Σ’ένα εστιατορικό τοπίο που για πολλούς παίζει «εκ του ασφαλούς» με ανέμπνευστες προτάσεις που κινούνται στο τρίπτυχο pizza-pasta-burger, υπάρχουν κι οι «φάροι» όπως ο Σαλίγκαρος για να μας υπενθυμίζουν ότι το νέο αίμα μαγείρων (και δη Κρητικών) σίγουρα βράζει και σίγουρα έχει να «δώσει» πολλά. Ο λόγος για τον Ρήγα, έναν άνθρωπο που θα σε κερδίσει με το «καλημέρα» – όχι για τα PR – αλλά γιατί έχει την ανοιχτή καρδιά, τη φιλοξενία και την ακονισμένη ματιά στη γεύση σφυριλατημένη στο DNA του, όπως κάθε Κρητικός.
Ο Ρήγας λοιπόν από τα 15 του έκανε τη κουζίνα κάτι σαν δεύτερο σπίτι – πειραματίστηκε, δούλεψε, ταξίδεψε, έκανε την ψυχοθεραπεία του πάνω στο τσουκάλι – όπως κάθε μάγειρας που θέλει να αποκαλείται μάγειρας, σπούδασε ιστορία και μηχανικός, έχτισε μια πετυχημένη καριέρα, αλλά το μεράκι κι η αγάπη του για το φαΐ δε μπορούσαν παρά να τον τραβήξουν πίσω, εκεί που το ταλέντο του και η συνεχής του αναζήτηση του φέρνουν χαμόγελο ικανοποίησης και τον γεμίζουν. Φυσική απόρροια ήταν να στήσει ένα χώρο στον οποίο θα μπορούσε να μοιράζεται όλο τον πλούτο των συνταγών του αλλά και των προϊόντων της Κρητικής γης με όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως – εξού και τον άνοιξε στα Εξάρχεια τέλη του 11′ – γιατί υπάρχει πιο πολυπολιτισμική, πιο δημοκρατική, πιο συσπειρωτική, πιο ανοιχτή στη διαφορετικότητα περιοχή στην Αθήνα;
Ο Σαλίγκαρος είναι ένα εστιατόριο στο οποίο η παράδοση φλερτάρει με το fusion, το παραδοσιακό με το μοντέρνο, η Κρήτη με τον κόσμο όλο – συμφιλιώνει αντιθέσεις, αποσυμπιέζει από την καθημερινότητα, λειτουργεί ανεπιτήδευτα και χαλαρά, σαν ένας φίλος που τον ξέρεις από παιδί. Εδώ η τσικουδιά είναι καλή (παραγωγής τους και βιολογική) και το πρώτο σφηνάκι κερασμένο με το που κάτσεις.
Στις προτάσεις του μενού που συνεχώς ανανεώνεται (με σεβασμό τόσο στην εποχικότητα όσο και στον τακτικό πελάτη που αναζητά πάντα κάτι καινούργιο από το μάγειρά του) θα βρεις πιάτα απ’όλα τα μέρη της Ελλάδας, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Μεσόγειο. Από το αγαπημένο όλων ταρτάρ καβουρμά με γαλομυζήθρα, λάδι δυόσμου και φινόκιο, μέχρι το λαχταριστό «μπεργκεράτσι» με μπιφτέκι προβατίνας, το καλοψημένο συκώτι με φρέσκο κρεμμυδάκι και λεμόνι, τις πάντα al dente ταλιατέλες με πέστο ρόκας ή την exclusive αρχαιοελληνική σαλάτα με πλιγούρι, φέτα, κόλιανδρο και καρύδι, ο Σαλίγκαρος είναι η απόδειξη πως, ναι, μπορεί να διακτινιστεί η γεύση, ανάλογα με το πάθος του μάγειρα. Πόσο ζωντανό κρατά μέσα του το κύτταρο της μνήμης, πόσο κόπο βάζει αναζητώντας τα υλικά που θα τη μεταφέρουν ατόφια στον έξω κόσμο. Και θριαμβεύει, με ξένο κι ελληνικό κοινό να σμίγει για να απολαύσει τις γεύσεις του.
Ο Ρήγας, την γαστρονομική του «πυξίδα», τη μοιράζεται και στο thefoodproject.gr με συνταγές απ’όλα τα μήκη και πλάτη, οινολογία, τεχνικές και πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που θα σε μαγνητίσουν μπροστά στην οθόνη. Ο Σαλίγκαρος σαν «υπεύθυνος πολίτης» είναι ιδιαίτερα ενεργός στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης όντας μέλος της Sustainable Gastronomy Greece με στόχο τη μείωση του food waste ενώ πραγματοποιεί μαθήματα μαγειρικής σε πρόσφυγες από το camp του Ελαιώνα, δράσεις που αξίζουν συγχαρητηρίων.
Σαλίγκαρος
Σολωμού 37, Εξάρχεια, τηλ. 2130226262
Social Links: Facebook