spot_img
More

    The Crepa Files: Οι καλύτερες κρέπες στην Αθήνα (Μέρος Β’)

    Απλή αλλά ποτέ απλοϊκή, η κρέπα είναι ένα φαγητό που έχει μια μαγική ιδιότητα να αναδεικνύει τα υλικά της, να είναι ευέλικτη, και να τρώγεται ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή επιδόρπιο.

    Στα πυρωμένα μάτια των κρεπερί γράφονται καθημερινά ιστορίες ανείπωτου πάθους από τους φανατικούς λάτρεις της – που ανάλογα με τη διάθεση – την επιλέγουν σε αλμυρή ή γλυκιά, γεμίζοντάς την με ό,τι βάλει ο νους και η όρεξή τους.

    Η αγαπημένη μας κρέπα έχει διαβατήριο γαλλικό. Ο μύθος λέει ότι η κρέπα ανακαλύφθηκε στην βόρεια Γαλλία από μια νοικοκυρά που τυχαία έχυσε χυλό πάνω σε καυτή σόμπα. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα όμως, η φήμη της άρχισε να εξαπλώνεται και καταγράφηκε στη συνείδηση όλων ως ένα από τα πιο φίνα επιδόρπια ή σνακ.

    Δεν επηρεάζεται από μόδες και trends των καιρών γιατί πολύ απλά είναι διαχρονική και σταθερή αξία. Συγκαταλέγεται στις γρήγορες αλλά ποιοτικές προτάσεις, ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας, και σ’αυτό το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας σου παρουσιάζουμε τα μαγαζιά που σερβίρουν τις καλύτερες κρέπες στην Αθήνα. (για το 1ο μέρος πάτα εδώ)

    Mr. Crepito
    Φιλολάου 84, Παγκράτι, 2155400511 
    Πρόκλου 33, Παγκράτι (Πλατεία Βαρνάβα) τηλ. 2114100100 
    Γ. Ζωγράφου 32, Ζωγράφου, τηλ. 210 7705588 
    Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 47, Καλλιθέα, τηλ. 2114113900 

    Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν ο Γιώργος Μαρκουτσάκης, έχοντας διαγράψει μια μακροχρόνια πορεία στον κλάδο της κρέπας αποφάσισε να ανοίξει επιτέλους την δική του κρεπερί στο Παγκράτι, και συγκεκριμένα στην πολύκοσμη Φιλολάου. Ίσως κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τότε, ότι η αγάπη του κόσμου αλλά και η κορυφαία ποιότητά του 7 χρόνια μετά θα κατέτασσαν το Mr. Crepito στην πιο «must» κρέπα της πόλης, με 4 πλέον καταστήματα και ένα «ρόστερ» προτάσεων που καθηλώνουν γευστικά. Ίσως πάλι και να ήταν και το φυσικό επακόλουθο ενός νέου ανθρώπου που με γνώση, μεράκι και συνέπεια πήγε «κόντρα» στις δύσκολες εποχές και με την αυτοπεποίθηση ενός έμπειρου επιχειρηματία δημιούργησε μια πρωτοποριακή οπτική στην κρέπα – αυτή της αδιαπραγμάτευτης ποιότητας στις πρώτες ύλες και της εισαγωγής εμπνευσμένων, δημιουργικών προτάσεων. Όπως και να’χει ο Mr. Crepito είναι εδώ, οι τέλειες κρέπες του με χειροποίητο χυλό που παρασκευάζεται καθημερινά στα καταστήματα είναι εδώ, η επανάσταση στη γεύση που καθιστά την κρέπα ένα υγιεινό και γρήγορο γεύμα είναι εδώ. Όπως εδώ, είναι εδώ και λίγες μέρες το νέο Mr. Crepito στην πιο εμβληματική και πολυσυλλεκτική πλατεία της Αθήνας, την Πλατεία Βαρνάβα. Στις κρεπιέρες του γίνονται πλέον καθημερινά μικρά αριστουργήματα, ενώ στους τοίχους του φιγουράρει ο Mr. Crepito ανανεωμένος, σε νέες περιπέτειες, σαν άλλος super ήρωας της απόλαυσης. Περισσότερα εδώ

    Crepa Crepa
    Ειρήνης 2, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109317705

    Λένε ότι όταν αγαπάς πολύ κάτι, το σύμπαν συνωμοτεί στο να γίνει, και κάπως έτσι – με πολλή δουλειά, αγάπη, συνέπεια, δημιουργικότητα και αδιαπραγμάτευτη ποιότητα πρωτοάνοιξε τις πόρτες του πρώτο Crepa Crepa στην Κω το μακρινό 1997, σε οκτώ μόλις τετραγωνικά. Το ξένο και ελληνικό κοινό που έσμιγε μπροστά από τις κρεπιέρες του για να απολαύσει τις προτάσεις του το ανέδειξε και το στήριξε, και η «μετάβαση» στην Αθήνα κατέστη μια απόλυτα φυσική απόρροια. Έτσι, την πιο αγαπημένη χρονιά του σύγχρονου ελληνισμού, το 2004 – ενώ στο ΟΑΚΑ «σερβίρονταν» νίκες και πρωτιές για τους αθλητές όλου του κόσμου, στη Νέα Σμύρνη άρχισαν να σερβίρονται κρέπες που ξετρέλαναν όχι μόνο τη «γειτονιά», αλλά και κόσμο απ’όλη την Αθήνα που το έμαθε και κυριολεκτικά το λάτρεψε. Αυτή την «πρωτιά» στις καρδιές μας συνεχίζει να κρατάει και μέχρι σήμερα, με υψηλά ποιοτικά standards και ευφάνταστους συνδυασμούς υλικών αλλά και μετουσίωση του φύλλου σε καινοτόμες μορφές, όπως Crepa Bites και Crepa Cones. Το εν λόγω φύλλο, είναι και η «αφετηρία» για τις τέλειες κρέπες του – είναι δική τους μυστική συνταγή που προέκυψε μετά από πολλούς πειραματισμούς, είναι ονειρεμένο τόσο στην γλυκιά όσο και την αλμυρή εκδοχή των υλικών και καλοψήνεται κάθε φορά σε ένα ιδανικό τελικό προϊόν. Περισσότερα εδώ

    CrepeXarchia
    Θεμιστοκλέους 63, Αθήνα, τηλ. 2103840773 

    Τα Εξάρχεια είναι μια πόλη μέσα στην πόλη, ολοζώντανη, πολύχρωμη, θορυβώδης, μποέμ, με όμορφους ανθρώπους και… όμορφες κρέπες! Κρέπες που μπορείς να ανακαλύψεις στο CrepeXarchia, που τα τελευταία 22 χρόνια προσφέρει απλόχερα, με ποιότητα, πρωτοτυπία και ανεπανάληπτες γεύσεις! Στο αγαπημένο στέκι της πλατείας, εκτυλίσσεται καθημερινά η μοναδική εμπειρία των πέντε αισθήσεων, με τη γαργαλιστική μυρωδιά του χυλού που ψήνεται, τους ήχους από τις σπάτουλες πάνω στις κρεπιέρες, τα ολόφρεσκα υλικά που μετουσιώνονται σε πεντανόστιμες αλμυρές και γλυκές κρέπες. Ανοιχτό όλο το 24ωρο, το CrepeXarchia σερβίρει καφέ, φυσικούς χυμούς, smoothies και άλλα ροφήματα, προσφέρει λαχταριστά καλτσόνε, σάντουιτς κι αραβικές πίτες σε διάφορες παραλλαγές – ανάλογες του γούστου σου – και καλοψημένες πίτσες, όπως η Alla Pana, με κρέμα γάλακτος, μοτσαρέλα, ζαμπόν, gouda και μανιτάρια ή η εκρηκτικά spicy Vezuvio, με σάλτσα ντομάτας, gouda, μοτσαρέλα, tabasco, λουκάνικο, πεπερόνι, σαλάμι αέρος και κρεμμύδι. Η ναυαρχίδα-κρέπα, εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή, αφού τα υλικά είναι προσεκτικά επιλεγμένα και μπορείς να βρεις κάποια που δε θα βρεις πουθενά αλλού στην πόλη, όπως μαρμελάδα κάστανο, liquers, μανιταροσαλάτα, προσούτο, κ.α. Περισσότερα εδώ

    Λουκουμαδάκι
    Τηλεφάνους 39, Κολωνός, τηλ. 2105129388 

    Αν κάτι μας ευχαριστεί απεριόριστα – πες το «λόξα» του επαγγέλματος – είναι να ανακαλύπτουμε νέα σημεία στην πόλη τα οποία ξεχωρίζουν για την αισθητική τους, τις προτάσεις τους και την εξυπηρέτησή τους. Το Λουκουμαδάκι σαφώς ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, αφού νοστιμεύει κάθε στιγμή της ημέρας μας και σερβίρει έναν από τους καλύτερους specialty καφέδες που θα βρεις στην Αθήνα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι στρατηγικά τοποθετημένο ακριβώς απέναντι από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος – στις παρυφές της Τηλεφάνους – και παρέχει στον επισκέπτη το προνόμιο μιας καταπράσινης θέας, στην καρδιά του «κέντρου». Αυτή την αναζωογονητική ανάπαυλα από τους σύγχρονους ρυθμούς της εποχής μας, έρχεται να την πλαισιώσει με παντός είδους λιχουδιές που θα σε κάνουν να το επισκεφθείς ξανά και ξανά. Ο χώρος του, pop και χαρούμενος, είναι μια σύμβαση με την παντοτινή παιδικότητα. Στον κατάλογό του ναυαρχίδα είναι η κρέπα – σε γλυκιές και αλμυρές εκδοχές – αλλά και πλήθος άλλων γευστικών απολαύσεων, όπως τρυφερές βάφλες-υπερπαραγωγή, φρεσκοτηγανισμένοι λουκουμάδες, χορταστικά club sandwich και αλησμόνητα, πεντανόστιμα burgers. Αυτό που γίνεται σαφές, χαζεύοντας λίγο τις πρώτες ύλες πριν φτιάξεις το κομψοτέχνημα του γούστου σου, είναι ότι οι ιδιοκτήτες του έχουν σχολαστικά επιλέξει κάθε τι που φιλοξενείται στο Λουκουμαδάκι, από τις πραλίνες (με options όπως φουντούκι, Ferrero, καραμέλα, μαύρη ρυζιού, Bueno και πολλές ακόμα), τα μπισκότα και τα παγωτά, έως τα αλλαντικά, τα τυριά και τα λαχανικά. Περισσότερα εδώ

    Sweet Habit
    Ρόδων 1, Κηφισιά, τηλ. 2106202135 

    Με το που φτάνεις στην Κηφισιά, σε χτυπάει στο πρόσωπο μια αύρα εξοχής. Ο καθαρός αέρας και το πράσινο σε κάνουν να νιώθεις, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ότι έχεις αφήσει την Αθήνα πίσω σου, πολύ μακριά. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλο μέρος δίπλα στην πόλη που να συνδυάζει πολυτέλεια και χαλάρωση σε αυτές τις δόσεις. Στα οκτώ χρόνια ζωής του, το Sweet Habit έχει κατορθώσει να γίνει μια all day «συντεταγμένη» που θα σε περιποιηθεί σαν φίλο και θα σε αποσυμπιέσει σαν να βρίσκεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου. Ευρύχωρο και γουστόζικο, περιβάλλεται από γυάλινες επιφάνειες οι οποίες εκμεταλλεύονται το φυσικό φως και συνδέουν τους επισκέπτες με τον παλμό του αγαπημένου μας προαστίου. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ήθελαν απλώς να προσφέρουν αυτό που έλειπε στους ίδιους. Έτσι, καθετί στο Sweet Habit, από την καλοσυνάτη υποδοχή και την άψογη εξυπηρέτηση ως το εγκάρδιο αντίο, ξεχειλίζουν από αγάπη για τη φιλοξενία και, ασφαλώς, ποιότητα στις προτάσεις του. Από το 2017, το «ρόστερ» του Sweet Habit εμπλουτίστηκε με ένα staple που όλοι λατρεύουμε: την κρέπα. Το ζυμάρι της είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης και πειραματισμών και είναι άρτιο τόσο στην γλυκιά όσο και την αλμυρή πτυχή του. Οι προτάσεις του καταλόγου πολλές, ανάμεσά τους και πολλές gourmet, όπως η κρέπα με προσούτο και σύκο, που συνδυάζεται με παρμεζάνα και ρόκα και σε διακτινίζει γευστικά στη γειτονική Ιταλία, ή η κρέπα με καπνιστό σολομό, τυρί-κρέμα, αυγό, ανθό κάππαρης, κρεμμύδι και άνηθο, η οποία αποτελεί μια πρωτότυπη healthy και fitness-friendly επιλογή. Περισσότερα εδώ

    Jacu Athens
    Κολοκοτρώνη 16, Αθήνα, τηλ. 2103213713 

    Η Κολοκοτρώνη στην Αθήνα είναι ένα ψηφιδωτό που μπορεί να βρει κανείς πολλούς και άκρως ενδιαφέροντες χώρους για καφέ, ποτό και φαγητό, όλοι με τη δική τους πολύ ιδιαίτερη αισθητική και φιλοσοφία. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί το ολοκαίνουργιο Jacu, ένα πανέμορφο espresso bar-κρεπερί που εμπνέεται από τη Λατινική Αμερική και το ομώνυμο προστατευόμενο είδος πτηνού (το οποίο παρεπιπτόντως τρέφεται με κόκκους καφέ) και σε υποδέχεται κάθε ώρα της ημέρας με προτάσεις σε snacks, σάντουιτς, ροφήματα και με μια εκπληκτική και πεντανόστιμη κρέπα-ναυαρχίδα. Το Jacu κάνει την επίσκεψή σου μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική και γευστική εμπειρία. Το βλέμμα σου μαγνητίζεται από το colonial chic σκηνικό του, με την ξύλινη οροφή, τα αναρριχητικά φυτά, τις floral ταπετσαρίες και τα τακτοποιημένα πετρόλ ράφια, τους ήχους της εσπρεσιέρας και τα αρώματα από τον καφέ που ψήνεται, που «παγώνουν» έστω και για λίγο τους busy ρυθμούς του κέντρου και της καθημερινότητάς σου. Δαγκώνοντας το σοβαρό ζυμάρι της κρέπας του και επιτρέποντας στον ουρανίσκο σου να σταθεί λίγο στην βαθιά νοστιμιά των κορυφαίων τυριών και αλλαντικών, μεταφέρεσαι από το Σύνταγμα, σε κάποιο καντούνι της Γαλλίας. Περπατώντας στον δρόμο για το γραφείο, κάνοντας απλώς περαντζάδα στα μαγαζιά, ή ερχόμενος ξενύχτης από κάποιο κοντινό μπαράκι, οι μυρωδιές από τις κρεπιέρες θα σε κάνουν να σταματήσεις αυθόρμητα για μερικές δαγκωματιές. Περισσότερα εδώ

    Crepa Corner & More
    Αρτέμιδος 1, Γλυφάδα, τηλ. 2108940830 

    Το Crepa Corner and More γεννήθηκε από νέους ανθρώπους με μεράκι, αγάπη και εμπειρία για τους πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων στην κρέπα, στη βάφλα και στις σαλάτες μας. Όνομα και πράγμα, βρίσκεται στη γωνία των οδών Αρτέμιδος και Αγίου Ιωάννου – κυριολεκτικά εκεί που χτυπάει «ο παλμός» της Γλυφάδας – και μας υποδέχεται καθημερινά τα τελευταία 4 χρόνια μ’ένα πλήθος προτάσεων που έχουν ως κοινό παρονομαστή τα αγνά υλικά, το φρέσκο χειροποίητο φύλλο και την φιλόξενη, φιλική εξυπηρέτηση. Στις κρεπιέρες του εκτυλίσσεται καθημερινά μια μοναδική εμπειρία των 5 αισθήσεων, με το γαργαλιστικό άρωμα της φρεσκοψημένης ζύμης να σαγηνεύει τους επισκέπτες, με το βλέμμα να μαγνητίζεται από τα γεμάτα καλούδια ράφια του και με τη γεύση να εκτοξεύεται από τις μοναδικές επιλογές του καταλόγου. Από τις πεντανόστιμες ομελέτες του – ιδανικό ξεκίνημα για κάθε σου ημέρα – μέχρι τις healthy φρουτοσαλάτες, τις αναζωογονητικές σαλάτες και τις χορταστικές μπαγκέτες (ξεχωρίζει αυτή με φιλέτο κοτόπουλο, παρμεζάνα, ντομάτα, μαρούλι και sauce, αλλά και η σολωμός, με μαρούλι, αγγούρι και sauce – μια αποκάλυψη!), το Crepa Corner & More έχει κάτι για όλους. Οι κρέπες του – τόσο στην αλμυρή όσο και την γλυκιά εκδοχή τους – ξεχωρίζουν με διαφορά, χάρη στο εξαιρετικό τραγανό ζυμάρι, που γίνεται ο ιδανικός καμβάς για κάθε σου συνδυασμό. Κάθε κρέπα του καταλόγου, εμπνέεται από δημοφιλείς προορισμούς, από τα ελληνικά νησιά μέχρι το εμβληματικό Μανχάταν ή το Παρίσι. Λατρέψαμε την απολαυστική Μήλος, με Philadelphia, φιλέτο κοτόπουλο, μπέικον, ντομάτα και mustard sauce αλλά και την Fiorella, με κρέμα Bueno, φράουλα και σοκολάτα υγείας, στο μέτωπο των γλυκών… αμαρτιών! Περισσότερα εδώ

    Asterix
    Λεωφ. Μεσογείων 418, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 2106000815 

    Το… μαγικό φίλτρο της απόλαυσης φαίνεται να έχει ανακαλύψει η κρεπερί Asterix τα τελευταία 20 χρόνια. Ο αγαπημένος μας ήρωας κερδίζει στα «σημεία», με προτάσεις για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε γευστική προτίμηση. Ξεκινάμε από την τοποθεσία, η οποία είναι κομβική: Βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων (δίπλα στην πλατεία Αγίας Παρασκευής), στην Αγία Παρασκευή, με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί μια ακτίνα από Χολαργό έως Κάτω Χαλάνδρι, Γέρακα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη – όλοι οι μυημένοι, ποτέ νικημένοι! Γιατί αν μυηθείς στην κρέπα του Asterix και της παρέας του, δύσκολα θα αλλαξοπιστήσεις. Ο χώρος, μια σύμβαση με το αυθεντικό street food: Ανεπιτήδευτος αλλά πεντακάθαρος, μικρός αλλά ευέλικτος, φιλόξενος και ιδανικός για ένα γευστικό διάλειμμα. Οι 4 κρεπιέρες του δεν σβήνουν σχεδόν ποτέ, ενώ από πίσω τους φιγουράρει μια σκηνή από συμπόσιο στο χωριό του ομώνυμου κόμιξ. Με αφετηρία έναν τέλειο χυλό – που είναι πεντανόστιμος τόσο στην γλυκιά όσο και την αλμυρή εκδοχή του, στο Asterix κάθε συνδυασμός υλικών γίνεται η ιδανική κρέπα. Λουκάνικα Φρανκφούρτης, φιλέτα κοτόπουλο, πατατάκια, ομελέτες, σαγηνευτικές αλοιφές, λαχανικά και «γενναίες» ποσότητες σε τυριά, καλοψήνονται και προσφέρουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης! Αν πάλι είσαι λάτρης του γλυκού, επιλογές όπως η Γλυκιά Σπέσιαλ, με σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα λευκή, φράουλα, μπισκότο, Caprice και κανέλα θα σε ενθουσιάσουν εγγυημένα. Εναλλακτικά φτιάξε τη δική σου δημιουργία με πραλίνες, φρούτα, μπισκότα, ξηρούς καρπούς κι ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Περισσότερα εδώ

    Τρελό Βιολί
    Νέας Ελβετίας 38, Βύρωνας, τηλ. 2107600060 

    Με δεδομένο ότι οτιδήποτε τρελό στην εποχή μας είναι τελικά απολύτως «λογικό», η λογική επιλογή για κρέπα είναι το «Τρελό Βιολί». Κι αυτό γιατί μετράει μια ιστορία 20 χρόνων εμπειρίας, τεχνογνωσίας και ποιότητας στο αγαπημένο μας pop έδεσμα, την κρέπα (κι όχι μόνο!) Βρίσκεται στις παρυφές της Νέας Ελβετίας – μια ανάσα από το Πάρκο Βύρωνα – και προσφέρει αδιάκοπα χαμόγελα και γευστικές συγκινήσεις από το 2002. Όλες οι παρασκευές φτιάχνονται αυθημερόν στο εργαστήριό του, και με αφετηρία τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες σερβίρει καθημερινά πεντανόστιμες κρέπες, χορταστικά burgers, πληθωρικά hot dogs, σάντουιτς και βάφλες για όλα τα γούστα. Ιδανικό spot για τον ξενύχτη, αυτόν που θέλει να ξεκινήσει την ημέρα του με κάτι που θα τον «στηλώσει», αλλά και οτιδήποτε ενδιάμεσα, το «Τρελό Βιολί» λειτουργεί καθημερινά από τις 12.00-01.00 (και με delivery). Το αποτέλεσμα στην κρέπα του είναι ένα φύλλο εξαιρετικό τόσο στην γλυκιά όσο και την αλμυρή έκφανσή του, με προτάσεις που έχουν «βαφτιστεί» και εμπνευστεί από φίλους, συγγενείς και τα παιδιά του ιδιοκτητη (Ηλία Κανάκη). Κρέπα Μάρθα, με τυρί, κοτομπουκιές, μπέικον, πατάτες και σως, Κρέπα Ηλίας, με τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά, πατατάκια & τυροσαλάτα, Κρέπα Όλγα, με τυρί, λουκάνικο, πατατάκια, ντομάτα, ketchup & μουστάρδα, κ.ο.κ. θα σε βάλουν στα πιο γλυκά διλλήματα. Περισσότερα εδώ

    Food Spot 69
    Κράτητος 65, Νέα Σμύρνη, 2109370596 
    Τρώων 69, Πετράλωνα, τηλ. 2103476093 

    Η σεμνοτυφία δεν έχει θέση στα θέματα του φαγητού, γιατί το φαγητό είναι πάθος και το πάθος είναι ζωή. Αυτά για να βγάλουμε το «69», από τη μέση, το οποίο ωστόσο δεν αναφέρεται σ’αυτό που ίσως πονηρά σκέφτεσαι, αλλά στον αριθμό 69 της ξακουστής οδού Τρώων, στα Πετράλωνα. Η’ μήπως όχι; Το Food Spot 69, φέρει «στις πλάτες» του μια ιστορία χρόνων. Μια προσωπική ιστορία του Αντρέα του ιδιοκτήτη του, ο οποίος όπως κάθε βιρτουόζος στον τομέα του ασχολήθηκε με την κρέπα από πολύ νωρίς – με το που τελείωσε το σχολείο το 1996 – για να ανοίξει τα εμβληματικά «Μελί Μελί» σε Γκάζι και Καλλιθέα το 2004. Πόσοι «παλιότεροι» δεν χορτάσαμε τη βραδινή μας λιγούρα στο στασίδι τους… Με δεδομένο ότι η κρέπα είναι το μόνο τρόφιμο που σε 4 μόλις λεπτά από χυλός γίνεται πιάτο έτοιμο να το φας – με την ποικιλομορφία στις γεύσεις της, τις ιδιαιτερότητές της αλλά και την υψηλή διατροφική της αξία, το Food Spot 69 έρχεται να μας την «επανασυστήσει», με αφετηρία την κορυφαία πρώτη ύλη, αλλά και την τεχνογνωσία και την σχολαστική διαλογή σε αυγά-αλεύρι-γάλα. Το αποτέλεσμα είναι κρέπες που ξεχωρίζουν γευστικά και που είναι απείρως υγιεινές, «με υλικά που θα έδινα χωρίς δεύτερη σκέψη στα παιδιά μου», συμπληρώνει ο Αντρέας. Πράγματι, το Food Spot 69 «επαναδιαπραγματεύεται» την έννοια του street food, με προτάσεις που ξαφνιάζουν ευχάριστα (και είναι απείρως well-priced). Ολόφρέσκα πλούσια υλικά μετουσιώνονται σε ethnic, light και vegeterian επιλογές στις αλμυρές κρέπες ενώ superfoods, πραλίνες, μπισκότα και σαγηνευτικές σοκολάτες δημιουργούν τα πιο γλυκά διλλήματα στους γλυκατζήδες! Για να σου δώσουμε ένα παράδειγμα, η «Mexico» φιλοξενεί στο ζυμάρι της gouda, φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, μπέικον, πιπεριά, λιαστή ντομάτα και sweet chili sauce (και είναι μια αποκάλυψη!), η «Athens By Night» φτιάχνεται με gouda, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, ψημένο τραγανό μπέικον, λουκάνικο μοσχαρίσιο, πατάτες τηγανητές, ντομάτα, κρεμμύδι, ketchup και μαγιονέζα ενώ η «Οίκος Ενοχής» καταναλώνεται άνευ ενοχών και περιέχει gouda, λουκάνικο, ομελέτα, πιπεριά, μπέικον, πατάτες τηγανητές, τυροσαλάτα και tabasco. Περισσότερα εδώ

    Creperie 78
    Λεωφόρος Δημοκρατίας 75, Μελίσσια, τηλ. 2108047078 

    Σε μια πρόσφατη έρευνα του έγκυρου Tastewise που καταγράφει τα διατροφικά trends παγκοσμίως, σημειώθηκε ότι ετησίως καταναλώνονται πέρι το 1,5 τρις(!) κρέπες. Πράγμα απολύτως λογικό, αφού η κρέπα – αν και κατατάσσεται στο fast food – έχει μια μαγική ιδιότητα να είναι ευέλικτη, απολαυστική, υγιεινή, ακόμα και γκουρμέ. Οι άνθρωποι στην Creperie 78 είναι οι ειδικοί στο αγαπημένο μας pop έδεσμα, αφού από το 2004 χαρίζουν γευστικές συγκινήσεις στη γειτονιά των Μελισσίων, έχοντας μυήσει κυριολεκτικά γενιές και γενιές στην καλή κρέπα. Όλα ξεκινάνε από έναν άριστο, χειροποίητο χυλό – του οποίου η συνταγή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό όλα αυτά τα χρόνια – η Creperie 78 σερβίρει την ιδανική κρέπα, τόσο στη γλυκιά όσο και την αλμυρή εκδοχή της. Μοναδικά «δεμένος» και υπέροχα τραγανός «στα σημεία», γίνεται ένας εξαιρετικός καμβάς για τις προτάσεις του αλλά και για όποιο συνδυασμό υλικών εσύ φανταστείς και θελήσεις να «παντρέψεις». Μιλώντας για υλικά, τα πάντα είναι προσεκτικά διαλεγμένα με κριτήριο την υψηλή ποιότητα και την γεύση. Στην κατάφυτη, industrial γωνιά του λοιπόν, με τις custom σιδηροκατασκευές και το φιλόξενο περιβάλλον, θα βρεις ένα «ρόστερ» επιλογών που δεν αφήνει κανέναν στον «πάγκο». Παράδειγμα η κρέπα Power, με τυρί gouda, λουκάνικο Φρανκφούρτης, μπέικον, μπιφτέκι χοιρινό, πιπεριά, πατάτες τηγανητές και χτυπητή – χορταστική και πολυδιάστατη, είναι μια «αποκάλυψη». Ομοίως και η γλυκιά Sold Out, απείρως well-priced, με πραλίνα λευκή βανίλια, πραλίνα Bueno, μπισκότο Oreo και επικάλυψη κλασικής σοκολάτας, η χαρά του γλυκατζή! Περισσότερα εδώ

    Monsieur Creperie
    Βρυούλων 3, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102589780 

    Η Φιλαδέλφεια ανέκαθεν ήταν ένας προορισμός για καλό φαγητό, για καλό καφέ, για ιδιαίτερα γλυκά και νυχτερινή ζωή. Φτάνοντας κανείς στην περιοχή δεν χρειάζεται πολλή ώρα για να αναπνεύσει λίγο από τον αέρα της Μικράς Ασίας. Όσο περνά η ώρα και περιπλανιέσαι στους δρόμους και τα στενάκια που είναι όλα φωτισμένα με πολύχρωμα φώτα και με πλούσιο διάκοσμο, όπως άλλωστε είχαν μάθει να ζουν οι πρόσφυγες, τόσο μπαίνεις στο κλίμα της περιοχής. Έτσι περπατώντας στους δρόμους βγήκαμε σε έναν κεντρικό δρόμο την Βρυούλων. Το βλέμμα μας σταμάτησε σε ένα παλιό διώροφο, όπου στο ισόγειο υπήρχε ένα ξεχωριστό σε διάκοσμο μαγαζί με μια ζωγραφισμένη αυλίτσα με καθιστικά και το όνομα ξεχωριστό, Μonsieur. Μπήκαμε λοιπόν μέσα και αποφασίσαμε να καθίσουμε πολύ γρήγορα. Από τον κατάλογο του καταστήματος, καταλάβαμε ότι ήταν κρεπερί, αλλά τελείως διαφορετική από αυτό που ξέρουμε εμείς όταν λέμε κρεπερί. Οι γεύσεις του καταλόγου πρωτόγνωρες, τόσο οι γλυκές, όσο και οι αλμυρές, οι σαλάτες, οι βάφλες. Όλα πραγματικά ιδιαίτερα και οι τιμές δελεαστικά προσιτές. Μια κυρία ευγενέστατη και γλυκύτατη μας πλησιάζει. Αμέσως καταλάβαμε ότι επρόκειτο για την ιδιοκτήτρια του καταστήματός. Της προσφέραμε καρέκλα θέλοντας να κάτσει κοντά μας για να μάθουμε από πρώτο χέρι ποιος ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός της κρεπερί. Μας είπε λοιπόν ότι ήταν πολύ τυχερή που συνεργάστηκε με έναν ταλαντούχο και πολυγνώστη στο χώρο του γλυκού και του αλμυρού, τον Pastry Chef, Γιάννη Αθανασόπουλο. Έναν άνθρωπο που έχει γράψει χιλιάδες ώρες επάνω στους πάγκους εργασίας, για να δημιουργήσει σε ό,τι αναλαμβάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Γιάννης Αθανασόπουλος δεν είναι τυχαίο που έχει επιλεγεί και διδάσκει στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ την αρτοποιία και ζαχαροπλαστική στους μαθητές του. Μας ενημέρωσε ότι οι ιδέες του για ένα διαφορετικό μενού, την έπεισαν αμέσως και έτσι δέχτηκε να προχωρήσει σε αυτές τις γραμμές. Περισσότερα εδώ

    Φύλλο από Σοφία
    Σιβιτανίδου 15, Καλλιθέα, τηλ. 2109510363

    Για να διαμορφωθεί ένα διαμάντι, χρειάζονται γύρω στα 1 δις χρόνια, κάτι που αποδεικνύει εμμέσως ότι κάθε τι πολύτιμο δικαιώνεται στην αξία του μέσα από τη διάρκειά του στον χρόνο. Κάπως σαν το ξακουστό Φύλλο από Σοφία, που μετράει μια ιστορία δεκαετιών και έχει γίνει το απόλυτο spot κάθε καλοφαγά και λάτρη της καλής κρέπας στην Καλλιθέα. Κρεπερί παλιάς κοπής αλλά ταυτόχρονα διαχρονικής στις γευστικές της προτάσεις, το Φύλλο από Σοφία κρύβει όλη την τεχνογνωσία, το μεράκι, τα αγνά υλικά αλλά και τη… σοφία στην παρασκευή της τέλειας κρέπας (κι όχι μόνο!) Στο «ρόστερ» του δεν υπάρχει «πάγκος», αφού όλοι οι «παίκτες»-προτάσεις είναι αστέρια στη γεύση! Με αφετηρία ένα τέλειο χυλό που φτιάχνεται με αγνά υλικά και μετουσιώνεται σε πεντανόστιμη κρέπα τόσο στη γλυκιά όσο και την αλμυρή εκδοχή της, στο Φύλλο από Σοφία θα βρεις μια πλειάδα επιλογών σε αλλαντικά, τυριά, αλοιφές, λαχανικά και κρεατικά αλλά και σαγηνευτικές πραλίνες, μπισκότα, σοκολάτες και ξηρούς καρπούς για τους φίλους γλυκατζήδες. Ανοιχτό καθημερινά από τις 6.00 το πρωί, το Φύλλο από Σοφία εξυπηρετεί τόσο τον ξενύχτη όσο και τον πρωινό τύπο, με μπαγκέτες και σαλάτες, αλλά και καλοψημένο καφέ, σοκολάτες, milkshakes και φρέσκους χυμούς. Στα must τα κρουασάν βουτύρου του που γεμίζονται με κάθε λογής γλυκό ή αλμυρό υλικό και δημιουργούν τα πιο απογειωμένα και κολασμένα highlights της ημέρας σου! (Είναι απλά θεϊκά!) Στο λιλιπούτειο μαγαζί της πολύκοσμης Σιβιτανίδου θα βρεις επίσης ομελέτες, club sandwich, βάφλες, χειροποίητες πίτες και πάνω από 22 αναζωογονητικές γεύσεις σε παγωτά (αναμεσά τους και soft παγωτό μηχανής!) Περισσότερα εδώ

    Rubik
    Παπακωνσταντίνου 20, Ζωγράφου, τηλ. 2107785051

    Μια καλή κρεπερί έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Πλήθος προτάσεων σε αλμυρές και γλυκές κρέπες που να καλύπτουν κάθε γούστο και απαίτηση, περιβάλλον που να μετατρέπει μία επίσκεψη, σε μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, burgers, σαλάτες και sandwich που να πλαισιώνουν γευστικά τις πρωταγωνίστριες-κρέπες κι άψογο service από μια σβέλτη και ευχάριστη ομάδα. Πολλές κρεπερί της πόλης διαθέτουν κάποια από τα παραπάνω. Η διαφορά του Rubik είναι ότι τα συνδυάζει όλα! Νεανικό, funky και με παιχνιδιάρικη διάθεση, το Rubik πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στη γειτονιά των Ιλισσίων το 2017, από ανθρώπους με εμπειρία στην εστίαση και το hospitality. Υπό το πρίσμα της πορείας τους στον κλάδο, το πρώτο πράγμα που θέλησαν να «υπερθεματίσουν» ήταν η πρώτη ύλη – έτσι κάθε προϊόν πριν μετουσιωθεί σε κρέπα, sandwich, burger ή βάφλα, έχει επιλεγεί με προσοχή και υψηλά κριτήρια. Κι όλα αυτά με μια τιμολόγηση που τείνει «προς τα κάτω». Για να το κάνουμε πιο λιανά, στο Rubik θα φας ποιοτικά αλλά ταυτοχρόνως και οικονομικά. Ανοίγει καθημερινά στις 5 και λίγη ώρα πριν παρασκευάζει το ολόφρεσκο μίγμα για τις κρέπες του – που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό – και που έχει τέλειο ψήσιμο, δε βαραίνει και είναι ιδανικό τόσο στην αλμυρή όσο και τη γλυκιά κρέπα του. Έτσι, από την Special, με gouda, ζαμπόν, μπέικον, ντομάτα, πιπεριά και μαγιονέζα, μέχρι την υπερπαραγωγή-Texas, με gouda, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, ντομάτα, σως BBQ, κρεμμύδι και πατάτες τηγανητές ή τις γλυκές Millefeuille, Cheesecake και Banoffee, το Rubik έχει κάτι για όλους. Περισσότερα εδώ