Η Καλλιθέα αποτελεί ένα από τα πολλά προάστια της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται νότια των Αθηνών. Ως δήμος ανήκει στο Νότιο τομέα των Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Η Καλλιθέα διαθέτει περίπου 100.000 μόνιμους κατοίκους με την πυκνότητα αυτών να φτάνει περίπου τους 20.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο όμορφους και πυκνοκατοικημένους δήμους της Ελλάδας. “Πυρήνα” στην οικιστική περιοχή της Καλλιθέας αποτελεί η γνωστή σε πολλούς πλατεία Δαβάκη, η οποία βρίσκεται περίπου στα 3 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας.
Το 1884 ιδρύεται το νέο προάστιο – που ονομάστηκε Καλλιθέα λόγω της υπέροχης θέας προς τον Σαρωνικό – από την Ανώνυμο Οικοδομική Εταιρεία του Ευθυμίου Κεχαγιά. Τα σχέδια των πρώτων οικημάτων έφεραν την υπογραφή του περίφημου Ernst Ziller. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο οικισμός ήταν γεμάτος από υπέροχα νεοκλασικά σπίτια, κυρίως εξοχικές κατοικίες. Η πληθυσμιακή ανάπτυξη και η οργανική ένταξή της στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας θα συνδέσει την Καλλιθέα με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού εκεί θα δημιουργηθεί το Σκοπευτήριο και θα διεξαχθούν οι αγώνες σκοποβολής. Η εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο θα επηρεάσει αποφασιστικά το πρόσωπο της πόλης, που εξελίσσεται σε αξιόλογο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο.
Αν και είναι γνωστή για την πλούσια σε ποικιλία αγορά της, τις σχολές (Πάντειο – Χαροκόπειο – Σιβιτανίδειος) και τα στέκια της, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ιστορία της αλλά και η έμπρακτη συνεισφορά των κατοίκων της σε θέματα κοινωνικής ευθύνης. Κάθε της πέτρα μαρτυρά και μια ιστορία από το παρελθόν, κάθε της κτίριο και ένα έργο τέχνης. Διανύοντας όλες τις αποστάσεις με τα πόδια, θα συναντήσεις σημαντικά κομμάτια από τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και φιλόξενους ανθρώπους που δεν θα διστάσουν να σε βάλουν ακόμα και μέσα στα σπίτια τους για να σου διηγηθούν την ιστορία, όπως τη βίωσαν οι ίδιοι.
Η Καλλιθέα σήμερα βρίθει από προτάσεις για καλό φαγητό και διασκέδαση, με επιλογές σε παραδοσιακά (σχεδόν ιστορικά) κουτούκια, σύγχρονα εστιατόρια, μοντέρνες καφετέριες, αλλά και… escape rooms. Μια περιοχή αυτόνομη, δυνατή και μοναδική, που θα αξίζει τη “διαδρομή” και θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά!
Italus | Ελ. Βενιζέλου 104, Καλλιθέα, τηλ. 2109512341
Για τους λάτρεις του brunch (και όχι μόνο) το Italus δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο μοναδικός αυτός all day χώρος με τη μοντέρνα αισθητική έχει γίνει προορισμός για καλοφτιαγμένο καφέ, φρέσκους σπιτικούς χυμούς, γρήγορο αλλά ποιοτικό φαγητό, βραδινά cocktails, ακόμα και εργασία εκτός… γραφείου. Σ’ένα χώρο-επιτομή της industrial αισθητικής, με το μέταλο και το ξύλο να συμβιώνουν σε πλήρη σύμπνοια, ο τελευταίας τεχνολογίας φούρνος ξεφουρνίζει κάθε λίγα λεπτά πιτσάκια, panini και βουτυρένια κρουασάν τα οποία το πάντα χαμογελαστό team διανείμει στα αναπαυτικά, cozy τραπέζια. Το Italus προπορεύεται ενός φαινομένου που παρατηρούμε στην Καλλιθέα τα τελευταία χρόνια, με νέους επιχειρηματίες να δημιουργούν χώρους με ταυτότητα, σύγχρονη ματιά και απαράμιλλες προτάσεις – δεδομένου ότι η Καλλιθέα είναι μια “ανάσα” από τη Συγγρού, η ανάδειξη της περιοχής σε hot spot για τους foodies είναι επικείμενη. Στο θέμα μας όμως. Τούτο το μαγαζί δεν μοιάζει με τα άλλα. Το ότι σου σερβίρουν τον καφέ μέσα σε μπισκοτένιο φλιτζανάκι, κάτι σα βάφλα και χωνάκι παγωτού, με επίστρωση σοκολάτας η οποία λιώνει όσο εσύ απολαμβάνεις τον καφέ σου έχει γίνει viral – και πίστεψέ με δεν είναι gimmick για να γίνεται κουβέντα. Είναι ένας legit υπέροχα εναλλακτικός τρόπος να πιείς καφέ και μια παγκόσμια-πρώτη, εδώ στο Italus. Στο μέτωπο του φαγητού, γίνονται πράγματα. Ο Cool Artisan, ήτοι Γαβριήλ Νικολαΐδης, έχει δημιουργήσει ένα menu με χορταστικές προτάσεις ιταλικής κουζίνας σε street food εκδοχή. Περισσότερα εδώ
Mandragoras | Ευαγγελιστρίας 96 & Γαλατείας 1 Καλλιθέα 17676
Ο Mandragoras θυμίζει αυτά τα ευρωπαϊκά diners, τα οποία ξετρυπώνεις περπατώντας και ανακαλύπτοντας την πόλη, στα οποία αποφασίζεις να καθίσεις και να απολαύσεις τη ζεστή ατμόσφαιρα και τα εμπνευσμένα πιάτα που παρατηρείς να πηγαινοέρχονται στον χώρο. Ρουστίκ στοιχεία, με την πέτρα να συμβιώνει αρμονικά με το μέταλλο και μια open kitchen επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το εστιατόριο βαφτίστηκε το βότανο των μυστών, των γιατρών και των μύθων και μας υποδέχεται με εμπνευσμένη ελληνική κουζίνα, πειραγμένη τόσο-όσο, με πιάτα στα οποία θριαμβεύει η φανατική προσοχή στην πρώτη ύλη και η μπαλατζαρισμένη – σχεδόν αλχημιστική – ισορροπία των στοιχείων. Ο Μάκης Κουτσονίκας, ένας σεφ με εμπειρία ετών, ενώνει τις δυνάμεις του με τ’ αδέρφια του Βασίλη και Ελένη και επανεφευρίσκει εβδομαδιαία την ελληνική κουζίνα, κάνοντάς την προσιτή, κατανοητή και απλόχερα πεντανόστιμη, χωρίς εξαιρέσεις. Φάβα ρεβιθιού με καπνιστό χέλι, σαλάτα με ψητά μήλα, παστέλι, σταφίδες και μανούρι σχάρας, μοσχαρίσια μπιφτέκια με καραμελώμενο μπέικον και πουρέ φουρνιστής πατάτας, προκαλούν γευστικές νιρβάνες στους συνδαιτημόνες. Περισσότερα εδώ
Ρακί Μεζέ | Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ. 2109429027
Το πρώτο Καστελόριζο, στην Καλλιθέα, άλλαξε και ανανεώθηκε πλήρως μετά από μια άκρως επιτυχημένη πορεία χρόνων. Μετονομάστηκε σε Ρακί Μεζέ και είναι πλέον ένα μεζεδοπωλείο που θα αγαπήσουν οι λάτρεις της ψαροφαγίας, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητα των πρώτων υλών, όπως επίσης τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που χαρακτηρίζουν όλα τα εστιατόρια του Ομίλου Καστελόριζο. Σ’ένα σκηνικό φιλόξενο, μοντέρνο και οικείο, στον οποίο συμβιώνουν αρμονικά το ξύλο, το μέταλλο και το χρώμα, η ελληνική γαστρονομία γίνεται κατανοητή και προσιτή, χωρίς εξαιρέσεις. Ντολμαδάκια θαλασσινών, καλαμάρι θράψαλο, γαριδάκι με τη σέσουλα, ψάρια απευθείας από την αλιεία, νοστιμότατα, τραγανά και ζουμερά – άψογα ψημένα. Και ναι, από την καβουρομακαρονάδα μέχρι το γιουβέτσι θαλασσινών, όλες οι προτάσεις του menu είναι μια αποκάλυψη. Λατρέψαμε τα πεντανόστιμα σπιτικά μυζηθροπιτάκια με σουσάμι & μέλι, τα μοναδικά κολοκυθάκια μπαστουνάκια, τη βελούδινη Φάβα Σαντορίνης με φρέσκια ντομάτα & κάπαρη, όλα το ένα-καλύτερο-από-το-άλλο. Περισσότερα εδώ
K.Grill | Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 330, Καλλιθέα, τηλ. 2109431765
Κι εκεί που ο Όμιλος Καστελόριζο είχε σφυρηλατήσει μια αναντίρρητη φήμη στο κομμάτι της ιχθυοφαγίας, το Κ.Grill ήρθε να προστεθεί στο ρόστερ των αγαπημένων εστιατορίων, τιμώντας τη γνήσια ελληνική παράδοση στο κρέας, που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή. Σε έναν πανέμορφο industrial χώρο, το Κ.Grill χρησιμοποιεί τα πιο εκλεκτά κρέατα και φτιάχνει χειροποίητα βουβαλίσια μπιφτέκια, ποικιλία από κρεατοφαγικά αλλά και χορτοφαγικά καλαμάκια σουβλάκια και πολλά άλλα κρεατοσκευάσματα, που ψήνονται με μεράκι για να αποκτήσουν το μοναδικό άρωμα του κάρβουνου. Το εστιατόριο χωρίζεται σε 2 ορόφους: το ισόγειο, με την ανοιχτή κουζίνα, τα σιδερένια τραπεζοκαθίσματα και τα μαξιλάρια σε βαθύ μπλέ χρώμα με θέα στην περατζάδα της Θησέως, και τον ακόμα πιο όμορφα διακοσμημένο πρώτο όροφο, που είναι και το designated σημείο για τους καπνίζοντες. Στο ψητό τώρα (κυριολεκτικά). Το menu χωρίζεται ευφάνταστα σε 6 κατηγορίες, απλές και κατανοητές, οι οποίες είναι “Τα του Κήπου” για τις σαλάτες, “Τα του Καλαμακιού” για τα καλαμάκια, “Τα της Πίτας” για τα τυλιχτά, “Τα του Ψήστη” για όλα τα πιάτα που προέρχονται από το grill, “Τα των Ποτών” για τα αποστάγματα και “Τα του Γλυκού” για τα επιδόρπια. Όπως καταλαβαίνετε, το section του ψήστη έχει την τιμητική του, με προτάσεις όπως χοιρινή Tomhawk 800gr απείρως well-priced, μοσχαρίσια αρωματικά handmade μπιφτέκια, φιλέτα, λουκάνικα και γιαουρτλού – μια γιορτή στο καλό κρέας, με το απαράμιλλο άρωμα του κάρβουνου, που τόσο αγαπάμε. Περισσότερα εδώ
Πεζούλας | Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ. 210 9422684
Το μακρινό 1951, ο παππούς Παναγιώτης Πεζούλας και η γυναίκα του Παναγιώτα ανοίγουν ένα αναψυκτήριο στην οδό Πεισιστράτου πίσω από τον Ιππόδρομο για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες των αγώνων, τους «Ιπποδρομιάκηδες», όπως τους λέγανε τότε. Με τα χρόνια, το αναψυκτήριο έγινε οινομαγειρείο, το οποίο άρχισαν να τιμούν δεόντως αναβάτες, προπονητές και ιδιοκτήτες, ενώ δειλά-δειλά τα βράδια ξεκίνησε να σερβίρει 1-2 πιάτα με θαλασσινά. Τα φρέσκα του ψάρια, η μοναδική ψαρόσουπα και η κλασσική σαλάτα με τα βραστά λαχανικά, έκαναν τον «Πεζούλα» μαγαζί θρύλο της εποχής του. Από εδώ πέρασαν μεγάλες φωνές του εγχώριου πενταγράμμου, από την Μπέλλου και τον Παπαϊωάννου μέχρι τον Ευσταθίου και τον Τσιτσάνη, για να γευτούν τα απλά στη σύλληψη, αλλά πεντανόστιμα πιάτα του και να γλεντήσουν μέχρι πρωίας. Κι ερχόμαστε στο σήμερα: στη θέση του Ιππόδρομου, μπορεί πλέον να ορθώνεται μεγαλοπρεπώς το αριστούργημα του Piano Renzo, Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, στο μικρό στενό της Πεισιστράτους όμως λίγα πράγματα έχουν αλλάξει – ο «Πεζούλας» συνεχίζει να προσφέρει την ανεπιτήδευτη αύρα του, το περιβάλλον Αθήνας-γειτονιάς και… τις μοναδικές του γεύσεις, έχοντας περιέλθει αισίως στην τρίτη γενιά, τον συνονόματο του “παππού” Παναγιώτη Πεζούλα. Το νησιώτικο περιβάλλον έρχεται και “κουμπώνει” μοναδικά με τα ολόφρεσκα θαλασσινά… Περισσότερα εδώ
Coffee Bean | Δαβάκη 69 & Πλάτωνος 1, Καλλιθέα, τηλ. 2109597581
Στο Coffee Bean οι εσπρεσιέρες σε προσκαλούν καθημερινά σε έναν χορό αρωμάτων και η γνώση της φύσης προσφέρεται σε έναν τόσο δα μικρό καρπό. Περνώντας το κατώφλι του είναι σα να μπαίνεις σε ένα bistrot που θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται σε κάποια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Πέραν της άρτιας αισθητικής, το Coffee Bean σερβίρει εκπληκτικό specialty καφέ. Προέρχεται από φάρμες που εφαρμόζουν αυστηρά πρότυπα ποιότητας στην καλλιέργεια των καφεόδεντρων, τη συγκομιδή, τη διαλογή και την επεξεργασία των καρπών τους. Αποτελεί με λίγα λόγια καφέ που αντιπροσωπεύει μόλις το 5-10% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Καβουρδίζεται με προσήλωση στη λεπτομέρεια τους πολύτιμους κόκκους, δημιουργώντας καφέ με κύριο χαρακτηριστικό τη γλυκύτητα και την καθαρότητα της γεύσης. Στα ροφήματα έρχονται να προστεθούν φρεσκότατα, λαχταριστα snacks, τα οποία παρασκευάζονται in-house, με επιλογές σε σφολιάτες (λατρέψαμε την μπουγάτσα με τη βελούδινη της κρέμα και το πεντανόστιμο τρίγωνο τυριού), μπαγκέτες και τσιαπάτες (με επιλογές σε κοτόπουλο, χωριάτικη γαλοπούλα, σαλάμι αέρος και μοναδικά dressings – μια αποκάλυψη!), τορτίγιες, club sandwitch και δροσερές σαλάτες όπως η Parmigiano (με mix πράσινων λαχανικών, φιλέτο κοτόπουλο, παρμεζάνα, καλαμπόκι, ντοματίνια, μπέικον, κρουτόν) ή η μακαρονοσαλάτα (με βίδες, κοτοσαλάτα, ντοματίνια, πιπεριά, καλαμπόκι & παρμεζάνα). Περισσότερα εδώ
Πατούχας | Ζερβού 95, Καλλιθέα, τηλ. 2109402249
Ο Μανώλης Βασιλάκης, όντας έντονη προσωπικότητα, εκρηκτικός χαρακτήρας, Κρητικό ταμπεραμέντο, φορτώθηκε από μικρός το παρατσούκλι “Πατούχας”, το οποίο – ανοίγοντας το πρώτο Κρητικό εστιατόριο στην Αθήνα με την γυναίκα του Κατερίνα Βασιλάκη το 1996 – προσέδωσε στο μαγαζί του. Με κληρονομιά τις αυθεντικές συνταγές προγιαγιάδων (τις οποίες ακολουθεί κατά γράμμα) και με δίψα και μεράκι για δημιουργία, η Κατερίνα “μπαίνει” στην κουζίνα “δυνατά” και αποδεικνύει τόσο στον εαυτό της όσο και στον ολοένα αυξανόμενο κόσμο που τους επισκέπτεται ότι “το’χει”. Το 2010 το εστιατόριο επεκτείνεται σε νεόδμητο χώρο που χτίστηκε αποκλειστικά γι’αυτό, κι όπως λένε αγγλιστί, the rest is history! Στον Πατούχα, η κρητική κουζίνα βιώνει την ιδανική της εκδοχή: χοχλιοί μπουμπουριστοί, σαρικόπιτα με χειροποίητο φύλλο, κριθαρώτο με λαχανικά και απάκι, χανιώτικο μπουρέκι, αρωματικό αρνάκι οφτό. Οι συνταγές έχουν “πειραχθεί” (με την εμπειρία και τις προσταγές της εποχής) τόσο-όσο, για να δημιουργούν εγγυημένες γευστικές νιρβάνες. (Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο εδώ θα δοκιμάστε αυθεντικό αντικρυστό). Λατρέψαμε το ζυμωτό κρητικό ψωμί παραδοσιακά ψημένο στον ξυλόφουρνο (ιδανικά συνδυασμένο με τη βελούδινή του φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια), τις τηγανιές του (εδώ θα βρεις κουνέλι, απάκι με σταμναγκάθι, φιλέτο κοτόπουλο με σταμνομηλιά ή αρνάκι γάλακτος), τη σχάρα του, πιάτα το ένα καλύτερο από το άλλο, σε γενναίες μερίδες και απόλυτα λογικές τιμές. Ο Μανώλης, άνθρωπος ζεστός κι επικοινωνιακός, θα σε κάνει κατευθείαν να αισθανθείς σαν στο σπίτι σου, με μια ρακή για το καλωσόρισμα να αποτελεί μόνο την αρχή μιας άψογης φιλοξενίας… Περισσότερα εδώ
Ραμόνα | Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ. 2109515952
Τα στέκια που σου “διηγούνται” ιστορίες έχουν μια γοητεία και μια μαγεία αδιαπραγμάτευτη. Ήταν καλοκαίρι του 1968 όταν ο Χρήστος Κασκαβέλης άνοιξε στη γωνία Αγίων Πάντων και Εσπερίδων την ταβέρνα Ραμόνα (εμπνευσμένος από ένα σουξέ της εποχής) σε ένα μικρό υπόγειο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, δίνει αντιπαροχή ένα οικόπεδο λίγα στενά πιο κάτω, στην οδό Μίνωος 11- 13, που ανήκε στην οικογένειά του, και παίρνει από την πολυκατοικία που χτίστηκε ένα μερίδιο για να μεταφέρει εκεί το μαγαζί. Στις προσταγές της εποχής, που οι “καθαρόαιμες” ταβέρνες είθιστο να βρίσκονται σχετικά κρυμμένες, η Ραμόνα παρέμεινε στο υπόγειο της πολυκατοικίας και στη νέα της τοποθεσία. 36 χρόνια μετά, η Μαρία και Δημήτρης, οι απόγονοι που έχουν αναλάβει την επιχείρηση συνεχίζουν να προσφέρουν διασκέδαση, γεύσεις και χαμόγελα σε όλους τους επισκέπτες. Σ’ένα χώρο που θυμίζει παλιά Αθήνα-γειτονιά, απ’αυτά που βλέπεις στις ταινίες του Φίνου και του Καραγιάννη, με τα βαρέλια, τις καράφες και ένα σκηνικό πέργκολας-αμπελιού, η Ραμόνα σε υποδέχεται με θέρμη και οικειότητα, σαν παλιά φίλη. Το μενού έρχεται σε τετράδια που χρησιμοποιούσαμε στο δημοτικό με την αναπόληση να χτυπάει κόκκινο. Στη Ραμόνα θα βρεις λίγο από όλα. Λαχταριστά μαγειρευτά, πεντανόστιμα ψητά, δροσερές σαλάτες. Στο γενικότερο προφίλ του σαν after (Παρασκευές και Σάββατο), εδώ θα απολαύσεις μπεκρή μεζέ, αρνίσια γλυκάδια, ψητά ορτύκια, κεφαλοτύρι σχάρας. Λατρέψαμε τη βελούδινή φάβα, σε μια πολύ εμπνευσμένη “σπιτική” εκτέλεση, το κοκκινιστό μοσχάρι, τα κεφτεδάκια λαχανικών, αλλά και όλα τα κρέατά του στη σχάρα, η οποία ομολογουμένως διαπρέπει. Τις μέρες που έχει live σχήματα να αναλαμβάνουν τη διασκέδαση, το μαγαζί δίνει ρέστα, με τους θαμώνες να γίνονται μια μεγάλη παρέα. Η επιβράβευση για τους ιδιοκτήτες είναι ακριβώς αυτή: να βλέπουν τον κόσμο να διασκεδάζει και να περνάει καλά. Τις υπόλοιπες μέρες, τη μουσική επιμέλεια έχει ένα juke box, κομβικό σημείο στο μαγαζί, που θυμίζει Grease και John Travolta. Περισσότερα εδώ
Nos Casa Grigio | Ευαγγελιστρίας 10, Καλλιθέα, τηλ. 2109597640
Στο “γκρίζο σπίτι” στην Καλλιθέα, εκτυλίσσεται καθημερινά η μοναδική εμπειρία των πέντε αισθήσεων, εκεί όπου η γεύση οξύνεται με τη νοστιμιά των πιο γευστικών snacks και των πιο σαγηνευτικών γλυκών. Εκεί που η μουσική από τις εσπρεσιέρες σε προσκαλεί σε έναν χορό αρωμάτων, με καλοφτιαγμένο καφέ και μοναδικά ροφήματα. Με το διαχρονικό industrial μαύρο (που τόσο μας αρέσει για την απλότητά του στο μάτι) να συμπνέει με τα ξύλινα στοιχεία σε μια απόλυτη αρμονία, και με το πάντα χαμογελαστό team να φροντίζει για την κάθε σου ανάγκη, το Nos Casa Grigio είναι το πιο φιλόξενο, ανεπιτήδευτο στέκι στην Καλλιθέα, για όλες τις ώρες. Εδώ θα απολαύσεις εμπνευσμένα πιάτα που κινούνται σε μονοπάτια comfort food, όπως λαχταριστό φιλέτο κοτόπουλο με φρέσκα chips πατάτας (μια αποκάλυψη!), τις πιο well-presented και πεντανόστιμες ομελέτες, μία χειροποίητη πίτα κάθε μέρα, μπρουσκέτες, club sandwitch, αλλά και υπέροχα πλατό τυριών και αλλαντικών (που μπορείς να συνδυάσεις με το κρασί ή το ποτό σου). Λατρέψαμε το εξαιρετικό premium xl bacon cheeseburger, με τσένταρ, τηγανητό αυγό και χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι (που συνοδεύεται με σαλάτα coleslaw και σπιτικά chips πατάτας), αλλά και τις επιλογές σε pasta – οι λάτρεις των ζυμαρικών θα αγαλλιάσουν με καλοβρασμένα μακαρόνια σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Το “Σπίτι” θριαμβεύει στους γλυκούς… πειρασμούς, με προτάσεις-κόλαση, η μία καλύτερη από την άλλη, φρέσκες, ευφάνταστες και μοναδικές. Λατρέψαμε το θρυλικό του cheesecake, που σερβίρεται σε βαζάκι και χαρακτηρίζεται από τη δροσερή και ελαφριά του γεύση, την ανεπανάληπτή του μηλόπιτα με βάση από μπισκότο crumble και την βελούδινη light μους λεμόνι με τριμμένο μπισκότο. Τελευταίο – αλλά μη εξαιρετέο – το σιροπιαστό γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα μπισκότο, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σάλτσα σπιτικής καραμέλας butterscotch – απλά κορυφαίο. Όλα εμπνευσμένα, όλα αλησμόνητα, θαρρείς και μαζί με τα υλικά έχει ανακατευτεί και αυτό της… αγάπης. Περισσότερα εδώ
Chalet Café Pizzeria | Δημοσθένους 75, Καλλιθέα, τηλ. 2109574740
Το Chalet Café Pizzeria πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1992, προσφέροντας στο κοινό της Καλλιθέας αμερικανική κουζίνα, με τις πιο νόστιμες πίτσες, φτιαγμένες με φρέσκα υλικά και homemade ζύμες. Είκοσι έξι χρόνια μετά, και μετά από μια θεαματική πρόσφατη ανακαίνιση, συνεχίζει να δημιουργεί την καλύτερη πίτσα στην Καλλιθέα στους πιο εκρηκτικούς γευστικά συνδυασμούς. Το μενού επεκτάθηκε με την προσθήκη καλοφτιαγμένου καφέ, φυσικών χυμών, milkshakes, αλλά και σφολιάτες, sandwitch και ομελέτες, τα οποία μπορείς να παραγγείλεις και στον χώρο σου. Όλες οι πίτσες περιέχουν μείγμα 3 τυριών & τη μοναδική χειροποίητη σάλτσα ντομάτας πίτσας Chalet. Λατρέψαμε την Καπριτσιόζα (μια αποκάλυψη!) με ντομάτα, μανιτάρια, σκόρδο & βασιλικό, την πεντανόστιμη Καρμπονάρα, με κρέμα γάλακτος, mix τυριών (gouda, edam & μοτσαρέλα), ζαμπόν, μπέικον & μανιτάρια αλλά και την spicy Mexicana με σουτζούκι, πεπερόνι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, chilli. Τα ζυμαρικά εδώ βιώνουν μια ιδανική εκδοχή, με al dente πιάτα (με αγαπημένο μας αυτό με τις γαρίδες) αλλά και μοναδικές επιλογές κρεατικών όπως μπιφτέκι γεμιστό ή σνίτσελ, και δροσερές σαλάτες σε γενναίες μερίδες. Περισσότερα εδώ
Sante | Λεωφορος Ελευθερίου Βενιζέλου 74, Καλλιθέα, τηλ. 2109520777
Το Sante προσφέρει απλόχερα τις πιο ανεπανάληπτες μπουγάτσες στη Θησέως, με πλήθος κόσμου να το επισκέπτεται όλο το 24ωρο για να γευτεί τις απαράμιλλες γεύσεις, τις φρέσκιες σφολιάτες, τις ονειρεμένες ζύμες, να πλαισιώνονται από λαχταριστές κρέμες και άλλα πεντανόστιμα υλικά. Μέσα από την απλότητα του χώρου θριαμβεύει η γεύση με τα πιο τέλεια πεϊνιρλί (με κιμά, σουτζούκι, κοτόπουλο-παρμεζάνα, κ.α.), μπουγάτσες, πίτσες, τυρόπιτα με ανθότυρο, χωριάτικη σπανακόπιτα, κασερόπιτα, μπιφτεκόπιτα – μπήκες στο νόημα – ένας παράδεισος street food. Το καλύτερο – πέραν του ότι όλες οι προτάσεις του καταλόγου είναι κυριολεκτικά ολόφρεσκες – είναι οι τιμές που είναι αφάνταστα λογικές και προσιτές σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Το Sante από το 1999, έχει δημιουργήσει κυριολεκτικά “σχολή” στην Αθήνα, με τους επισκέπτες να κάνουν ουρά για γευτούν τα ονειρεμένα του προϊόντα. Όλα αυτά, μπορείς να τα συνδυάσεις με καφεδάκι, και το σημαντικότερο: μπορείς να τα απολαύσεις στον χώρο σου με delivery. Περισσότερα εδώ
Ζαχαροπλαστείο Κίσκος | Ανδρομάχης 112 & Ιφιγενείας, Καλλιθέα, τηλ. 2109582560
Σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή μας, κάθε γιορτή, κάθε χαρά πρωταγωνιστής είναι ένα γλυκό. Όταν δε το γλυκό βιώνει την πιο τέλεια εκδοχή του, η στιγμή αποτυπώνεται αναλλοίωτη στη μνήμη. Οι δικές μας μνήμες λοιπόν είναι συνηφασμένες με γεύσεις Κίσκος – σε ένα καλεϊδοσκόπιο γλυκών “αμαρτιών” από παραδοσιακές ή και “πειραγμένες” συνταγές, μοναδικά εκλέρ, αξέχαστες τάρτες και τούρτες, ανεπανάληπτο μιλφέϊγ και προφιτερόλ… Μια βεντάλια γεύσεων που οξύνουν τις αισθήσεις, μαγνητίζουν το βλέμμα και “χρωματίζουν” την καθημερινότητά μας. Από το 1972, που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του από τον Γεώργιο Κίσκο, το Ζαχαροπλαστείο Κίσκος μας υποδέχεται καθημερινά με γλυκές προτάσεις που ξεχωρίζουν για την γευστική τους υπεροχή και την υψηλή ποιότητά τους. Επισκεφθείτε το για να απολαύσετε τα γλυκά που δημιουργεί, για την γαμήλια τούρτα σας ή την τούρτα γενεθλίων των παιδιών σας και για όλες τις ευτυχισμένες στιγμές σας. Μνεία οφείλει να γίνει και στο εκπληκτικό του catering, το οποίο εμπιστεύονται – ανάμεσα όλων – κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες και οργανισμοί στην Ελλάδα, και το οποίο ενθουσιάζει πάντα με τις “αλμυρές” του προτάσεις. Περισσότερα εδώ
Dare Escape Rooms | Αριστοτέλους 19, Καλλιθέα, τηλ. 6909640650
Monika’s Diary – 11/07/2005 , οδός Αριστοτέλους 19 Καλλιθέα
H Monika, στα 12 της έτη εξαφανίζεται ούσα σε κατάθλιψη για την προ τεσσάρων ετών αυτοκτονία της μητέρας της. Ο Frank ο πατέρας της, μένει τελικά μόνος, χάνοντας τη γυναίκα του και το παιδί του, και συνεχίζει να ζει εδώ μέχρι σήμερα. Ο φάκελος της Monika, έχοντας μηδενικά στοιχεία, κλείνει τον Δεκέμβρη του 2005 με τίτλο ”εξαφανιση”, και μένει κλειστός για αρκετά χρόνια μέχρι και σήμερα. Πριν μερικές εβδομάδες, ένα νέο στοιχείο για την υπόθεση έρχεται στο φως, καθώς όπως και τότε, κάποιος ανώνυμα κατήγγειλε επανηλλημένες φορές ουρλιαχτά από το υπόγειο αυτού εδώ του σπιτιού, κι ο φάκελος ξανανοίγει. Πολλές ομάδες ερευνητών σπεύδουν στο σημείο να λύσουν το μυστήριο, ψάχνοντας στοιχεία για την χαμένη Μονικα… μία απο αυτές είστε και εσείς. Περισσότερα εδώ
Κρητικό Καφενείο Ο Μίτος | Αριστείδου 62, Καλλιθέα, τηλ. 2109510134
Είναι τόσο ευχάριστο να ανακαλύπτεις μικρές γωνιές σαν αυτό το στέκι, που κρύβουν όλη την ποίηση της ελληνικής γαστρονομίας, όλη τη σοφία της φύσης, όλη την ειλικρίνεια της απλότητας, όλο το μεγαλείο της ιστορίας του τόπου μας. Το πρωί είναι καφενείο με όλη τη σημασία της λέξης. Οι μεγάλες τζαμαρίες και οι παππούδες που πίνουν ήρεμα τον καφέ τους δεν αφήνουν περιθώρια να το μπερδέψεις με κάτι άλλο. Μη βιαστείς, όμως, να το κρίνεις από την πρωινή ή έστω την απογευματινή του αμφίεση. Περίμενε να πέσει ο ήλιος, πέρασε την πόρτα και οι γεύσεις και τα αρώματα θα σε σαγηνεύσουν και θα σε φέρουν πίσω στο νησί. Ο Μανώλης και η Σοφία από τα Λιβάδεια Μυλοπόταμου έχουν στήσει με αγάπη και νοσταλγία ένα σκηνικό που παραπέμπει στα λιτά και φιλικά παραδοσιακά καφενεία των χωριών με αυθεντικούς, καλοφτιαγμένους μεζέδες και ρακή, που έρχονται απευθείας από τη γενέτειρα. Όλη η κουζίνα περνάει από τα χέρια της Σοφίας και του Μανώλη, οι οποίοι “πατάνε” με σεβασμό σε παραδοσιακές συνταγές αιώνων, με τα αποτελέσματα να τους δικαιώνουν. Κατσικάκι οφτό αλατισμένο με χοντρό θαλασσινό αλάτι και λίγο λεμόνι, γίδα βραστή να μοσχοβολάει Κρητική γη, γαμοπίλαφο με τη στάκα και το λεμόνι σε απόλυτη – σχεδόν αλχημιστική αρμονία – χοιρινό με ρεβίθια, κατσικάκι μαγειρεμένο με κρασί στην κατσαρόλα και χοχλιοί μπουρμπουριστοί, όπως μόνο η Κρήτη βγάζει. Όλα αυτά, με τις γεύσεις αφτιασίδωτες, ειλικρινείς, με την απλότητα του λαδιού και του αλατιού. Ένας πεντοζάλης γεύσης με καύσιμο μπόλικη ρακή, καθαρή και δροσερή, να σε χαλαρώνει και να σε αποσυμπιέζει. Ένα κουβάρι νήμα λοιπόν, σαν άλλος μίτος της Αριάδνης, δεν θα σε βγάλει από τον λαβύρινθο – θα σε οδηγήσει όμως να ανακαλύψεις την ξακουστή γαστρονομία της αγαπημένης Κρήτης, στην καρδιά της Καλλιθέας. Περισσότερα εδώ