Οι διατροφικές συνήθειες είναι μια συνειδητή επιλογή, που επηρεάζει όχι μόνο τον ατομικό οργανισμό, αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι. Από την αυγή της νέας χιλιετηρίδας, η μαζική πλέον στροφή προς τον βιγκανισμό είτε από ηθική ανάγκη, είτε ως προσπάθεια για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σύγχρονη κουλτούρα.
Η έλλειψη επαρκούς γνώσης, πολλές φορές γεννά αμφιβολίες για κάθετι νεοφερμένο και έξω από τις συνήθεις νόρμες, στερώντας μας την ευκαιρία νέων εμπειριών που μπορεί να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής μας.
Για όλους εσάς που θα θέλατε να ανακαλύψετε με τον καλύτερο τρόπο, τι είναι βιγκανισμός, αλλά και για τους ήδη μυημένους που θέλουν να δοκιμάσουν νέους γαστριμαργικούς συνδυασμούς ηθικής κουζίνας, σας παρουσιάζουμε τις επιλογές μας.
Το Mama Tierra στα Εξάρχεια σερβίρει καθημερινά γαστρονομικά θαύματα που παρασκευάζονται με φανατική προσοχή στην πρώτη ύλη, και που μάλιστα έχουν εισπράξει και διάκριση από τον (απόλυτο) οδηγό της Michelin. Η φιλοσοφία του Mama Tierra (που σημαίνει «μαμά γή» στα ισπανικά), είναι ότι η γευστική, υγιεινή και ποιοτική κουζίνα πρέπει να είναι προσιτή σε όλους – έτσι την προσφέρει απλόχερα σε well-priced πιάτα που έχουν την «οικειότητα» της διατροφικής κουλτούρας μας (φάε vegan μουσακά με μπεσαμέλ από γάλα καρύδας ή σουτζουκάκια μελιτζάνας με σπιτική σάλτσα ντομάτας και θα με θυμηθείς!) αλλά και σε προτάσεις που επανεφευρίσκουν την κλασική γαστρονομία και θριαμβεύουν. Είναι πραγματικά αποστομωτική η μεγάλη ποικιλία θρεπτικών και πεντανόστιμων γευμάτων που μπορεί να αντλήσει κάποιος από μία χορτοφαγική και vegan κουζίνα. Ο chef Polash Alam ανατρέχει σε μνήμες, εμπειρίες και γεύσεις από κάθε γωνία του πλανήτη για να δημιουργήσει υγιεινές επιλογές που θα σου μείνουν αξέχαστες. Παραδοσιακά ινδικά πιάτα, όπως το κόρμα λαχανικών (διάφορα λαχανικά αναμεμειγμένα με σως σπιτικού κάρυ και γάλα καρύδας) και το νταλ (κίτρινες και κόκκινες φακές, μαγειρεμένες σε σπιτικό μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών) αποτελούν επιλογές που θα τα γευτεί πρώτα το μάτι, έπειτα η μύτη και τελικά ο ουρανίσκος. Περισσότερα εδώ
Το φαγητό που καταναλώνουμε, είναι η επένδυσή μας για την υγεία και μακροζωϊα του σώματος και του πνέυματός μας. Ο Esco και ο Τζώρτζης, οι άνθρωποι πίσω από το Plant Kingdom, το γνωρίζουν πολύ καλά! Δάσκαλοι Yoga και οι δύο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατροφής στη φυσική και νοητική υγεία κι ακολουθώντας την ηθική αρχή της Yoga περί μη βίας (Ahimsa), προς όλα τα όντα αλλά και στο ίδιο μας το σώμα, προσανατολίστηκαν με όραμα προς την φυτική και ηθική διατροφή. Ο Esco από τη Φιλανδία, freelance chef σε yoga retreats, raw food artist και vegan chef και ο Τζώρτζης, ιδρυτής του TriopetraYoga Retreat Soul Kitchen, Organic Plant Based Restaurant στην Κρήτη, ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν δυο χρόνια, δημιουργώντας το Plant Kingdom σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, το Παλαιό Φάληρο. Το μανιφέστο τους: να φροντίζουν τους συνανθρώπους τους, προσφέροντάς τους ολιστικές χορτοφαγικές προτάσεις για ισορροπημένη διατροφή, υγεία και ευεξία, από μέσα προς τα έξω, χρησιμοποιώντας superfoods και πρώτες ύλες που χαρακτηρίζονται από εντοπιότητα και φυσικότητα, συμβατές με το ελληνικό DNA και άρα πιο εύπεπτες και compatible με τον οργανισμό. Καθώς η προσέγγιση ως προς την ποιότητα της διατροφής αλλάζει παγκοσμίως, το Plant Kingdom είναι εδώ για να σου προσφέρει πλουραλιστικές, ψαγμένες γεύσεις, βασισμένες σε φυσικές πρώτες ύλες χωρίς ίχνος επεξεργασίας. Περισσότερα εδώ
Η ιστορία του Roots Food & Culture ξεκινάει με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει κάθε milestone στη ζωή μας. Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2002, όταν ο Θοδωρής διαγνώστηκε στα 22 του με διαβήτη. Όντας παχύσαρκος και με μόνο εφόδιο την ευρηματικότητά του, ξεκίνησε ένα fasting διάρκειας 1 εβδομάδας με στόχο να αποτοξινώσει τον οργανισμό του και να κάνει reset στον μεταβολισμό του, πίνοντας μόνο νερό. Με την πάροδό της, ξεκίνησε να τρέφεται μόνο με λαχανικά, και στους 3 μήνες είχε χάσει 32 kg αλλά το σημαντικότερο, είχε ανακτήσει την υγεία του και οι δείκτες του πλέον ήταν αυτοί ενός υγειούς ανθρώπου. Κάπου εκεί, άρχισε να μαγειρεύει και να πειραματίζεται με βιολογικά προϊόντα αλλά και με τις κουζίνες όλου του κόσμου, οι επιρροές των οποίων ήταν δεδομένες στη πολυσυλλεκτική Γερμανία που διέμενε. Έτσι το 2011 ανοίγει το πρώτο του vegan εστιατόριο στη Γερμανία, αλλά η πατρίδα έχει αρχίσει να του λείπει αισθητά, ενώ το 14’ επισκέπτεται την Τζαμάϊκα. Με αποσκευές τις συνταγές του και το νεοαποκτηθέν know-how του στην εστίαση, δεν αργεί να επιστρέψει στην Αθήνα και ανοίγει το Πάσχα του 2019 το Roots Food & Culture, για να μυήσει και το αθηναϊκό κοινό στις λιχουδιές μιας ισορροπημένης, vegan διατροφής. Στον κατάλογό του – που εναλλάσσεται και επανεφευρίσκεται συχνά – θα βρεις πεντανόστιμα burgers με patty από φυστίκι με lime και ginger ή κόκκινα φασόλια, σουτζουκάκια ή μπιφτέκια σόγιας, tofu burgers αλλά και tofu brownies, πουρέ πατάτας ή τηγανιτές γλυκοπατάτες, τα λαχταριστά “Rasta Rice” με κίτρινο κάρι, θυμάρι και καλαμπόκι και άλλα εμπνευσμένα vegan καλούδια. Κυριολεκτικά να γλύφεις τα δάχτυλά σου, είναι και το “Jamaican Patty” με πίτα από κουρκουμά, βλήτα και plant-based τυρί. Περισσότερα εδώ
Η νέα τάση στις διατροφικές συνήθειες, έφερε μαζί της νέα εγχειρήματα, όπως το Mañana που ήρθαν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις μας με τους καρπούς της γης. Το Mañana είναι ένα μανάβικο που όμως είναι τόσο ξεχωριστό από όλα τα άλλα. Δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια, με αγάπη και μεράκι, ως φυσική εξέλιξη μιας ομάδας ανθρώπων πού για χρόνια δούλεψαν με τη γη, παράγοντας φρούτα και λαχανικά και οραματίστηκαν να επαναφέρουν την έννοια του μανάβικου όπως ήταν παλιά, τότε που τα πάντα ήταν ολόφρεσκα και έφταναν στα τελάρα κατευθείαν από τον παραγωγό. Συγχρόνως εφαρμόζοντας καινοτόμες εφαρμογές και υπό το πρίσμα μιας φρέσκιας ματιάς το παραδοσιακό μανάβικο εξελίχθηκε, προσφέροντάς μας όχι μόνο πρώτες ύλες για το τραπέζι μας, αλλά και οτιδήποτε προάγει μια υγιεινή διατροφή με αντιοξειδωτική δράση. Ο χώρος σαν βγαλμένος από υπαίθρια αγορά του εξωτερικού εκπέμπει την ίδια φρεσκάδα με τα προϊόντα, ενώ το juice bar σε καλεί να γευτείς τους υπέροχους συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών. Οι χυμοί είναι cold pressed, παράγονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και υπό μεγάλη πίεση και έτσι δεν οξειδώνονται ενώ διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ένζυμα και μέταλλα, βοηθώντας τον οργανισμό να αναχαιτίσει το οξειδωτικό στρες και την φθορά των κυττάρων. Στην ίδια λογική, εδώ θα βρεις έτοιμες λύσεις για την καθημερινή υγιεινή σου διατροφή! Χειμωνιάτικες σούπες ημέρας και υπέροχες σαλάτες που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα και εντοπιότητα, χαρακτηριστικά που κάνουν την τροφή πιο ωφέλιμη και εύπεπτη, μαγειρεύονται καθημερινά και αφού περάσουν ποιοτικό έλεγχο από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, προωθούνται προς απόλαυση! Περισσότερα εδώ
🥑🥦🍅🥒🌶
Εάν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χθες, κοίτα το σώμα σου σήμερα.
Εάν θέλεις να δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο, κοίτα την τροφή σου σήμερα.
Βέδες – Ινδικό αρχαίο σύγγραμμα