spot_img
More

    Οι καλύτερες πίτσες της Αθήνας: Ιστορίες με κόκκινη σάλτσα κι άλλες νοστιμιές

    Η «στρογγυλή θεά» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διατροφικών μας απολαύσεων. Είναι απλή αλλά ποτέ απλοϊκή, γι’αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι ειδήμονες pizzaiolo που είναι μυημένοι στα μυστικά παρασκευής της, τις ιδιαιτερότητες του ψησίματός της, την ιδανική αρμονία των υλικών της. 

    Σύμφωνα με το βιβλίο «American Pie – My Search for the Perfect Pizza» του Peter Reinhart, όλα ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα, όταν για πρακτικούς λόγους είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί – το οποίο ψηνόταν με διάφορα υλικά – για να μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και σαν πιάτο. Με τον ερχομό της ντομάτας το 1522 στην Ευρώπη, φτάχτηκε η πρώτη πίτσα με σάλτσα ντομάτας, ενώ το 1889 κατοχυρώθηκε η πρώτη signature πίτσα – η Μαργαρίτα – από την γυναίκα του βασιλιά Ουμπέρτου του Α’.

    Η πρώτη πιτσαρία στη Νέα Υόρκη άνοιξε τις πόρτες της το 1905 από τον ναπολιτάνο Gennaro Lombardi και το μαγαζί παραμένει στα top του big apple μέχρι σήμερα. 

    Όπως κι αν την προτιμάς – λεπτή φίνα ιταλική ή καναδέζικη πληθωρική και πλουραλιστική, η πίτσα είναι ένας μύθος με τεράστια ιστορία που μπορείς όμως να γευτείς σαν πραγματικότητα στο πιάτο σου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, επιλέξαμε τα εστιατόρια που σερβίρουν το αγαπημένο μας pop έδεσμα στην Αθήνα. 

    School Pizza Bar
    Πλ. Αγίας Ειρήνης 8, Αθήνα, τηλ. 2103251444 

    Τα πιο νόστιμα «θρανία» της πόλης βρίσκονται στις παρυφές της Πλατείας Ειρήνης. Έχεις περάσει απ’έξω σίγουρα – αν έχεις μπει γνωρίζεις ήδη για τι γευστικές απολαύσεις μιλάμε, αν πάλι δεν το έχεις επισκεφθεί (τι περιμένεις;) μάλλον θα χρειαστείς «ενισχυτική» διδασκαλία. Ο λόγος για το School Pizza Bar που παντρεύει μοναδικά και «εκρηκτικά» γαστρονομία, εικόνες και αποσυμπίεση από την καθημερινότητα, στην καρδιά της Αθήνας. Σ’έναν χώρο που αποτιεί φόρο τιμής στα μαθητικά τα χρόνια που δεν αλλάζουμε με τίποτα, το School Pizza Bar, με σεβασμό στην εποχικότητα και με σύγχρονη, ακονισμένη ματιά στην κουζίνα, προσφέρει γευστικές νιρβάνες σε απείρως well-priced πιάτα. Η είσοδός σου στο μαγαζί θα επισφραγιστεί με μια οπτική υπερπαραγωγή που θα σου θυμίσει Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χίλς, με το επιβλητικό κυλικείο και την κατακόκκινη, απαστράπτουσα neon επιγραφή. Το menu που έχει κάτι για όλους, και ισορροπεί μοναδικά μεταξύ πίτσας-ζυμαρικών-risotti αλλά και αξέχαστων κυρίως (κρεατικής κατεύθυνσης) σε εξαιρετικές κοπές, θα θελήσεις να το μάθεις παπαγαλία. Ενδεικτικά, στον ολοκαίνουργιο κατάλογο θα βρεις την πεντανόστιμη πίτσα Gorgonzola, με σάλτσα ντομάτας, το ομώνυμο τέλειο τυρί, μοτσαρέλα, ιταλική καπνιστή πανσέτα, ντοματίνια και baby σπανάκι, τις εξαιρετικές Penne con Guanciale a Fungi – ελληνιστί πέννες με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, σπανάκι & guanciale και το τρυφερό και ανεπανάληπτο Ferrovia di manzo, έναν μοσχαρίσιο «σιδηρόδρομο», ο οποίος σιγομαγειρεύεται για 5 ώρες σε πετροφουρνο με μέλι και balsâmico και σερβίρεται με ψητά λαχανικά (μια αποκάλυψη!) Περισσότερα εδώ

    THE BROTHERS eataly workshop
    Ιωαννίνων 3, Γέρακας, τηλ. 2106613613

    Αν ανήκεις στην κατηγορία των φανατικών της πίτσας με καλά αντανακλαστικά που ανιχνεύουν γευστικούς θησαυρούς πάνω στο ζυμάρι, σίγουρα θα έχεις ήδη επισκεφτεί́ ή θα έχεις παραγγείλει από́ τo THE BROTHERS. Αν και new kid on the block, το κυριολεκτικά hot spot που δημιούργησαν οι αδελφοί Λεονάρδος και Μιχάλης Κρητικός, έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια τις εντυπώσεις μέσα και έξω από τα όρια του Γέρακα. Η πρώτη κιόλας επαφή με το THE BROTHERS, σε καλεί με ύφος παρεΐστικο, να κάτσεις αναπαυτικά σε έναν από τους τρεις μεγάλους ξύλινους πάγκους που βρίσκονται έξω από το κατάστημα και να απολαύσεις την πίτσα της επιλογής σου που ανοίγεται και ετοιμάζεται μπροστά σου.. Urban funky ύφος που άμεσα σε παραπέμπει στη φιλοσοφία του street food, όμως η ποιότητα και οι γεύσεις πατάνε πάνω στην πεμπτουσία του gourmet. Ο σεφ Χάρης Κουφουκώστας, ξεφεύγοντας από τη νοοτροπία του fast food δημιουργεί προτάσεις βασισμένες σε αυθεντικές ναπολιτάνικες συνταγές, με δουλεμένα toppings από διαλεχτές πρώτες ύλες και με καινοτόμες τεχνικές. Στο THE BROTHERS η πίτσα αποτελεί ένα απαιτητικό φαγητό που απαιτεί προετοιμασία, συνέπεια και φαντασία. Ξεκινώντας από τη βάση, το ζυμάρι εδώ παρασκευάζεται με πιστοποιημένα για την ποιότητά τους, άλευρα Ιταλίας. Μετά από μια 40ωρη διαδικασία ωρίμανσης, αποκτά την ιδανική υγρασία που του δίνει αυτή την ξεχωριστή υφή. Τραγανό και με γεμάτο σώμα, έτοιμο να υποδεχτεί πάνω του τα σαγηνευτικά υλικά. Εδώ θα βρεις δυο ειδών “βάσεις”: λευκή από τυρί ricotta και κόκκινη με ντομάτα San Marzano. Πρόκειται για ποικιλία ντομάτας Π.Ο.Π. που καλλιεργείται στα ηφαιστειογενή χώματα της περιοχής του Βεζούβιου κι έχει ξεχωριστή γεύση και ποιότητα. Από τις πιο δημιουργικά απογειωμένες, όπως η πίτσα Rau μέχρι τις πιο συνήθεις, όπως μια παραδοσιακή Napolitana, υπάρχει μια μαγειρική συνέχεια, μια διεργασία που προσδίδει σε κάθε πίτσα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σχεδόν signature. Περισσότερα εδώ

    Tre Sorelle
    Αρχελάου 19, Παγκράτι, τηλ. 2114072172

    Τελικά ό,τι και να γράψει κανείς για το Tre Sorelle, όλα αθροίζονται σε μια μοναδική οπτικοακουστική και γευστική εμπειρία που ξεχειλίζει απόλαυση. Βασισμένο στην ιταλική (αγαπημένη) συνήθεια του aperitivo, το μαγαζί στην πολύκοσμη Αρχελάου σε ενθαρρύνει να συνδυάσεις τις μοναδικές προτάσεις του καταλόγου του μ’ένα αναζωογονητικό, δροσιστικό cocktail κατά τις (πάντα ευπρόσδεκτες) διδαχές των Ιταλών. Έτσι μιλάμε για διπλή χαρά – τσιμπολόγημα συνοδεία κάποιας αλκοολούχας αλχημείας, μια ευχάριστη γιορτή των αισθήσεων, ένα ξεκάθαρο win-win situation. Σε ένα πολύ καλό σημείο και με το φως της μέρας να το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό, το Tre Sorelle προσφέρει μια δροσερή ανάσα σε όποιον τον επισκέπτεται. Το μάρμαρο της μπάρας, το υπέροχο τυρκουάζ, το ξύλο, τα industrial φωτιστικά και τα δερμάτινοι καναπέδες, συνθέτουν ένα περιβάλλον treat στο μάτι, οικείο και ζεστό. Στα ηχεία του, μουσικές απ’όλο τον κόσμο σε διακτινίζουν νοητά από το Παγκράτι σε κάποιο καντούνι της Ιταλίας. Η ζύμη της πίτσας ωριμάζει για δύο μέρες και είναι είτε από κλασικό αλεύρι είτε από αλεύρι Ζέας, ψήνεται στους 400c και μπορείς να τη γευτείς σε λαχταριστές εκδοχές όπως είναι η Tartufo, με βουβαλίσια μοτσαρέλα, τρούφα, ντοματίνια και βασιλικό, η Parma, με τρυφερό προσούτο, φλοίδες παρμεζάνας, φρέσκια ρόκα και σάλτσα ντομάτας και άλλες εμπνευσμένες και απογειωμένες προτάσεις, που θα συγκινήσουν τη γευστική σου παλέτα. Τα παραπάνω, έρχονται να πλαισιώσουν μοναδικές σαλάτες αλλά και ευπαρουσίαστα πλατό αλλαντικών και τυριών αλλά και calzone, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι (όπως κι οι πίτσες) είναι προσεκτικά τιμολογημένα ώστε να μην αφήνουν κανέναν «απ’έξω». Περισσότερα εδώ

    Pizza Dal Professore
    Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ. 2111828508 

    Αν δίνει κάτι μια πινελιά μαγείας στο κέντρο της Αθήνας, είναι οι περίφημες στοές του. Με δικό τους χαρακτήρα, άλλες φορές μαγνητίζουν το βλέμμα σου με την αρχιτεκτονική τους κατατομή, κι άλλες φορές σε καλούν να ανακαλύψεις μικρούς θησαυρούς γευστικής απόλαυσης. Σε ένα τέτοιο κυνήγι θησαυρού, αν είσαι γνήσιος foodie και κυνηγός του τέλειου, η στοά Μπολάνη και το Pizza Dal Professore είναι μονόδρομος. Πολύ κοντά στο μετρό του Συντάγματος, και συγκεκριμένα μεταξύ των οδών Βουλής και Κολοκοτρώνη, η new age πιτσαρία είναι επιχειρηματικό παιδί των Σπύρου Κερκύρα, Ηλία Ανθίδη και Πάτροκλου Κουδούνη, σε συνεργασία με τον γνωστό Chef Νίκο Δημητροκάλη, που – έχοντας κερδίσει επάξια «έδρα» στο «πανεπιστήμιο» της εστίασης – μεταλλαμπαδεύει μέσα από το menu του Pzza Dal Professore την ομορφιά και τις ιδιαιτερότητες της παραδοσιακής Ιταλικής κουζίνας. Έχοντας ο ίδιος υπάρξει δάσκαλος στην Ιταλία, ο Chef ένιωσε το κάλεσμα της Ιταλικής γαστρονομίας, σπούδασε στα 40 του μαγειρική και ως προφέσορας της γεύσης πλέον, παραδίδει μαθήματα τεχνικής και λεπτοδουλειάς σε ότι αφορά την pizza! Άλλωστε πίσω από το ζυμάρι του Pizza Dal Professore, υπάρχει ένας μύθος, αφού η συνταγή είναι μυστική και πατενταρισμένη. Μιλάμε για τραγανή, κυψελωτή ζύμη και το μόνο γνωστό στοιχείο, είναι ότι για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται τριών ειδών διαφορετικά άλευρα από την γείτονο.Με τη χρήση μιας ειδικής τεχνικής με τα χέρια, το ζυμάρι με φυσικό προζύμι ανοίγεται αριστοτεχνικά και ψήνεται σε ιταλικό φούρνο με πορώδη πέτρα, δημιουργώντας ένα τραγανό εξωτερικό σώμα, που παραμένει εσωτερικά ελαστικό με κυψέλες αέρα, και είναι αυτό το στοιχείο που το κάνει τόσο ιδιαίτερο… και πεντανόστιμο. Επιπλέον έχει την ιδιότητα, όταν δεν φαγωθεί επι τόπου και κρυώσει, να επανακτά την τραγανότητά του με το που τοποθετηθεί πάνω σε δυνατό φούρνο για λίγα λεπτά! Περισσότερα εδώ

    Etien Pizza Bar
    Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106777783


    Στο Etien Pizza Bar θα βρείτε αυθεντική ιταλική πίτσα, με ποιοτική πρώτη ύλη και τολμηρούς συνδυασμούς! Το ζυμάρι φτιάχνεται απο προζύμι και αλεύρι υψηλής ποιότητας από πετρόμυλο, είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Η ζύμη ωριμάζει για 24 ώρες ούτως ώστε να αποκτήσει την λεπτή και τραγανή υφή που συνηθίζουν οι Ναπολιτάνοι και η μαγιά αντικαθίσταται από προζύμι 51 ετών, για ένα γευστικό αποτέλεσμα που απογειώνεται. Υπεύθυνος για το εν λόγω αποτέλεσμα, ο Σπύρος Δημόπουλος, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και κατάφερε να δημιουργήσει μετά από πολλούς πειραματισμούς κυριολεκτικά το τέλειο ζυμάρι. Με αυτό το ζυμάρι, την εκλεκτή πρώτη ύλη και το σωστό ψήσιμο οι πίτσες στο Etien είναι μοναδικά γευστικές, πιο εύπεπτες και πιο υγιεινές. Στον κατάλογο φιλοξενούνται 28 συνδυασμοί πίτσας με υλικά φερμένα από την Ιταλία, από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Η κλασική Margherita σερβίρεται alla Burrata με μαστιχωτή μπουράτα, η Pesto Genovese με πέστο βασιλικού, λιαστό τοµατίνι και νιφάδες πεκορίνο, ενώ υπάρχει και η κλασική αλλά στην πειραγμένη της εκδοχή SanDaniele & Rucola, με σάλτσα ντομάτας S. Marzano, μοτσαρέλα, prosciutto San Daniele, ρόκα, παρμεζάνα και τοματίνια. Δοκιμάστε την Nduja & Salsiccia με σάλτσα ντομάτας S. Marzano, μοτσαρέλα, φρέσκο λουκάνικο και φυσικά nduja και την gourmet επιλογή Speck & Brie με μοτσαρέλα, brie, καραμελωμένο λεμόνι και μέλι. Αγαπημένη επιλογή (και) η εγχώρια Mattogiani με μοτσαρέλα, τυρί burrata, λούζα και βολάκι Τήνου. Στη «βεντάλια» γεύσεων του Etien, ο καθένας θα ανακαλύψει τη δική του προσωπική αγαπημένη. Περισσότερα εδώ

    Pizzaiolo
    Ασπασίας 63, Χολαργός, τηλ. 2106548700 

    Στον Χολαργό, από τον Ιούνιο του 2016 τις συστάσεις με την (καλή) ιταλική γαστρονομία ήρθε να μας την κάνει το Pizzaiolo, το οποίο όπως προδίδει και η ονομασία του, έχει όλη τη τεχνογνωσία, το μεράκι, αλλά και – τον απαραίτητο για σωστή μύηση στην πίτσα – ξυλόφουρνο (pizzaiolo στα ιταλικά είναι ο master chef στην πίτσα). Αποτελείται από ανθρώπους που σμίξανε με αφορμή την αγάπη τους για το hospitality και την ολοκληρωμένη εμπειρία στην εστίαση και κατορθώσανε ακριβώς αυτό – κάθε επίσκεψή σου να επισφραγίζεται από μια οικεία, φιλόξενη αύρα, πηγαία ευγένεια, καλή διάθεση στην εξυπηρέτηση και ασφαλώς μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Με αφετηρία λοιπόν τις κορυφαίες πρώτες ύλες, όπως η ολόφρεσκη μοτσαρέλα, η σωστά ωριμασμένη για 48 ώρες ζύμη, τα ποιοτικά αλλαντικά, το παρθένο ελαιόλαδο, στο Pizzaiolo εκτυλίσσεται καθημερινά η μοναδική εμπειρία των πέντε αισθήσεων, εκεί όπου η γεύση οξύνεται με τη νοστιμιά των πιο απολαυστικών πιάτων, με τα αρώματα του – σήμα κατετεθέν ιταλικού – τσιγαριστού σκόρδου, της λιωμένης παρμεζάνας, του μυθικού πεπεροντσίνο, όλα υπό τους ήχους μουσικών απ’ όλο τον κόσμο, που θα σε κάνουν να αισθανθείς φιλοξενούμενος στο σπίτι κάποιου φιλικού σου προσώπου. Στο Pizzaiolo ο κατάλογος χωρίζεται με απόλυτη λογική συνοχή σε Pizza-Pasta-Insalate και Risotti-Antipasti-Dolci, με προτάσεις που έχουν κάτι για όλους. Οι «συνήθεις ύποπτοι» δίνουν το παρόν, ωστόσο θα ανακαλύψεις και «πειραγμένες», δημιουργικές προτάσεις, όπως η πίτσα Mascarpone, με «γενναία» σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ζαμπόν και κρέμα μασκαρπόνε, ή η «εκρηκτική»  Affumicata, με μοτσαρέλα, ψητή μελιτζάνα, μπέικον και καπνιστό τυρί. Το ίδιο και στα al dente ζυμαρικά του, που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό! Περισσότερα εδώ

    Pizza Days
    Πηνειού 38, Άνω Λιόσια, τηλ. 2102482464 

    Ιταλικός μύθος, Τσινετσιτά, Vespa, Καίσαρες, Aperitivo, Κολοσσαίο, απολαυστικές πίτσες και al dente ζυμαρικά. Η γείτονας χώρα έχει σφυριλατήσει για τα καλά το ταμπεραμέντο και το γευστικό της αποτύπωμα στις καρδιές μας και αυτό το αποτύπωμα ήρθε να μας μεταλλαμπαδεύσει με ανεπανάληπτα πιάτα το Pizza Days στα Άνω Λιόσια το 2015. Με δεδομένο ότι η κάθε ημέρα είναι μια καλή αφορμή για πίτσα, και με αφετηρία τον επιβλητικό ξυλόφουρνο μέσα στον οποίο κάθε δημιουργικό πάντρεμα ζύμης και υλικών μετουσιώνεται στην τέλεια πίτσα, το εστιατόριο στην σχεδόν «εξοχική» Πηνειού έχει κερδίσει με την αξία του το αστέρι του στο πάνθεον των ιταλικής επιρροής εστιατορίων, σε μια γειτονιά «outsider». Καταρχάς, ο χώρος. Η σάλα του είναι διακοσμημένη σε λιτές, μοντέρνες γραμμές, με το ξύλο να κυριαρχεί σαν στοιχείο και να πλαισιώνεται από custom σιδηροκατασκευές, τούβλα κι ένα υπέροχο κυψελωτό μοτίβο στο δάπεδο. Σε καλεί να χαλαρώσεις και να γευτείς οικείο φαγητό. Το απολύτως γοητευτικό σημείο του χώρου για τους φανατικούς foodies είναι η μπάρα με τα ψηλά σκαμπό μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα και τον ξυλόφουρνο. Ωστόσο, πέρα από τη σημειολογία και τη διακοσμητική διάσταση, η ύπαρξη του ξυλόφουρνου σημαίνει, αναμφίβολα, πως όταν παραγγείλεις πίτσα, θα ξέρεις ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο για να γευτείς με τον ιδανικό τρόπο ψημένο το παγκόσμια προσφιλές ιταλικό έδεσμα. Την απόλυτη επιτυχία της πίτσας όμως διασφαλίζουν τα υψηλής ποιότητας ολόφρεσκα υλικά, η χειροποίητη ζύμη που ετοιμάζεται καθημερινά in-house και η αριστοτεχνία και το μεράκι του pizzaiolo. Περισσότερα εδώ

    Pizza 21
    Ολύμπου 21, Χαλάνδρι, τηλ. 2106850011

    Τους τελευταίους μήνες οι περαστικοί στην Ολύμπου κοντοστέκονται στο νούμερο 21, μπροστά ακριβώς από μια καταπράσινη πρόσοψη και μια περιποιημένη, «στρωμένη» αυλή. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι πίτσες και οι σάλτσες που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή πίσω από τη βιτρίνα, αφενός σου σπάνε τη μύτη, αφετέρου μαγνητίζουν την προσοχή σου. Oι πίτσες του Pizza 21 έχουν καταφέρει να κερδίσουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Βασικά, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, οποιαδήποτε τραγανιστή ή αφράτη πίτσα («βγαίνουν» σε 2 εκδοχές) από το Pizza 21, θα την τρώγαμε σχεδόν όλη χωρίς τύψεις και ενοχές κάθε μέρα όλη μέρα. Όλα ξεκινάνε από ένα εξαιρετικό ζυμάρι, που ετοιμάζεται και «ωριμάζει» καθημερινά in-house. Μετά έρχονται τα υψηλής ποιότητας υλικά για να «δέσουν» μαζί του και να μετουσιωθούν στην τέλεια πίτσα, στην ζεστή «αγκαλιά» του φούρνου. Το Pizza 21 δημιουργήθηκε από ανθρώπους που κατανοούν τη σημασία της πρώτης ύλης στο τελικό αποτέλεσμα ενός πιάτου. Έτσι, από τα μοναδικά αλλαντικά της Kermes – της μοναδικής ελληνικής εταιρίας με εγχώριο, πιστοποιημένο iberico και chorizo – μέχρι τα υψηλής ποιότητας Π.Ο.Π. τυροκομικά και ασφαλώς τα ολόφρεσκα λαχανικά, όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις προτάσεις του είναι επιλεγμένα κυριολεκτικά ένα-προς-ένα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν, όπως η πίτσα Γραβιέρα, με απολαυστική σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και γραβιέρα – που θριαμβεύει μέσα στην απλότητά της – η «δημιουργική» πίτσα με blue cheese και μαρμελάδα βατόμουρο, η gourmet προσούτο-κατσικίσιο τυρί-σύκο. Θαρρείς κι ο pizzaiolo «σκάλισε» την γεύση, πειραματίστηκε λίγο παραπάνω και δημιούργησε κάτι umami που δεν έχουμε ξαναγευτεί (και είμαστε σίγουροι ότι το έκανε). Περισσότερα εδώ

    La Nonna
    Αναπαύσεως 11, Αθήνα, τηλ. 2109224627

    Στην κουλτούρα των Ιταλών η γιαγιά είναι το go-to άτομο για οτιδήποτε έχει να κάνει με την γαστρονομική παράδοση, την κουζίνα και την γεύση. Το αποδεικνύει η 75χρονη youtuber Gina Petitti, η οποία μετράει 1 εκατομμύριο followers και μας λέει «buon a petitti» με μοναδικές πίτσες και καλτσόνε. Με λίγα λόγια, γιαγιά και ιταλικό είναι καθεστώς. Όπως «καθεστώς» τείνει να γίνει στα γευστικά δρώμενα του Μετς η «La Nonna» (γιαγιά στα ιταλικά), το νεοαφιχθέν pizza bar που ήδη μετράει πλήθος φανατικών επισκεπτών-φίλων. Η επιλογή της λέξης «φίλων», δεν είναι τυχαία. Το εντυπωσιακό μπιστρό, από την καλοσυνάτη υποδοχή μέχρι το εγκάρδιο αντίο – αλλά και ενδιαμέσως με τον barman που με χαρά θα ανιχνεύσει τις γευστικές σου προτιμήσεις και θα σου προτείνει το αντίστοιχο cocktail – ξεχειλίζει φιλοξενία και φροντίδα. Έτσι, δεν μπορείς παρά να γίνεις «φίλος» του και να το κάνεις στέκι. Το «σκηνικό» στη La Nonna είναι βγαλμένο από ιταλικές καρτποστάλ. Κυρίαρχα τα χρώματα της γείτονος, vintage φωτιστικά, μια μπάρα απ’άκρη σ’άκρη και γυάλινες επιφάνειες που σε συνδέουν αλλά και σε απομονώνουν αναλόγως mood και «συντράπεζου» από τους ρυθμούς της πόλης. Ένας ζεστός χώρος που σε κάνει να νιώθεις καλεσμένος ενός σπιτιού που μαγειρεύει για την παρέα. Σε περίοπτη θέση πάνω από το bar, μια ρεκλάμα με το motto «Pizza Tales & Cocktails» περικλύει μεμιάς και όλη του την φιλοσοφία. Η κουζίνα του, με αφετηρία την πιο δημοφιλή πρώτη ύλη της Ιταλίας, το ζυμάρι (το οποίο είναι χειροποίητο, φτιάχνεται και «ωριμάζει» καθημερινά in-house και ψήνεται ιδανικά) σερβίρει pizzas, calzone και πεϊνιρλί που θριαμβεύουν μέσα στην απλότητά τους και εγγυημένα θα σε ενθουσιάσουν. Περισσότερα εδώ

    Pizzeria Romas
    Δημητρακοπούλου 77, Αθήνα, τηλ. 2109229004-2109224683

    Όταν η αγάπη για την Ιταλική κουλτούρα και το καλό φαγητό γίνεται επάγγελμα, το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητα επιτυχημένο. Η pizza είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές των Ιταλών στην ανθρωπότητα μετά την Αναγέννηση και αυτό η οικογένεια Ρώμα το γνωρίζει καλά…και το τιμά! Μέσα από μια καρμική σχεδόν προϊστορία με τη γείτονα χώρα, (ο πατέρας της οικογένειας σπούδασε εκεί αρχιτεκτονική και στα φοιτητικά του χρόνια «υπηρέτησε» το επάγγελμα του pizzaiolo) αλλά και αγάπη για την ιταλική κουζίνα, το γουστόζικο εστιατόριο του Κουκακίου ήρθε το 2012 ως μια απόλυτα φυσική και λογική απόρροια. Με αφετηρία τη χειροποίητη ζύμη – που παρασκευάζεται καθημερινά από ιταλικά άλευρα και ωριμάζει για 18 ώρες σε ειδικές συνθήκες πριν χρησιμοποιηθεί – στην Pizzeria Romas θα γευτείς αυθεντική ναπολιτάνικη pizza, με πλούσιο κυψελωτό περίβλημα που λεπταίνει προς τον πυρήνα. Το σύνολο ολοκληρώνεται με τα άριστης ποιότητας υλικά (Ιταλικά και Ελληνικά Π.Ο.Π. προϊόντα), που η οικογένεια έχει επιλέξει ύστερα από ενδελεχή έρευνα. Κι επειδή πάντα μέτρο σύγκρισης για μια καλή πίτσα είναι η πίτσα στην απλούστερη μορφή της, η Margherita εδώ θριαμβεύει με την απολαυστική σπιτική σάλτσα της, τον μυρωδάτο βασιλικό και την υπέροχα λαχταριστή –πάντα τέλεια λιωμένη- μοτσαρέλλα που κορυφώνει την απόλαυση. Στον κατάλογο θα βρεις όμως και προτάσεις όπως η pizza Metsovone με αυθεντικό καπνιστό Μετσοβόνε Π.Ο.Π. ή την pizza Tartufo με την απόλυτα εθιστική γεύση, που έχει κερδίσει ομόφωνα τους λάτρεις της μαύρης τρούφας, καθώς και πληθώρα άλλων γευστικών συνδυασμών που καλύπτουν κάθε γούστο και γευστική προτίμηση. Η τεχνογνωσία της χειροποίητης ζύμης περνάει και σε άλλες παρασκευές -όπως το calzone και το πεϊνιρλί- τα οποία φουρνίζονται τόσο-όσο για να διατηρήσουν την αφράτη και παραδεισένια αίσθησή τους. Περισσότερα εδώ

    La Strada The Art Of Pizza
    Λεωφ. Λαυρίου 158, Γλυκά Νερά, τηλ. 6986320007 

    Τα Γλυκά Νερά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και περισσότερο ένας έγκυρος λόγος να απαρνηθείς (έστω για λίγο) την οικειότητα της γειτονιάς σου για να εξερευνήσεις τις προτάσεις τους. Στο μέτωπο της ιταλικής κουζίνας και δη της πίτσας, το La Strada στις παρυφές της Λεωφόρου Λαυρίου είναι μονόδρομος («la strada» εντελώς συμπτωματικά σημαίνει δρόμος στα ιταλικά). Άνοιξε τον Απρίλη του 2018 και φιλοξενεί έναν επιβλητικό ξυλόφουρνο, ο οποίος – πέραν του διακοσμητικού στοιχείου – φουρνίζει καθημερινά τις χειροποίητες ζύμες με τα ολόφρεσκα υλικά και τις λαχταριστές σάλτσες, μετουσιώνοντάς τα στις πιο απολαυστικές πίτσες της περιοχής (κι όχι μόνο!) Industrial με ρουστίκ στοιχεία, το περιβάλλον του σου βγάζει κατευθείαν μια οικειότητα, μια αβίαστη φιλοξενία, σαν τις outsider τρατορίες που συναντάς στα ταξίδια σου στη γείτονα και ξέρεις με το που κάτσεις – πριν ακόμα παραγγείλεις – ότι θα φας καλά και οικονομικά. Ο κατάλογός του αποτιεί φόρο τιμής στην χώρα των Καισάρων και των μύθων, κάνοντας όμως τους μύθους πραγματικότητα που μπορείς να απολαύσεις στο πιάτο σου. Παίρνει όμως και την ποιητική-γαστρονομική «ελευθερία» να εισάγει νέες προτάσεις, όπως η Πολίτικη πίτσα, με παστουρμά, σουτζούκι και καυτερή πιπεριά. ή η Scapi, με γαρίδες, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό και ούζο (μια αποκάλυψη!) Η ζύμη του ναπολιτάνικη, 24ωρης ωρίμανσης, έχει αφράτο πλούσιο περίβλημα, που λεπταίνει προς το κέντρο και δημιουργεί τον τέλειο «καμβά» για κάθε παραλλαγή υλικών. Μιλώντας για υλικά, κάθετι που χρησιμοποιείται στο La Strada υπόκειται σε διεξοδική έρευνα, είναι άρτιο ποιοτικά, φρέσκο, ιταλικής πρόελευσης και ασφαλώς κορυφαίο γευστικά, χωρίς συντηρητικά και με όλα τα bisque, τις σάλτσες και τους ζωμούς να είναι χειροποίητα. Όλα δε τα αλλαντικά, τυριά και λαχανικά κόβονται την ίδια μέρα ώστε να διατηρείται αναλλοίωτο το άρωμα και τα θρεπτικά συστατικά τους. Περισσότερα εδώ

    Pizzerium
    Θρακομακεδόνων 129, Αχαρνές, τηλ. 2102432454 

    Pizzerium: αυτοσχέδιο γλωσσικό ιδίωμα λατινογενούς έμπνευσης που εκφράζει την αγάπη για το πιο γνωστό ιταλικό έδεσμα, την pizza. Αυτή η αγάπη, ήταν η κινητήριος δύναμη, που ώθησε την Ευαγγελία και τον Γιώργο να δημιουργήσουν την δική τους ιταλική γωνιά στο Μενίδι, επί της Λεωφόρου Θρακομακεδόνων 129. Η συμβολή των εξιδεικευμένων στην ιταλική κουζίνα συνεργατών τους ήταν καταλυτική προς το ύφος και το είδος του εστιατορίου, μυώντας έτσι τους θαμώνες στους γευστικούς θησαυρούς της γείτονος χώρας. Έχοντας ως παρακαταθήκη αυθεντικές ιταλικές τεχνικές για την άρτια παρασκευή ζυμαριού και σάλτσας που είναι τα βασικά συστατικά για την πετυχημένη pizza, δημιούργησαν με φροντίδα και αγάπη το Pizzerium. Ένας χώρος μικρός αλλά τόσο ζεστός, όσο και η φρεσκοψημένη pizza που μόλις βγήκε αχνιστή από τον φούρνο. Industrial αισθητική, όπου το ξύλο και το σίδερο δένουν αρμονικά με το φυσικό στοιχείο των φυτών που κοσμούν τους χώρους. Μια υπέροχη βεράντα στο εξωτερικό, σου επιτρέπει να απολαύσεις το γεύμα σου στον καθαρό αέρα. Εδώ η κουζίνα είναι ανοιχτή, ώστε να μπορείς να γίνεις θεατής στην διαδικασία παραγωγής. Το χειροποίητο ζυμάρι ανοίγεται αριστοτεχνικά και αφού προστεθεί η αυθεντική ιταλική σάλτσα, εμπλουτίζεται με τα αρίστης ποιότητας φρέσκα υλικά σε συνδυασμούς που θα σε συνεπάρουν. Pizza Pepita με υπέροχο ιταλικό salame Pepita del Piave, λάδι τρούφας, κρέμα λευκής τρούφας, φρέσκα μανιτάρι και μοτσαρέλα, γήινα αρώματα και λεπτές γεύσεις για τους λάτρεις των γαστριμαργικών συγκινήσεων. Αν σε εξιτάρουν οι πικάντικοι συνδυασμοί, η pizza Etna, είναι ένα πραγματικό ηφαίστειο. Με λουκάνικο salsiccia, φέτες κρεμμυδιού, σουτζούκι, red hot πιπεριά, γλυκό μπούκοβο και μοτσαρέλα, υπόσχεται γευστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο σου. Φυσικά το Pizzerium δεν διαθέτει μόνο φανταστική pizza! Στο menu θα βρεις ζουμερά πεϊνιρλί, ενδιαφέροντα risotto και pasta, πάντα με ιταλικές και ελληνικές επιρροές. Περισσότερα εδώ