spot_img

Φούρνοι Αγάθης: Ψωμί στην πινακωτή από αναλλοίωτη οικογενειακή συνταγή & γλυκά ημέρας φτιαγμένα με μεράκι και αγνά υλικά

Στις μέρες μας, όροι όπως «παραδοσιακό», «αγνό» και «φυσικό» φιγουράρουν αριστερά και δεξιά για να τραβήξουν την προσοχή του μοιραία αποπροσανατολισμένου καταναλωτή, και να τον καταστήσουν πελάτη. Στη βορρά του marketing, κάποιες αξίες όπως η ειλικρίνεια και η τιμιότητα «πετιούνται» από το παράθυρο – με την οικογένεια Αγάθη να αναιρεί ευχάριστα όλα τα παραπάνω (και με το παραπάνω), προσφέροντας προϊόντα που μεταλλαμπαδεύουν μια παράδοση που «δένει» άρρηκτα το χθες με το σήμερα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν το 1971 όταν ο κύριος Γιώργος με την γυναίκα του την κυρία Λίτσα κατέβηκαν από το χωριό και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί στο Σχιστό Κορυδαλλού. Το παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί με φυσικό προζύμι, το ψωμί που όλοι όσοι είμαστε από την επαρχία θυμόμαστε να ψήνει ο φούρναρης στην πινακωτή (και να ευωδιάζει όλη η πλάση), τους έκανε να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους φούρνους, με πλήθος κόσμου να τους επισκέπτεται από κάθε γωνιά της Αθήνας. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, η πετυχημένη αρχή. Η συνέχεια ήταν η επέκταση της οικογενειακής επιχείρησης με την δημιουργία άλλων 6 καταστημάτων σε όλη την Αττική και τη δημιουργία ιδιόκτητου χώρου παραγωγής βουτημάτων, παραδοσιακών πιτών και κριτσινιών.

Στους Φούρνους Αγάθης, αν άλλαξε κάτι με την πάροδο των ετών είναι οι γενιές που αντικαθιστούν η μία την άλλη (με την 3η να έχει αναλάβει πλέον τα ηνία) αλλά και η ακονισμένη ματιά στις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών τους. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι όλα όσα έχουν σημασία: η ποιότητα, το μεράκι, η σκληρή δουλειά κι ο σεβασμός στον πελάτη. Εδώ το ψωμί ψήνεται καθημερινά με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο – με φυσικό προζύμι που φτιάχνει περιοδικά η γιαγιά (που βρίσκεται στη 9η δεκαετία της ζωής της), τοποθετημένο σε ξύλινες πινακωτές (με το μάστορα-αρτοποιό να το περιμένει να «έρθει», δηλαδή να φουσκώσει), σε ταμπανωτούς custom made φούρνους που φτιάχθηκαν ειδικά για τους Φούρνους Αγάθης, στις προδιαγραφές που απαιτεί το ψήσιμο ενός τόσο υψηλών προδιαγραφών ψωμί. Η οικογένεια έχει λόγο σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από τη συγκομιδή του σιταριού (για άλευρα χωρίς συντηρητικά) μέχρι την κατά γράμμα τήρηση της παραδοσιακής συνταγής. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί φυσικό, γευστικό και θρεπτικό, απαλλαγμένο από κάθε είδους «σκόντο» που επιτάσσει η εποχή, ένα προϊόν απαράμιλλης ποιότητας και αξίας.

Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και όλα τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής τους – η μαγική πορτοκαλόπιτά τους (μια αποκάλυψη) έχει προκύψει από μια συνταγή «από παλιά», με φύλλο μπακλαβά, φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι και ξύσμα πορτοκαλιού, και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Το γαλακτομπούρεκο, το πιο σαγηνευτικό γλυκό ταψιού, φτιάχνεται με γάλα ημέρας στην παραδοσιακή μορφή του αλλά και με τραγανό κανταΐφι. Τα παραπάνω, έρχονται να πλαισιώσουν γλυκοί πειρασμοί που θα σε κάνουν να ξεχάσεις δίαιτες και διατροφές. Βελούδινο προφιτερόλ με χειροποίητα chou, εθιστικές γλώσσες κορνέ με δροσερή κρέμα, λαχταριστό μιλφέϊγ και εκπληκτικές mousse au chocolat δημιουργούν ένα καλεϊδοσκόπιο γεύσεων που προσφέρουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης. Από την καλοσυνάτη υποδοχή, μέχρι το εγκάρδιο αντίο, η εμπειρία των Φούρνων Αγάθης ξεχειλίζει ιστορία, ποιότητα, πάθος και… εκπληκτική γεύση!

Φούρνοι Αγάθης
Κορυδαλλός: Δερβενακίων 92, τηλ. 2104955952
Χαϊδάρι: Φαβιέρου 4, τηλ. 2105817498
Γαλάτσι: Λεωφ. Γαλατσίου 88, τηλ. 2102132111
Σκαραμαγκάς: Παλάσκα 3, τηλ. 2109643910
Π. Φάληρο: Λεωφ. Αμφιθέας 30-32, τηλ. 2109400020
Αγ. Βαρβάρα: Ελ. Βενιζέλου 11, τηλ. 2105444468
Κερατσίνι: Γρ. Λαμπράκη 344, τηλ. 2104000569
www.agathis.gr
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Hola Cocina Mexicana: Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Μεξικάνικης κουζίνας στην Αθήνα

Λέγεται πως η γαστρονομική παράδοση κάθε χώρας, αποτελεί ένα δείγμα της πολιτιστικής της κληρονομιάς, δίνοντάς κυριολεκτικά μια γεύση από...

Χαλάνδρι: Η πιο ενδιαφέρουσα πιάτσα στα βόρεια

Το Χαλάνδρι είναι ο μεγαλύτερος δήμος των βορείων προαστίων και εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, την...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot