Η ιστορία του χάμπουργκερ είναι γεμάτη μυθολογία. Πολλοί λαοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι πρώτοι που τοποθέτησαν ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι ανάμεσα σε δύο φέτες λευκού ψωμιού, είναι ωστόσο δύσκολο να κάνουμε pinpoint στην αρχική του ανακάλυψη. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι υπεύθυνος για την επινόηση μιας τόσο αγαπημένης γαστρονομικής θεραπείας;
Το μπιφτέκι αν και είναι ταυτισμένο με την Αμερικάνικη κουλτούρα, έχει διαφορετικό τόπο καταγωγής. Κοντά στα 1200 μ.Χ. στα υψίπεδα της κεντρικής Ασίας, οι πολεμιστές του Μογγόλου οπλαρχηγού Τζένγκις Χαν, κιμαδοποίησαν πρώτοι το σκληρό κρέας, δίνοντας του στρογγυλή μορφή. Στη συνέχεια μετέφεραν τη συνταγή στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ με τα χρόνια η συνταγή έφτασε στην Ευρώπη, και με το μεταναστευτικό κίνημα του 19ου αιώνα οδηγήθηκε και στην Αμερική. Πολύ παλιότερα επίσης, στις ρωμαϊκές συνταγές του Απίκιου (Marcus Gavius Apicius: De Re Coquinaria) τον 4ο αιώνα, υπάρχει λεπτομερής αναφορά στην Isicia Omentata, ένα μπιφτέκι από βοδινό κρέας αναμεμειγμένο με κουκουνάρια, πράσινα πιπέρια και γλυκό λευκό κρασί.
Φυσικά, ο πρόγονος του χάμπουργκερ από την πλευρά του ψωμιού είναι το σάντουιτς, καθώς πολλοί διεκδικητές του ονόματος -hamburger- έβαζαν το μπιφτέκι μέσα σε δύο απλές φέτες ψωμί προτού εμφανιστεί το bun (το σημερινό γνωστό ψωμάκι-μπριός για μπέργκερ). Πρώτος στην ιστορία είναι ο Charlie Nagreen από το Ουισκόνσιν ο οποίος το 1885, σε ηλικία 15 ετών, πουλούσε μπιφτέκια στο λούνα παρκ του Outagamie. Βλέποντας πως η κατανάλωση ενός μπιφτεκιού βολτάροντας τριγύρω ήταν δύσκολη και η επιχείρηση του δεν πήγαινε τόσο καλά, του ήρθε η ιδέα να πατικώσει το κρέας και να το βάλει μέσα σε δύο φέτες ψωμί. Το ονόμασε hamburger και έμεινε στην ιστορία ως ο «Hamburger Charlie». Κάθε χρόνο επέστρεφε στο πανηγύρι για να πουλήσει χάμπουργκερ μέχρι και το 1951 που πέθανε.
Το πρώτο εστιατόριο με το όνομα McDonald’s ανοίγει το 1940 από τον Patrick McDonald και τους δύο γιους του Richard και Maurice, στο San Bernardino της California, αφού έχουν ήδη γνωρίσει επιτυχία με το πρώτο τους εστιατόριο «Airdrome». Συνειδητοποιώντας πως το 80% των κερδών τους έρχεται από την πώληση χάμπουργκερ προσπαθούν να καθιερώσουν τα μπέργκερ τους ως τα πιο γρήγορα, τα οποία μπορούν να τρώνε όλοι παντού. Έτσι δημιουργείται και το πρώτο drive-in. Πολύ σύντομα ο κάθε Αμερικανός συνηθίζει την κατανάλωση ενός χάμπουργκερ μέσα στο αυτοκίνητό του. Από το San Bernardino της California, η αλυσίδα απλώνεται σε Phoenix, Arizona, Downey και Illinois.
Μετά από έναν αιώνα εγκαθίδρυσης του burger στη συνείδησή μας σαν «fast food» , το είδος αναβιώνει με συνδυασμούς και εκδοχές που φλερτάρουν με το «gourmet». Στην Ελλάδα, η τελευταία δεκαετία το έχει αναδείξει σε απόλυτο delicacy, με spots στα οποία μπορείς να το ανακαλύψεις (και να το γευτείς) στην ιδανικά του εκδοχή. Κλίκαρε στις επιλογές μας για να διαβάσεις αναλυτικά reviews και να χαζέψεις (τις κολασμένες τους) προτάσεις.