Όταν ακούς για ιταλική κουζίνα, ο νους σου κατευθείαν πηγαίνει σε πλούσιες μακαρονάδες και πίτσες. Και όχι άδικα, αφού αυτά αποτελούν μερικά από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά πιάτα σε όλο τον κόσμο. Η γαστρονομία, ωστόσο, των Ιταλών έχει μεγαλύτερη γκάμα απ, ό,τι νομίζεις! Το κοινό σημείο όλων είναι η υπεροχή στη γεύση, η ακραία απλότητα της παρασκευής, αλλά και η αγνότητα των υλικών. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα εξαιρετικά τυριά, το αρωματικό ελαιόλαδο, το εκλεκτό ρύζι, τα ζυμαρικά al dente και το πάντρεμα της γνώριμης μυρωδιάς του σκόρδου, του βασιλικού και της ρίγανης με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, μερικά εστιατόρια που εκπροσωπούν επάξια την παράδοση της ιταλικής γαστρονομίας και ας ταξιδέψουμε νοερά στην πανέμορφη γειτονική χώρα…
Σ’ένα contemporary σκηνικό που παραπέμπει σε ιταλικά της Νέας Υόρκης – σχεδιασμένο από το iconic αρχιτεκτονικό γραφείο Desani London – με νεο-industrial αύρα, επιβλητικά φωτιστικά και κατάφυτο περιβάλλον, το Vittoria Gati “σε κερδίζει” με την πρώτη ματιά για να σε ενθουσιάσει με την πρώτη μπουκιά. Το menu πλέει σε πλήρη σύμπνοια με την εποχικότητα, ενώ ο νέος κατάλογος έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον χειμαρρώδη και βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin Νίκο Καραθάνο, που από τον Ιούνιο ηγείται της κουζίνας. Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα κι ολόφρεσκα,τα κρεατικά δικής τους εισαγωγής (Black Angus, Wagyu) και οι πίτσες ψήνονται στον ξυλόφουρνο με ζύμη ωρίμανσης. Τα λαχανικά καλλιεργούνται σε μια φάρμα η οποία ονομάζεται Fattoria και βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Οι δυο σεφ την επισκέπτονται μάλιστα συχνά και επενδύουν τις ιδιαίτερες γεύσεις των πιάτων τους στα φρέσκα, βιολογικά προϊόντα. Περισσότερα εδώ
Κολωνάκι: Σκουφά 42, τηλ. 2103647052
Είναι “παιδί” του ομίλου nice n easy και το γνωρίσαμε πριν 1 χρόνο και κάτι στο Κολωνάκι, γράφοντας “Μ’ ένα από τα πιο δυνατά ρόστερ εστιατορίων σε Αθήνα και Μύκονο, αλλά και μ’ ένα brand name συνυφασμένο με το healthy lifestyle και τη φανατική προσοχή στις πιο αγνές και βιολογικές πρώτες ύλες, ο ανήσυχος δημιουργικά επιχειρηματίας Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο executive chef Χρήστος Αθανασιάδης, ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το Frankie, ένα μοναδικό Ιταλικό bistro με γευστική ταυτότητα επηρεασμένη από τα ιταλικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης και όνομα – φόρο τιμής – στον απόλυτο Ιταλοαμερικανό, Frank Sinatra“. Στο διάστημα αυτό, το Frankie κατάφερε να κλέψει τις καρδιές των καλοφαγάδων του κέντρου και να βραβευτεί ως newcomer ανάμεσα στα πιο αγαπημένα νέα εστιατόρια – με φυσική απόρροια το ολοκαίνουργιο εστιατόριο στα βόρεια – που ήρθε να μυήσει και το κοινό της Νέας Ερυθραίας στα φρέσκα τοπικά συστατικά, τα χειροποίητα ζυμαρικά, το καλό κρέας και τις gluten-free και lactose-free επιλογές, με λίγα λόγια, στην απόλυτη απόλαυση! Περισσότερα εδώ
Η Αδριανείου στο Νέο Ψυχικό έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα δραστήριο food court, όπου σε λίγα μόλις τετραγωνικά μπορεί να βρει κανείς πολλούς και άκρως ενδιαφέροντες χώρους για καφέ, ποτό και φαγητό, όλοι με τη δική τους πολύ ιδιαίτερη αισθητική και φιλοσοφία. Στο μέτωπο της ιταλικής κουζίνας – και δη της ευγενούς ιταλικής – με αυθεντικές πρώτες ύλες, σεβασμό στην γαστρονομική παράδοση της γείτονος και ένα περιβάλλον φινετσάτο και inclusive, το Parlo “παίζει” χωρίς αντίπαλο. Η σάλα ντύνεται σε ρουστίκ και industrial αποχρώσεις, με το βλέμμα να μαγνητίζεται από το κεντρικό installation με τα μπουκάλια, τα κρεμάμενα φωτιστικά και την επιβλητική σκάλα που σε πάει στο πατάρι. Εκεί, μπορείς να απολαύσεις αίσθηση privacy αλλά και άνεση στους μπιστροειδείς καναπέδες, με φόντο το μαγαζί από ψηλά. Η δράση συνεχίζεται όμως και έξω, όπου – καιρού επιτρέποντος – μπορείς να δειπνήσεις στο κατάφυτο, “αεράτο” αίθριο. Περισσότερα εδώ
Σε ένα πολύ καλό σημείο και με το φως της μέρας να το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό, το Aperio δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με τις ντιζαϊνάτες τρατορίες των μεγαλουπόλεων της Ιταλίας. Το φυσικό ξύλο, με το μάρμαρο και το μέταλλο, δημιουργούν ένα φινετσάτο και φιλόξενο σκηνικό, για το απογευματινό σου aperitivo μετά τη δουλειά, για ένα κρασί και μια πίτσα “στη μέση” με την παρέα σου, για ένα cocktail σ’έναν εκλεπτυσμένο χώρο το βράδυ. Ο χτιστός φούρνος της κουζίνας του Aperio είναι και η εγγύηση για μια φρεσκοζυμωμένη, τραγανή και μυρωδάτη πίτσα. Αξίζει μάλιστα κανείς να δοκιμάσει την απολαυστική εκδοχή της ιταλιάνικης πίτσας με την burrata, αλλά και την amatriciana, την παραδοσιακή συνταγή μακαρονάδας που εφαρμόζεται επάνω σε pizza. Λατρέψαμε όμως και τις παπαρδέλες alla norcina με λουκάνικο και πάστα τρούφας, ένα πιάτο χορταστικό και πεντανόστιμο που προβλέπουμε να γίνεται signature του εστιατορίου. Περισσότερα εδώ
“Gratella”… μια λέξη πολλές ερμηνείες! Στην εμβληματική Φλωρεντία “gratella” νοείται η μικρή σχάρα ψησίματος, ενώ στην ιστορική Σικελία έτσι ονομάζουν τις γρίλιες από τα παλιά ξύλινα πατζούρια. Για τους Ναπολιτάνους από την άλλη, η “gratella” είναι το τηγάνι με τις πτυχώσεις. Η γείτονα χώρα, η χώρα των Καισάρων, των μύθων, της Τσινετσιτά και των γονδολιέρηδων κουβαλάει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά στην οποία οι άνθρωποι της “La Gratella”, μυήθηκαν μέσα από γευσιγνωσίες, συνεργασίες και αλλεπαλληλα ταξίδια. Αυτό τον πλούτο κι αυτή την παρακαταθήκη των Ιταλών, θέλησαν να την μεταλλαμπαδέψουν στο κοινό της χώρας μας, έτσι το “La Gratella” για εμάς έχει γίνει συνώνυμο της αυθεντικότητας, της έμπνευσης, της ποιότητας και των απαράμιλλων γεύσεων. Με το πρώτο flagship εστιατόριο να ανοίγει τις πόρτες του το 2014 στο γραφικό Ναύπλιο και να κατακλύζεται από διθυράμβους για τις γευστικές του και οινικές του προτάσεις, η Αθήνα αποτέλεσε φυσικό επακόλουθο, κι έτσι από το 2016 το “La Gratella” στο Χαλάνδρι μας υποδέχεται με… άρωμα Ιταλίας. Περισσότερα εδώ
Το μυστικό της επιτυχίας του Tre Sorelle δεν είναι και τόσο μυστικό, αφού είναι ένα μαγαζί που εμφύσησε νέο (ιταλικό) αέρα στην πολύκοσμη Αρχελάου με το διαφοροποιημένο του concept. Από το background των ιδιοκτητών του (που είναι δημιουργοί της ανατρεπτικής Pizzeria Poselli στη Θεσσαλονίκη), την εμμονή στις ποιοτικές πρώτες ύλες (όπως φρέσκια μοτσαρέλα, μπουράτα και παρμεζάνα αλλά και premium κρέατα αργής ωρίμανσης) μέχρι τα δροσιστικά aperitivo και cocktails (που είναι το ιδανικό “κλείσιμο” μιας εργασιακής μέρας), δεν είναι τυχαίο που το Tre Sorelle ανοίγοντας το 2018 αγαπήθηκε τόσο από τους locals, όσο κι από τον κόσμο που συρρέει στο πάντα in Παγκράτι για… απόλαυση κι αναψυχή. Και πάμε στην πίτσα, τη ναυαρχίδα του καταλόγου: Η ζύμη της πίτσας ωριμάζει για δύο μέρες και είναι είτε από κλασικό αλεύρι είτε από αλεύρι ζέας (υπάρχει και option ζυμαριού από ενεργό άνθρακα), ψήνεται στους 400c και μπορείς να τη γευτείς σε λαχταριστές εκδοχές όπως είναι η Tartufo, με βουβαλίσια μοτσαρέλα, τρούφα, ντοματίνια και βασιλικό, η Parma, με τρυφερό προσούτο, φλοίδες παρμεζάνας, φρέσκια ρόκα και σάλτσα ντομάτας και άλλες εμπνευσμένες και απογειωμένες προτάσεις, που θα συγκινήσουν τη γευστική σου παλέτα. Περισσότερα εδώ
Αν είσαι λάτρης της μεσογειακής κουζίνας και της οικογενειακής ατμόσφαιρας μιας “trattoria originale”, το “Aglio, Olio & Peperoncino” αποτελεί μία από τις ιδανικότερες επιλογές στο κέντρο της Αθήνας, αφού από το 2002 δεν έχει σταματήσει να γοητεύει και τους πιο απαιτητικούς τους είδους. Καλά κρυμμένο σε ένα μικρό στενάκι, με καλαίσθητο minimal design, ανεπηρρέαστο από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης – “χωρίς άγχος” όπως θα διαβάσεις ακόμα και στον τοίχο – και σε ένα κλίμα που θυμίζει άλλη εποχή, δεσμεύεται να σε ξεναγήσει στα πιο γευστικά μονοπάτια της γειτονικής Ιταλίας, “παντρεύοντας” με μαεστρία τις κλασικές παραδοσιακές συνταγές με τις πιο σύγχρονες τάσεις. Με τη γεύση του αρχοντικού σκόρδου (Aglio), του θαυματουργού ελαιόλαδου (Olio) και της πικάντικης πιπεριάς (Peperoncino) να κυριαρχούν και με όλα τα πιάτα να ετοιμάζονται εκείνη ακριβώς την ώρα, το “Aglio, Olio & Peperoncino” προσφέρει έναν ιδιαίτερα προσεγμένο και limited κατάλογο με τις καλύτερες ιταλικές γαστρονομικές επιλογές. Περισσότερα εδώ
Για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, ο Claudio δε χρειάζεται συστάσεις. Με μια λαμπρή πορεία, που μετράει δεκαετίες εμπειρίας στα Pane e Vino, Café San Paolo και Tutti a Tavola, αλλά και στο καλοκαιρινό ομώνυμο εστιατόριό του στη Σίφνο, έχει δώσει το δικό του λαμπρό, προσωπικό στίγμα στον έναστρο εστιατορικό ουρανό της χώρας μας. Σ’ένα σκηνικό που μας φέρνει στο νου τα εστιατόρια της Piazza del Campo στη Σιέννα ή τις osterias της Τοσκάνης, η “ταβέρνα” του Claudio ισορροπεί μοναδικά μεταξύ του ρουστίκ και του industrial δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ζεστή, οικεία και φιλόξενη. Σ’αυτό ασφαλώς συμβάλλει και το πάντα εξυπηρετικό και χαμογελαστό team που “ζογκλάρει” κάθε επιθυμία και κάθε απαίτηση των επισκεπτών του με μαεστρία που θα ζήλευε ο David Copperfield. Και πάμε στην κουζίνα του μέτρου και της αρμονίας. Ο chef, ανατρέχει σε μνήμες, παραδόσεις, πάππου-προς-πάππου συνταγές και εικόνες για να αποδώσει πιάτα που δεν περιορίζονται στον βορρά, το νότο ή κάποια συγκεκριμένη πόλη της γείτονος χώρας, αλλά περικλύουν όλη τη γαστρονομική κληρονομιά της Ιταλίας. Περισσότερα εδώ