spot_img

Τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα: Η τριλογία της απόλαυσης

Τα στέκια κρεατοφαγίας που κάνουν την Αθήνα να παραμιλάει από... ευχαρίστηση!

Σουβλάκι. Η μοναδική λέξη που όταν την ακούμε, θέλουμε να φάμε ακόμα και μετά από συμπόσιο στο χωριό του Αστερίξ. Ο συνδυασμός πίτας, κρέατος, λαχανικού και τζατζικιού είναι διατροφικά σωστός. Και μαγικά ακαταμάχητος. Η νέα εποχή στο κλασικό μας pop έδεσμα αντικατοπτρίζεται πλέον σε μια δυνατή τάση στα γευστικά πράγματα της πόλης: καινούργιο look στα αγαπημένα μας στέκια, φρέσκοι τρόποι παρουσίασης των πιάτων αλλά και μια έκρηξη χιούμορ που συνοδεύει την ονοματολογία του.

Σ’ένα τοπίο που βρίθει πλέον από ψητοπωλεία, με κάθε γωνιά να φιλοξενεί κι ένα σουβλατζίδικο, η αναζήτηση του ιδανικού φαντάζει Οδύσσεια. Για τον λόγο αυτό, σαρώσαμε την πόλη, δοκιμάσαμε, εκτιμήσαμε και θα σου παρουσιάσουμε μέσα από μια άκρως εμπεριστατωμένη τριλογία, πού πραγματικά φάγαμε καλά, ποιοτικά και οικονομικά και πού σου προτείνουμε και σε παροτρύνουμε να απολαύσεις κι εσύ… πραγματικά καλό σουβλάκι! Στη σημερινή top δεκάδα, η επιστροφή του κλασικού – είτε αυτή σημαίνει μνήμες και γεύσεις από την Ανατολία, είτε επανεφεύρεση του εθνικού μας street food μέσα από ανανεωμένους χώρους που το εκτοξεύουν στον 21ο αιώνα.

Για το 2ο μέρος πάτα εδώ | Για το 3ο μέρος πάτα εδώ

Μπαρμπαδήμος  
Πειραιάς: Γεωρ. Θεοτόκη 2, τηλ. 2104528500 
Περιστέρι: Παρασκευοπούλου 51, τηλ. 2105757800 
Αθήνα: Μητροπόλεως 12-14, τηλ. 2103210888 & 
Σταδίου 27, τηλ. 2103219999 

Όλα ξεκίνησαν από τον Πειραιά, το όχι τόσο μακρινό 2010, όταν οι πόρτες του πρώτου Μπαρμπαδήμου άνοιξαν για να υποδεχτούν το κοινό της αγαπημένης μας πόλης. Η σάλα ντύθηκε στα λευκά, φόρεσε “εικόνες” Πόλης και παλιάς Αθήνας-γειτονιάς και η κουζίνα σέρβιρε το πρώτο της (πάντα χειροποίητο) κεμπάπ. Και τι κεμπάπ! Αυτό που έμελλε να εκτοξεύσει τον Μπαρμπαδήμο στο πάνθεον των κορυφαίων πολίτικων εστιατορίων που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει στην Αττική. Τα χρόνια που ακολούθησαν, η απόλαυση επεκτάθηκε σε Σύνταγμα, Περιστέρι και Σταδίου, για να μυήσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες του στις αυθεντικές γεύσεις από την Ανατολία, αυτές που είναι σφυριλατημένες στο DNA μας και μας ξυπνάνε μνήμες από τις συνταγές της γιαγιάς στο Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Περισσότερα εδώ

Ο Πρόεδρος  
Μελίσσια: Ελευθερίου Βενιζέλου 2 & Τσαλδάρη 1, τηλ. 2108102225
Νέα Μάκρη: Λεωφόρος Ποσειδώνος 30, τηλ. 2294050051 
Γλυφάδα: Σάββα Λαζαρίδη 3, τηλ. 2108946465, 2108946921 
Μοσχάτο: Κανάρη 82, τηλ. 2109411163 
Άλιμος: Λεωφόρος Καλαμακίου 26 & Θεμιστοκλέους, τηλ. 2109888023
Χολαργός: Μεσογείων 224, τηλ. 2106510032, 2106510033 
Ηλιούπολη: Πλατεία 25ης Μαρτίου, τηλ. 2109902280, 2109902290 
Περιστέρι, Κωνσταντινουπόλεως 84, τηλ. 2105760638 

Οι χώροι που σου μένουν αξέχαστοι είναι εκείνοι που διηγούνται την δική τους ιστορία. Ο Πρόεδρος αφηγείται την ιστορία της γαστρονομικής μας παράδοσης, όχι ως μύθου, αλλά ως πραγματικότητα που σε φέρνει πιο κοντά σε αυθεντικές γεύσεις από την Πόλη, με τα πιο ζουμερά, λαχταριστά και χειροποίητα κεμπάπ, απολαυστικό χουνκιάρ μπεγιεντί, πικάντικα σουτζούκια, πεντανόστιμα λαχματζούν και πολλά ακόμα καλούδια, που εδώ βιώνουν ιδανικές εκδοχές. Δικαίως, αφού το πιστοποιημένο εργαστήριο στου Ρέντη τροφοδοτεί καθημερινά την αλυσίδα με το καλύτερο ποιοτικά κρέας, χωρίς καμία χρήση πρόσθετων συντηρητικών και ενισχυτικών γεύσης. Μπακιρένια σκεύη, καφάσια με λαχανικά, καρέκλες καφενείου, μπύρες ΦΙΞ, όλα δημιουργούν ένα περιβάλλον οικείο και ζεστό, με εικόνες της ελληνικής μας κληρονομιάς. Περισσότερα εδώ

Άγραφα 1977  
Πατήσια: Τσούντα 49, Αγ Ελευθέριος, τηλ. 2102017666 
Νέα Σμύρνη: Τέρμα Αιγαίου & Αίνου, τηλ. 2109700111 
Γαλάτσι: Λεωφ. Βεϊκου 111, τηλ. 2102222600 
Κάτω Πατήσια: Σεράφη 34, τηλ. 2108311604 

Παρά τις ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εξελίξεις, τις νέες προσθήκες και τους πρωτότυπους πειραματισμούς που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κουζίνα, οι κλασικές παραδοσιακές γεύσεις συνεχίζουν να κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και να παραμένουν το γευστικό μας “καταφύγιο”. Με απόλυτο σεβασμό και αγάπη προς την παράδοση, τα “Άγραφα 1977”, μία οικογένεια ψητοπωλείων που απλώνεται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας (Πατήσια, Ν. Σμύρνη, Κάτω Πατήσια, Γαλάτσι), κερδίζουν γενιές και γενιές με τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και το μεράκι για το καλό φαγητό. Η οικογένεια Πολύζου, με καταγωγή από την Ορεινή Καρδίτσα (εξού και το όνομα της επιχείρησης), δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και καταφέρνει, με την ίδια συνέπεια από το 1977, να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του καλοψημένου, τρυφερού και ζουμερού κρέατος! Επιλέγει πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας – ελληνικά κρέατα και ολόφρεσκα λαχανικά – και ακολουθεί τις ίδιες αυθεντικές συνταγές για πάνω από 40 χρόνια. Περισσότερα εδώ

Μπαρμπαλιάς  
Μαρούσι: Βύρωνος 19, τηλ. 2108021888 
Νέα Ιωνία: Ελευθερίου Βενιζέλου 146, τηλ. 2102770127  
Νέα Φιλαδέλφεια: Σμύρνης 23, τηλ. 2102525444 

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις της εποχής είναι η νέα γενιά ψητοπωλείων που – με σεβασμό στην γαστρονομική μας παράδοση – έρχονται να πλαισιώσουν το κλασσικό τυλιχτό με προτάσεις που σε κάνουν να γλύφεις κυριολεκτικά τα δάχτυλά σου. Ο Μπαρμπαλιάς σαφώς ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού ο κατάλογός του είναι μια άμεση ωδή στην πολίτικη κουζίνα, με τα πιο ζουμερά, λαχταριστά και χειροποίητα κεμπάπ, σαγηνευτικά σις (σε χοιρινό-κοτόπουλο-μοσχάρι), πικάντικα σουτζούκια, πεντανόστιμα λαχματζούν και πολλά ακόμα καλούδια. Πριν χορτάσει το στομάχι πρέπει να “χορτάσει” το μάτι λένε, και τα καταστήματα του Μπαρμπαλιά είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Και τα 3 (Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Μαρούσι), εμπνέονται αισθητικά από τα παντοπωλεία των παιδικών μας χρόνων, τότε που η Αθήνα ήταν μια γειτονιά και ο μπακάλης σχεδόν μέλος της οικογένειάς μας. Τα πάντα στον Μπαρμπαλιά είναι χειροποίητα, ενώ δίνεται τεράστια φροντίδα στην ποιότητα και την φρεσκάδα των πρώτων υλών. “Εκλεκτά κρέατα για τους εκλεκτούς μας πελάτες”, γράφει ο κατάλογος, κι η αλήθεια είναι ότι το κριτήριο της γεύσης το επιβεβαιώνει. Περισσότερα εδώ

Ι ❤️ Souvlaki   
Παλλήνη: Λεωφ. Μαραθώνος 72, τηλ. 2106030497 
Χαλάνδρι: Λεωφ. Πεντέλης 5, τηλ. 2106822221  

Άνοιξε πριν 7 χρόνια στην Παλλήνη, και ξετρέλανε τόσο τους locals όσο και οποιονδήποτε στο πέρασμά του σταματούσε και απολάμβανε τα καλούδια της ψησταριάς του. Το 2ο κατάστημα στο Χαλάνδρι ήταν ένα φυσικό επακόλουθο, που ήρθε για να μυήσει ακόμα περισσότερους λάτρεις του σουβλακιού στο καλό σουβλάκι και έχει καθιερωθεί σαν το απόλυτο κρεατοφαγικό στέκι στις παρυφές της Πεντέλης. Με αφετηρία την πολύ καλή πρώτη ύλη (στο I Love Souvlaki, η 25ετής εμπειρία των ιδιοκτητών στον κλάδο “εξαργυρώνεται” σε φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια) αλλά και το κάρβουνο, διαχρονικά το “συστατικό” της νοστιμιάς στο κρέας, το I Love Souvlaki θριαμβεύει με ένα ρόστερ πεντανόστιμων, ζουμερών επιλογών. Το καλαμάκι κοτόπουλο διαιρείται σε 2 υπερνόστιμες, καλοψημένες υποκατηγορίες – το μπούτι και το στήθος – το χοιρινό είναι τρυφερό και ζουμερό, το κεμπάπ σου “ξυπνάει” εκρηκτικές μνήμες ανατολής, το λαχταριστό μπιφτέκι από 70% μοσχαρίσιο και 30% χοιρινό κιμά, απλά είναι μια αποκάλυψη. Το κοτομπέϊκον είναι η πανδαισία που αναζητούσες πάντα στην πίτα σου, ενώ το χωριάτικο λουκάνικο είναι ό,τι πιο μερακλίδικο και ιδανικό για να συνοδεύσεις με ένα δροσερό, ξηρό κρασί. Περισσότερα εδώ

Filothei 65 
Λεωφ. Καποδιστρίου 65, Φιλοθέη, τηλ. 2106838688 

Η πολύκοσμη Καποδιστρίου από πέρυσι έχει έναν σοβαρό λόγο για στάση, κι αυτός δεν είναι άλλος από το Filothei 65 Souvlaki Grill & More, που ήρθε για να μυήσει το κοινό της περιοχής στο καλό σουβλάκι (κι όχι μόνο).  Ο όρος ψητοπωλείο, σ’ένα τοπίο που βρίθει από δαύτα, μάλλον το τοποθετεί σ’ένα κουτάκι πολύ «στενό» γι’αυτό, αφού το Filothei 65 Souvlaki Grill είναι πολύ περισσότερα πράγματα όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του. Οι «συνήθεις ύποπτοι» από πλευράς κρεάτων είναι εδώ, με καλαμάκια κοτόπουλου και χοιρινού, σαγηνευτικούς γύρους που ροδοψήνονται στο grill του αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις όπως πανσετάκια, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, μοσχαρίσιο καλαμάκι γάλακτος (απαράμιλλης ποιότητας και γεύσης), κ.α. – και αναφερόμαστε στα τυλιχτά, γιατί στο «μέτωπο» των μερίδων, αν είσαι καλοφαγάς όπως εμείς θα εκτιμήσεις το χοιρινό φιλέτο λαιμού (απείρως well-priced και μοναδικά ψημένο), το πολίτικο γιαουρτλού κεμπάπ και τα τρυφερά μπιφτέκια κοτόπουλου με σως μουστάρδας, ντομάτα, πατάτες και πιτάκια, όλα το ένα-καλύτερο-από-το-άλλο να βιώνουν εδώ μια ιδανική εκδοχή. Μνείας αξίζουν τα πεντανόστιμα, ζουμερά του burgers (ανάμεσά τους τα mini falafel burgers για τους vegan φίλους μας), οι δροσερές του φρεσκοκομμένες σαλάτες αλλά και μια γκάμα ορεκτικών που θα σε ενθουσιάσουν, όπως το ταλαγάνι σχάρας με homemade μαρμελάδα ή τα ψητά μανιτάρια portobelo. Περισσότερα εδώ

Πράσινο Πιπέρι 
Ηρ. Πολυτεχνείου 15, Νέα Πεντέλη, τηλ. 2108046001 

Η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στη Νέα Πεντέλη έχει εξελιχθεί σε ένα ψηφιδωτό που μπορεί σε λίγα τετραγωνικά να βρει κάποιος άκρως ενδιαφέροντες χώρους για καφέ, ποτό και φαγητό, όλοι με τη δική τους πολύ ιδιαίτερη αισθητική και φιλοσοφία. Στο μέτωπο του πιο αγαπητού μας εδέσματος – του σουβλακιού (κι όχι μόνο!) – το Πράσινο Πιπέρι είναι αδιαπραγμάτευτος μονόδρομος. Μεταμοντέρνο, με φινετσάτη αισθητική και οικογενειακή ατμόσφαιρα, το Πράσινο Πιπέρι είναι ένας χώρος στον οποίο θα φας καλά, ποιοτικά και χορταστικά (και προπαντώς οικονομικά!) Το μενού περιλαμβάνει γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις που παρασκευάζονται με τα πιο φρέσκα υλικά και το μεράκι του ιδοκτήτη, όλα με το μεθυστικό άρωμα που προσδίδει στο κρέας το ψήσιμο στα κάρβουνα και homemade μαρινάδες. Τρυφερό στήθος κοτόπουλο, χειροποίητο ανατολίτικο κεμπάπ, σπαλομπριζόλα 600 γρ. και απολαυστικό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυλίγονται σε καλοψημένες πίτες και γίνονται γευστικές «εκρήξεις» (πρόσθεσε φέτα στα υλικά και θα μας θυμηθείς!) Περισσότερα εδώ

Το Σουβλάκι του Χαλανδρίου  
Κολοκοτρώνη 26, Χαλάνδρι, τηλ. 2106845025  

Καθημερινά στο Χαλάνδρι, αν και το μετρό απέχει αρκετά μέτρα από το κέντρο, ένα άλλο express κάνει καθημερινά το… γύρο του! Είναι ένα διαφορετικό express, που δεν πατάει πάνω σε ράγες, αλλά στην εμπιστοσύνη που καθημερινά δείχνουν οι επιβάτες του, εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες. Αναφερόμαστε φυσικά στο all time classic Σουβλάκι του Χαλανδρίου «Express», τη retro νότα των Βορείων Προαστίων που από το μακρινό 1981 ηχεί δυνατά στο κέντρο του Χαλανδρίου, όταν και μεταφέρθηκε από την original αφετηρία του, την Αθήνα του 1965. Με βασική φιλοσοφία ότι σε γεύση και ποιότητα δεν γίνονται εκπτώσεις, οι μηχανοδηγοί του express στο Σουβλάκι του Χαλανδρίου έχουν κάνει την κρεατοφαγία προσωπική υπόθεση. Μέσα από μια μεγάλη γκάμα γευστικών επιλογών από αγνά υλικά, extra large μερίδες που παρέμειναν large ακόμα και μέσα στην κρίση, αλλά κυρίως μέσα από την αγάπη και το μεράκι τους να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα, το Σουβλάκι του Χαλανδρίου κάνει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους να παραμιλούν! Περισσότερα εδώ

Το Σουβλάκι των Βριλησσίων 
Εθ. Αντιστάσεως 35 (Πλατεία Αναλήψεως), Βριλήσσια, τηλ. 2106131951  

Από την πεζοδρόμησή της το 2007, στην πλατεία Αναλήψεως στα Βριλήσσια, φυσά, εκτός από τον υπέροχο αέρα της φύσης, και ένας άλλος αέρας. Αέρας που κυριολεκτικά «σπάει» μύτες και σε προκαλεί να τον δοκιμάσεις! Μιλάμε φυσικά για το περίφημο Σουβλάκι των Βριλησσίων, που για πάνω από μια δεκαετία τυλίγει και ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε ένα κόσμο μοναδικών απολαύσεων κρεατοφαγίας. Όπως ακριβώς το αδερφάκι του, το Σουβλάκι του Χαλανδρίου, έτσι και το Σουβλάκι των Βριλησσίων, κρατά πιστή την οικογενειακή παράδοση συνδυάζοντας ποιότητα και γεύση με μοναδικά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας. Ένα γνήσιο της υπογραφής που βρίσκει τις ρίζες του στο μακρινό 1965, όταν και άνοιξε το πρώτο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα από μια ευρεία γκάμα εκλεκτών και extra large κρεατικών πειρασμών από αγνές πρώτες ύλες και πάντα με πυξίδα το μεράκι και την αγάπη για την αληθινή κρεατοφαγία, το Σουβλάκι των Βριλησσίων δεν είναι παρά η μέκκα κρεατοφαγίας στα βόρεια προάστεια. Περισσότερα εδώ

Σουβλακούπολη 
Εθ. Αντιστάσεως 121, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102512180 

Στις παρυφές της πολυσύχναστης Πλατείας Ελ. Βενιζέλου, την “σταμπάρεις” από μακρυά για την φινετσάτη της πρόσοψη, το (μόνιμο) αδιαχώρητο από ορκισμένους κρεατοφάγους και το ωραίο της λογότυπο. Ο κατάλογός της έχει κάτι για όλους. Από τους γνωστούς-αγνώστους – τα τυλιχτά της – που σερβίρονται με αλάδωτη, καλοψημένη πίτα και ζουμερά κρέατα, μέχρι τα σαγηνευτικά χειροποίητα κεμπάπ, το εξαιρετικό ντονέρ (με αυτό το μαγικό πάντρεμα αρνιού και μοσχαριού), το κοτομπέϊκον και το χωριάτικο λουκάνικο, η Σουβλακούπολη είναι ένας ναός απόλαυσης άνευ τύψεων. Συνυπολόγησε στα παραπάνω τη δυνατότητα να επιλέξεις την “premium” εκδοχή των τυλιχτών, με παρμεζάνα και μπέϊκον για… turbo στη γεύση! Τα καλούδια της Σουβλακούπολης προσφέρονται επίσης ανάμεσα σε 2 ψωμάκια σε σάντουιτς, σε τορτίγια και σε σκεπαστή, και σε προκαλούμε πραγματικά να κατονομάσεις άλλο ψητοπωλείο με τόση γκάμα στις προτάσεις του! Από τις μερίδες, διαχρονικά προτιμούμε το εξαιρετικό μπιφτέκι μοσχαριού (με πατάτες, ντομάτα και σως μουστάρδας), το μπιφτέκι γαλοπούλας με ψητά λαχανικά (σαν πιο healthy εκδοχή), αλλά και τα τρυφερά χοιρινά φιλετάκια και το κολασμένο γιαουρτλού με φανταστική σάλτσα ντομάτας και φρέσκο γιαούρτι. Περισσότερα εδώ

Hammam εξ’Ανατολής 
Βρυούλων & Πατριάρχου Ιωακείμ, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102517521  

Ο Πόντος, η Σμύρνη κι η γενικότερη Ανατολία μας άφησαν μια πλούσια γαστρονομική παρακαταθήκη που μέχρι σήμερα είναι σφυριλατημένες στο DNA μας. Το θεϊκό κεμπάπ, το απολαυστικό παστουρμαλί, το πικάντικο σουτζούκι και το τρυφερό ντονέρ, ξυπνούν μνήμες από γιορτινό οικογενειακό τραπέζι και συνταγές… γιαγιάς. Το Hammam εξ’Ανατολής αναβιώνει την παράδοση μέσα από ένα ρόστερ μοναδικών, μερακλίδικων προτάσεων, με καλοψημένα κρεατικά και μοναδικούς συνδυασμούς που… απογειώνουν την απόλαυση. Το μαγαζί σε κερδίζει από την πρώτη ματιά, μ’έναν χώρο που περιτριγυρίζεται από γυάλινες επιφάνειες οι οποίες εκμεταλλεύονται το φυσικό φως, συνδέοντας ταυτόχρονα τους επισκέπτες με τον ρυθμό της πόλης. Τα τυλιχτά, οι σκεπαστές και τα πεντανόστιμα σάντουιτς έχουν την τιμητική τους, όπως και τα λαχταριστά ορεκτικά και οι χορταστικές σαλάτες σε γενναίες μερίδες. Λειτουργεί και delivery.