Συζητώντας για αγαπημένες γεύσεις, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να έρθει στην κουβέντα το κρέας και δη το σουβλάκι. Όποιος υποστηρίζει ότι δεν συγκινείται από τον (ιδανικό) συνδυασμό ζουμερού κρέατος, σαλάτας, τζατζικιού και πίτας, λέει (σίγουρα) ψέμματα! Η αναδυόμενη μυρωδιά από ένα μερακλίδικο ψητοπωλείο μαγνητίζει τους περαστικούς, όπως ακριβώς η μαγική φλογέρα του βοσκού στο αγαπημένο παιδικό παραμύθι.
Η νέα εποχή στο κλασικό μας pop έδεσμα αντικατοπτρίζεται πλέον σε μια δυνατή τάση στα γευστικά πράγματα της πόλης: καινούργιο look στα αγαπημένα μας στέκια, φρέσκοι τρόποι παρουσίασης των πιάτων αλλά και μια έκρηξη χιούμορ που συνοδεύει την ονοματολογία του. Για τον λόγο αυτό, σαρώσαμε την πόλη, δοκιμάσαμε, εκτιμήσαμε και θα σου παρουσιάσουμε μέσα από μια άκρως εμπεριστατωμένη τριλογία, πού πραγματικά φάγαμε καλά, ποιοτικά και οικονομικά και πού σου προτείνουμε και σε παροτρύνουμε να απολαύσεις κι εσύ… πραγματικά καλό σουβλάκι! Διάβασε εδώ το πρώτο μέρος ή κάνε scroll προς τα κάτω για την σημερινή 12άδα.
Μέλι και λάδι. Αυτή η μαγική συνταγή που αγαπά η Ελλάδα των 2 μοναδικών υλικών. Των υλικών που ενέπνευσαν την ονομασία του ομώνυμου ψητοπωλείου στη Γλυφάδα, που επαναπροσδιορίζει μ’έναν απείρως γευστικό τρόπο την έννοια “ψητοπωλείο”. Η σάλα ντύνεται στο ξύλο, με λιγοστά χρωματικά distractions, οικεία, φιλόξενη και ουσιαστικά ανεπιτήδευτη. Δημιουργεί τον ιδανικό καμβά για παντός είδους φιλικές και οικογενειακές συναθροίσεις, με το πάντα χαμογελαστό και σβέλτο προσωπικό να ζογκλάρει τα τραπέζια με μαεστρία που θα ζήλευε ο Φον Κάραγιαν. Η ναυαρχίδα του Μέλι Λάδι – το καλό κρέας – θριαμβεύει σε όλες του τις εκδοχές. Από τους “συνήθεις ύποπτους”, τα τυλιχτά, που μπορείς να απολαύσεις σε συνδυασμούς της επιλογής σου (κοτόπουλο, χοιρινό, καλαμάκι μοσχαρίσιο, χειροποίητο κεμπάπ, μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο, λουκάνικο, κ.α.) μέχρι πιο… premium λιχουδιές όπως μπριζόλα rib-eye, tomahawk Αυστραλίας, ψαρονέφρι, συκώτι γάλακτος ή τα signature κοτόπουλο μπούτι ή στήθος μαριναρισμένα σε μέλι και πιπεριές, το Μέλι Λάδι, έχει κάτι για όλους (και μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι είναι ένας ναός στην ευγενή κρεατοφαγία). Περισσότερα εδώ
Βουτσινά 66, Χολαργός, τηλ. 2106521600
Κάτω από το πλατάνι της Λεωφόρου Δημοκρατίας στα Μελίσσια, φυσά από το 2014 ένα διαφορετικό αεράκι. Αεράκι που στο πέρασμά του παντρεύει τη φυσική δροσιά του αιωνόβιου δέντρου με τη γευστική δροσιά των μοναδικών εδεσμάτων από τον… ένοικο της πλατείας. Ένοικος που έχει και το όνομα αλλά και τη χάρη του πλάτανου, μιας και εκτός από συνονόματος, έχει καταφέρει σε λίγα μόλις χρόνια να βάλει γερές ρίζες στην περιοχή. Αναφερόμαστε φυσικά στον Πλάτανο Κεμπάπ-Σουβλάκι, το hot στέκι κρεατοφαγίας των Μελισσιών, που από την περσινή χρονιά “μπολιάζει” με απόλαυση και τον Χολαργό. Με σαφείς επιρροές από την Ανατολή, το μενού στον Πλάτανο αποτελεί κυριολεκτικά ένα ταξίδι και στα τέσσερα σημεία του γευστικού ορίζοντα. Ο απόπλους γίνεται με τις δροσιστικές και χορταστικές σαλάτες από τις οποίες ξεχωρίσαμε την «Πλάτανος» με μαρούλι, iceberg, ραντίτσιο, τριμμένο καρότο, κουκουνάρι, ψητό χαλούμι και vinaigrette μουστάρδας, αλλά και την «Κινόα» με φύλλα μαρουλιού romaine, ρόκα, φύλλα γαλλικής σαλάτας, καβουρδισμένα αμύγδαλα, κουκουνάρι και σταφίδες. Με όλα τα κρέατα να είναι ολόφρεσκα και να φιλετάρονται στα μαγαζιά, ο Πλάτανος αποδεικνύει καθημερινά το λόγο που σε μόλις λίγα χρόνια λειτουργίας, έχει καταφέρει να μετατραπεί σε στέκι κρεατοφαγίας. Περισσότερα εδώ
Αγία Παρασκευή: Αγ. Ιωάννου 42, τηλ. 2106018181
Κηφισιά: Ιλισίων 25, τηλ. 2108001920
“Φάε λίγο τσιτσί να καρδαμώσεις” λέγανε οι γιαγιάδες μας παλιά παροτρύνοντάς μας να φάμε κρέας στο Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Η λέξη φαίνεται να προέκυψε από την Λευκαδίτικη διάλεκτο, αλλά όλα αυτά δεν έχουν σημασία αγαπητέ αναγνώστη γιατί εδώ είμαστε για να μιλήσουμε για το μεγαλείο των ομώνυμων ψητοπωλείων, που με τα 3 τους καταστήματα, αφενός ικανοποιούν επιτέλους την επιθυμία της γιαγιάς μας να φάμε (πολύ καλό) κρέας, αφετέρου στον κατάλογό τους φιλοξενούν εκπληκτικές προτάσεις για όλους. Το Τσι Τσι δεν θα το περιορίζαμε στα στενά όρια του όρου “ψητοπωλείο” – σαφώς όλοι οι “συνήθεις ύποπτοι” όπως τα λαχταριστά τυλιχτά με αλάδωτη πίτα, τα καλαμάκια χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι, κεμπάπ, κεμπάπ κοτόπουλο, κοτομπέϊκον, μπιφτέκι μοσχαρίσιο-κοτόπουλο-γαλοπούλας (όλα χειροποίητα), και οι καθιερωμένες μερίδες σε διάφορες παραλλαγές, είναι παρόντα στον κατάλογο. Το Τσι Τσι όμως σερβίρει και κάποιες προτάσεις που έχουν χαρακτήρα grill house αλλά και μεζεδοπωλείου. Τι εννοούμε; Πολύ απλά ότι εδώ θα βρεις εξαιρετικά ψημένο μοσχαρίσιο συκωτάκι γάλακτος, χοιρινό κότσι με πατάτες φούρνου, rib-eye, σπαλομπριζόλα και σταβλίσια (όλα τα κρέατά του και οι κοπές είναι κορυφαίας ποιότητας) αλλά και αλησμόνητα “της μέσης” όπως τηγανητά κεφτεδάκια, φέτα σε φύλλο κρούστας με μέλι και σουσάμι, ταλαγάνι, μανιτάρια πλευρώτους, βελούδινη φάβα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα και άλλα καλούδια που το καθιστούν το ιδανικό spot για την παρέα, την οικογένεια, και λοιπές κοινωνικές συναθροίσεις.
Παλαιό Φάληρο: Αγίου Αλεξάνδρου 39, τηλ. 2109802801
Ένα…bar αλλιώτικο από τα άλλα, αναδίδει αρώματα και γεύσεις σε δύο διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας (Ηλιούπολη και Παλαιό Φάληρο) και ικανοποιεί τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες, τόσο με την υψηλή ποιότητα των πιάτων του, όσο και με την άμεση εξυπηρέτηση των παραγγελιών και το πάντα ευγενικό προσωπικό του. Επιλέγοντας τα πιο διαλεκτά λαχανικά και κρέατα, το Pita Bar προσφέρει μία ευρεία γκάμα ευφάνταστων προτάσεων για όλα τα γούστα. Δροσερές ολόφρεσκες σαλάτες με πρωτότυπες vinaigrette, original ορεκτικά, χειροποίητα καλαμάκια, γεμιστές τoρτίγιες και απολαυστικά burgers συνθέτουν έναν εκτενή κατάλογο διαφορετικών επιλογών, ενώ οι “πειραγμένες” εκδοχές του παραδοσιακού τυλιχτού, όπως είναι η πίτα με σουτζουκάκι Θεσσαλονίκης ή με πολίτικο σουτζούκι και το πεντανόστιμο greek style hot dog, πρόκειται να αλλάξουν για πάντα τα γευστικά σου δεδομένα. Αν είσαι μερακλής, αντικατάστησε την πίτα με το ζεστό και αφράτο θρακόψωμο. Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κάποια από τις γενναίες μερίδες, όπως το πικάντικο κεμπάπ γιαουρτλού, τα ζουμερά μπιφτέκια με blue cheese sauce ή την πολίτικη ομελέτα με σουτζούκι, φέτα, πατάτες και κόκκινη σάλτσα. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι πέρα από τις κρεατοφαγικές επιλογές, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και για τους vegan και vegeterian. Περισσότερα εδώ
Με σεβασμό στην ελληνική παράδοση, μεράκι για το καλό φαγητό, προσοχή στη λεπτομέρεια και με τα ποιοτικότερα υλικά – διαλεχτά κρέατα και ολόφρεσκα λαχανικά, ο “Ιπποπόταμος” αναγάγει το εθνικό μας φαγητό σε επιστήμη και απογειώνει γευστικά όλους όσοι τον επισκέπτονται ή απλά παραγγέλνουν στο σπίτι ή στη δουλειά. Η χαλαρή ατμόσφαιρα, η πολύχρωμη διακόσμηση και το πάντα χαμογελαστό και εξυπηρετικό προσωπικό πλαισιώνουν τον πλούσιο κατάλογο, που διαθέτει επιλογές για όλες τις διαθέσεις και όλα τα γούστα! Εδώ, τα ζουμερά καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος), αλλά και τα παραδοσιακά τυλιχτά με πίτα έχουν την τιμητική τους, ενώ τα ορεκτικά και οι φρεσκοκομμένες σαλάτες υπόσχονται να σας ανοίξουν την όρεξη με το παραπάνω! Δοκιμάστε οπωσδήποτε το τυλιχτό με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυροκαυτερή ή με ψητό χαλούμι (αν προτιμάτε μία χορτοφαγική παραλλαγή), το γεμιστό κεμπάμπ με Φιλαδέλφεια ή κάποιο από τα ακαταμάχητα burgers και τις άπαιχτες ποικιλίες. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τη γλυκιά πίτα – ναι καλά ακούσατε – με μπανάνα, πραλίνα και τριμμένο μπισκότο! Περισσότερα εδώ
Ο δημιουργικός του κατάλογος (που έχει επιμεληθεί χαρισματικός chef) το καθιστά ιδανικό στέκι για όλους, από τους κρεατοφάγους μέχρι τους χορτοφάγους αλλά και για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Η σαλάτα σταμναγκάθι – του “βασιλιά” των αγριόχορτων – με κρεμμύδια, τοματίνια, μυζήθρα και λαδολέμονο θριαμβεύει γευστικά μέσα στην απλότητά της, ενώ η ομώνυμη σαλάτα Μαντέμι, με σελινόριζα, κίτρινο παντζάρι, καρότο, baby σπανάκι και τηγανιτό χαλούμι μόνο χαμόγελα μπορεί να προσφέρει σε σένα και τους συντράπεζούς σου, αφού διαφοροποιούνται εκ διαμέτρου σε σχέση με τα συνήθη. Λατρέψαμε επίσης τη σαλάτα Gazpacho με κριθαροκούλουρο, μυζήθρα, καρέ ντομάτας, πάστα ελιάς και κάππαρη, η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, τον πλούτο των ελληνικών προϊόντων. Τα ορεκτικά συνεχίζουν να προϊδεάζουν ευχάριστα (και να δικαιώνουν την επιλογή τους), με προτάσεις όπως ζουμερά μανιτάρια ψημένα στην σχάρα συνοδευμένα με πεντανόστιμο χαλούμι, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα που φτιάχνεται παραδοσιακά στο χέρι. Την παράσταση κλέβουν οι τραγανές κροκέτες με παστουρμά, αλλά και οι “χεράτες” πατάτες τηγανιτές με μπέϊκον και αυγό – μια αποκάλυψη για τους μερακλήδες λάτρεις των μεζέδων. Περισσότερα εδώ
Στην όμορφη Καλλιθέα και συγκεκριμένα στην οδό Σιβιτανίδου 49, τα τελευταία δύο χρόνια το περιβάλλον είναι άκρως… ερωτικό! Κι επειδή ένας έρωτας που διαρκεί, έχει πάντα ωραία γεύση, καιρός να σας συστήσουμε το Έρως εστί… Σουβλάκι, το νέο spicy καβαλιέρο της Καλλιθέας που απλά ήρθε για να μείνει. Για τις απολαύσεις που προσγειώνονται στο πιάτο μας, τι να πρωτοπούμε! Εδώ μιλάμε κυριολεκτικά για έναν έρωτα στα κάρβουνα, μιας και το μαγαζί ακολουθεί πιστά το παραδοσιακό ψήσιμο με κάρβουνο, τακτική που πλέον αργοσβήνει μόνη στα περισσότερα ψητοπωλεία. Το πρώτο φιλί λοιπόν, έρχεται μέσα από μια μεγάλη γκάμα ορεκτικών, όπως τη σπέσιαλ αλλά και χειροποίητη τυροκαυτερή, την ψητή φέτα, αλλά και τις απίθανες πειραγμένες μερίδες από πατάτες τηγανητές, όπως την Twister Έρως με πατάτες, gouda, κόκκινη σως, κρεμμύδι και ντομάτα, αλλά και την Twister Cheddar Bacon που θα λιώσει σε slow motion στον ουρανίσκο σου. Τα καλαμάκια και τα τυλιχτά στο Έρως, είναι σαγηνευτικά και σούπερ απολαυστικά. Με ολόφρεσκα κρέατα που καταφθάνουν την ίδια μέρα στο μαγαζί, συνδυάζουν σε τέλειες αναλογίες ποσότητα και ποιότητα, μιας και τα δύο είναι σχεδόν σε διπλάσια μεγέθη από αυτά του κλασικού ψητοπωλείου και φυσικά πεντανόστιμα. Περισσότερα εδώ
Το “Σουβλακάκι” από το 2010, “ξεναγεί” γενιές και γενιές στο μαγικό κόσμου του καλοψημένου κρέατος. Η ιστορία ξεκινά από τα Πευκάκια, όπου το “Σουβλακάκι” κάνει την πρώτη του εμφάνιση και κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου. Τα τελευταία 6 χρόνια, όμως, θα το βρεις πλέον στο Μαρούσι, όπου μπορείς και εκεί να δεις την σημαία της επιτυχίας να κυματίζει! Με τα πιο αγνά υλικά και το μεράκι για καλό φαγητό, το “Σουβλακάκι” εκπλήσσει και τους πιο απαιτητικούς με τα πεντανόστιμα πιάτα του και την εξαιρετική εξυπηρέτηση – τόσο στο χώρο του, όσο και στο home ή office delivery. Στον κατάλογο σε καλωσορίζει μία μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και διάφορες, φρεσκοκομμένες, δροσερές σαλάτες, με την αγαπημένη “Καίσαρα” και “Γύρο-Γύρο Κοτόπουλο” να ξεχωρίζουν. Τα παραδοσιακά τυλιχτά με γύρο και καλαμάκι (κοτόπουλο και χοιρινό) ή οι πιο πρωτότυπες παραλλαγές με ζουμερό κοτομπέικον, γεμιστό κεμπάμπ με τυρί και λουκάνικο, θα σε κάνουν να χάσεις τα λόγια σου , ειδικά, δε, αν αντικαταστήσεις την πίτα με το φρέσκο ζεστό φραντζολάκι! Για όσους προτιμούν τα ψητά της ώρας, στο “Σουβλακάκι” θα φάνε την καλύτερη μοσχαρίσια μπριζόλα, παϊδάκια καρέ από αρνί γάλακτος και μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος περασμένο σε καλαμάκι. Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με κάποια από τις γευστικότατες σπιτικές σως! Περισσότερα εδώ
Στο κατάστημα της πολύκοσμης Κυψέλης (στη γωνία της Βελβενδούς και της Φαέθοντος), θα βρεις ένα δυνατό “ρόστερ” προτάσεων, από τα καθιερωμένα καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό, μέχρι τα εμπνευσμένα μπιφτέκι κοτόπουλο, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, κοκορέτσι (μια αποκάλυψη!) και κοντοσούβλι, αλλά και τους πιο λαχταριστούς, χειροποίητους γύρους που φτιάχνονται με ατόφια ύλη, με την απλότητα και την ειλικρίνεια του αλατιού και της ρίγανης σαν μοναδικά συστατικά. Η εμμονική προσοχή στην ποιότητα της πρώτης ύλης επεκτείνεται και σε όλα τα υπόλοιπά του καλούδια – το κρέας καθαρίζεται και τεμαχίζεται εδώ, το κοκορέτσι πλένεται επισταμένα, ο κιμάς ζυμώνεται παραδοσιακά και με φροντίδα. Ναι, στον Πειρασμό το κοκορέτσι είναι σοβαρή υπόθεση, και είναι πεντανόστιμο, τρυφερό και μοναδικό. Τον προτιμάμε επίσης για τις “χεράτες” πατάτες φούρνου του, τα βραστά χόρτα, το “αμαρτωλό” εξοχικό με πατάτες τηγανιτές, τη γουρουνοπούλα, τα κεμπάπ, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι αλλά και τα χορταστικά σάντουιτς στις προδιαγραφές και με τα υλικά που τα θες εσύ. Όλα τα κρέατα είναι στα κάρβουνα ενώ το μαγαζί είναι take-away αλλά και delivery. Περισσότερα εδώ
Το μαγκάλι ήταν στο παρελθόν ένα μεταλλικό σκεύος που ένωνε την οικογένεια και τους φίλους γύρω του τις κρύες μέρες του χειμώνα για να τους ζεστάνει αλλά και για να τους χαρίσει μια επιφάνεια για να ψήσουν τους μεζέδες τους. Σε μια παρόμοια φιλοσοφία, το σύγχρονο Μαγκάλι στο Περιστέρι προσφέρει έναν φιλόξενο, ζεστό χώρο με πλήθος κρεατοφαγικών προτάσεων που θα σε ξετρελάνουν! Άνοιξε πριν 6 χρόνια στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Πελοπίδα, κι έκτοτε έχει κατακτήσει τις καρδιές τόσο των locals αλλά και όσων επισκέπτονται το Περιστέρι για την έξοδό τους. Εδώ θα βρεις τα καθιερωμένα τυλιχτά (όπως γύρο χοιρινό-καλαμάκι), αλλά και γύρο μοσχαρίσιο, φιλεταρισμένη πανσέτα, κοτόπουλο μπούτι και στήθος, μοσχαρίσιο μπιφτέκι και κοτόπουλο πανέ για την απόλυτη γευστική ικανοποίηση! Το κεμπάπ στο Μαγκάλι είναι μια αποκάλυψη. Χειροποίητο, από αρμένικη παραδοσιακή συνταγή, είναι ζουμερό και απολαυστικό και ξυπνάει μνήμες Ανατολίας. Το ίδιο ισχύει και για το εξαιρετικό παστουρμαλί, με πεντανόστιμο παστουρμά, σουτζούκι, τυρί gouda και ντομάτα, τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας, αλλά και το λαχμαντζούν, που θριαμβεύει μέσα στην απλότητά του. Περισσότερα εδώ
Με την δέουσα προσοχή και αγάπη – που χαρακτηρίζει κάθε οικογενειακή επιχείρηση – ο Αλέκος μας υποδέχεται στις παρυφές της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου για να μας μυήσει στο καλό, ποιοτικό κρέας, με προτάσεις που διατηρούν σθεναρά τις τιμές προς τα κάτω και ξεχειλίζουν νοστιμιά και απόλαυση. Η πίτα γίγας του στα 23 cm, γεμίζει τρυφερούς καλοψημένους γύρους, κοντοσούβλι, κοτομπουκιές ή κεμπάπ και τιμολογείται σαν mini στα 3.90 (είναι κυριολεκτικά ένα πλήρες γεύμα), το ζουμερό του καλαμάκι στα 150 gr κοστίζει μόλις 2.20 ενώ must είναι το συναρπαστικό κοντοσούβλι κοτόπουλο που σιγοψήνεται με λαχταριστές πιπεριές! Η πολύχρονη εμπειρία του team του Αλέκου κρύβει εκπλήξεις όπως η χειροποίητη σάλτσα που χρησιμοποιείται στο κοτόπουλο (και είναι αποκλειστική συνταγή του ιδιοκτήτη), οι μοναδικές μερίδες που ψήνονται με μεράκι στη σχάρα (όπως το χειροποίητο γεμιστό μπιφτέκι με τυρί – μια αποκάλυψη!) και τα “περιποιημένα” ορεκτικά, όπως το χειροποίητο τζατζίκι, τα σαγανάκια και τα σαγηνευτικά chicken wings με σάλτσα chilli. Περισσότερα εδώ
Στο “Σούβλα Φέρτα” δίνεται η δέουσα προσοχή στο κρέας τόσο στην ποιότητα του μιας και όλα είναι γνήσια ελληνικά, όσο και στο ψήσιμο. Η τέχνη του σωστού ψησίματος είναι δύσκολη – αλλά όχι για όλους! – έτσι οι ψήστες στο οβελιστήριο της πολυσύχναστης Γαλατσίου επιδεικνύουν μαεστρία που θα ζήλευε ο Φον Κάραγιαν με αποτέλεσμα το κρέας σ’ αυτό το μαγαζί να είναι ζουμερό απ’έξω και τρυφερό από μέσα και υπερνόστιμο. Πέραν των καθιερωμένων τυλιχτών, δοκίμασε τραγανιστό κοντοσούβλι σε χοιρινό ή κοτόπουλο, λαχταριστό κοκορέτσι να γλύφεις τα δάχτυλά σου, χειροποίητο κεμπάπ και ζουμερή γουρουνοπούλα και προβατίνα κοντοσούβλι και θα μας θυμηθείς. Τα περισσότερα κρεατικά μπορείς να τα απολαύσεις σε μερίδα, κιλό και τυλιχτό. Ό,τι κι αν επιλέξεις το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Στο τραπέζι του “Σούβλα Φέρτα” την παράσταση κλέβουν και τα ορεκτικά, η “τσαχπίνικη” τυροκαυτερή με φέτα, το μερακλίδικο τζατζίκι, “χεράτες” τηγανητές πατάτες σαν αυτές που μας έφτιαχνε η γιαγια, με επισφράγισμα την ομώνυμη δροσερή σαλάτα με πανδαισία λαχανικών, ντοματίνια, ρόκα, παρμεζάνα & sauce βαλσάμικου. Περισσότερα εδώ