Το Γαλάτσι, είναι ένα πληθυσμικό μωσαϊκό με άρωμα παλιάς γειτονιάς, που σε ταξιδεύει στα αθώα χρόνια της παλιάς Αθήνας. Εδώ διατηρούνται μέχρι και σήμερα ακόμα ατόφια τα στοιχεία της ταυτότητας και καταγωγής των πρώτων κατοίκων που ήρθαν να δώσουν ζωή στον τόπο, τη δεκαετία του 1920. Στοιχεία κουλτούρας από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και από τις Κυκλάδες ως τη Λέσβο και τη Μάνη, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παλμού που δίνει το Γαλάτσι, κάτι που αντικατοπτρίζεται έντονα, στη γαστρονομία της συνοικίας.
Το Αρισμαρί & Αβάρσαμο, πατώντας σε αυτή τη λογική, φέρνει την ιδιαίτερη πατρίδα των ιδιοκτητών του Σάββα Μπάρκουλα και Ζαχαρία Μαυρομανωλάκη στο επίκεντρο της περιοχής, μέσα από πρώτες ύλες, συνταγές κι αναμνήσεις, με πιάτα που κυριολεκτικά θριαμβεύουν. Μπορεί να αναρωτηθείς εύστοχα, τι σημαίνει Αρισμαρί & Αβάρσαμο; Ακούγονται λέξεις παράξενες σαν από κάποιο μαγικό ξόρκι και όμως είναι βότανα κοινά της Ελληνικής γης, το δενδρολίβανο και ο δυόσμος (όπως τα λένε στην Κρήτη), άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μαγεία στη γαστρονομία της χώρας μας.
Στο φιλόξενο σκηνικό του, όπου η παράδοση συναντά το μοντέρνο, με τις μικρές, διακοσμητικές πινελιές που του δίνουν τον ξεχωριστό του χαρακτήρα, τα περιποιημένα σερβίτσια και τους ζεστούς ανθρώπους, θα αισθανθείς καλοδεχούμενος από την υποδοχή. Από την προσεγμένη και λουσμένη στο φως σάλα, ξεπηδάνε μικρές ιστορίες που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και σου ανοίγουν την όρεξη για μεζέδες, ρακές και καλή παρέα! Πίσω από το πάσο, ο χαρισματικός chef Άγγελος Σκάρλος, ξετυλίγει τον γευστικό Μίτο της Αριάδνης οδηγώντας μας με τις δημιουργίες του σε μια γαστριμαργική περιήγηση που ξεκινάει φυσικά από την Κρήτη, κάνει τον γύρο της Ελλάδας και εκτείνεται στην ευρύτερη Μεσόγειο.
Η βάση για όλα τα πιάτα, είναι προϊόντα που γεννά η Κρητική γη, κάτι που αυτόματα ξυπνά το μυαλό και τις αισθήσεις σου, σα να διακτινίζεσαι στις πιο όμορφες γωνιές του νησιού. Σταμναγκάθι με λεμόνι και ανθό αλατιού, καταπράσινο, να μοσχομυρίζει ελαιώνα, φλογέρες με υπόγλυκη γραβιέρα και πιπεριές φλωρίνης – θάλασσα και βουνό μαζί τυλιγμένα – χοχλιοί μπουρμπουριστοί και αμανίτες σχάρας, αρώματα γήινα και μεστά. Και έπειτα γεύεσαι το σύγκλινο με στάκα, που αναβλύζει πινελιές καπνού, φασκόμηλου και σκίνου και σε μεταφέρει στους δεσποτικούς πύργους της Μάνης. Μνείας αξίζει και η σκιουφιχτή καρμπονάρα με απάκι, γραβιέρα και σύγκλινο. Ιταλική φινέτσα και ελληνική παράδοση μαζί στο πιάτο σου!
Το κρέας καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στο μενού και είτε δοκιμάσεις παραδοσιακό κοντοσούβλι (που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή!), είτε αρμένικο κεμπάπ ή/και t-bone, σίγουρα θα αναφωνήσεις: « μπουκιά και συγχώριο!!» και θα υψώσεις το ποτήρι με τη ρακή ή το κρασί με χαμόγελο και ικανοποίηση.
Ο πιο ιδανικός επίλογος γράφεται με μια σειρά από υπέροχα γλυκά. Δροσερή lemon pie, banofee, cheesecake και άλλες σαγηνευτικές γεύσεις αρμονικά ταιριαγμένες με το υπόλοιπο μενού, έρχονται να επισφραγίσουν το αίσθημα πληρότητας και ευδαιμονίας που σου δημιουργεί το Αρισμαρί & Αβάρσαμο, αφήνοντάς σου την καλύτερη τελευταία εντύπωση και την υπόσχεση να το επισκεφθείς ξανά (και ξανά).
Αρισμαρί & Αβάρσαμο
Σύρου 13, Γαλάτσι, τηλ. 2102923401
www.arismari-avarsamo.gr
Facebook | Instagram