Είναι γεγονός: Οι καλύτερες καλοκαιρινές νύχτες (και μέρες) είναι αυτές που περνιούνται με ένα παγωτό στο χέρι. Από τα παραδοσιακά καροτσάκια του παγωτατζή, μέχρι την artigianale «αναγέννηση» και τη μυσταγωγία της άμεσης παρασκευής παγωτού σε πλάκα – ένα είναι το σίγουρο: το παγωτό είναι σύμβολο. Πιάσε μια χαρτοπετσέτα. Θα λερωθούμε ένδοξα.
Ο διάσημος συγγραφέας Iain Pears είχε γράψει παλιότερα «Μια μέρα χωρίς παγωτό είναι μια μέρα χαμένη». Στο Solo Gelato, αυτό το γνωρίζουν καλά, αφού η ιστορία του (που ξεκινάει εμμέσως από τη δεκαετία του ’30 με ιδιόκτητο γαλακτοζαχαροπωλείο στο τότε εξοχικό Χαλάνδρι), δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της προσήλωσης της οικογένειας στο αγαπημένο μας γλυκό. Όλες αυτές τις δεκαετίες, η ζωή μπορεί να άλλαζε αλλά η γεύση επισφραγιζόταν με χειροποίητο, απολαυστικό κι ολόφρεσκο παγωτό. Κι ερχόμαστε στο σήμερα, με το Solo Gelato να έχει γίνει συνώνυμο του artigianale παγωτού – αυτού δηλαδή που παρασκευάζεται από φρέσκα υλικά, χωρίς περιττές προσμίξεις και την αδιαπραγμάτευτη αποφυγή συντηρητικών ή ενισχυτικών γεύσης. Μ’ένα συνταγολόγιο κυριολεκτικά πάππου-προς-πάππου, στο Solo Gelato θα έρθεις αντιμέτωπος/η με τα πιο… γλυκά διλλήματα: Βελούδινο και μεστό στη γεύση φυστίκι Σικελίας, διαχρονικό καϊμάκι, γαλλική σοκολάτα με ονομασία προέλευσης, φουντούκι από το Piemonte, φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης, Mediterraneo με αμύδαλο, φυστίκι και ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, αλατισμένη καραμέλα γάλακτος που ξυπνά μνήμες παλιού γαλακτοπωλείου, Cremino με λευκή gianduja και πολλές ακόμη γευστικές εκπλήξεις, συνθέτουν ένα παλμαρέ προτάσεων στις οποίες δε μπορεί να αντισταθεί κανείς! Περισσότερα εδώ
Μητροπόλεως 16, Αθήνα, τηλ. 2167006458
Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, Ψυχικό, τηλ. 2130416299
Μέσα από την παράδοση οι Ιταλοί εξελίχθηκαν στους πρωτοπόρους του παγωτού ανά την υφήλιο, και την τεχνογνωσία και την απαράμιλλη αυτή ποιότητα φέρνουν τα Le Greche στην Ελλάδα. Σε πείσμα των καιρών, αποδεικνύουν ότι ένα άρτιο προϊόν, έχει πάντα θέση στις καρδιές μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι του 2016 μέσα στα 40+1 καλύτερα παγωτά της Ευρώπης, σε μια λίστα που καταρτίστηκε από το άκρως ενημερωμένο και spoonuniverstity.com, βρέθηκε στο νούμερο 17. Στην πολύκοσμη Μητροπόλεως (αλλά και στο νέο flagship Le Greche στην Αγία Παρασκευή ή στον Φάρο Ψυχικού) ξένο κι ελληνικό κοινό σμίγει καθημερινά για να απολαύσει παγωτά εύγευστα, ελαφριά, με την απαλή υφή που χαρακτηρίζει το gelato italiano, το οποίο παρασκευάζεται εγγυημένα χωρίς σκόνες, συνθετικά πρόσθετα, χρώματα κι αρώματα. Πέραν των εξαιρετικών ποιοτικά παγωτών, στο Le Greche θα απολαύσετε παγωμένα γλυκίσματα, όπως τα ρολά γεμισμένα με gelato, τούρτες semifreddo, gelato sandwiches, cannoli και ιταλικά χειροποίητα μπισκοτάκια cantucci. Ο δυνατός σε άρωμα καφές Kenon από τη Νάπολη – που πωλείται επίσης – παρασκευάζεται με την κλασική ναπολιτάνικη χειροκίνητη μηχανή του εσπρέσο, όπως στις παλιές ιταλικές ταινίες. Highlight του εσπρέσο η ναπολιτάνικη εκδοχή του nocciolino, όπου προστίθεται άγλυκη πραλίνα καβουρδισμένου φουντουκιού. Περισσότερα εδώ
Γιαννιτσοπούλου 2, Γλυφάδα, τηλ. 2108945009
Το Iceroll στα 3 χρόνια ζωής του έχει γίνει πλέον συνώνυμο του παγωτού που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου σε πλάκα (και με το οποίο παθαίνεις πλάκα – no pun intended) και δεν παρουσιάζει κανένα ίχνος επιβράδυνσης της εκρηκτικής του πορείας. Το brand που επαναπροσδιόρισε τη λέξη «φρέσκο», είναι η επιτομή της γευστικής και επιχειρηματικής δημιουργικότητας – με το φρέσκο ΘΕΣγάλα (και για τους φίλους vegans το γάλα καρύδας), τα απολαυστικά φρούτα εποχής αλλά και τις πιο σαγηνευτικές σοκολάτες από αγαπημένα brands, να μετουσιώνονται παρουσία σου με ζογκλερική ακρίβεια στα πιο λαχταριστά ρολάκια παγωτό. Ανάμεσα στις ιδιαίτερες προτάσεις ξεχωρίζουν η σοκολατόπιτα, η μπουγάτσα, η pavlova, η bounty, τα snickers – όλες φτιαγμένες (καλά το κατάλαβες) με το αντίστοιχο υλικό (π.χ. πραγματικό κομμάτι τσουρέκι που κόβεται μπροστά στα μάτια σου και γίνεται παγωτό, κ.ο.κ.) Στα must try, οι δημιουργίες του χαρισματικού chef patissier Διονύση Αλέρτα, όπως μηλόπιτα και σουφλέ σοκολάτας, αλλά και νέες εκπλήξεις που θα δεις να ξετυλίγονται μελλοντικά! Και λες και δε μας είχε τρελάνει αρκετά με τα αγαπημένα μας (ολόφρεσκα & χειροποίητα) παγωτά, το Iceroll εισήγαγε στον κατάλογό του κολασμένα waffle cups, τα οποία φτιάχνονται στην ίδια φιλοσοφία – επιτόπου – και σου προσφέρονται σε 4 βάσεις (σοκολάτα-λευκή-γάλακτος-gold), ακόμα και σε κουβαδάκι του 1,5 kg! Περισσότερα εδώ
Αρτέμιδος 1, Γλυφάδα, τηλ. 2108985500
Μιαούλη 26, Ψυρρή, τηλ. 2103220031
Ίος, Χώρα, Κυκλάδες 2286092101
Σημαίνει “η τέχνη του παγωτού”, και για όσους είναι μυημένοι στην artigianale σχολή του παγωτού – αυτού δηλαδή που φτιάχνεται με φρέσκα φρούτα εποχής, αγνά υλικά και κορυφαίας ποιότητας γάλα – σημαίνει απλά βελούδινη υφή, εκρηκτικές γεύσεις και συγκεκριμένη διάρκεια ζωής στο ψυγείο, αφού δεν περιλαμβάνει κανένα είδος συντηρητικού ή χημικού πρόσθετου. Δημιουργήθηκε από λάτρεις του παγωτού για λάτρεις του παγωτού, κι αυτό σημαίνει ότι σε κάθε του έκφανση, από την αισθητική του χώρου, μέχρι την εξυπηρέτηση, μέχρι το τελικό προϊόν και πρωταγωνιστή – το παγωτό – έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα. Το πρώτο κατάστημα του L’arte Del Gelato άνοιξε το 2013 στην Ηλιούπολη σ’ένα ενθουσιώδες και πιστό κοινό που όχι μόνο το αγκάλιασε αλλά το έκανε κυριολεκτικά κομμάτι της καθημερινότητάς του. Έτσι η επέκτασή του σε Γλυφάδα, Ψυρρή, αλλά και στην Ίο, ήταν αναπόφευκτη! Το μυστικό της επιτυχίας του δεν είναι και τόσο μυστικό: είναι η πρωτοπορία, η απαράμιλλη ποιότητα και ένα συνταγολόγιο άνω των 500 γεύσεων – που σε πλήρη σύμπνοια με την εποχικότητα – υπόσχεται να κρατήσει το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο. Περισσότερα εδώ
Μια οικογενειακή επιχείρηση που μένει πιστή στη διατροφική μας παράδοση και στη φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής δίνει στο παγωτό όλη την προσοχή που χρειάζεται για να έχει αληθινή, γεμάτη γεύση, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή ενισχυτικών γεύσης. Ο Αργύρης Δοξάκης εμπνευσμένος από τον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη και με «βαλίτσα» το μεράκι και το όνειρο, άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και παγωτού με έδρα την Καβάλα. Και το όνομα αυτού Εσκιμώ. Το πρώτο κατάστημα Εσκιμώ στην Αθήνα εγκαταστάθηκε στα Δυτικά της πόλης το 1977, προσφέροντας μία μεγάλη γκάμα παραδοσιακών αλλά και πρωτότυπων γεύσεων παγωτών και γλυκών, με την ποιότητα Εσκιμώ να γίνεται αμέσως αγαπητή, ενώ το 1997 η οικογένεια Δοξάκη ίδρυσε την πρότυπη βιοτεχνία παγωτών και ζαχαροπλαστικής Εσκιμώ στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Στο flagship κατάστημά του στη Θηβών 309, στο Αιγάλεω, θα βρεις απίθανες γεύσεις που παρασκευάζονται με τα πιο αγνά υλικά και 100% ελληνικό φρέσκο γάλα. Στα must το καϊμάκι με κανταίφι, η μέντα με ρίπλα σοκολάτας (μια αποκάλυψη!), η πάβλοβα, το γιαούρτι με φρούτα του δάσους και η σαγηνευτική Gianduja. Εκεί, μπορείς να μυηθείς και σε limited edition γεύσεις, σε συσκευασίες των 750ml. Περισσότερα εδώ
Ο θρύλος λέει πως αν γευτείς φρέσκο, αυθεντικό παγωτό από το Fatto a mano (=χειροποίητο στα ιταλικά) δεν θα ξαναβάλεις στο στόμα σου βιομηχανοποιημένες, μεγάλης διάρκειας παρασκευές από ψυγεία των μεγάλων εταιρειών. Ασφαλώς αστιευόμαστε αλλά επειδή όπως λένε πίσω από τα αστεία κρύβονται μεγάλες αλήθειες ας εξηγηθούμε: όπως σε κάθε τρόφιμο, η ποιότητα είναι καθοριστική στο γευστικό αποτέλεσμα, έτσι, και στο Fatto a mano, το αποτέλεσμα είναι απλά αποστομωτικό. Κι αυτό, γιατί στην αγαπημένη μας gelateria του Περιστερίου, το παγωτό φτιάχνεται αδιαπραγμάτευτα από φυσικά υλικά, μακριά από χρωστικές ή άλλα συντηρητικά και μείγματα, έχει μικρή διάρκεια ζωής, μοναδική υφή και πήξη και αληθινές γεύσεις, σε πολύ well-priced τιμές. Το Fatto a mano είναι δημιούργημα του ακούραστου και «ανήσυχου» Γιάννη Νύκταρη, ο οποίος «πάντρεψε» το αδιαμφισβήτητο know-how και την παράδοση των Ιταλών στο παγωτό, με πρώτες ύλες και γεύσεις γνώριμες κι ελληνικές, με μοναδικά αποτελέσματα. Σεβόμενος την εποχικότητα των πρώτων υλών του, εμπνέεται και εναλλάσσει την παραγωγή του, με μπανάνες, θυμαρίσιο μέλι κι ανθότυρο να καταφθάνουν από την Κρήτη, φυστίκια από την Αίγινα, κ.ο.κ. κρατώντας το ενδιαφέρον του κοινού του Fatto a mano ακμαίο και ακονισμένο. Έτσι, αναλόγως της εποχής, εδώ μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικό παγωτό ανθότυρο-μέλι, φυστίκι με πραγματικό φυστίκι, ρόδι, μανταρίνι ή κάστανο, αλλά και πιο «αιθέριες» γεύσεις, όπως λουκούμι τριαντάφυλλο ή βανίλια Μαγαδασκάρης, που θριαμβεύει μέσα στην απλότητά της. Περισσότερα εδώ
Χώρα, Κύθνος, τηλ. 2281031206
Ο ακριβής ορισμός για το αγαπημένο παγωτό είναι αυτό που μπορούμε να τρώμε αδιάκοπα για πολλές ώρες και να έχουμε την σιγουριά ότι αποτελείται από κορυφαία πρώτη ύλη, φρέσκο γάλα, φρέσκα φρούτα εποχής και αδιαπραγμάτευτη αποφυγή συντηρητικών και άλλων τεχνητών ουσιών. Εντάξει μπορεί να υπερβάλλουμε στο αδιάκοπα, αλλά πως να το κάνουμε, δε λέμε ποτέ όχι στο (καλό) παγωτό – και αυτό δεν είναι άλλο από αυτό του Iter del Gusto. Σημαίνει «το ταξίδι της γεύσης» και πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στην busy Χώρα της Κύθνου το 2014, ξετρελαίνοντας γευστικά ξένο και ελληνικό κοινό που το επισκεπτόταν για την πιο δροσιστική και αναζωογονητική ανάπαυλα της περατζάδας του. Το Iter del Gusto είναι δημιούργημα του Γιάννη Γκιούλου, ο οποίος μέσα από τα ταξίδια του, πολλές γευσιγνωσίες και ακούραστη ενημέρωση, ακόνισε το κριτήριό του και διδάχτηκε από κορυφαίους gelatieri την τέχνη του artigianale παγωτού. Το 2017, το βρίσκει με δεύτερο κατάστημα στις παρυφές της Πλατείας Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, and the rest is history που λένε. Εδώ θα βρεις μοναδικές γεύσεις που εναλλάσσονται με την εποχή (άνω των 100 – όλες δικές τους), και που έχουν κάτι για όλους. Καρύδα-μπανάνα, φυστικοβούτυρο, σορμπέ Rosso με δροσερά βατόμουρα και τζίντζερ, λεμόνι-πράσινο μήλο αρωματισμένο με βασιλικό – στο Iter del Gusto η παραγωγή όπως η δική τους έχει ως αποτέλεσμα ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, που περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ασβέστιο. Επίσης είναι boutique που σημαίνει ότι πολλές από τις προτάσεις τους δεν θα τις βρεις πουθενά αλλού. Περισσότερα εδώ
Ολυμπιονικών 242, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106773693
Το μυστικό της επιτυχίας της Mucca (=αγελάδα στα ιταλικά) δεν είναι και τόσο μυστικό: πίσω από το εγχείρημα – ως συνέταιρος – είναι ο χαρισματικός chef patissier Vincenzo Zani, ο οποίος ερχόμενος από την αγαπημένη μας γείτονα χώρα, έφερε μαζί την τεχνογνωσία, το μεράκι και τις αποκλειστικές συνταγές για παγωτά που κυριολεκτικά θα σε κάνουν να… παραμιλάς! Στις αυθεντικές γεύσεις που σαγηνεύουν, θα βρεις βανίλια Μαδαγασκάρης (με πραγματική βανίλια κι όχι εσάνς), την κορυφαία παγκοσμίως γαλλική σοκολάτα Valrhona, φυστίκι από τη Σικελία, ολόφρεσκα σορμπέ πεπονιού, φράουλας, mango ή καρπουζιού που εναλάσσονται με την εποχικότητα, για ένα σύνολο 40 διαφορετικών γεύσεων, που έχουν κάτι για όλους. Γεύσεων που αναδεικνύουν τα φυσικά αρώματα και είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Το παγωτό σερβίρεται σε χειροποίητο χωνάκι, κυπελάκι ή φωλιά μπισκότου (επίσης χειροποίητη), ενώ οι πιο… μερακλήδες μπορούν να το απολαύσουν με φρεσκοψημένη βάφλα! Αν πάλι είσαι σε mood «αλμυρού», μπορείς να επιλέξεις brioche, κρέπα ή και κρουασάν με τα υλικά της επιλογής σου, και να τα καταναλώσεις με την άνεσή σου στον υπαίθριο χώρο, που εκμεταλλεύεται το φυσικό φως και σε συνδέει με τους ρυθμούς του προαστίου. Περισσότερα εδώ
Χρ. Σμύρνης 14, Αιγάλεω, τηλ. 2105905120
Σωτήρος Διός & Κουντουριώτου, Πειραιάς, τηλ. 2110147305
Αγίας Ελεούσης 3 & Προβελεγγίου, Αγία Βαρβάρα, τηλ. 2105443985
Παρασκευαστήριο: Βουρνόβα 2 & Γρ. Λαμπράκη, Νίκαια, τηλ. 2104924511
Το παγωτό είναι μια σύμβαση με το παντοτινό καλοκαίρι. Η πιο γλυκιά ανάμνηση. Αυτό ακριβώς ήταν και παραμένει για την οικογένεια Βογιατζόγλου (και την ευρύτερη οικογένεια του team τους) – που αποφάσισε να εντάξει στην καθημερινότητά μας αυτή τη γλυκιά (γευστική) ανάμνηση. Έτσι γεννήθηκαν τα Coco’s Gelato. Τα παγωτά τους παρασκευάζονται καθημερινά με φρέσκο αγελαδινό γάλα και αγνά υψηλής ποιότητας υλικά, αποφεύγοντας την ενσωμάτωση συντηρητικών, χρωστικών ουσιών ή ενισχυτικών γεύσης. Στα ψυγεία τους φιγουράρουν πρωτοποριακοί συνδυασμοί γεύσεων, αλλά και παλιές αυθεντικές, αγαπημένες γεύσεις. Μπουγάτσα με φρεσκοψημένο φύλλο, κρέμα και κανέλα, Donna Livia με μπισκότο / πορτοκάλι και κομματάκια μαύρης σοκολάτας, Don Vito με βανίλια Μαδαγασκάρης, βατόμουρο και κομματάκια σοκολάτας γάλακτος, συνθέτουν ένα παλμαρέ γεύσεων που δεν θα βρεις αλλού. Στα must η κολασμένη Quela με βανίλια Μαδαγασκάρης και απολαυστική πραλίνα φουντουκιού, αλλά και η Mocca Καραμέλα, με crunchy caramel (μια αποκάλυψη!) Οι γεύσεις ξεπερνούν τις 60 και εναλλάσσονται με τις εποχές. Τα τραγανά χωνάκια μπορείς να τα συνδυάσεις με toppings της επιλογής σου, όπως ξηρούς καρπούς, σιρόπια, πραλίνα, τρούφα ή σαντιγύ ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα στα Coco’s θα μυηθείς στην απερίγραπτη απόλαυση που προσφέρει ο συνδυασμός παγωτού με τρυφερή και καλοψημένη βάφλα ή κρέπα. Περισσότερα εδώ
Αν είσαι λάτρης του παγωτού, γνωρίζεις πολύ καλά το συναίσθημα του διλήμματος όταν βρίσκεσαι μπροστά από μια βιτρίνα με γεύσεις και δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις. Στον Λαζό αυτό το συναίσθημα είναι ο πιο γλυκός προβληματισμός, που πηγαίνει παρέα με την ατελείωτη ποικιλία προτάσεων που σου προσφέρονται. Κλασικές συνταγές αλλά και ιδιαίτεροι συνδυασμοί που καλύπτουν οποιαδήποτε γευστική απαίτηση. Όλα, φτιαγμένα με φρέσκο γάλα και τις πιο αγνές πρώτες ύλες, παρασκευάζονται στο εργαστήριο του καταστήματος σε καθημερινή βάση, χωρίς συντηρητικά και περιττές θερμίδες. Και εδώ, ισχύει αυτό που πάντα υπογραμμίζουμε: τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποί τους. Η γλυκιά ιστορία του Λαζός ξεκινάει στην Αθήνα το 1966, όταν ο Γιώργος Σερεφίδης αρχίζει να παρασκευάζει και να προσφέρει παγωτό στο Νέο Ηράκλειο και τις γύρω περιοχές με το κλασσικό καροτσάκι του παγωτατζή. Πολύ σύντομα, και με καλό “κουμάντο”, αποκτά το δικό του ιδιόκτητο παρασκευαστήριο αγοράζοντας τον πιο σύγχρονο για την εποχή εξοπλισμό. Ο γιος του Κυριάκος, έχοντας μεγαλώσει από μικρός μέσα στα εργαστήρια, δεν διστάζει να τον ακολουθήσει, και μαζί, με όραμα την παραγωγή του καλύτερου παγωτού και με στόχο το να χαρίζουν ανεξίτηλα χαμόγελα στους μικρούς και μεγάλους πελάτες τους, επεκτείνουν κάθε έκφανση της επιχείρησης, με τις προτάσεις τους να επανεφευρίσκονται συχνά-πυκνά, χωρίς να χάνονται οι μυρωδιές και οι αναμνήσεις του παρελθόντος. Περισσότερα εδώ
Την στιγμή της ημέρας που θα φάμε παγωτό από το Giovanni την περιμένουμε με καρδιοχτύπι – υπάρχει κάτι στο παγωτό του που εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο μαγικό, το ίδιο ξελιγωτικό ακριβώς όπως όταν είμαστε παιδιά και αυτό δεν είναι άλλο από ένα σύνολο γευστικών αισθήσεων, μια πανδαισία γεύσεων, κυριολεκτικά η μία καλύτερη από την άλλη! Τα παγωτά στο Giovanni φτιάχνονται με φροντίδα και μεράκι ακολουθώντας πιστοποιημένη διαδικασία παραγωγής ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005. Για την παρασκευή του κορυφαίου gelato artigiano, χρησιμοποιούνται αδιαπραγμάτευτα πάντα αγνά υλικά πρώτης ποιότητος όπως φρέσκο γάλα αγελάδας της ημέρας 3,6% λιπαρών, φρέσκα φρούτα και εκλεκτοί ξηροί καρποί. Το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό βελούδινο ευχάριστο και πολύ φιλικό στο στομάχι, με μοναδική υφή, ασυναγώνιστες γεύσεις και ελάχιστη χημεία. Μνείας αξίζουν τα cookies με τραγανά πεντανόστιμα μπισκότα, η nocciola με απολαυστικό variegato από φρεσκοψημένα φουντούκια, το λαχταριστό cheesecake, ή το pistaccio από γνήσιο φυστίκι Αιγίνης, και δεν έχει τελειωμό. Ο κύριος Γιάννης Γριπονησιώτης με τους συνεργάτες του ίδρυσε το 1983 στην αγαπημένη μας Κυψέλη την gelateria Giovanni επί της οδού Πατησίων και Αγ.Μελετίου γωνία, ταράζοντας τα νερά της αγοράς του παγωτού εκείνη την εποχή μεταφέροντας από την Μπολόνια και το Μιλάνο την τεχνογνωσία, τους ανθρώπους, και τον κατάλληλο εξοπλισμό (Otello Cattabriga για τους γνώστες) στην γωνία της Πατησίων & Αγίου Μελετίου. Περισσότερα εδώ