spot_img

Αρισμαρί: Κρητικές γεύσεις σ’ένα μοναδικό εστιατόριο στην καρδιά του Χαλανδρίου

Το αρισμαρί γνωστό σε όλους μας σαν δενδρολίβανο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο μ’αυτή τη μαγική συνταγή που αγαπά η Κρήτη των 3 υλικών: ελαιόλαδο, αλάτι, δενδρολίβανο. Ο Γιώργος Μαρής, με καταγωγή από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου και ιδιοκτήτης, συστήνεται ως μάγειρας κι όχι chef. Με το “καλημέρα” θα σε υποδεχτεί με χαμόγελο και… ένα σφηνάκι ρακή, καθαρή και δροσερή, για να σε χαλαρώσει και να σε αποσυμπιέσει.

Όλη η ποίηση της κρητικής γαστρονομίας, όλη τη σοφία της φύσης, όλη την ειλικρίνεια της απλότητας, όλο το μεγαλείο της ιστορίας του τόπου μας αποτυπώνεται στα πιάτα του: Ζυγούρι στη λαδόκολλα να λιώνει σαν μεδούλι, με τη γραβιέρα, το ανθότυρο και τις πιπεριές να το μπολιάζουν με γεύση, χοχλιοί μπουμπουριστοί να βιώνουν μια ιδανική εκδοχή, έχοντας πάρει μέσα τους όλη την φυτική υπόσταση της Κρήτης, φιλετάκια χοιρινά με μανιτάρια πορτομπέλο σβησμένα με μαρουβά κρασί, χοιρινό με ρεβύθια, μια συνταγή της οποίας μόνο ο Κρητικός από ένστικτο ήξερε από πάντα τα καλά της. Όλα τα τυριά καταφθάνουν από το νησί, από τυροκομείο του ξαδέρφου του Γιώργου, που έχει το τυροκομείο Μαρής, και οι περισσότερες πρώτες ύλες όμως κι αυτές (όπως τα κοκκόρια και τα κουνέλια), από τον Πρίνο Μυλοποτάμου. Εδώ δε θα βρεις τίποτα το γκουρμέ, θα απολαύσεις όμως συνταγές αρχέγονες, του Κρητικού γλεντιού, την αρχαιότητα αφτιασίδωτη, σαν μια σύγχρονη συνέχεια της Κρητικής παράδοσης. Λατρέψαμε τα απαράμιλλα σκιουφιχτά – σύζουμα – τα πεντανόστιμα κάστανα στιφάδο, τα παξιμάδια από τον ξυλόφουρνο του χωριού, τις πατάτες με τη στάκα και το αλάτι σε απόλυτη – σχεδόν αλχημιστική αρμονία. Ένας πεντοζάλης γεύσης, με τις τηγανιές και τα μπιφτέκια να παρελαύνουν στα τραπέζια της προσεγμένης – non smoking – σάλας του (για τους καπνίζοντες υπάρχει η εξίσου πανέμορφη και ζεστή σκεπασμένη αυλή του). Φέτος, κάθε ΣΚ και μια διαφορετική λαδόκολλα, κάθε γεύση και μια νιρβάνα (εμείς το πετύχαμε με ζυγούρι με λιαστή ντομάτα, ξηρό ανθότυρο, θρίμπα και μελωμένο κριθαράκι).

Στο μέτωπο του κρασιού, τρία μικρά, αλλά πολύ καλά οινοποιεία, προσφέρουν τους θησαυρούς τους σε εμφιαλωμένες ετικέτες που θα ικανοποιήσουν όλες τις οινικές σου προτιμήσεις. Στο εστιατόριο θα βρεις παιδικά καρεκλάκια και σερβίτσια για τους μπόμπιρές σου, για μια γιορτή στην Κρητική παράδοση.

Αρισμαρί
Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, 2106800808
Facebook

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Τι καινούργιο λέει το φλιτζάνι στα specialty coffee shops της Αθήνας

Στην εποχή μας ο καφές αυτοπροσδιορίζεται από υψόμετρα και μικροκλίματα, είναι μια οικουμενική γλώσσα, μια συνθήκη ειρήνης, μια ιεροτελεστία...

Αφιέρωμα: Προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ξεχωρίζουν

Ενώ η οικονομία υποφέρει κάτω από το βάρος της ενεργειακής κρίσης, οι εξαγωγές αισθάνονται μια χαρά τώρα τελευταία -...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot