spot_img

Κορωνοϊός: Οι βλάβες στους πνεύμονες επιμένουν επί μήνες μετά το εξιτήριο

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως η ανάρρωση από τον κορωνοϊό Covid-19 είναι μακρά και επίπονη, για πολλούς από τους ασθενείς που αρρωσταίνουν εξαιτίας του.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, έχουν βλάβες στους πνεύμονες και συμπτώματα επί μήνες μετά το εξιτήριό τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός ανησυχούν τους επιστήμονες. Ακόμα και ασθενείς με ήπια μορφή της λοίμωξης Covid-19 αναφέρουν συχνά συμπτώματα που συνεχίζονται για εβδομάδες ή μήνες μετά την αρχική ανάρρωση.

Τώρα, επιστήμονες στην Αυστρία δημοσίευσαν τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης που παρακολουθεί σε βάθος χρόνου την έκβαση ασθενών οι οποίοι νοσηλεύτηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι πρώτοι 86 ασθενείς εντάχθηκαν στη μελέτη μεταξύ 29 Απριλίου και 9 Ιουνίου 2020. Όλοι τους επιστρέφουν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκαν για επανέλεγχο στις 6,12 και 24 εβδομάδες μετά το εξιτήριο. Κατά τον επανέλεγχο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός υποβάλλονται σε:

  • Κλινική εξέταση
  • Εργαστηριακές εξετάσεις
  • Μέτρηση του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στο αρτηριακό αίμα
  • Απεικονιστικές εξετάσεις πνευμόνων

Στις έξι και στις 12 εβδομάδες

Κατά τον πρώτο επανέλεγχο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα, κυρίως δύσπνοια ή βήχα. Επιπλέον, οι αξονικές τομογραφίες πνευμόνων έδειξαν πως σχεδόν οι εννέα στους δέκα εξακολουθούσαν να έχουν βλάβες στους πνεύμονες.

Μέχρι τον επόμενο επανέλεγχο, στις 12 εβδομάδες από το εξιτήριο, τα συμπτώματα και οι βλάβες είχαν μειωθεί.

Ειδικότερα, κατά τον επανέλεγχο των 6 εβδομάδων διαπιστώθηκε ότι:

  • Το 65% των ασθενών (56 από τους 83) είχαν ακόμα ένα ή περισσότερα συμπτώματα
  • 40 ασθενείς (ποσοστό 47%) είχαν δύσπνοια
  • 13 ασθενείς (ποσοστό 15%) είχαν βήχα
  • Το 88% των ασθενών εξακολουθούσαν να έχουν πνευμονικές βλάβες

Αντίστοιχα, κατά τον επανέλεγχο των 12 εβδομάδων βρέθηκε ότι:

  • Οι 31 από τους ασθενείς (ποσοστό 39%) εξακολουθούσαν να έχουν δύσπνοια
  • Οι 13 από τους ασθενείς (ποσοστό 15%) έβηχαν ακόμα
  • Το 65% των ασθενών είχαν ακόμα πνευμονικές βλάβες

Στοιχεία για τον επανέλεγχο των 24 εβδομάδων δεν υπάρχουν ακόμα, σύμφωνα με τους ερευνητές από την Αυστρία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη μελέτη τους στο διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS).

Επίμονη διαταραχή, αλλά με ελπίδες ανάρρωσης

«Οι επιζήσαντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχουν επίμονη διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας για πολλές εβδομάδες μετά το εξιτήριο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sabine Sahanic, από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ίνσμπρουκ.

Βέβαια, πρόσθεσε, η πρόγνωση μάλλον δείχνει ευνοϊκή. «Με την πάροδο του χρόνου παρατηρούνται ανιχνεύσιμες βελτιώσεις», είπε, τονίζοντας πως αυτό προϋποθέτει καλή παρακολούθηση και αποκατάσταση των ασθενών. Μάλιστα όσο νωρίτερα αρχίζει η αναπνευστική αποκατάσταση των ασθενών, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με άλλη μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μακρά. Ωστόσο δεν φαίνεται να εντείνονται οι βλάβες στους πνεύμονες με τον καιρό, επισήμαναν οι ερευνητές.

Από τους 86 ασθενείς της νέας μελέτης, οι 18 είχαν νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η μέση ηλικία τους είναι 61 ετών. Περισσότερο από το 60% είναι άνδρες, το σχεδόν 50% πρώην ή νυν καπνιστές και το 65% υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Πηγή: Iatropedia

Διάβασε επίσης

Η αγωνιστική αλλά και η διασκεδαστική πλευρά των darts, στο Game On Darts Club, στο Νέο Ηράκλειο

Κάποιες φορές η ρουτίνα σε ωθεί προς την αναζήτηση δραστηριοτήτων που θα σε βγάλουν έξω από τη μονοτονία και...

Στην ίδια κατηγορία