Τα θαλασσινά είναι εθνικός μας θησαυρός κι ένα είδος φαγητού, του οποίου τα διατροφικά οφέλη αναρίθμητα. Από τις πιο δυνατές στιγμές αυθεντικής απλότητας στο φαγητό είναι η ευωδιά των φρέσκων μπαρμπουνιών – που τσιτσιρίζουν στο τηγάνι και έρχονται στο τραπέζι χρυσοκόκκινα, τραγανά και ζουμερά. Τα ψάρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ελληνικό DNA, από μεζές στο καΐκι μέχρι tartare σε ένα επώνυμο εστιατόριο, είναι μια πρώτη ύλη που θριαμβεύει σε όλες της τις εκδοχές.
Το ψάρι είναι σύμβολο. Σύμβολο του καλοκαιριού, της θάλασσας, των νησιών. Ξυπνάει μνήμες από διακοπές, παραθαλάσσια ταβερνάκια, χαρές, μονιασμένους συντράπεζους. Για τους νησιώτες είναι η ζωή η ίδια, τα παραγάδια, το αρχέγονο θαλασσινό κυνήγι.
Οι σύγχρονες γαστρονομικές επιταγές το αναδεικνύουν γευστικά με σεβασμό στη βελούδινη σάρκα του (βλ. sushi), το κάνουν σούπα, φρικασέ, το ψήνουν στο χυμό του, στα κάρβουνα, στο τηγάνι. Όπως και να το απολαύσουμε, ως μεζέ με το ουζάκι ή δροσερή ρετσίνα, ή ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο με καλό κρασί, το ψάρι είναι από τις πιο θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας και αναντίρρητα ένα γευστικότατο προϊόν.
Σας παραθέτουμε 9 “συντεταγμένες” στις οποίες θα το απολαύσετε στη νιοστή.
Το εμβληματικό restart που έγινε πριν από λίγους μήνες στον αριθμό 303 της Συγγρού δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το αθηναϊκό κοινό των foodies. Το εστιατόριο Κόλλιας, το θρυλικό στέκι ψαροφαγίας που επί σειρά ετών ταξίδευε το πλήρωμά του σε μοναδικούς γευστικούς προορισμούς, πλέον αρμενίζει με άλλο όνομα, αλλά με ίδια χάρη! Ο λόγος για το Stalati, τον άξιο διάδοχο μιας μεγάλης θαλασσινής κληρονομιάς. Και όχι μόνο… Παίρνοντας το όνομά του από τη βασική σπεσιαλιτέ του, το ψήσιμο του ψαριού σε κρούστα από αλάτι με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μπροστά στα μάτια του πελάτη, το Stalati ήρθε να χαράξει νέα πορεία πλεύσης στο χώρο της θαλασσινής κουζίνας. Με βασικό γνώμονα την αγνή πρώτη ύλη, την εποχικότητα, το σεβασμό στους μοναδικούς θησαυρούς της θάλασσας, αλλά και τη μεγάλη ποικιλία του, το Stalati είναι κάτι παραπάνω από απλά ένα εστιατόριο. Είναι μια ολόκληρη γευστική εμπειρία που αναβλύζει θάλασσινή φρεσκάδα. Περισσότερα εδώ
Οι πανέμορφες Κυκλάδες μας! Πόσες και πόσες γαλάζιες αναμνήσεις κι αν μας έχουν χαρίσει τα δροσερά και πλακόστρωτα καλντερίμια τους, τα σμαραγδένια τους νερά και τα απομονωμένα τους ξωκλήσια με θέα όλο το μπλε του χάρτη! Αναμνήσεις με πάντα κοινό παρονομαστή τις ντόπιες γευστικές πινελιές, που απλά έρχονται να εξυψώσουν τις μοναδικές αυτές στιγμές, σαν ένα γραφικό μπαλκονάκι με θέα το Αιγαίο. Ένα τέτοιο μπαλκονάκι λοιπόν, έχει ανατείλει από το 2010, αυτή τη φορά όχι σε κάποιο ερωτεύσιμο αιγαιοπελαγίτικο ορίζοντα αλλά λίγους κόμβους κοντύτερα, στον όμορφο… Βύρωνα! Ο λόγος για το πλέον ξακουστό Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, από το οποίο μπορείς να ατενίσεις και να γευτείς μια Κυκλαδίτικη γευστική πανδαισία γεμάτη θάλασσα κι ιώδιο. Γεύσεις και επιλογές όμορφα «πειραγμένες» από την Chef, που παντρεύει δημιουργικά παραδοσιακές κυκλαδίτικες συνταγές με μοντέρνες αποχρώσεις. Η περίφημη καρμπονάρα με συμιακό γαριδάκι (μια αποκάλυψη!), το δροσερό σεβίτσε από ψάρι ημέρας σε χυμούς εσπεριδοειδών και φρέσκα μυρωδικά, το χταπόδι σχάρας με βιολογική φάβα Σχοινούσας δικής τους παραγωγής και το φρέσκο αχνιστό ψάρι με baby πατάτες, ντοματίνια, φρέσκα μυρωδικά και φυμέ ψαριού, είναι μονάχα μερικές γευστικές πινελιές σε ένα ατελείωτο θαλασσινό γευστικό καμβά. Περισσότερα εδώ
Πίσω από την κεντρική ψαραγορά και ανάμεσα σε δύο θρυλικές στοές, την Πάππου και τη Δημητρακοπούλου, όπου παλαιότερα βρισκόταν ένας παραδοσιακός καφενές γνωστός για τους φοβερούς μεζέδες του, αλλά και η αρχαιότερη εταιρεία αποδελτίωσης Τύπου, τρεις φίλοι ήρθαν να γράψουν το δικό τους γευστικό πρωτοσέλιδο. Οδηγούμενοι από την αγάπη τους για τη θάλασσα, ο Βασίλης Ακρίβος, ο Άγγελος Φραντζής και ο Γιώργος Ταρνάρης ήρθαν με τη χερσαία τους τράτα να ρίξουν δίχτυα, θέλοντας κυριολεκτικά να μεταφέρουν το Αιγαίο στα αθηναϊκά σοκάκια. Με το Βασίλη και τον Άγγελο να είναι διακεκριμένοι σεφ σε Ψάριστον και BarBQ αντίστοιχα, και το Γιώργο επαγγελματία οινολόγο, θα έλεγε κανείς ότι το πλήρωμα είναι κάτι περισσότερο από ικανό και έμπειρο! Η κουζίνα, δεν θα μπορούσε να μην είναι και αυτή με τη σειρά της ένα γνήσιο αφιέρωμα στους μόνιμους κατοίκους του ελληνικού βυθού. Με το Βασίλη να επιμελείται το μενού και να φέρνει καθημερινά ολόφρεσκιες ψαριές από Αιγαίο και Πρέβεζα, ο κατάλογος είναι απλά μια τέλεια παλέτα παραδοσιακών γεύσεων με μοντέρνες πινελιές. Στα παραδοσιακά ορεκτικά, ξεχωρίζουν η πεντανόστιμη φάβα, η ταραμοσαλάτα αλλά και αρκετά ψαγμένη καβουροσαλάτα. Στα μαλάκια τώρα, μη διστάσεις να δοκιμάσεις τα αχνιστά μύδια, τα κυδώνια τις bloody marry γαρίδες (ναι καλά άκουσες), την άκρως ερωτεύσιμη καραβιδόψυχα αλλά και το χταποδάκι μπουγιουρντί. Περισσότερα εδώ
Στους δύο, τρίτος κι αν χωρεί! Ειδικά όταν μιλάμε για το φημισμένο στέκι ψαροφαγίας Ψαρού, που ήδη με την παρουσία του σε Σαρωνίδα και Λαύριο έχει κάνει τον αθηναϊκό νότο να παραμιλά. Τη σπουδαία αυτή θαλασσινή κληρονομιά, ήρθε να επισφραγίσει με την παρουσία του, το τρίτο μέλος της οικογένειας που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατοικοεδρεύει στο βυθό της οδού Λαζαράκη στη Γλυφάδα. Έχοντας πάρει το όνομά της όχι από κάποιο νησιώτικο υποκοριστικό, αλλά από μια… γάτα, η Ψαρού no.3 ήρθε να τρυπώσει και αυτή με τη σειρά της στις καρδιές των καλών ψαροφαγάδων. Όπως κι οποιοδήποτε νησί στον καταγάλανο ελληνικό χάρτη, την Ψαρού την ερωτεύεσαι και μόνο με τα μάτια, μέσα από τα έντονα λευκά χρώματα και τις γαλάζιες νότες που κυριαρχούν στο χώρο. Με το κάθε της εκατοστό να είναι προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να αναβλύζει θάλασσα κι Ελλάδα, η Ψαρού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα παραδοσιακό νησιώτικο ταβερνάκι. Λες και προς στιγμήν μπαίνεις σε ένα καϊκάκι ή μια τράτα και μεταφέρεσαι σε ένα από τα πανέμορφα νησιά μας, νομίζοντας ότι το κυκλαδίτικο μελτέμι θα φέρει ρομαντικά κάποιο κύμα σε μια από τις μεγάλες βιτρίνες του μαγαζιού. Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια μεγάλη ραψωδία ούζων και τσίπουρων που δεσπόζουν στα περισσότερα ράφια σαν τροπαιοθήκη μιας μεγάλης θαλασσινής κληρονομιάς. Περισσότερα εδώ
«Προσοχή παρακαλώ. Πληροφορούμε τους κύριους επιβάτες ότι σε λίγα λεπτά το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι του Χαλανδρίου». Αν άκουγες ποτέ αυτή τη φράση, κάλλιστα θα πίστευες είτε πως σου κάνουν μια ελαφρά κακόγουστη πλάκα είτε ότι σε κλάσματα δευτερολέπτου θα ξυπνούσες από ένα όνειρο με έντονες πινελιές σουρεαλισμού. Κι όμως, στην περίπτωση αυτή δεν σου κάνουν ούτε πλάκα ούτε ονειρεύεσαι. Γιατί μέσα από τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία, οι Fishαλίδες, το γνωστό σε όλους στέκι ψαροφαγίας, έχουν καταφέρει να κάνουν κυριολεκτικά το Χαλάνδρι να μοιάζει περισσότερο με καταγάλανο νησί, παρά με πόλη σε αποχρώσεις του γκρι. Οι Fishαλίδες δεν είναι παρά το έμπρακτο αποτέλεσμα της αγάπης τεσσάρων φίλων για την Ελλάδα και τους θαλάσσιους θησαυρούς της. Ήταν πριν από τρία χρόνια που η παρέα αυτή μαζεύτηκε και μετουσίωσε το γεμάτο μεράκι αυτό όραμα σε πράξη, ανοίγοντας πανιά και σαλπάροντας προς τα πέλαγα των γεύσεων. Και σαν καλό πλήρωμα που είναι, ο καθένας πήρε τη δική του θέση μέσα στο πλοίο. Ο Αντώνης κι ο Στέλιος είναι οι άνθρωποι που φροντίζουν για τον καθημερινό ανεφοδιασμό από ολόφρεσκες ψαριές που έχουν βγει από τα δίχτυα την ίδια μέρα, με το βραβευμένο σεφ Μιχάλη Τζόβα να τις μετατρέπει σε γευστικές πανδαισίες βγαλμένες από τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας. Την τέλεια πινελιά στον πεντανόστιμο αυτό καμβά, βάζει ο Κωνσταντίνος φροντίζοντας το ταξίδι στις Fishαλίδες να μείνει αξέχαστο στον επιβάτη. Περισσότερα εδώ
Φιλόξενη, νησιώτικη και οικεία, η Νησιώτισσα είναι η πιο πολυσυζητημένη ψαροταβέρνα της πόλης, όπως άλλωστε μαρτυρά και πλήθος επωνύμων που την επισκέπτεται. Θαλασσινές γεύσεις βρίσκουν σπίτι σε μια πανέμορφη, φωτεινή, γαλανόλευκη σάλα, η οποία θυμίζει ταβέρνα σε νησί, με το τζάκι στη γωνία αλλά και την καλαμωτή με τα δοκάρια στο ταβάνι βαμμένα στο χρώμα του πάγου, όπως οι καρέκλες. Καιρού επιτρέποντος, η αυλή αποτελεί ένα μοναδικό σκηνικό για ούζο και σωστό μεζέ. Λατρέψαμε το μπαρμπούνι, φιλεταρισμένο, νοστιμότατο, τραγανό και ζουμερό – άψογα ψημένο – τον αφράτο μπακαλιάρο, το χυμώδες θράψαλο αλλά και τις υπέροχες γαρίδες του με το υγιές ανοιχτό ροζ-σομόν χρώμα τους και την απαράμιλλη γεύση τους. Τα ορεκτικά είναι πεντανόστιμα, με χυλωμένα και λαχταριστά ρεβίθια φούρνου, μυρωδάτους ντοματοκεφτέδες, στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα και άλλες εκπλήξεις. Μνεία οφείλει να γίνει στα ζουμερά και μεγάλα αχνιστά μύδια, αλλά και στο τρυφερό χταπόδι. Ό,τι κι αν επιλέξετε, η επιλογή θα σας δικαιώσει. Περισσότερα εδώ
Στη πανέμορφη, κατάφυτη Σκύρο, και συγκεκριμένα στο μαγευτικό Μώλο, ζούσε μέχρι και πριν λίγα χρόνια ο Μπάρμπα-Χρήστος, επαγγελματίας ψαράς, ένας άνθρωπος σφυριλατημένος στη θάλασσα, με τη μεγαλειώδη σοφία των εμπειριών και του παρελθόντος του. Όταν δεν ψάρευε, διηγείτο ιστορίες και ταξίδευε τον συνομιλητή του σε άλλες εποχές, πιο απλές, πιο αγνές, πιο ουσιαστικές. Το 2006, με τον Μπάρμπα να έχει πια φύγει από τη ζωή, τα ανήψια του ο Γιώργος κι ο Κωστής αναστήλωσαν το παλιό σπιτικό του φτιάχνοντας μια ζεστή γαστρονομική αγκαλιά, πάντα έχοντάς τον ριζωμένο στην καρδιά, την ψυχή και το μυαλό τους. Από τον Δεκέμβρη του 2017, οι Ιστορίες του Μπάρμπα ηχούν και στο Νέο Ηράκλειο και μας υποδέχονται με την ίδια θέρμη, την ίδια ειλικρίνεια και τις ίδιες γεύσεις. Σ’ένα μοναδικό σκηνικό νησιού, που έχει επιμεληθεί η διακοσμήτρια Πένυ Ράλλη, φωτογραφίες και οικογενειακά κειμήλια κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Μπάρμπα-Χρήστου. Φωτεινό και ανακουφιστικά παραδοσιακό, το εστιατόριο αποτελείται από χώρους, καθένας με δικές του χαρακτηριστικές πινελιές Σκύρου. Σφουγγάρια, τσουκάλια, αποξηραμένα βότανα και μυρωδικά, ζυγοί, καϊκάκια, πέτρες και δύο επιβλητικά τζάκια συνθέτουν μια οικεία, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα για απόλαυση του – ομολογουμένως εξαιρετικού – μενού του και τη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών. Περισσότερα εδώ
Έδεσε στον “μώλο” του Παγκρατίου και σερβίρει καθημερινά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική θάλασσα (κι όχι μόνο!) Το νέο ”διαμαντάκι” του γαστριμαργικού κέντρου της Αθήνας βρίσκεται στην οδό Ιοφώντος, μπροστά στην πλατεία CARAVEL, σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης, πολύ κοντά στο μετρό Ευαγγελισμός και δίπλα σε δύο από τα καλύτερα και γνωστότερα ξενοδοχεία των Αθηνών, το Hilton και το Caravel. Το νέο εστιατόριο βάζει τη θάλασσα και τον γευστικό πλούτο της στο επικέντρο, συμπεριλαμβάνοντας στο μενού μία εκλεκτή ποικιλία ψαρομεζέδων και φρέσκου ψαριού καθώς και πολλών ακόμα, διαφορετικών κάθε μέρα, εκλεκτών μεζέδων και μαγειρευτών! Βλέπετε, το όνομά της μπορεί να είναι Varka, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε υδάτινες διαδρομές! Περισσότερα εδώ
Συνήθως όταν ακούμε για Μικρές Κυκλάδες τηλεμεταφερόμαστε αυτόματα στα γραφικά σοκάκια, τις αμμώδεις παραλίες και προπαντός στη μοναδική αύρα που ξεχειλίζει από τα παραδοσιακά ταβερνάκια της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς, της Δονούσας, της Κέρου ή των Κουφονησίων. Μια αύρα, που από το 2005 έχει ρίξει κάβο όχι σε κάποια άλλη γραφική γωνιά του Αιγαίου, αλλά στην… Ηλιούπολη! Με τον κάβο αυτή τη φορά να μην είναι ναυτικός αλλά γευστικός, οι Μικρές Κυκλάδες τυγχάνουν καθημερινά μιας άξιας αντιπροσώπευσης μέσα από το ομώνυμο στέκι ψαροφαγίας. Στέκι που μπορεί επάξια να σηκώσει το βάρος μιας μεγάλης αιγαιοπελαγίτικης φανέλας, ρίχνοντας άγκυρα στα ομορφότερα γευστικά λιμάνια. Ο βαρκάρης των Μικρών Κυκλάδων, Αντώνης Κωβαίος, δεν θα μπορούσε να μην έχει κάνει τα πρώτα του βήματα σε μια από αυτές. Με καταγωγή από τη Σχοινούσα, ο Αντώνης είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι μεράκι αγάπη και πάθος όχι μόνο παντρεύουν στεριά με θάλασσα, αλλά κουμπαριάζουν και γεύση με αγνά υλικά! Καθημερινά παραλαμβάνει ολόφρεσκιες ψαριές που αναβλύζουν θάλασσα, αλμύρα και ιώδιο ταιριάζοντάς τες με αγνά υλικά και φυσικές πρώτες ύλες, πάντα με βασικό γνώμονα την ποιότητα. Περισσότερα εδώ