spot_img

Υγιές έντερο για ένα υγιές μυαλό: Μικρά βήματα για να τα αποκτήσεις

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο «καμπανάκι» για την υγεία μας από μια παγκόσμια, καταστροφική πανδημία – τόσο σε πνευματικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Η διατροφολόγος Eve Kalinik αποτύπωσε τη σχέση μεταξύ του στομαχιού μας και του μυαλού μας πολύ πριν τα lockdowns στο βιβλίο της Happy Gut, Healthy Mind (μτφ: «Ευτυχισμένο Έντερο, Υγιές Μυαλό») και υπογράμισε πως η υγεία του εντέρου μας είναι καταλυτικός παράγοντας στη γενικότερή μας υγεία. 

Όσο προετοιμαζόμαστε για τη «νέα κανονικότητα», τώρα είναι η στιγμή να εντάξουμε νέες, καλές συνήθειες στη ζωή μας που θα μας κάνουν πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένους, αλλά και πιο ανθεκτικούς – ειδικά με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών. Για να βελτιώσεις λοιπόν την υγεία σου, αυτές είναι οι 5 προτάσεις της Eve για το νέο σου ξεκίνημα.

  1. Μικρές «νίκες», μακροχρόνια οφέλη

«Η συνέπεια είναι το κλειδί», λέει η Eve. «Δεν υπάρχει νόημα να μπεις στη διαδικασία να κάνεις δραματικές διατροφικές αλλαγές και μετά να τις εγκαταλείψεις. Μικρά βήματα μπορούν να αθροιστούν σε μεγάλα, σημαντικά οφέλη, και μπορούν να έχουν διάρκεια σε σχέση με προσεγγίσεις του στυλ όλα ή τίποτα». Είναι βασικό το να μην προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πάντα με τη μία, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι αντιπαραγωγικό. Η συνέπεια όμως θα σε βοηθήσει να κάνεις reset στις συνήθειές σου και να υιοθετήσεις νέες μακροπρόθεσμα. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να φτιάξεις μια παρτίδα μπάρες από granola για όλη την εβδομάδα, ή να μαγειρέψεις και να καταψύξεις μικρά γεύματα για εύκολη ανάκτηση. Το να παρασκευάσεις κάτι υγιεινό κάθε μέρα είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να αισθανθείς και πνευματικά καλά, αφού κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου. «Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις για την καλή υγεία του εντέρου σου θα βοηθήσει και στην υγεία του μυαλού σου», προσθέτει, αφού θα αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζεις την ίδια την διατροφή. 

2. Η μη προετοιμασία είναι προετοιμασία για αποτυχία

Η Eve υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πειθαρχημένου προγραμματισμού της ημέρας σου – αλλά μην σε πιάνει φόβος, δε μιλάμε για στρατιωτική ακρίβεια. «Το πλάνο σου δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητικά λεπτομερές, αλλά ένας προγραμματισμός βοηθάει στο άγχος και την αβεβαιότητα», εξηγεί. «Για παράδειγμα, ένα πλάνο γευμάτων δίνει focus και διαύγεια στην εβδομαδιαία σου διατροφή, χωρίς να χρειάζεται να σου γίνεται εμμονή». Η συμβουλή της είναι να ξεκινάς την ημέρα σου γράφοντας τι θέλεις να πετύχεις σε αυτή, φροντίζοντας να συμπεριλαμβάνεις διαλείμματα και υγιή γεύματα. Αυτό κάνει την ημέρα πιο άνετη και απελευθερώνει το μυαλό σου να σκεφτείς άλλα πράγματα. Το να προγραμματίσεις να κάνεις κάτι απολαυστικό, όπως μια βόλτα με τα πόδια ή να δεις την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix, θα βοηθήσει και στην πνευματική σου καθαρότητα και υγεία. 

3. Η σημασία των φρούτων & λαχανικών

Είναι πρωτίστης σημασίας η εισαγωγή φυτικών στοιχείων στη διατροφή σου – πράγματα που δεν έχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χημικά και άλλα συστατικά, με λίγα λόγια φρούτα και λαχανικά. Αυτό θα βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εντέρου σου και ως απόρροια αυτού, θα συντείνει σε μια καλή διάθεση χωρίς κυκλοθυμίες που προκαλεί για παράδειγμα η ζάχαρη. «Δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο φρούτο η λαχανικό που θα σε κάνει να νιώσεις τέλεια. Η ουσία είναι να σεβαστείς την εποχή κάθε φρούτου και λαχανικού αλλά και να φροντίσεις να τα συνδυάσεις με βρώμη και δημητριακά. 

4. Οι φυτικές ίνες και τα προϊόντα «ζύμωσης»

Η κατανάλωση φυτικών ινών τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά και – μάντεψε – αυτό δεν είναι καλό πράγμα. Έχει ως αποτέλεσμα το να στερείς από το έντερο το αγαπημένο του – και πιο σημαντικό για την ομαλή του λειτουργία – πράγμα. Σημαντικά επίσης είναι τα προϊόντα «ζύμωσης», όπως γιαούρτι ή το κεφίρ. 

5. Απομόνωσε το μυαλό σου για να το διατηρήσεις «φρέσκο»

«Πολλοί από εμάς είμαστε καλοί στο να κάνουμε απτά πράγματα, όπως η άσκηση και η διατροφή, αλλά δεν είμαστε προσεκτικοί στο πως αντιμετωπίζουμε την ψυχή μας και το μυαλό μας», λέει η Eve. «Μην υποτιμάς ποτέ τα οφέλη του να αφιερώνεις λίγο χρόνο για να αποσυμπιεστείς και να δώσεις την ευκαιρία στο μυαλό σου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να βάλει τα πράγματα σε προοπτική». Μια προφανής και εύκολη λύση για να ξεκινήσεις μια τέτοια διαδικασία είναι να κλείσεις το κινητό σου μια ώρα πριν κοιμηθείς και να το προσπαθήσεις να μην το ανοίξεις με το που ξυπνήσεις. Χρησιμοποιώντας το ξεκίνημα και το τέλος της ημέρας σου για να ηρεμήσεις λίγο από τους σύγχρονους ρυθμούς έχει απίστευτα θετικά αποτελέσματα στο μυαλό. 

Το να συμπεριλάβεις κάτι που σου αρέσει να κάνεις κάθε μέρα και να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να είσαι ήσυχος/η και να χαλαρώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να υποστηρίξεις την ψυχική σου υγεία. Οτιδήποτε δεν διεγείρει το μυαλό αλλά το αφήνει να αποσυμπιεστεί είναι καλό – όπως η γιόγκα, οι βαθιές αναπνοές, το περπάτημα ή ο διαλογισμός. 

Διάβασε επίσης

Μπρούλης: Η τέχνη του μεζέ και της παρέας στον καμβά του Κεραμεικού

Στον Κεραμεικό, η κάθε βόλτα μοιάζει με εξερεύνηση σε έναν μικρόκοσμο γεμάτο εκπλήξεις. Μια γειτονιά που αναβλύζει τέχνη, ζωντάνια...

Στην ίδια κατηγορία