Δύσκολο να το φανταστεί κανείς αλλά μόλις λίγες δεκαετίες πίσω, η Αγία Παρασκευή ήταν εξοχή. Το όνομα του δήμου οφείλεται στην ομώνυμη εκκλησία επί της Λεωφόρου Μεσογείων. Αρχικά ήταν ένα μικρό ξωκκλήσι, με εμβαδόν μικρότερο από 40 τ.μ. στην άκρη ενός χωματόδρομου σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Δεν διέθετε ιερέα ή ψάλτη και το φώτιζαν μόνο τα καντήλια του. Το 1931, με την επίσημη ίδρυση του συνοικισμού και την ανάπτυξη της πόλης, αποφασίστηκε η πρώτη επέκταση και κάπου το 1950 η εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή. Η αγιογράφησή της κράτησε πάνω από 15 χρόνια.
Το 1963 γίνεται πλέον δήμος και η αστικοποίηση συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς. Περίπου την ίδια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή και μερικά κτίρια – σταθμοί, όπως το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Δημόκριτος και το Αμερικάνικο Κολλέγιο, που είναι χτισμένο σε έκταση 240 στρεμμάτων στις πλαγιές του Υμηττού. Τις εγκαταστάσεις του έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δοξιάδης εμπνευσμένος από τα μινωικά ανάκτορα με τα πολλά αίθρια.
Τη δεκαετία του 60′ ο γνωστός γκαλερίστας και ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Andy Warhol, Ιόλας, χτίζει στην Αγία Παρασκευή ένα σπίτι – για τα δεδομένα ιδίως της Ελλάδας ένα ανάκτορο – όπου μεταφέρει την τεράστια προσωπική συλλογή του από έργα αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης Τέχνης, καθώς και άλλα κομμάτια όπως ταπισερί, έπιπλα και σερβίτσια μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας. Με τον θάνατό του λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε.
Η κατασκευή του ΕΚΕΦΕ – Δημόκριτος ξεκίνησε το 1950. Ιστορική στιγμή η 27η Ιουλίου 1961, όπου λέγεται ότι γύρω στις 10 το βράδυ ακούστηκε μία φωνή να λέει «Προσοχή! Αντιδραστήρ κρίσιμος!». Οι μαγικές αυτές λέξεις που ήρθαν από το δωμάτιο ελέγχου σηματοδοτούσαν την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα της Ελλάδας μαζί με τη γέννηση του μεγαλύτερου δημόσιου ερευνητικού κέντρου.
Η Αγία Παρασκευή έχει αδελφοποιηθεί με το Saint-Brieuc της Γαλλίας, την Γκρότσκα της Σερβίας και τη Γεροσκήπου Κύπρου, το 1896 είχε 64 κατοίκους, Το 1940 είχε 3.557 και το 2001 είχαν φτάσει τους 56.000.
Η περιοχή σφύζει από ζωή. Στην Αγία Παρασκευή μπορεί να βρει κανείς πολλούς και άκρως ενδιαφέροντες χώρους για καφέ, ποτό και φαγητό, όλοι με τη δική τους πολύ ιδιαίτερη αισθητική και φιλοσοφία. Διάβασε τις επιλογές μας εδώ:
Μεσοτοιχία σχεδόν με το “αδελφάκι” του – το Burger AP – στην πάνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής – το Kitchen Lab μοιράζει τη δράση του ανάμεσα στο ισόγειο που παραπέμπει σε νεο-bistro του εξωτερικού και το ατμοσφαιρικό πατάρι σε στυλ φοιτητικού pad. Ένας απείρως inclusive χώρος, χαλαρωτικός και casual, που σχεδόν σου γεννά την επιθυμία να κάτσεις οκλαδόν σε κάποια από τις αναπαυτικές του πολυθρόνες, να “βουτήξεις” με τα μούτρα σ’ ένα αμαρτωλό pancake με toffee, μπανάνα και μπισκότο, και να απολαύσεις έναν καλοψημένο καφέ, κουβεντιάζοντας μέχρι το απόγευμα. Περισσότερα εδώ
Το φιλοξενήσαμε τον Μάϊο στο αφιέρωμά μας για τα καλύτερα burgers της πόλης, και γράψαμε “τα burgers του Άκη Πετρετζίκη είναι μια ελεγεία στο (καλό) street food”κάτι που φυσικά δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει εξυψωθεί με ένα νέο menu και ένα Ρεκόρ Guinness(!). Κάναμε ένα πρόχειρο γκάλοπ σε φίλους και γνωστούς για το πού έχουν απολαύσει το καλύτερο burger, και το Burger AP βρέθηκε στην κορυφή. Καθόλoυ τυχαίο, αφού το “μπεργκεράδικο” της πάνω πλατείας της Αγίας Παρασκευής, από τη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του δίπλα στο Kitchen Lab μας έκλεψε τις καρδιές με τις λαχταριστές του προτάσεις, που έχουν ως αφετηρία ένα εξαιρετικό χειροποίητο μπιφτέκι, υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, και ασφαλώς τη φροντίδα του πρώτου Έλληνα Master Chef. Περισσότερα εδώ
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις της εποχής είναι η ολοένα και αυξανόμενη προσιτότητα του fine dining στις ζωές μας. Η αφήγηση γαστρονομικών “ιστοριών” από τη νέα γενιά των chefs, όχι σαν μύθο, αλλά σαν πραγματικότητα που μπορείς να γευτείς στο πιάτο σου. Σε μια περιοχή που “διψούσε” για ευγενή εστίαση – στην Αγία Παρασκευή – το Franzesca Bistro άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2017 για να προσδώσει σ’αυτή έναν αντισυμβατικό χαρακτήρα και να την καταστήσει οικονομική και κατανοητή. Εδώ, ο χαρισματικός chef Χάρης Αντωνόπουλος ξετυλίγει σαν χάρτη ένα menu που ανατρέχει στα ταξίδια του, εμπνέεται από τη μούσα αντιπαριώτισσα γιαγιά του, χρησιμοποιεί ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα και ενθαρρύνει την… απόλαυση στη “μέση”… Περισσότερα εδώ
Τα ζαχαροπλαστεία «Georgios Galifianakis» αφηγούνται την ιστορία της σύγχρονης δημιουργικής ζαχαροπλαστικής, αυτής που κάθετί φτιάχνεται από το μηδέν με αγνά, φρέσκα υλικά, και αυτής που εξυψώνει κάθε επιμέρους πρώτη ύλη για ένα άρτιο και μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Είναι συνώνυμα με το γαλακτομπούρεκο (που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή), αλλά φημίζονται και για το βελούδινο προφιτερόλ τους, το εξαιρετικό tiramisu με μασκαρπόνε, την λεμονόπιτα με πραγματικό χυμό λεμονιού, την αυθεντική γαλλική creme brulee με βανίλια Μαγαδασκάρης, την μοναδική τάρτα Gianduja – γλυκά στο οποία η ποιότητα, το μεράκι κι η φρεσκάδα διακρίνονται από την πρώτη κουταλιά. Στο μαγαζί, μπορεί επίσης κάποιος να καταστεί μέρος της μυσταγωγίας της παρασκευής του μιλφέϊγ με χειροποίητη σφολιάτα βουτύρου, αφού συναρμολογείται à la minute μπροστά στα μάτια σου. Περισσότερα εδώ
Πως φανταζόμαστε το ιδανικό στέκι; Φιλόξενο, χαλαρό, με ποιοτικές κι απολαυστικές γεύσεις και μια cocktail list που να εγγυάται την απόλαυσή σου. Δραστήριο και ντιζαϊνάτο, το Big Spoon σε υποδέχεται με μια πλακόστρωτη είσοδο που χωρίζει την κατάφυτη αυλή σε 2 ξύλινα decks, με ευρυχωρα παγκάκια, φερφορζέ καρέκλες και μεγάλα τραπέζια για τις πολυπληθείς παρέες. Ένα πραγματικό treat για τις μέρες που ο καιρός το επιτρέπει. Μπαίνοντας, ανακαλύπτεις έναν πανέμορφο χώρο με μια απ’άκρη-σ’άκρη μπάρα, ευχάριστες διακοσμητικές πινελιές, χρώμα, φως και αναπαυτικά σημεία για σένα και την παρέα σου. Το 6μετρο μοναστηριακό στο βάθος, είναι δε το ιδανικό σημείο για να κάνεις απρόσκοπτα δουλειά στο laptop σου. Περισσότερα εδώ
Το παγωτό είναι κάτι περισσότερο από γλυκό. Είναι σύμβολο. Σύμβολο της χαράς, της ανεμελιάς, του μόνιμου καλοκαιριού. Είναι η παιδικότητα που όλοι κρύβουμε μέσα μας, η στιγμιαία ανταμοιβή, η παρέες, τα γέλια. Παιδιά, μετρούσαμε τα καλοκαίρια με τα μπάνια που έχουμε κάνει, και τα παγωτά που έχουμε φάει. Υπάρχει άλλο τρόφιμο που να κουβαλάει τόσο συναίσθημα; Μέσα από την παράδοση οι Ιταλοί εξελίχθηκαν στους πρωτοπόρους του παγωτού ανά την υφήλιο, και την τεχνογνωσία και την απαράμιλλη αυτή ποιότητα φέρνουν τα Le Greche στην Ελλάδα. Σε πείσμα των καιρών, αποδεικνύουν ότι ένα άρτιο προϊόν, έχει πάντα θέση στις καρδιές μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι του 2016 μέσα στα 40+1 καλύτερα παγωτά της Ευρώπης, σε μια λίστα που καταρτίστηκε από το άκρως ενημερωμένο και spoonuniverstity.com, βρέθηκε στο νούμερο 17. Περισσότερα εδώ
Το Alto Corto σε κερδίζει από την πρώτη ματιά, μ’έναν χώρο που περιτριγυρίζεται από γυάλινες επιφάνειες οι οποίες εκμεταλλεύονται το φυσικό φως, συνδέοντας ταυτόχρονα τους επισκέπτες με τον ρυθμό του αγαπημένου μας προαστίου. Με μια επιβλητική γεωμετρική σιδηροκατασκευή φωτισμού που βρίσκεται στην οροφή και με γήινες τονικές διαβαθμίσεις του καφέ χρώματος και του μπεζ, σε κάνει κυριολεκτικά να χαίρεσαι να το κοιτάς. Εδώ θα τον απολαύσεις καλοψημένο και ποιοτικό με ιδιαίτερες ποικιλίες από εξωτικές, global φάρμες. Στις προθήκες του θα βρεις όμως και ένα πλήθος επιλογών σε healthy snacks, όπως μπάρες δημητριακών σε διάφορες εκδοχές (και vegan), κριτσίνια, αποξηραμένα λαχανικά, γιαούρτι με granola και πεντανόστιμα value-for-money σάντουιτς που θα σε ξετρελάνουν. Περισσότερα εδώ
Το Σεμεδάκι είναι ένα στέκι που περικλύει όλα αυτά που αγαπάμε από το παρελθόν κι όλα όσα επιζητούμε στο παρόν, σ’έναν πανέμορφο, περιποιημένο χώρο με αύρα παλιάς Αθήνας-γειτονιάς. Σ’ένα vintage σκηνικό, με χρώμα, καδράκια, βάζα με λουλούδια και… πλείστα σεμεδάκια, αλλά και μια μινιόν αυλίτσα, το Σεμεδάκι έχει γίνει το απόλυτο meeting point για το νεανικο κοινό της Αγίας Παρασκευής (κι όχι μόνο!) Ανοιχτό από τις 8 πρωί, το ξεχωριστό αυτό στέκι στο Κοντόπευκο σε υποδέχεται με πολλές προτάσεις σε ροφήματα, όπως απολαυστικές σοκολάτες σε διάφορες παραλλαγές (αγαπημένη μας η καραμέλα με θαλασσινό αλάτι), τσάγια με ευφάνταστες μίξεις μπαχαρικών, πραγματική σπιτική λεμονάδα (από οικογενειακή συνταγή) με μαστιχόνερο ή τζίντζερ, σαγηνευτικά γλυκά και χορταστικά snacks. Περισσότερα εδώ
Κάποια μαγαζιά με τα χρόνια αποκτούν διαστάσεις… μύθου, και το Tender στην Αγία Παρασκευή έχει κερδίσει τη θέση του επάξια αναμεσά τους. Αν έπρεπε να συνοψίσουμε τους λόγους, θα ήταν η ατμόσφαιρα – που κάνει όλους τους θαμώνες με το ξημέρωμα να γίνεται μια παρέα, οι μουσικές – που εγγυημένα θα εκτοξεύσουν τη διάθεσή σου, τα καθαρά ποτά και ασφαλώς η στρατηγική του θέση πάνω στην πλατεία. Το Tender είναι το απόλυτο after των Β.Π. Οι πόρτες ανοίγουν στις 11 και κάτι, ο χώρος ντύνεται με χαμηλούς, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και μια neon πινακίδα αναρρωτάται “What happened last night?”. Από τα χαμογελαστά κορίτσια στην υποδοχή, τους κεφάτους barmen που ζογκλάρουν τα μπουκάλια με μαεστρία που θα ζήλευε ο David Copperfield, και τις πιο ωραίες φάτσες της Αθήνας, μέχρι τα αξέχαστα θεματικά parties που έχουν γίνει θεσμός, το Tender είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για αποσυμπίεση από την καθημερινότητα και επαναφόρτιση των μπαταριών σου. Περισσότερα εδώ
Καφές. Το ελιξήριο για να ξυπνάς κάθε πρωί και να αποκτάς επαφή με την πραγματικότητα, η τόνωσή σου τις ώρες που αισθάνεσαι πως θα προτιμούσες να χουζουρεύεις στο κρεβάτι σου, η ανάπαυλά σου σε μια έξοδο με τους φίλους σου, η απόλαυσή σου σε κάποιο διάλλειμα, η “συντροφιά” σου στη δουλειά. Μια σταθερά που όλοι έχουμε κοινή – και όσο περνάνε τα χρόνια, τον γνωρίζουμε καλύτερα, τον παρατηρούμε, τον εξερευνούμε και κατανοούμε τη διαδικασία συγκομιδής και παρασκευής, τις ιδιαιτερότητές του, τα οφέλη του. Με γνώμονα την αγάπη τους και τη γνώση τους για τον καφέ, οι ιδιοκτήτες του Nine Point Espresso Bar, δημιούργησαν έναν χώρο-ωδή στο αγαπημένο ρόφημα – στις παρυφές της Μεσογείων – στον οποίο θα βρεις ύψιστης ποιότητας καφέδες από εξωτικούς παραδείσους. Κάθε δόση καφέ έχει συγκεκριμένο βάρος και ζυγίζεται για ένα ακριβές ποιοτικό αποτέλεσμα. Περισσότερα εδώ
Τα μαγαζιά που σου μένουν αξέχαστα είναι αυτά που έχουν ξεκάθαρη ταυτότητα και διαφοροποιούνται από το πλήθος. Το Milf σαφώς ανήκει στα παραπάνω – όχι μόνο για το αμφιλεγόμενο όνομά του, που πάντα γίνεται αντικείμενο συζήτησης στις νεανικές παρέες – αλλά και για το δυνατό “ρόστερ” των προτάσεών του που κυριολεκτικά έχει κάτι για όλους. Στην πολύκοσμη και πολυσυλλεκτική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, εκτυλίσσεται μια άτυπη ωδή στην (καλή και ποιοτική) κρεατοφαγία, με τους “συνήθεις ύποπτους” όπως τα τυλιχτά σε διάφορες παραλλαγές (γύρο χοιρινό & κοτόπουλο, καλαμάκια, μπιφτεκάκι Θεσ/νίκης, λουκάνικο, κ.α.) να πρωταγωνιστούν στον κατάλογο, αλλά και άλλες, πιο σπάνιες (για την κατηγορία του ψητοπωλείου) προτάσεις, όπως burgers (το Cowboy με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, cheddar, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα & BBQ sauce είναι μια αποκάλυψη!), τορτίγιες, club sandwitch, club-o-souvlaki, “τσεπάκια” με βάση την κυπριακή πίτα (πεντανόστιμα!) και λαχταριστές μερίδες. Περισσότερα εδώ
Η θεματολογία των δωματίων του θα σας δώσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων! Πρόκειται για ένα ζωντανό, διαδραστικό παιχνίδι απόδρασης το οποίο μέσα από την θεματολογία του κάθε δωματίου, σας ταξιδεύει στο μυστήριο και στην περιπέτεια, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει τις ικανότητες αντίληψης, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και προκαλεί το μυαλό και την παρατηρητικότητα της ομάδας προσφέροντας έναν διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας και διασκέδασης, μια μοναδική εμπειρία ομαδικής συνεργασίας!! Περισσότερα εδώ
Η ιστορία του Silly Wizards ξεκινάει με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει κάθε milestone στη ζωή μας. Όλα ξεκίνησαν από ένα road trip στην Ιρλανδία, γραφικά χωριουδάκια, φιλόξενα hostels κι ασφαλώς… πολλές επισκέψεις στις κοντινές μπυραρίες (μόνο στο Δουβλίνο υπάρχουν πάνω από χίλιες pub). Όπως και ήταν φυσικό οι ιδιοκτήτες του Silly Wizards εκστασιάστηκαν με όλη την πληροφορία, τις παραστάσεις και την αύρα των – κάποιες φορές άνω των 100 ετών – τοπικών pubs, και μετά από πολλές δοκιμές ζυθικής φύσεως, αποφάσισαν να μετουσιώσουν τον ενθουσιασμό τους και τη γνώση τους για την μπύρα σ’ένα στέκι-tribute στη μπύρα. Ιδρυτικό μέλος ήταν ο Marley (το σκυλάκι που κοσμεί με mural μια κεντρική κολώνα), που μπορεί να μη βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας αλλά ο θρύλος λέει ότι φέρνει τύχη σ’όποιον πιεί στην υγειά του. Περισσότερα εδώ