Το ρακόρ (αν δεν το γνώριζες δε σε αδικώ) είναι ένα εξάρτημα σύσφιξης σωλήνων, που σε μια πιο ποιητική εκδοχή θα μπορούσες να πεις και για το ομώνυμο εστιατόριο στον Κεραμεικό, ότι είναι δηλαδή ένα μέρος σύσφιξης σχέσεων, απ’αυτές που γίνονται σ’ένα τραπέζι με καλό φαΐ. Απλό, φιλικό και απροσποίητο, το Rakor από το 2011 που ήρθε στη γειτονιά του Κεραμεικού απέκτησε γρήγορα θαμώνες, αλλά και μια άριστη φήμη ανάμεσα στα εστιατόρια της περιοχής. Με φόντο τον απ’άκρη-σ’άκρη μαυροπίνακα, συνδαιτημόνες απ’όλους τους δρόμους της ζωής, ελληνικό και ξένο κοινό, απολαμβάνει value-for-money προτάσεις, σ’ένα menu με πολλές προσλαμβάνουσες και επιρροές, που έχει κάτι για όλους.
Το γωνιακό στέκι με την λαχανί πρόσοψη προσφέρει ως εκ τούτου πιάτα εμπνευσμένα, με άριστη παρουσίαση, που επανεφευρίσκουν την ελληνική κουζίνα, φιλοξενούν υλικά από ντόπιους παραγωγούς και μεριμνούν για το παραμελημένο κοινό των vegeterians, οι οποίοι εδώ θα αγαλλιάσουν. Ταλιάτα από σιτεμένο φιλέτο ribeye Νάξου, με τραγανές γλυκοπατάτες και demi glace μανιταριών (μια αποκάλυψη!), παπαρδέλες από πέστο πιπεριάς Φλωρίνης, καραμελωμένα καρότα και κρέμα παρμεζάνας, χοιρινό αργομαγειρεμένο με μαύρη μπύρα, φινόκιο, τζίντζερ και κόκκινα μήλα πάνω σε πουρέ πατάτας με λεμονοθύμαρο, όλα θριαμβεύουν γευστικά και αισθητικά, και κάνουν την δημιουργική κουζίνα οικεία και προσιτή. Στα “της μέσης” κανείς δε μένει ανικανοποίητος, αφού στο Rakor θα βρεις από βελούδινη φάβα Φενεού με άγριο κρίταμο Καρύστου και λάδι φρέσκων μυρωδικών, χούμους αρακά με τοματίνια, φρέσκο δυόσμο ταχίνι και φέτα, μέχρι χειροποίητα ντολμαδάκια με καστανό ρύζι, ψητό μανούρι πρόβειο Λάρισας με μαρμελάδα μελιτζάνας, καβουρμά, πεντανόστιμα παστουρμαδοπιτάκια με κασέρι Ξάνθης και σπιτική σαρδέλα μαρινάτη με πουρέ λευκών φασολιών και λαδολέμονο Αρτινού αυγοτάραχου. Όπως καταλαβαίνεις στο Rakor εκτυλίσσεται καθημερινά μια γιορτή στην ελληνική παραγωγή, με την ομάδα του εστιατορίου να έχει οργώσει κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα για να βρουν τα συστατικά αυτά που θα απογειώσουν τα πιάτα τους – κάτι που το πετυχαίνουν. Στο μαγαζί θα βρεις επίσης reinvented burgers στη φιλοσοφία του ευρύτερου menu, με υλικά όπως σπιτική bbq μαυροδάφνης, κασέρι Σερρών και chorizo Δράμας (αν δεν σου τρέχουν τα σάλια είσαι ήρωας!) το -ενα-καλύτερο-από-το-άλλο. Μνείας αξίζει επίσης το γεγονός ότι από τους ζωμούς μέχρι τις sauce, τα πάντα ετοιμάζονται in-house.
Στο Rakor διατίθεται μια άκρως αξιόλογη γκάμα από μπύρες lager, μαύρες, κόκκινες, ale και weiss, που ακόμα κι αν δεν είσαι ζυθολάτρης, σε ένα τρόπον τινά κουβάρι γευσιγνωσίας, θα επανεξετάσεις ξετυλίγοντάς το τις απόψεις σου για τη μπύρα. Αν πάλι είσαι σε mood για κρασί, μια γκάμα από εμφιαλωμένες ετικέτες ελληνικού αμπελώνα θα ικανοποιήσουν όλες τις οινικές σου προτιμήσεις. Την κρίσιμη ώρα που που θα θελήσεις να συνοδεύσεις το αλκοόλ, (πέραν από τα μοναδικά προαναφερθέντα πιάτα) μπορείς δε να επιλέξεις ποικιλίες με φρεσκοκομμένα αλλαντικά και τυριά, από τις πιο ψαγμένες και ενημερωμένες που έχουμε συναντήσει στην Αθήνα.
Rakor
Πλαταιών 10 & Γρανικού, Κεραμεικός, τηλ. 2117108877
rakor.rest | Facebook | Instagram