια πιάτσα με φρεσκάδα, νεανικά πρόσωπα και φανταστικά μαγαζιά, η Αυλή αποτελεί τη ναυαρχίδα, στρατηγικά τοποθετημένη στον πεζόδρομο της Γεωργίου Ολυμπίου. Ανεπιτήδευτη, παρεϊστικη και χρωματιστή είναι the place-to-be από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Επανεφευρίσκοντας τον ορισμό “παραδοσιακό καφενείο”, η Αυλή είναι “παιδί” του Κώστα, του Τάσου και του Κυριάκου, οι οποίοι δημιούργησαν ένα χώρο με cool αύρα, signature αισθητική (μέρος της μπάρας αποτελείται από το ιστορικό βανάκι της VW) και πολλές εκπλήξεις (για τον εορτασμό των 5 χρόνων του πραγματοποίησε το πιο γαμάτο πάρτυ της Αθήνας με προσκεκλημένο τον Κώστα Μπίγαλη). Παντρεύοντας λοιπόν αυτό που οι hipsters ονομάζουν vintage με το σύγχρονο, στην Αυλή στήνεται καθημερινά ένα rotation ανθρώπων απ’όλους τους δρόμους της ζωής – εδώ θα δεις φοιτητόκοσμο από την Πάντειο, τον παππού να διαβάζει την πρωινή του εφημερίδα, αλλά και θαμώνες απ’όλη την Αθήνα που την προτιμούν για την σχέση τιμής-ποιότητας σε όλο το εύρος του καταλόγου της. Περισσότερα εδώ
Ένα μεζεδοπωλείο που παντρεύει τη παγκόσμια λογοτεχνία με γεύσεις από Ελλάδα, ένας χώρος μαγικός που σε ταξιδεύει με την ανεπιτήδευτη όψη του και την casual αύρα του. Η μικρή Βενετία δεν είναι πόλη… αλλά κορίτσι, το κορίτσι που θα σε υποδεχτεί πάντα με χαμόγελο στο εστιατόριο, το κορίτσι που εγκατέλειψε μια στρωμένη καριέρα για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να δημιουργήσει ένα μαγαζί που αποτελεί σημείο αναφοράς στη γειτονιά της, στο Κουκάκι. Η διαχρονική φράση του Αντρέ Μπρετόν «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» “συγκατοικεί” στον τοίχο με ένα installation από καφάσια που λειτουργούν σαν ράφια-tribute σε λόγια αλησμόνητων ανθρώπων από την Κική Δημουλά στον Ελύτη, μια “παντρειά” που μέσα από τις αντιθέσεις της σε ταξιδεύει και σε γαληνεύει. Στη Μικρή Βενετία, η φαντασία δε σταματά στη διακόσμηση. Οι προτάσεις του menu, κάποιες παραδοσιακές, κάποιες “πειραγμένες”, κάποιες κλασικές, κάποιες εμπνευσμένες, επιφυλάσσουν γευστικές εκπλήξεις για όλους. Περισσότερα εδώ
Κι εκεί που κάνεις strolling στον πεζόδρομο της Γεωργίου Ολυμπίου, το μάτι σου πέφτει στο Papadalup, που φαντάζει σα μια όαση στην έρημο, με το τροπικό του vibe και τον συγκερασμό φύσης και street art. Κάτι σε τραβάει να μπεις. Κι όταν μπεις και κάτσεις, συγχαίρεις τον εαυτό σου για την επιλογή του. Με όνομα “γλωσσοδέτη”, παρμένο από το Perfect Strangers, μια αξέχαστη κωμική σειρά των 80’s, στην οποία υπήρχε το ομόνυμο μαγικό φυτό, που ναι μεν θεράπευε του άρρενες από κρυολόγημα, αλλά προκαλούσε μια… καλπάζουσα τριχοφυϊα στο μουστάκι των γυναικών, το σίγουρο είναι ότι you’re in for a great ride, που λένε κι οι Αμερικάνοι. Το Papadalup είναι αναπολογητικά cool, οικείο, με μια ζεστασιά που μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει, και θα γίνει το νέο σου all day στέκι. Από το πρωί, με καλοψημένο specialty καφέ, bagels και πεντανόστιμα snacks, έως το βραδάκι για cocktail, κρύα ορεκτικά και ωραία μουσική. Όλα τα παραπάνω σε… φοιτητικές τιμές για όλους και με bonus μοναδικά events και parties. Περισσότερα εδώ
Με οδηγό την αγάπη τους για όλα τα όντα και τη μητέρα φύση, την πίστη τους στις αξίες και την αρετή, δύο φίλες, η Λίλα και η Μαρία, δημιοὐργησαν ένα μικρό θαύμα, που λέγεται Peas. Εδώ ό,τι και αν γευτείς, από τους φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, τα smoothies, τον βιολογικής καλλιέργειας ηθικού εμπορίου καφέ, τα πεντανόστιμα αλμυρά snacks ή τα χωρίς ζάχαρη γλυκά τους, θα βιώσεις μια καινούργια εμπειρία. Θα αισθανθείς κάτι αόρατο, λεπτό, να διαπερνάει τα πάντα. Από την αισθητική του χώρου, την επιλογή των πρώτων υλών, το μεράκι και τη φιλικότητα που εκπέμπει η ομάδα των μπιζελιών… Οι απανταχού χορτοφάγοι και vegan θα βρουν εδώ ένα hub εναρμονισμένο με τις επιλογές και τη φιλοσοφία τους, με τις διανομές να γίνονται από ποδηλάτες και το φαγητό στο χέρι να μπαίνει σε ανακυκλώσιμες, χωρίς χλώριο, συσκευασίες, φιλικές για το περιβάλλον. Θα λατρέψετε το εμπνευσμένο club με αβοκάντο και φυτικό τυρί, το μπέργκερ μανιταριών, το πλατό με φιλετάκια από σεϊτάν και το χορταστικό τέμπε, ένα ινδονησιακής καταγωγής προϊόν ζύμωσης με σφιχτή υφή φτιαγμένο από ρεβίθια, όλα φτιαγμένα in-house με αγάπη και φροντίδα για σένα. Στο Peas απουσιάζει η ζάχαρη, το σκόρδο και το κρεμμύδι, ό,τι δοκιμάσεις έχει γεύση πεντανόστιμη. Περισσότερα εδώ
Η Ρίζα Ρίζα σε υποδέχεται από τις 8 το πρωί, κάθε πρωί, με καλοφτιαγμένο καφέ Kawacom από τους έμπειρους baristi του και λουκούλεια πιάτα στη φιλοσοφία brunch, με επιλογές όπως scrambled eggs με σχοινόπρασο και bacon, ομελέτα με ανθότυρο, γαλοπούλα και μανιτάρια, pancakes, κ.α. Λατρέψαμε δε, το ζυμωτό σάντουιτς με ψητό χαλούμι, καπνιστή γαλοπούλα, ρόκα και πέστο από πιπεριές Φλωρίνης. Το μενού πλαισιώνεται και με προτάσεις comfort food όπως αλμυροί λουκουμάδες με bacon και τυρί, μπουκιές κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος και τζίντζερ, μπιφτέκια φούρνου από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά με αρωματικά βότανα, κ.α. Εάν τα πιάτα της Ρίζας σου… τρέλαναν τους σιελογόνους αδένες, τα ποτά της θα σε “στείλουν”. Value for money εμπνευσμένα cocktails με ελληνικά αποστάγματα, όπως ρακί, ούζο και τσίπουρο, που μπορεί να σου ακούγονται μυστήρια, αλλά είναι μικρά γευστικά θαύματα στο σύνολό τους. Ξεχωρίσαμε το Bitter Kiss, με Aperol, ρακή, maracuja και πορτοκάλι, αλλά και το Orgy, με ούζο, πικραμύγδαλο, πράσινο μήλο και φρέσκο βασιλικό. Μνείας αξίζει και το Pour de Fleur, με βιολέττα, τριαντάφυλλο, άρωμα μαστίχας και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Περισσότερα εδώ
Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα… αλλά εμπειρίες. Είναι η παρέα γύρω από ένα τραπέζι, ένας γευστικός μεζές, ένα cozy περιβάλλον, ένα (ή περισσότερα!) καραφάκια ρακή ή τσίπουρο. Όλα αυτά και με το παραπάνω προσφέρει η Σφήκα, ένα μοναδικό μεζεδοπωλείο που “βουϊζει” από ωραίο κόσμο, χαλαρή έντεχνη μουσική, και τον… οικοδεσπότη Σταύρο να σε βάζει αμέσως στο κλίμα με το Κρητικό του ταμπεραμέντο και την φιλόξενή του διάθεση. Σ’έναν προσεγμένο, ζεστό χώρο, μια κυψέλη… γεύσεων μας υποδέχεται στη σκιά της Ακρόπολης με εκλεκτούς μεζέδες, όπως η «Δαιμονισμένη Σφήκα», ένα πιάτο με καυτερό λουκάνικο, το «Περίεργο Πουλί», δηλαδή κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας, χορταστικές ποικιλίες κρεατικών και διάφορα άλλα πεντανόστιμα πιάτα. Λατρέψαμε τη φέτα σε φύλλο με μέλι, τις βελούδινες αλοιφές, τον πατροπαράδοτο δροσερό ντάκο και το λαχταριστό Κρητικό απάκι (σκέτο ή σε πιτάκια). Στη Σφήκα θα βρείς εξαιρετικά αποστάγματα, από ρακές και κρασιά μέχρι πιο πειραγμένες γεύσεις, όπως ρακόμελα, οινόμελα και ψημένη αμοργιανή, σε πολύ χαμηλές τιμές. Περισσότερα εδώ
Σ’έναν χώρο εμπνευσμένο και γουστόζικο, με τους φουντωτούς βασιλικούς, την φωτεινή σάλα με το παραδοσιακό μωσαϊκό και τα κρεμαστά σουρωτήρια-φωτιστικά, θα απολαύσεις πλούσιες επιλογές σε γευστικότατα μαγειρευτά φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη. Τα πρώτης τάξεως υλικά και μυρωδικά, παντρεύονται ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η μάνα γη και θάλασσα δημιουργώντας πιάτα ειλικρινή και πεντανόστιμα, που εναλλάσονται ανάλογα τις μέρες και τις εποχές. Λατρέψαμε το μελωμένο γιουβέτσι, το ριζότο λαχανικών και το ανυπέρβλητο παστίτσιο αλλά και όλα τα ψητά της ώρας. Το σέρβις, η ταχύτητα εξυπηρέτησης, ο ελάχιστος χρόνος αναμονής για να έρθει η παραγγελία μαζί με το χιούμορ και την υπέροχη ποιότητα του φαγητού συνθέτουν το παζλ ενός μαγειρείου-ταβέρνας μοναδικού κι αγαπημένου. Περισσότερα εδώ
Στην πλατεία Λουκάκη στο Κουκάκι το μαγειρευτό έχει την τιμητική του στο μαγειρείο-ουζερί-μεζεδοπωλείο Ολυμπίου Αμάλθεια. Σ’έναν χώρο που τιμά την παράδοση αλλά κλείνει με χαμόγελο το μάτι στη σύγχρονη εποχή, θα ανακαλύψετε μοναδικές προτάσεις σε μαγειρευτά, φτιαγμένα πάντα με φρέσκα προϊόντα της μάνας γης και θάλασσας και σε τιμές που δεν θα σας στείλουν… στο ΑΤΜ! Η Ολυμπίου Αμάλθεια λειτουργεί καθημερινά από τις 12.00 και έχει δισυπόστατη δραστηριότητα. Μπορείτε να την επισκεφθείτε και να απολαύσετε τα πεντανόστιμα μαγειρευτά της στην φωτεινή της σάλα ή στον εξωτερικό χώρο ή να παραγγείλετε τα πιάτα της επιλογής σας στο γραφείο ή στο σπίτι. Λατρέψαμε το ονειρεμένο της γιουβέτσι, τις πατάτες τηγανητές με σως carbonara, την χορταστική χοιρινή πανσέτα με θυμάρι και δενδρολίβανο, τα σπιτικά κοκκινιστά σουτζουκάκια, και τα ζυμαρικά του σε εκδοχές που θα σας ενθουσιάσουν, όπως τα μακαρόνια σουφλέ με ζαμπόν και τυρί. Από τις προτάσεις του μενού δε λείπει η βελούδινη φάβα, το χταποδάκι, η τσιπούρα στη σχάρα ή τα λουκάνικα με πράσσο, πορτοκάλι ή το combo με φέτα και λιαστή ντομάτα. Περισσότερα εδώ
Το σουβλάκι είναι το εθνικό μας street food. Γρήγορο, γευστικό, βολικό και… πλήρες σα γεύμα, είναι σφυριλατημένο στο ελληνικό DNA και είναι ένα προϊόν που αγαπάμε όλοι. Σ’ένα τοπίο με άπειρα ψητοπωλεία, ωστόσο, η αναζήτηση για το ιδανικό σουβλάκι γίνεται ένα μικρό κυνήγι θησαυρού. Γι’αυτό είμαστε όμως εδώ, για να σας μιλήσουμε για την Αμβροσία – το μέρος που ο απανταχού κρεατοφάγος – κι όχι μόνο – θα βρει τον παράδεισό του! Σ’ένα ανεπιτήδευτο χώρο στη πολυσύχναστη Δράκου, μια ανάσα από το μετρό Συγγρού-Φιξ, εκτυλίσσεται καθημερινά ένα μαγικό γαστρονομικό πανηγύρι με τα καθιερωμένα τυλιχτά (με γύρο, κοτόπουλο, χοιρινό, κεμπάπ, κλπ), τα πιο λαχταριστά κοντοσούβλια και κοκορέτσια, καλοψημένες μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος, το πεντανόστιμο burger Αμβροσία με handmade φρέσκο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, αλλά και με μια μοναδική ποικιλία μαγειρευτών που θα σε ενθουσιάσουν. Λατρέψαμε τα λαδερά του, τα όσπρια, το τρυφερό αρνί φρικασέ, την σπιτική σπανακόπιτα, το παστίτσιο και τον μουσακά του. Περισσότερα εδώ
Με ιστορία που φτάνει στα μέσα των 80’s, ο Αυγερινός έχει γίνει συνώνυμος της ποιότητας και ανήκει πλέον δικαιωματικά στο πάνθεον των “best of”. Σ’ένα ανεπιτήδευτο χώρο στη πολυσύχναστη Βεϊκου, μια ανάσα από το μετρό Συγγρού-Φιξ, εκτυλίσσεται καθημερινά ένα μαγικό γαστρονομικό πανηγύρι με τα καθιερωμένα τυλιχτά (με γύρο, κοτόπουλο, χοιρινό, κεμπάπ, κλπ), τα πιο λαχταριστά κοντοσούβλια και κοκορέτσια, το πιο νόστιμο εξοχικό, τις πιο βαρβάτες μπριζόλες και τα πιο μερακλίδικα ορεκτικά. Ελληνικό και ξένο κοινό σμίγει στον καταπράσινο πεζόδρομο, και απολαμβάνει τις απογειωμένες του προτάσεις – άλλωστε το φαγητό μας συνδέει όλους – με τους ανθρώπους του Αυγερινού να φροντίζουν για την κάθε σου ανάγκη, πάντα με χαμόγελο. Περισσότερα εδώ
Με σήμα μια vintage κόκκινη Alfa Romeo, με το μοτίβο να επικρατεί στο μαγαζί μέσα από κάδρα και μινιατούρες των ιστορικών αυτοκινήτων, αλλά και με φιλόξενη, ανεπιτήδευτη διάθεση, το Nuovo Alfisti Espresso Bar μας υποδέχεται καθημερινά με καλοψημένο καφέ Dimello, χυμούς και μεγάλη ποικιλία τσαγιών και αφεψημάτων. Κάθε γωνιά του και μια αποκάλυψη – το Nuovo Alfisti είναι ένας χώρος που αμέσως θα αισθανθείς οικεία, θα εισπράξεις αρχοντική περιποίηση από τους ανθρώπους του και θα απολαύσεις το snack ή τον καφέ σου σ’έναν από τους πιο δραστήριους και όμορφους δρόμους της Αθήνας, ακριβώς πάνω στη στάση Συγγρού-Φιξ. Το αφράτο κουλούρι κανέλας συνοδεύει ιδανικά ένα απολαυστικό τσάι Damman ή μια μονοποικιλιακή σοκολάτα Monbana ενώ ένας φυσικός, στυμένος χυμός πορτοκάλι θα σου δώσει την ενέργεια και τις βιταμίνες να συνεχίσεις δυναμικά την ημέρα σου. Περισσότερα εδώ
Σ’έναν κόσμο με τις μεγάλες αλυσίδες να προσπαθούν μονότονα να μας τραβήξουν το ενδιαφέρον με ανέμπνευστες προτάσεις, το Δέλεαρ έρχεται σα μάννα εξ’ουρανού με μοναδικές δημιουργίες ελλήνων καλλιτεχνών σε κόσμημα, αξεσουάρ και αντικείμενο, να διαφοροποιηθεί με ουσία. Στον πανέμορφο χώρο του θα ανακαλύψεις εκπληκτικά κολιέ, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, ό,τι φέρνει δηλαδή χαμόγελο στα χείλη εμάς των γυναικών, και ό,τι αναζητούμε μανιασμένες σαν σε κυνήγι θησαυρού (worry not ο θησαυρός ευρέθη!), χειροποίητα δερμάτινα σανδάλια, τσάντες, μπαλαρίνες, όλα επιλεγμένα από την πάντα χαμογελαστή και φιλόξενη Αιμιλία. Από το κατάστημα δε λείπουν οι προτάσεις για διακόσμηση, με handmade κεραμεικά ή αντικείμενα σε γυαλί, αλλά και είδη γάμου και βάπτισης, με τις πιο γουστόζικες μπουμπουνιέρες, λαμπάδες, φυλαχτά και προσκλητήρια. Περισσότερα εδώ
Εμείς οι Έλληνες τις χαρές μας τις έχουμε συνδέσει με το σπιτικό φαγητό, το ποιοτικό κρασί και την καλή παρέα. Κληρονόμοι της πλουσιότερης στον κόσμο γαστρονομίας, πλουσιότερης σε υλικά, τρόπους μαγειρέματος, πολιτισμό, αλλά και σοφία, αναζητούμε πάντα ένα καλό στέκι, μια “προέκταση” του σπιτιού μας, το οποίο θα φέρει την οικεία αυτή ατμόσφαιρα και τα αρώματα από την κουζίνα της μαμάς. Στο παραδοσιακό Οινομαγειρείο των Θεών, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, θα αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας, με το Νίκο να ηγείται μιας εξαιρετικής ομάδας που θα σας παρασύρει σ’ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι! Στην κοσμοπολίτικη Ακρόπολη, από το 2000, Ελληνικό και ξένο κοινό μοιράζεται τα τραπέζια σ’ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, μοναδικής γαστρονομικής αξίας και κομβικής γεωγραφικής θέσης – πάνω στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη. Εδώ εκτελίσσεται καθημερινά ένα γαστρονομικό ροβανιέμι: από τη δροσιστική σαλάτα “των Θεών” με κοτόπουλο, τυρί, λαχανικά και σάλτσα μελιού, τις μοναδικές γαρίδες σαγανάκι με τομάτα και τυρί στο τηγάνι, μέχρι τα αρνίσια παϊδάκια σχάρας, σερβιρισμένα με ψητά λαχανικά και baby πατάτες ή την τσιπούρα στη σχάρα, φιλεταρισμένη, νοστιμότατη, τραγανη και ζουμερή – άψογα ψημένη – όλα τα πιάτα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αξέχαστες γευστικές εμπειρίες. Περισσότερα εδώ