spot_img

La maison du Grec: Ένα ελληνικό μπιστρό βγαλμένο από τις technicolor καρτ ποστάλ του παρελθόντος, στην καρδιά της Αθήνας

Ζεστή 50’s αισθητική εμπνευσμένη από την Νεοκλασσική Ελλάδα, ελληνικές γεύσεις, ντόπια τυριά και αλλαντικά στη βιτρίνα, συνθέτουν ένα εμβληματικό, ατμοσφαιρικό, νεοελληνικό μπιστρό που έχει άρωμα παλιάς ελληνικής δαντέλας, και αποτιεί φόρο τιμής στην αλησμόνητη αρχοντική Ελλάδα. Το La maison du Grec νοσταλγεί τα πιο ωραία λαϊκά σε σπίτια με μωσαϊκά, τα patterns, τις ανάγλυφες ταπετσαρίες (σύμβολο ευμάρειας στα παλιά αστικά σπίτια), αλλά πάνω απ’όλα τις εποχές που τόσο οι γεύσεις όσο και οι σχέσεις των ανθρώπων ήταν αυθεντικές.

Αυτή την πεμπτουσία της ελληνικότητας, το απόσταγμα των μνημών του παρελθόντος εμπνεύστηκε ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Ντουμής, και ο αρχιτέκτονας Μηνάς Κοσμίδης σχεδίασε tailor made μωσαϊκά πλακάκια, σ’ένα background που ήρθαν να επισφραγίσουν το τεράστιο ξύλινο ακροκέραμο, το τραπέζι με πόδια λιονταριού άλλα και οι σπάνιες αντίκες, οι παλιομοδίτικοι πολυέλαιοι, οι reinvented βελούδινες βιεννέζικες καρέκλες που ξαναβάφτηκαν κίτρινες και μπλε, σαν επιχρωματισμένες φωτογραφίες. Τα σομόν stools στο μπαρ, πάνω σε χρυσαφί βάσεις από παλιά μαρμάρινα τραπέζια, παραπέμπουν σε αρχοντικά σπίτια πριν τον θρίαμβο της πολυκατοικίας, ενώ η ατμόσφαιρα θυμίζει comme il faut παλιό ζαχαροπλαστείο, από αυτά που ο κόσμος καθόταν για μια πάστα, σαν το ραντεβού της μαθήτριας Βουγιουκλάκη με τον καθηγητή ιδιαιτέρων Κωνσταντίνου στο iconic “Το Ξύλο βγήκε απ’τον Παράδεισο”. Ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών, που καταδεικνύει αν μη τι άλλο ότι η προσοχή στη λεπτομέρεια πάντα θριαμβεύει.

Όσον αφορά στο γευστικό του προφίλ, το La Maison du Grec έχει ως βασικά συστατικά ελληνικές πρώτες ύλες και συνταγές βασισμενες στην Ελληνική παράδοση, όπως πρωινά με στραπατσάδα με χειροποίητο ψωμί, αυγόφετες με θυμαρίσιο μέλι και φρέσκα φρούτα ή πίτες με χωριάτικο φύλλο. Comfort μονοπάτια – με αρκετό ελληνικό και μεσογειακό χρώμα – για να μοιραστείς και να τσιμπολογήσεις εσύ κι οι συντράπεζοί σου. Πεντανόστιμες μπρουσκέτες με ψητές γαρίδες, ταραμά, παντζάρι και λάδι τρούφας, δροσερή σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, παστράμι, κατίκι Δομοκού, κρίθινους ντάκους, μύρτιλα και γκότζι μπέρι, μαγνητίζουν το βλέμμα και ενθουσιάζουν τη γεύση. Σαγηνευτικά και όλα τα προϊόντα του ξυλόφουρνου όπως το λαχταριστό πεϊνιρλί με κιμά, φρέσκο βούτυρο, κασέρι Ελασσόνας, και αυγό μάτι ή πίτσες με γευστικότατη ζύμη σαν χωριάτικο ψωμί (ξεχωρίσαμε την ομώνυμη με προσούτο Ευρυτανίας, μανιτάρια, ντοματίνια, ρόκα, λάδι τρούφας). Μοναδικά είναι και τα φαγητά που μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο φούρνο – κυριολεκτικά να γλείφεις τα δάχτυλά σου – σαν το βελούδινο και μπαχαράτο παστίτσιο, ή την τραγανή και μελωμένη πανσέτα. 

Την κρίσιμη στιγμή που θα θελήσεις να κατευνάσεις την υπογλυκαιμία σου, τα πολλά υποσχόμενα γλυκά στις προθήκες του ζαχαροπλαστείου θα σου μανγητίσουν – εγγυημένα – το βλέμμα και θα δικαιώσουν την επιλογή σου το καθένα ξεχωριστά. Τραγανό γαλακτομπούρεκο, σα να βγήκε από το φούρνο Πολίτισσας γιαγιάς, λαχταριστά μπακλαβαδάκια με ζεστή σοκολάτα ΙΟΝ και τάρτα μαστίχας με βύσσινο, στο La Maison du Grec, βιώνουν μια ιδανική εκδοχή. Συνδυάσέ τα με 100% arabica specialty καφέ και βυθίσου στην απόλαυση!

Με το πράσινο και το γαλάζιο χρώμα να παραπέμπουν στη θάλασσα και στην ελιά, το La Maison du Grec προσφέρει εμπειρίες των πέντε αισθήσεων και ξυπνάει μνήμες σφυριλατημένες στο ελληνικό DNA. Πάνω απ’όλα όμως ξανασυστήνει το ξένο κοινό που το επισκέπτεται – ανάμεσα στις αμιγώς τουριστικές προτάσεις – σε μια νέα Ελλάδα, έγχρωμη, ακονισμένη, γαστρονομικά έναστρη και οπτικά γαργαλιστική, που κρατάει την αγνότητα του παρελθόντος και την τεχνογνωσία του παρόντος.

La Maison du Grec
Σκουζέ 1 (Πλατεία Αγίας Ειρήνης), Αθήνα, τηλ. 2169005119
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Σέριφος, το Κυκλαδονήσι της απόλυτης ομορφιάς & οι must προτάσεις για να επισκεφθείς

Δέος και θαυμασμός είναι οι λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν την πρώτη σου επαφή με το εξωπραγματικό τοπίο...

The inside scoop: Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας (2020 edition)

Είναι γεγονός: Οι καλύτερες καλοκαιρινές νύχτες (και μέρες) είναι αυτές που περνιούνται με ένα παγωτό στο χέρι. Από τα...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot