Το καλό γλυκό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ένα πάντρεμα φυσικών και μεταφυσικών στοιχείων, μια αλχημία απαιτητική, που προϋποθέτει αρμονία των υλικών, ιδανικές συνθήκες παρασκευής, και… πολλή μαγεία! Έτσι γράφαμε πέρισυ στο 1ο μας αφιέρωμα στα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Το γλυκό δεν είναι ένα απλό τρόφιμο. Είναι σύμβολο – σύμβολο της χαράς, της ανεμελιάς, της λαχτάρας. Είναι η παιδικότητα που όλοι κρύβουμε μέσα μας, η στιγμιαία ανταμοιβή, οι παρέες, τα γέλια. Υπάρχει άλλο προϊόν που κρύβει τόσο συναίσθημα;
Η ζαχαροπλαστική είναι μία πολύ εξειδικευμένη και απαιτητική τέχνη, γιατί καλείται να συνδυάσει την έμπνευση µε την άριστη γεύση και τη µαζική παραγωγή µε τη σταθερά καλή ποιότητα. Το γεγονός επίσης ότι η ζαχαροπλαστική οφείλει να ακολουθεί τις σύγχρονες απαιτήσεις για πιο υγιεινή και διαιτητική διατροφή, αλλά και για όµορφη παρουσίαση των παρασκευασµάτων, την κάνει να ξεχωρίζει στο χώρο των γαστρονοµικών τεχνών. Το Athens Hot Spots ξεχώρισε 10+2 ζαχαροπλαστεία που αγαπήσαμε – κάποια καινούργια, κάποια ιστορικά, κάποια ψαγμένα, κάποια γνωστά – και σας τα παραθέτει προς… απόλαυση!
Ζαχαροπλαστεία Melosa: Γλυκές, γευστικές δημιουργίες βγαλμένες από παραμύθι
Ρέντης: Θηβών 136, τηλ. 2104930700 | Χαϊδάρι: Στρ. Καραϊσκάκη 62, τηλ. 2105311802 | Αργυρούπολη: Λεωφ. Κύπρου 42, τηλ. 2109963777 | Παγκράτι: Σπύρου Μερκούρη 21, τηλ. 2107211600
↓
Η συνταγή του καλού παραμυθιού για τους μυημένους είναι απλή: φαντασία, δημιουργικότητα και πολλή αγάπη. Η οικογένεια Μιχαλιτσιάνου αποφάσισε το 2006 να πάρει την συνταγή αυτή και να την εφαρμόσει στο μεγάλο της πάθος: την ζαχαροπλαστική. Κι έτσι κάπου ανάμεσα στο όνειρο μιας οικογένειας, την χαρά των παραμυθιών και την μαγεία της ζαχαροπλαστικής δημιουργήθηκαν τα Ζαχαροπλαστεία Melosa. Melosa σημαίνει γλυκιά – θα μπορούσε να είναι η γλυκιά νεράιδα, ή γλυκιά γεύση που έχει η πραγματοποίηση ενός στόχου, ή τέλος η πιο γλυκιά και ταυτόχρονα κορυφαία νοστιμιά που σου αφήνουν τα γλυκά τους. Πρωταγωνιστής είναι το αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους προφιτερόλ, ο βασιλιάς της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, που παρασκευάζεται με την αυθεντική συνταγή των σου, τα οποία έπειτα γεμίζονται με βελούδινη κρέμα και περιχύνονται με την πιο σαγηνευτική σοκολάτα. Το αποτέλεσμα είναι μια πανδαισία γεύσεων και υφών που σε κάνει να ξεχνάς δίαιτες, υποχρεώσεις και ό,τι άλλο κινδυνεύει να σε αποσπάσει από την απόλυτη απόλαυση που έχεις μπροστά σου! Περισσότερα εδώ
↓
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις της εποχής είναι η δημιουργία μαγαζιών που πρωτοπορούν με νέες προτάσεις, εμμένουν στην ποιότητα των πρώτων υλών τους και εφευρίσκουν φρέσκιες εμπειρίες εστίασης που χαρίζουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης στους επισκέπτες τους. Σ’αυτά συγκαταλέγονται σαφώς και τα Choureal, που καταστήσανε τον πελάτη-επισκέπτη μέρος της μυσταγωγίας της παρασκευής του γλυκού του σ’ένα open εργαστήρι, στο οποίο συναρμολογείται το γλυκό μπροστά στα μάτια του. H Choureal αποτελεί ένα μοναδικό και βραβευμένο concept που εξειδικεύεται σε ένα αγαπημένο γλυκό: το προφιτερόλ. Ξεκίνησε το 2014 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και με γερά και σταθερά βήματα ξετρέλανε το κοινό της, το οποίο ανακάλυψε έναν νέο τρόπο απόλαυσης του iconic γαλλικού γλυκού, που εξασφάλιζε φρεσκάδα σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης και γεύσεις… παραδείσου. Τον Δεκέμβρη του 2018 συστήθηκε και στους Αθηναίους, κι έγινε το πιο «πολυινσταγραμισμένο» θέμα κατά την περίοδο των γιορτών. Ψήνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου τα σου του να είναι πραγματικά φρέσκα, το Choureal έχει επενδύσει στις πρώτες ύλες για ένα ολοκληρωμένο quality control: υψηλών προδιαγραφών σοκολάτες (που εναλλάσονται γευστικά κάθε τόσο για να κρατούν το ενδιαφέρον των πελατών του ακμαίο και ακονισμένο), κρέμα πατισερί με βανίλια Μαδαγασκάρης, ολόφρεσκο artigianale παγωτό, χειροποίητα μπισκότα, σπιτικές μαρμελάδες. Έτσι, μπορούμε να δηλώσουμε με αυτοπεποίθηση, ότι εδώ το προφιτερόλ βιώνει μια ιδανική εκδοχή. Περισσότερα εδώ
↓
Έχουμε γράψει πολλάκις για μαγαζιά φτιαγμένα από το νέο κύμα επιχειρηματιών, που δεδομένων των εικόνων τους και των εμπειριών τους από ταξίδια τους στο εξωτερικό, έρχονται να προτείνουν φρέσκα και κάποιες φορές πρωτοποριακά πράγματα στο αθηναϊκό κοινό. Το Troufa Bread & Chocolate σαφώς υπάγεται σε αυτή την κατηγορία και ίσως προπορεύεται, αφού όχι μόνο δημιουργεί ένα σκηνικό αυθεντικού νεοϋορκέζικου φούρνου, από αυτούς που κατακλύζουν σωρηδόν οι πάντα on-the-go κάτοικοι του Big Apple, αλλά διεγείρει όλες τις αισθήσεις με προϊόντα ασύλληπτης ποιότητας και απόλαυσης, σχεδόν ανήκουστα για τα ελληνικά δεδομένα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Troufa Bread & Chocolate είναι ένα ψηφιδωτό με πολλές συνισταμένες, ένα concept με πολλές εκφάνσεις, η κάθε μια και έκφραση ενός μοναδικού συνόλου. Ανοιχτό από το πρωί, το Troufa Bread & Chocolate σε προσκαλεί σε έναν χορό αρωμάτων, με τις εσπρεσιέρες να ψήνουν µονοποικιλιακό καφέ 100% Arabica organic και λαχταριστά snacks να σου μαγνητίζουν το βλέμμα. Πολύσπορη μπαγκέτα με ψητά λαχανικά, προζυμένιο ψωμί με παστράμι, πίκλες, γραβιέρα και μουστάρδα, μπαγκέτα ολικής με ανθότυρο, κοτόπουλο και λιαστές ντομάτες – προτάσεις κρύας κουζίνας που βιώνουν μια ιδανική εκδοχή μέσα από την απλότητα των κορυφαίων πρώτων υλών. Η γεύση οξύνεται με τη νοστιμιά των πιο τρυφερών κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, την λαχταριστή γαλλική σφολιάτα µε 3 τυριά και παπαρουνόσπορο, τις χωριάτικες πίτες µε χειροποίητο φύλλο και άλλα καλούδια, που ψήνονται σε περιορισμένες ποσότητες καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ούτως ώστε να διατηρούν αναλλοίωτη την αίσθηση φρεσκάδας και την ασύγκριτη γεύση ενός προϊόντος που «μόλις βγήκε από το φούρνο». Περισσότερα εδώ
↓
Το ημερολόγιο έγραφε 1915. Οι φωτογραφίες ασπρόμαυρες, αμάξια δεν υπήρχαν και όλες τις διανομές τις έκαναν άνθρωποι με μεταλλικά δοχεία από πόρτα σε πόρτα – οι γνωστοί από τις ιστορίες των παππούδων μας, γαλατάδες. Με την αλλαγή των καιρών και των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, η Αθήνα των λιγοστών κατοίκων γίνεται το 1920 με το 1940, η Αθήνα της αστικοποίησης και της εκβιομηχάνισης. Το 1930 τα 4 αδέλφια Ασημακόπουλοι αποφασίζουν να αγοράσουν την μικρή επιχείρηση του θείου τους και να ξεκινήσουν ένα βουστάσιο. Έχοντας ήδη αποτελέσει ιδρυτικά μέλη του πρώτου συνεταιρικού εργοστασίου παγωτών (ΒΕΓΑ), το επόμενο βήμα ήταν ως φυσική απόρροια η ζαχαροπλαστική. Έχοντας την συνταγή της επιτυχίας, την τεχνογνωσία, τον σεβασμό στις πρώτες ύλες, τις παραδοσιακές συνταγές και το μεράκι και την αγάπη, ριζωμένη στο DNA της η τρίτη γενιά της οικογένειας Ασημακόπουλων συνεχίζει να παράγει και να τροφοδοτεί την αθηναϊκή συνοικία του σήμερα με τα αγαπημένα της γλυκά. Μπορεί να έχει αλλάξει η εποχή, η γεύση όμως και η ποιότητα παραμένει σταθερά, μέσα από την απλότητά της θριαμβευτική. Ως εκ τούτου επισκεπτόμενος κάποιος το σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής συναντά το πιο λαχταριστό μαστιχωτό τσουρέκι, να μοσχομυρίζει βούτυρο και να σε περιμένει να γευτείς το μεγαλείο της νοστιμιάς του. Περισσότερα εδώ
↓
Σημαίνει «η διάρκεια της γεύσης γιατί οι ακαταμάχητες εμπειρίες πλέον είναι λίγες και θέλουμε να διαρκούν πολύ»… δηλώνει η Σοφία Σαντζαρίδου, συνιδιοκτήτρια του Durée du Goût με τον Γιάννη Τσίχλη, που μυήθηκαν μαζί στα μυστικά και την αλχημία της σοκολάτας στο Παρίσι. Οι 2 τους ένωσαν άρρηκτα τις ζωές και τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα γευστικό ροβανιέμι βασισμένο στη ντελικάτη γαλλική ζαχαροπλαστική. Στο Durée du Goût εκτυλίσσεται καθημερινά μια μυσταγωγία των 5 αισθήσεων – με το βλέμμα να μαγνητίζεται από τα πιο ραφιναρισμένα γλυκά, τη γεύση να οξύνεται από την πιο σαγηνευτική σοκολάτα της πόλης (την οποία προμηθεύονται αποκλειστικά από Γαλλία και Βέλγιο) και τα αρώματα από το εργαστήριο να σε προσκαλούν σε μοναδικές γευστικές εμπειρίες… με διάρκεια! Έχοντας σπουδάσει ζαχαροπλαστική στον τόπο που την «απογείωσε», αυτό που σφυριλατήθηκε στη συνείδησή τους ήταν η σημασία της πρώτης ύλης στο αποτέλεσμα. Έτσι, όλα τα γλυκά τους φτιάχνονται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες – όπως φρέσκο βούτυρο, γάλα ημέρας και φρούτα εποχής, απευθείας από εγχώριους παραγωγούς για κορυφαία γλυκά που καθηλώνουν, και που επιμελείται – πέραν των ιδίων – ένα team από 20 νέα παιδιά που αγαπούν την τέχνη τους. Στο λιλιπούτειο γλυκοπωλείο της Ηρακλείτου θα βρεις βελούδινα προφιτερόλ με χειροποίητα chou, λαχταριστές τούρτες, τάρτες με ολόφρεσκα φρούτα, σιροπιαστά, muffins, βουτήματα, cakes και cookies – με αυστηρά περιορισμένη διάρκεια ζωής στις προθήκες και καθημερινή παραγωγή. Περισσότερα εδώ
↓
Όλα ξεκίνησαν το 1971 όταν ο κύριος Γιώργος με την γυναίκα του την κυρία Λίτσα κατέβηκαν από το χωριό και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί στο Σχιστό Κορυδαλλού. Το παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί με φυσικό προζύμι, το ψωμί που όλοι όσοι είμαστε από την επαρχία θυμόμαστε να ψήνει ο φούρναρης στην πινακωτή (και να ευωδιάζει όλη η πλάση), τους έκανε να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους φούρνους, με πλήθος κόσμου να τους επισκέπτεται από κάθε γωνιά της Αθήνας. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, η πετυχημένη αρχή. Η συνέχεια ήταν η επέκταση της οικογενειακής επιχείρησης με την δημιουργία άλλων 6 καταστημάτων σε όλη την Αττική και τη δημιουργία ιδιόκτητου χώρου παραγωγής βουτημάτων, παραδοσιακών πιτών και κριτσινιών. Στους Φούρνους Αγάθης, αν άλλαξε κάτι με την πάροδο των ετών είναι οι γενιές που αντικαθιστούν η μία την άλλη (με την 3η να έχει αναλάβει πλέον τα ηνία) αλλά και η ακονισμένη ματιά στις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών τους. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι όλα όσα έχουν σημασία: η ποιότητα, το μεράκι, η σκληρή δουλειά κι ο σεβασμός στον πελάτη. Εδώ το ψωμί ψήνεται καθημερινά με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο – με φυσικό προζύμι που φτιάχνει περιοδικά η γιαγιά (που βρίσκεται στη 9η δεκαετία της ζωής της), τοποθετημένο σε ξύλινες πινακωτές (με το μάστορα-αρτοποιό να το περιμένει να «έρθει», δηλαδή να φουσκώσει), σε ταμπανωτούς custom made φούρνους που φτιάχθηκαν ειδικά για τους Φούρνους Αγάθης, στις προδιαγραφές που απαιτεί το ψήσιμο ενός τόσο υψηλών προδιαγραφών ψωμί. Η οικογένεια έχει λόγο σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από τη συγκομιδή του σιταριού (για άλευρα χωρίς συντηρητικά) μέχρι την κατά γράμμα τήρηση της παραδοσιακής συνταγής. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί φυσικό, γευστικό και θρεπτικό, απαλλαγμένο από κάθε είδους «σκόντο» που επιτάσσει η εποχή, ένα προϊόν απαράμιλλης ποιότητας και αξίας. Περισσότερα εδώ
↓
Σημαίνει «γιορτή της σοκολάτας», δημιουργήθηκε από τον Μιχάλη και τη Χαριτίνη, και υποδέχτηκε τους πρώτους του πελάτες την πιο «σοκολατένια» περίοδο – παραμονή Χριστουγέννων του 2018. Το La Fete du Chocolat μπορεί να μετράει λίγους μήνες ζωής, αλλά καθημερινά «κερδίζει» ολοένα και περισσότερους ικανοποιημένους πελάτες – δικαίως, αφού προσφέρει μερικά από τα πιο σαγηνευτικά γλυκά της πόλης. Σ’ένα περιβάλλον που εμπνέεται από τη γαλλική belle epoque, με καθαρές γραμμές και «νότες» προσιτής πολυτέλειας, θα ανακαλύψεις γλυκά λεπτοδουλεμένα, ολόφρεσκα, φτιαγμένα από το μηδέν, με φανατική προσοχή στην ποιότητα των πρώτων υλών. Φρέσκο βούτυρο, γάλα ημέρας, σοκολάτες από την Cacao Barry (που έρχονται απευθείας από τη Γαλλία) και φρούτα εποχής μετουσιώνονται σε ένα καλεϊδοσκόπιο ευπαρουσίαστων και γαργαλιστικών προτάσεων που συνθέτουν την εμπειρία La Fete du Chocolat. Στο κατάστημα θα συνειδητοποιήσεις πως είναι γευστικά ένα γλυκό που βιώνει μια ιδανική εκδοχή – από το βελούδινο προφιτερόλ με αφράτη κρέμα από βανίλια Μαδαγασκάρης, γεμιστά χειροποίητα σουδάκια και σως λευκής σοκολάτας με λάιμ και κουαντρό, το δημοφιλέστερο από τα ιταλικά γλυκίσματα τιραμισού με ελληνικό καφέ, τα αφράτα cream cakes (με αδυναμία μας το red velvet) και το ανάλαφρο, reinvented μιλφέϊγ με κρέμα πορτοκαλιού, κανέλα, μοναδικά σφολιατίνια και αμύγδαλα (μια αποκάλυψη!), το La Fete du Chocolat δεν κάνει «σκόντο» σε κανένα στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας και θριαμβεύει. Στα specialties του εκλεπτυσμένου ζαχαροπλαστείου, τα σοκολατάκια, τα οποία προσφέρονται σε ξύλινη πολυτελή κασετίνα για δώρα που καθηλώνουν. Σοκολατάκια με παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, πιπέρι Μαγαδασκάρης, γκανάζ από φύλλα πούρου, τρουφάκια, διεγείρουν τις αισθήσεις και χαρίζουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης. Στο δυνατό «ρόστερ» και η λαχταριστή pavlova που φτιάχνεται à la minute (δηλαδή επιτόπου μπροστά σου) γεμίζεται με μους τυριού και συμπληρώνεται με μια ποικιλία σε toppings όπως αγριοφράουλα, φρούτα του δάσους, ροδάκινο-πορτοκάλι και άλλες ξεχωριστές προτάσεις αλλά και η υπέροχη πάστα με δενδρολίβανο, τραγανή βάση από λεμόνι και coulis βερίκοκο και μέλι. Περισσότερα εδώ
↓
Σε πείσμα των καιρών, οι επιχειρηματικές κινήσεις που έχουν γνώμονα την υψηλή ποιότητα, την προσεκτική τιμολόγηση και την εξασφάλιση μοναδικών γευστικών εμπειριών στέφονται πάντα με επιτυχία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα Katamaya, δυό μοναδικά ζαχαροπλαστεία-αρτοποιΐα που διαπρέπουν τόσο στο «γλυκό» τους κομμάτι, όσο και σε αυτό της αρτοποιΐας. Καταμάγειον, από την εποχή του Ομήρου ήταν το εργαλείο με το οποίο σκούπιζαν τους ξυλόφουρνους – έτσι σε ένα ευφάνταστο λογοπαίγνιο με τη λέξη «μαγιά» (τον κατεξοχήν «καταλύτη» στη διαδικασία παραγωγής του άρτου), δημιουργήθηκαν τα Katamaya, για να μας προτείνουν νέους κανόνες στην αρτοποιΐα και την ζαχαροπλαστική – με προϊόντα που «θα δίναμε στα παιδιά μας», μοιράστηκαν μαζί μας οι ιδιοκτήτες Χρήστος και Ειρήνη Παπαθανασίου. Δικαίως, αφού όλα τα προϊόντα στα Katamaya παρασκευάζονται με φανατική προσοχή στις πρώτες ύλες κι όσο το δυνατόν λιγότερη (ή και καθόλου) ζάχαρη. Στην θέση της, φυσικά γλυκαντικά όπως η αγαύη και το μέλι προσφέρουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης… χωρίς τύψεις (σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητά προσπαθούν να την περιορίσουν στο ελάχιστο). Έτσι, εδώ θα βρεις λαχταριστή vegan σοκολάτα υγείας με γάλα καρύδας (μια αποκάλυψη!), γαλατόπιτα με ελαφριά κρέμα γάλατος και καραμελωμένο φύλλο, κουλουράκια με βρώμη, χαρουπόμελο και λοιπά superfoods, και ένα δυνατό ρόστερ γλυκών – ατομικών και τουρτών – με κεντρικό γνώμονα την ποιότητα. Όλα τα προϊόντα τους φτιάχνονται με αγνά υλικά όπως αυθεντική σοκολάτα, αγελαδινό βούτυρο, φρέσκα αυγά και εποχιακά φρούτα και σε κανένα στάδιο της παραγωγής δε χρησιμοποιούνται έτοιμα μείγματα. Περισσότερα εδώ
↓
Όλη η υψηλή μαεστρία και η φινέτσα της Γαλλικής κουζίνας μπορεί να αποτυπωθεί στα macarons. Είναι μικρά, ντελικάτα κι ανάλαφρα αλλά καταφέρνουν επιδέξια να κρύψουν έναν θησαυρό γεύσεων, που εκρήγνυται με κάθε μπουκιά. Έχουν θερμούς υποστηρικτές και οι μυημένοι ξέρουν ότι η δημιουργία του τέλειου macarons είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Στον ελληνικό χώρο έχουμε συνδέσει τα macarons με τα ζαχαροπλαστεία Lonis, που από το 1900 διατηρούν απαράμιλλη την συνταγή για την παρασκευή τους. Τα κατασκευάζουν με 75% ελληνικό αμύγδαλο, 20% μαρέγκα από φρέσκα αυγά ημέρας και μόλις 5% ζάχαρη. Είναι ολόφρεσκα, λαχταριστά, ονειρικά, και έχουν την υφή σύννεφου λίγο πιο τραγανιστού ίσως. Επίσης φτιάχνονται από πολτό αληθινών, φρέσκων φρούτων, χωρίς χρωστικές ουσίες. Μπορείς να τα γευτείς σε 21 διαφορετικές γεύσεις: μαστίχα, ρόδι, μήλο-καννέλα, καραμέλα, σεράνο, πραλίνα φουντουκιού, πικραμύγδαλο, καρύδι, black forrest, τιραμισού. Μacarons θα βρεις και χωρίς γλουτένη αλλά και με stevia. Μεγάλο κομμάτι της φιλοσοφίας του κύριου Λώνη είναι να κάνει την απόλαυση προσιτή σε όλους και έτσι προσφέρει μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων gluten free και με stevia τα οποία είναι κατάλληλα για διαβητικούς και για όσους προσέχουν το βάρος τους. Ο κύριος Παναγιώτης δημιουργεί με τιμή και συνέπεια, επιλέγοντας μόνο τα πιο αγνά υλικά και τις καλύτερες πρώτες ύλες και φυσικά όλα προέρχονται από την ελληνική μας γη. Περισσότερα εδώ
↓
Από πέρισυ γράφαμε για τα πιο-φρέσκα-από-την-πρώτη-μέρα-της-άνοιξης γλυκά του, τα οποία μαγνητίζουν το βλέμμα από την παρασκευή τους (που γίνεται σ’ένα ορατό από τζαμαρία εργαστήριο), τις μοναδικές απολαυστικές προτάσεις, την γκάμα και τη φανατική προσοχή στις πρώτες ύλες. Λαχταριστό προφιτερόλ ημέρας με βελούδινη σοκολάτα και αφράτα chou, αμερικάνικο cheesecake που ψήνεται στον φούρνο τόσο-όσο για μια «δεμένη» κρέμα που θα σου χαρίσει ανεξίτηλο χαμόγελο ικανοποίησης, cakes σε διάφορες παραλλαγές (λατρέψαμε το velvet!) και choux banofee που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή, όλα μέρος μιας ολοκληρωμένης γλυκιάς εμπειρίας που ονομάζεται Maple Sugar & Spice. Υψηλού επιπέδου ζαχαροπλαστική, που θέτει ψηλά τον πήχη με σχεδόν αλχημιστική προσοχή σε κάθε βήμα της δημιουργίας, που για κανένα λόγο και σε κανένα στάδιο δεν υποκύπτει στις «σειρήνες» της εποχής για χρήση έτοιμων μιγμάτων. Με το που το επισκεφθείς, θα ζήσεις μια μοναδική εμπειρία των πέντε αισθήσεων, με το άρωμα φρεσκοψημένου specialty καφέ, τα ρομαντικά παστέλ χρώματα του χώρου, τους ήχους lounge μουσικών και τις γεύσεις των πιο εμπνευσμένων γλυκών της πόλης. Αν το γνωρίζεις, ξέρεις για τί μιλάμε – εάν δεν το έχεις ανακαλύψει βάλε το στα must σου και επισκέψου το σύντομα (και μας ευχαριστείς μετά!) Περισσότερα εδώ
↓
Τα Γιούλια δημιουργήθηκαν το 1945 από τον Ευάγγελο Αγιακλόγλου. Το όνομα το αφιέρωσε στην σύζυγο του Ιουλία την οποία συνήθιζε να φωνάζει Γιούλια, όπως τα γνωστά λουλούδια. Το μεράκι κι η αγάπη του για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, τον ανέδειξαν σε κορυφαίο ζαχαροπλάστη της εποχής σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, με τις μοναδικές συνταγές του να έχουν περάσει αισίως στην τρίτη γενιά της οικογενείας, τους εγγονούς του, και να “ζουν” μέχρι και σήμερα μέσα από αυτούς. Με 3 σύγχρονα και αρχιτεκτονικά άρτια καταστήματα, 2 στον Περισσό κι ένα στη Νέα Ιωνία, τα Γιούλια συνεχίζουν μια παράδοση που αγαπήθηκε απ΄όλη την Αθήνα και που πλέον αγγίζει τα όρια του μύθου. Αρωματικό τσουρέκι, γλυκά του κουταλιού, βουτυράτο γαλακτομπούρεκο και τραγανό φύλλο μπακλαβά, στις προδιαγραφές και με τις πολίτικες ρίζες του παππού Βαγγέλη. Ολόφρεσκες δημιουργίες, που δεν ακολουθούν την πεπατημένη των έτοιμων μιγμάτων αλλά παραμένουν πιστά στις αξίες και την υψηλή ποιότητα της ιστορίας τους. Στα καταστήματα θα βρείτε ό,τι ζητάει η ψυχή σας – εμείς το αγαπάμε για τα υπέροχα σιροπιαστά του αλλά και γιατί βρίσκεται κοντά μας σε κάθε κοινωνική περίσταση (γάμος, βάπτιση, γενέθλια, κλπ) με υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες catering που σφυριλατούν προσωπικούς δεσμούς χρόνων. Το προτιμάμε επίσης για τον καθημερινό μας καφέ συνοδεία κρουασάν ή μηλόπιτας αλλά και για τα πεντανόστιμα snacks του όπως τσιαπάτα ή σπανακόπιτα. Περισσότερα εδώ
↓
Στην όμορφη γειτονιά του Ψυρρή, στη σκιά της επιβλητικής Ακρόπολης, εκτυλίσσεται καθημερινά μια εμπειρία των πέντε αισθήσεων, εκεί όπου η γεύση αναστατώνεται με τα πιο σαγηνευτικά γλυκά της πόλης, εκεί που οι πανδαισίες από σοκολάτα (ποιος δε “λιώνει” για τη σοκολάτα;) μαγνητίζουν το βλέμμα. Το γωνιακό μαγαζί, στο οποίο ελληνικό και ξένο κοινό σμίγει για να απολαύσει τους ινσταγκραμικούς γλυκούς πειρασμούς, έχει γίνει κάτι σα ναός του γλυκού, με την πάντα χαμογελαστή, αεικίνητη και δημιουργικά ανήσυχη – σαν παιδί – ιδιοκτήτρια να εξημερώνει (και με το παραπάνω) την υπογλυκαιμία σου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Νάνσυ Κατσικάρη είναι ένας άνθρωπος που θα σε κερδίσει με το “καλημέρα”, μια αυτοδίδακτη ζαχαροπλάστισσα που έχει την τέχνη των γλυκών στο DNA της από την πολίτισσα γιαγιά της, και που η δημιουργικότητά της είναι μια ασίγαστη δύναμη που την κάνει να αναζητά, να δοκιμάζει και να πειραματίζεται με νέες γεύσεις στο παρασκευαστήριο, για να ζωγραφίσει στους πελάτες της (που αντιμετωπίζει σαν επισκέπτες στο σπίτι της) χαμόγελα απόλαυσης. Είναι μια γυναίκα, τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το γλυκό – θα έλεγες γεννημένη γι’αυτό – που στο ταξίδι του μέλιτός της τα μάζεψε από την Πάρο που παραθέριζε και επισκέφθηκε την Ξάνθη γιατί συμφώνησε να τη δει μια γιαγιά που έκανε το πιο ξακουστό και νόστιμο κιουνεφέ στην πόλη (της οποίας τη συνταγή και χρησιμοποιεί όλα αυτά τα χρόνια). Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι το Σερμπετόσπιτο δεν είναι απλά άλλο ένα γλυκοπωλείο – είναι μια ιστορία αγάπης και πάθους για τη ζαχαροπλαστική (και μοιραία μου έρχεται στο μυαλό η λαϊκή ρήση που λέει ότι όταν έχεις πάθος με κάτι, διαπρέπεις – ε αυτό). Μιλώντας για αγάπη και πάθος, η Νάνσυ δεν τρέχει μόνη της το μαγαζί – πέραν του team που προσέχει σαν οικογένειά της – πλάϊ της είναι ο σύζυγός της, Σεραφείμ Αλεξανδρής, ένας βετεράνος της εστίασης, τον οποίο γνώρισε και ερωτεύτηκε επιστρέφοντας από τις σπουδές της στη γείτονο Ιταλία. Μάλιστα, κάνα δυο γλυκά έχουν προκύψει απροσδόκητα από τους 2 τους, όπως το «γαμογλυκό», που δημιουργήθηκε σαν εναλλακτική στις παραδοσιακές τούρτες (και σερβιρίστηκε στον γάμο της) και είναι ουσιαστικά μια λαχταριστή μπισκοτόπιτα ή «το γλυκό της αγάπης», που έφτιαξε για να ευχαριστήσει τον άντρα της και τελικά μπήκε στο ρόστερ των 40+ γλυκών που προσφέρει, κατόπιν παρότρυνσής του. Περισσότερα εδώ