spot_img

The inside scoop: Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας

Είναι γεγονός: Οι καλύτερες καλοκαιρινές νύχτες (και μέρες) είναι αυτές που περνιούνται με ένα παγωτό στο χέρι. Από τα παραδοσιακά καροτσάκια του παγωτατζή, μέχρι την artigianale “αναγέννηση”, μέχρι τη μυσταγωγία της άμεσης παρασκευής παγωτού σε πλάκα – ένα είναι το σίγουρο: το παγωτό είναι σύμβολο. Πιάσε μια χαρτοπετσέτα. Θα λερωθούμε ένδοξα.

IceRoll Γιαννιτσοπούλου 2, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, τηλ. 2108945009

 
Πρωτοακούσαμε γι’αυτό το φθινόπωρο του 2017 και το πρωτογνωρίσαμε στο φετινό Athens Food Festival, στο οποίο η ουρά για να γευτεί κανείς τα one-of-a-kind παγωτά του, ήταν δαιδαλώδης. Το IceRoll, σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει αποκτήσει διαστάσεις… μύθου, με τα πιο αγνά υλικά να μετουσιώνονται σε παγωτό, σε χρόνους dt, μπροστά στα μάτια σου. Η μυσταγωγική διαδικασία ξεκινάει από μια παγωμένη πλάκα, πάνω στην οποία φρέσκο γάλα (ημέρας, άρτι αφιχθέν από τον συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα) συνδυάζεται με φρέσκα φρούτα εποχής ή γνωστά brands σοκολάτας και μπισκότου, για τη δημιουργία του -κυριολεκτικά πιο φρέσκου και λαχταριστού παγωτού στον κόσμο – χωρίς την προσθήκη ίχνους συντηρητικού ή άλλου τεχνητού πρόσθετου. Περισσότερα εδώ

 

Le Greche Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2130416299

Tο καλοκαίρι του 2016 μέσα στα 40+1 καλύτερα παγωτά της Ευρώπης, σε μια λίστα που καταρτίστηκε από το άκρως ενημερωμένο και spoonuniverstity.com, βρέθηκαν και δύο ελληνικές προτάσεις. Στο Ν. 17 το Le Creche που μέσα σε δύο χρόνια έγινε η πιο δημοφιλής gelateria τόσο χάρη στο κατάστημα της στη Μητροπόλεως, όσο και στο κατάστημα-εργαστήριο της Αγ. Παρασκευής, άνοιξε τον τρίτο χώρο στο Ψυχικό. Παγωτά εύγευστα, ελαφριά, με την απαλή υφή που χαρακτηρίζει το gelato italiano, το οποίο παρασκευάζεται εγγυημένα χωρίς σκόνες, συνθετικά πρόσθετα, χρώματα κι αρώματα. Πέραν των εξαιρετικών ποιοτικά παγωτών, στο Le Greche θα απολαύσετε παγωμένα γλυκίσματα, όπως τα ρολά γεμισμένα με gelato, τούρτες semifreddo, gelato sandwiches, cannoli και ιταλικά χειροποίητα μπισκοτάκια cantucci. Περισσότερα εδώ

Dew Ice Cream & More Λεωφόρος Σταμάτας 2, Δροσιά, τηλ. 2108134001

Σ’ένα μοναδικό χώρο που θυμίζει… gelateria εξωτερικού, οι λάτρεις του παγωτού θα ανακαλύψουν κλασικές ιταλικές γεύσεις όπως vaniglia, stracciatella, σορμπέ φράουλα, ή λαχταριστές σοκολάτες (cioccolato, ferrero, bitter, κ.α). Είναι ανακουφιστικό να ανακαλύπτεις παγωτό βανίλια που έχει γεύση βανίλια και αποτελείται από φυσική βανίλια. (Μη με πείτε υπερβολική έχουν δει πολλά τα μάτια μου). Τις παραδοσιακές γεύσεις έρχονται και πλαισιώνουν gourmet γεύσεις όπως λευκή σοκολάτα με φυστίκι, πορτοκαλόπιτα, cheesecake καραμέλα, banoffee, μπουγάτσα, twix, εκμέκ καϊμάκι, limoncello, και άλλες, που θα σας κάνουν να επαναπροσδιορίσετε το παγωτό. Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τις γευστικότητες βάφλες, τα τραγανά χωνάκια αλλά και το μοναδικό σουφλέ σοκολάτας με παγωτό της επιλογής σας. Μνείας αξίζει ο μοναδικός καφές Dimello, αλλά και το πατενταρισμένο Hot Gelo Dew: διπλό espresso βουτηγμένο σε μια μπάλα παγωτό. Περισσότερα εδώ

The Ice Cream Shop Πλ. Μοναστηρακίου 7, Αθήνα, τηλ. 2103213153

Στην πιο πολύκοσμη, ιστορική και γραφική πλατεία της Αθήνας, την πλατεία Μοναστηρακίου, ξένο και ελληνικό κοινό σμίγει για να απολαύσει ένα από τα καλύτερα παγωτά της πόλης, στο The Ice Cream Shop. Το λιλιπούτειο μαγαζί με τους γλυκούς… πειρασμούς θα σε παρασύρει σ’ένα γευστικό ταξίδι, με μοναδικά παγωτά Frulatti, αυθεντικά, ιταλικά και πεντανόστιμα. Ολόφρεσκες γεύσεις που δελεάζουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Για την παρασκευή τους, στο The Ice Cream Shop χρησιμοποιούνται αγνές πρώτες ύλες, φρέσκα φρούτα, φρέσκο γάλα, φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί – συνταγές απαλλαγμένες από χρωστικές, αρώματα και συντηρητικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό δεν βαραίνει το στομάχι, έχει μοναδική υφή και πήξη, και ασφαλώς ονειρεμένες γεύσεις, που το έχουν κατατάξει στα καλύτερα gelato της Αθήνας. Περισσότερα εδώ
..

Giovanni Gelateria Artigiana Ελ. Βενιζέλου & Μπουμπουλίνας 1, Μελίσσια, τηλ. 2102717579

Η Gelateria Giovanni ιδρύθηκε το 1983 στην Αθήνα, Πατησίων και Αγίου Μελετίου, στη φιλοσοφία και τον τρόπο κατασκευής του Μπολονέζου Ottelo Cattabrica, που έφερε την επανάσταση στο χώρο του παγωτού με χρήση ηλεκτροκίνητης μηχανής παγωτού και με ύψιστης ποιότητας πρώτες ύλες. Για τα πρώτα χρόνια, έμπειροι Ιταλοί δημιουργοί χειροποίητου παγωτού, μετοίκησαν στην Αθήνα και έφεραν μαζί τους την τεχνογνωσία και τις συνταγές, τα οποία μεταλαμπάδευσαν στην ελληνική ομάδα. Το 1995 μεταφέρθηκε στη Νέα Ιωνία κάνοντας χονδρική πώληση και διανομή, ενώ από τον Απρίλιο του 2012 λειτουργεί στα Μελίσσια, στα πεδία της λιανικής και χονδρικής, κι έχει κάνει τους επισκέπτες της να παραμιλούν! Για την παρασκευή του κορυφαίου gelato artigiano χρησιμοποιεί πάντα αγνές κλασσικές πρώτες ύλες, φρέσκα φρούτα, γάλα αγελάδας της ημέρας, φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς, και άλλα αγνά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό που δεν βαραίνει το στομάχι, έχει μοναδική υφή και πήξη, εκπληκτικές γεύσεις, ελάχιστη χημεία και περιορισμένο χρόνο ζωής από την παραγωγή στην κατανάλωση.Περισσότερα εδώ

Orange Gelato Ευαγγελικής Σχολής 17-19, Βύρωνας, τηλ. 2107609220

Το Orange Gelato άνοιξε τις πόρτες του το Μάρτιο του 2010 και έγινε αμέσως το απόλυτο hot spot για τους παγωτόφιλους, τόσο του Βύρωνα όσο και των γειτονικών περιοχών. Διόλου τυχαίο αφού στο εργαστήριό του πραγματοποιείται καθημερινά μια φιέστα δημιουργικότητας, ποιότητας, κι αγάπης για το καλό παγωτό. Πρωταγωνιστές οι αγνές πρώτες ύλες, τα φρέσκα φρούτα, το γάλα ημέρας, οι φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί, και άλλα φυσικά υλικά. Εδώ οι λάτρεις του παγωτού θα ανακαλύψουν κλασικές ιταλικές γεύσεις όπως vaniglia, stracciatella, pistachio, nutella, αλλά και… πιο ευφάνταστες, όπως τσιχλόφουσκα, lemon pie και πικραμύγδαλο! Συνδυάστε την γλυκιά απόλαυση με μια βάφλα ή μια κρέπα και απογειωθείτε γευστικά! Μνείας αξίζει ο μοναδικός καφές Ipanema, καλοψημένος και απολαυστικός, delivery ή στον χώρο του καταστήματος. Περισσότερα εδώ
.

Παγωτά Λαζός Ρίμινι 15, Λυκόβρυση, τηλ. 2102815443

Με βαλίτσα την τεχνογνωσία και το μεράκι του για καλό παγωτό, ο Γιώργιος Σερεφίδης ξεκίνησε για την Αθήνα το 1966 μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, παρασκευάζοντας και πουλώντας παγωτό στο Νέο Ηράκλειο και τις γύρω περιοχές με το κλασσικό καροτσάκι του παγωτατζή. Το 1972, έχοντας αποκτήσει πλέον το δικό του ιδιόκτητο παρασκευαστήριο, ο Γιώργος Σερεφίδης προχωρά στον πρώτο εκσυγχρονισμό του χώρου, βελτιώνοντας τις υποδομές και αγοράζοντας νέο εξοπλισμό. Το 1976, ο γιος του Κυριάκος, έχοντας μεγαλώσει από μικρός μέσα στα εργαστήρια, τον ακολουθεί και μαζί, με όραμα την παραγωγή του καλύτερου παγωτού και με ανταμοιβή τα χαμόγελα μικρών και μεγάλων για το προϊόν τους επιδίδονται σε μια διαρκή αναζήτηση καινούργιων μεθόδων, γεύσεων και υψηλών προδιαγραφών πρώτων υλών, πάντα με γνώμωνα την ικανοποίηση των πελατών τους. Το 1988 φτιάχνεται μια gelateria μπροστά από τον χώρο τού εργαστηρίου. Σιγά-σιγά αυξάνονται οι γεύσεις τού παγωτού (οι οποίες σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 40), χωρίς να χάνονται οι μυρωδιές και οι αναμνήσεις του παρελθόντος. Περισσότερα εδώ
.

Συντριβάνι Μαραθώνος & Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102518152

Τι γίνεται όταν ένα ζαχαροπλαστείο δεν υποκύπτει στις σειρήνες της εποχής για μείωση κόστους αλλά εμμένει στη χρήση των πιο αγνών πρώτων υλών και παραδοσιακών συνταγών; Η απάντηση είναι απλή. Διαπρέπει. Αν είναι θρυλικό όμως για κάτι, αυτό είναι το μοναδικό παγωτό του (λατρέψαμε το μαστιχωτό του καϊμάκι). Για την παρασκευή του, το Συντριβάνι χρησιμοποιεί πάντα αγνές κλασσικές πρώτες ύλες, φρέσκα φρούτα, γάλα πρόβειο και αγελαδινό της ημέρας, φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς, και άλλα αγνά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό που δεν βαραίνει το στομάχι, έχει μοναδική υφή και πήξη, εκπληκτικές γεύσεις, ελάχιστη χημεία και περιορισμένο χρόνο ζωής από την παραγωγή στην κατανάλωση. Έτσι, διαφοροποιούμενο από ημι-έτοιμα μίγματα παγωτού σε σκόνη, προσφέρει ένα από τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας. Περισσότερα εδώ
.

Gatoh-Δωδώνη Μαρίνου Γερουλάνου 84, Αργυρούπολη, τηλ. 2109960600

Το Gatoh είναι ένα λεκτικό παιχνίδι ανάμεσα στις λέξεις “gateaux” (στα γαλλικά γλυκό/κέικ) και “gato” (γάτος στα ισπανικά) και είναι το απόλυτο hot spot για τους απανταχού λάτρεις του γλυκού και του παγωτού. Σ’ένα φωτεινό, ευχάριστο και χρωματιστό χώρο, το Gatoh μας υποδέχεται με 2 βιτρίνες… αμαρτίας, με τη μία να φιλοξενεί τα γλυκά δια χειρός του καταξιωμένου pastry chef Κώστα Κολέτσα (τον οποίο θα δούμε και σύντομα στο επερχόμενο Bake Off της τηλεόρασης του Alpha) και την δεύτερη να μας προσφέρει μοναδικά παγωτά Δωδώνη (την πιο σταθερή αξία στο παγωτό), 24 γεύσεις στον αριθμό (τα οποία και μπορείς να συνδυάσεις με τα γλυκά για ένα απολαυστικό γευστικό combo!) Στο “μέτωπο” του παγωτού, η εγγύηση της Δωδώνη σε συνδυασμό με μια φρεσκοψημένη βάφλα (με χειροποίητη ζύμη, αρωματισμένη με βανίλια) θα αποτελέσει το highlight του καλοκαιριού σας. Συνοδεύστε τη με τον πολύ καλό καφέ του, και απογειώστε τη μέρα σας.
.

Χαρά Πατησίων 339 Γ’, Αθήνα, τηλ. 2102287266

Μια παραδοσιακή πολίτικη συνταγή με ρίζες στις αρχές του περασμένου αιώνα, αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα και την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου Χαρά. Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν το 1920, όταν η γιαγιά Αριστέα μοιραζόταν την αγάπη της για την ζαχαροπλαστική σε κάποιο γλυκατζίδικο της Πόλης. Δύο χρόνια αργότερα, μετά τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας το 1922, έμελλε να μετοικήσει την Αθήνα, όπου αναγκάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές για αρκετά χρόνια. Ο δικός της “θησαυρός” όμως, παρέμεινε αναλλοίωτος στο χρόνο με τις συνταγές της, όπου έκρυψε καλά για να μην χαθούν, στο παπούτσι της, όταν ήρθε στην Ελλάδα. Ήταν τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ο γιος της, Νίκος, με το ίδιο ταλέντο και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις τόσο ξεχωριστές γεύσεις, προσφέροντας τη χαρά της απόλαυσης σε όποιον τις δοκίμαζε. Έτσι λοιπόν, στις 6 Απριλίου 1969, Κυριακή των Βαΐων, δημιούργησε τη “ΧΑΡΑ”, την πιο γλυκιά γωνιά των Πατησίων, που την εποχή εκείνη, θεωρείτο ένας από τους καλύτερους δρόμους της Αθήνας. Από όλα τα προϊόντα ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν πολύ το εκμέκ παγωτό και το σικάγο. Έτσι το μαγαζί αποτέλεσε γρήγορα πόλο έλξης για τους κατοίκους του κέντρου και όχι μόνο, αφού κόσμος έφτανε από παντού. Ένα παγωτό εδώ, ήταν και είναι πάντα “must”, αφού “απλοί θνητοί” το απολάμβαναν δίπλα σε διασημότητες της κάθε εποχής. Περισσότερα εδώ
.

Δωδώνη Η πιο σταθερή αξία στο ελληνικό παγωτό

Το 2017 ήταν μια χρονιά σταθμός στην ιστορία της Δωδώνη, καθώς συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που το μικρό γαλακτοπωλείο στην πλατεία Κυψέλης άρχισε να πουλά το θεϊκό παγωτό Καϊμάκι και το παγωτό Κρέμα. Από τότε η Δωδώνη μεγάλωσε, εξαπλώθηκε, ώστε να φέρνει το θεϊκό παγωτό και τα γλυκά της σε όλη την Ελλάδα, πάντα διατηρώντας αναλλοίωτο το βασικό στοιχείο που την χαρακτηρίζει: την αξεπέραστη ποιότητα! Περισσότερα εδώ