“Gratella”… μια λέξη πολλές ερμηνείες! Στην εμβληματική Φλωρεντία “gratella” νοείται η μικρή σχάρα ψησίματος, ενώ στην ιστορική Σικελία έτσι ονομάζουν τις γρίλιες από τα παλιά ξύλινα πατζούρια. Για τους Ναπολιτάνους από την άλλη, η “gratella” είναι το τηγάνι με τις πτυχώσεις. Η γείτονα χώρα, η χώρα των Καισάρων, των μύθων, της Τσινετσιτά και των γονδολιέρηδων κουβαλάει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά στην οποία οι άνθρωποι της “La Gratella”, μυήθηκαν μέσα από γευσιγνωσίες, συνεργασίες και αλλεπαλληλα ταξίδια. Αυτό τον πλούτο κι αυτή την παρακαταθήκη των Ιταλών, θέλησαν να την μεταλλαμπαδέψουν στο κοινό της χώρας μας, έτσι το “La Gratella” για εμάς έχει γίνει συνώνυμο της αυθεντικότητας, της έμπνευσης, της ποιότητας και των απαράμιλλων γεύσεων. Με το πρώτο flagship εστιατόριο να ανοίγει τις πόρτες του το 2014 στο γραφικό Ναύπλιο και να κατακλύζεται από διθυράμβους για τις γευστικές του και οινικές του προτάσεις, η Αθήνα αποτέλεσε φυσικό επακόλουθο, κι έτσι από το 2016 το “La Gratella” στο Χαλάνδρι μας υποδέχεται με… άρωμα Ιταλίας.
Σ’ ένα φινετσάτο ρουστίκ σκηνικό, με ένα Murano πολυέλαιο σε lime απόχρωση να φωτίζει μια πατιναρισμένη ροτόντα, με το επιβλητικό ξύλινο ταβάνι, τις καλαίσθητες διακοσμητικές λεπτομέρειες και τα υπέροχα πολύχρωμα ναπολιτάνικα πλακάκια στο πάσο, το “La Gratella” εξομοιώνει μοναδικά το περιβάλλον γουστόζικης τρατορίας που θα μπορούσες να συναντήσεις σε κάποιο ταξίδι σου στην Ιταλία. Η αυθεντικότητα συνεχίζεται στην κουζίνα του, στην οποία καταφθάνουν βέρες ιταλιάνικες πρώτες ύλες (σε πολλές περιπτώσεις κι από προσωπικά ταξίδια του ιδιοκτήτη) για να μετουσιωθούν σε πιάτα που καθηλώνουν.
Την μυσταγωγία της απόλαυσης ανοίγει η Burrata di bufala e prosciutto και μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς (μια αποκάλυψη!) και η Gorgonzola e pere, πράσινη σαλάτα με το ομώνυμο τυρί, αχλάδι, καρύδια, crispy προσούτο και dressing από μπαλσάμικο και μέλι (λεπτοδουλεμένη οπτικά και γλυκιά γευστικά – ένα απτό ποίημα). Από τα ζυμαρικά – τη “ναυαρχίδα” του όλου εγχειρήματος – λατρέψαμε τα torchietti alla norcina con tartufo e funghi, με ψιλοκομμένο λουκάνικο Νόρτσια, μοσχολέμονο, πάστα τρούφας, μανιτάρια, ντοματίνια, σάλτσα πεκορίνο και δενδρολίβανο. Η πίτσα στη La Gratella είναι πιστή στις επιταγές της Νάπολης – λεπτή με τραγανό corniccione, από ζύμη ωρίμανσης που ψήνεται τόσο-όσο (ξεχωρίσαμε την Parmense, με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, προσούτο, ρόκα και flakes παρμεζάνας), ενώ οι λάτρεις του κρέατος έχουν κάθε λόγο να αγαλλιάσουν, με τα μάγουλα ιβηρικού μαύρου χοίρου σε πολέντα βουτύρου ή Ossobuco di vitello, το μοσχαρίσιο κότσι που είναι σιγομαγειρεμένο στο φούρνο.
Στην κουζίνα, ο χαρισματικός chef Μιλτιάδης Βλαχογιάννης επιμελείται με επαγγελματισμό την κάθε λεπτομέρεια, ενώ στη σάλα η υποδοχή από την οικοδέσποινα-manager Ελένη Αποστολοπούλου είναι χαρακτηριστικά φιλόξενη και ανεπιτήδευτα ευγενής, καθώς επίσης και του Ναπολιτάνου μετρ Francesco Siracusano. Στο μέτωπο της κάβας, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στον χώρο, θα βρεις ευρωπαϊκό αμπελώνα -με έμφαση στην Ιταλία-, ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από μονοποικιλιακές ετικέτες αλλά και από βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας επιλογές για ένα άψογο food pairing.
Τον γλυκό επίλογο γράφουν το αυθεντικό tiramisu και το peccato di golla, επιδόρπιο που μόνο εκεί θα βρεις, με βάση από μπισκότο, ενδιάμεσα καραμέλα και mango και από πάνω σπιτική σαντιγύ. Ο χώρος είναι άκαπνος και λιλιπούτειος, γι αυτό συνίσταται να έχεις κάνει κράτηση. Το Gratella είναι καθημερινά ανοιχτό απο τις 13:00 εως τις 12:00 το βράδυ, εκτός Δευτέρας. Το εύρος των τιμών για ένα ζευγάρι κυμαίνεται από 17-22 ευρώ.
La Gratella Athens
25ης Μαρτίου & Ομήρου, Χαλάνδρι, τηλ. 2106851200
Facebook | Instagram