Ο θρύλος λέει πως αν γευτείς φρέσκο, αυθεντικό παγωτό από το Fatto a mano (=χειροποίητο στα ιταλικά) δεν θα ξαναβάλεις στο στόμα σου βιομηχανοποιημένες, μεγάλης διάρκειας παρασκευές από ψυγεία των μεγάλων εταιρειών. Ασφαλώς αστιευόμαστε αλλά επειδή όπως λένε πίσω από τα αστεία κρύβονται μεγάλες αλήθειες ας εξηγηθούμε: όπως σε κάθε τρόφιμο, η ποιότητα είναι καθοριστική στο γευστικό αποτέλεσμα, έτσι, και στο Fatto a mano, το αποτέλεσμα είναι απλά αποστομωτικό. Κι αυτό, γιατί στην αγαπημένη μας gelateria του Περιστερίου, το παγωτό φτιάχνεται αδιαπραγμάτευτα από φυσικά υλικά, μακριά από χρωστικές ή άλλα συντηρητικά και μείγματα, έχει μικρή διάρκεια ζωής, μοναδική υφή και πήξη και αληθινές γεύσεις, σε πολύ well-priced τιμές.
Το Fatto a mano είναι δημιούργημα του ακούραστου και «ανήσυχου» Γιάννη Νύκταρη, ο οποίος «πάντρεψε» το αδιαμφισβήτητο know-how και την παράδοση των Ιταλών στο παγωτό, με πρώτες ύλες και γεύσεις γνώριμες κι ελληνικές, με μοναδικά αποτελέσματα. Σεβόμενος την εποχικότητα των πρώτων υλών του, εμπνέεται και εναλλάσσει την παραγωγή του, με μπανάνες, θυμαρίσιο μέλι κι ανθότυρο να καταφθάνουν από την Κρήτη, φυστίκια από την Αίγινα, κ.ο.κ. κρατώντας το ενδιαφέρον του κοινού του Fatto a mano ακμαίο και ακονισμένο. Έτσι, αναλόγως της εποχής, εδώ μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικό παγωτό ανθότυρο-μέλι, φυστίκι με πραγματικό φυστίκι, ρόδι, μανταρίνι ή κάστανο, αλλά και πιο «αιθέριες» γεύσεις, όπως λουκούμι τριαντάφυλλο ή βανίλια Μαγαδασκάρης, που θριαμβεύει μέσα στην απλότητά της.
Στις ευχάριστες εκπλήξεις, θα βρεις απολαυστικό αβοκάντο(!) με μια μικρή δόση βανίλιας για γλυκάδα, αλατισμένη καραμέλα, σαγηνευτικό τσουρέκι με κομμάτια (καλά το κατάλαβες) φρέσκου τσουρεκιού. Ένα παλμαρέ προτάσεων που θα έβρισκες πιθανότατα σε κάποια ενημερωμένη gelateria της Ρώμης, κι όμως είναι εδώ, στην πιο “ζωντανή” γειτονιά της Αθήνας. Αν αποφεύγεις τη ζάχαρη το Fatto a mano δεν θα σου χαλάσει το χατίρι, αφού έχει φροντίσει να προσθέσει στις προτάσεις του και παγωτά με στέβια (ή απλά επαφίεται στις φυσικές γλυκαντικές ουσίες των φρούτων στα σορμπέ).
Μνείας αξίζουν επίσης τα μοναδικά σπιτικά γλυκά του, όπως η σοκολατόπιτα, το βελούδινο ρυζόγαλο, η panacotta, το ραβανί και η πορτοκαλόπιτα – που δεν βαραίνουν, κι εδώ βιώνουν μια ιδανική εκδοχή – αλλά και τα τραγανά και πεντανόστιμα χειροποίητα χωνάκια που είναι πραγματικά μια αποκάλυψη σε συνδυασμό με τα κορυφαία παγωτά του. Στο κατάστημα διατίθενται επίσης χειροποίητες μαρμελάδες και πραλίνες, συσκευασμένες, για να τις απολαμβάνεις στο σπίτι.
Την παραγωγή – αναλόγως της ώρας της ημέρας – μπορείς να τη δεις live στο εργαστήριο πίσω από την απ’άκρη-σ’άκρη τζαμαρία του, κάτι που πολλές φορές αποτελεί και θεματική για εκδρομές διαφόρων σχολείων που καταφθάνουν για να μυηθούν στα μυστικά του artigianale παγωτού. Το Fatto a mano από το 2013 κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις εντυπώσεις – διόλου τυχαίο – ενώ πλέον προσφέρει τους «θησαυρούς» του σε περιορισμένες ποσότητες πανελλαδικά σε επιλεγμένα καταστήματα. Είναι η απόδειξη ότι ένα προϊόν με ποιότητα και σημασία, έχει πάντα θέση στις καρδιές μας.
Fatto a mano
Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 2105777407
www.fattoamano.com.gr | Facebook | Instagram