spot_img
More

    «¡Viva Mexico!» – Που θα φας το καλύτερο μεξικάνικο στην Αθήνα

    Λέγεται πως η γαστρονομική παράδοση κάθε χώρας, αποτελεί ένα δείγμα της πολιτιστικής της κληρονομιάς, δίνοντάς κυριολεκτικά μια γεύση από την ιστορία και την κουλτούρα ενός λαού. Για το Μεξικό, η τοπική κουζίνα, με την μακραίωνη παρουσία της, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή, αφού είναι παγκοσμίως γνωστή αλλά και πολύ αγαπητή. 

    Μια πραγματικά αυθεντική σε γεύσεις κουζίνα με τις ρίζες της στην εποχή των Μάγιας, που απογειώθηκε την εποχή των Αζτέκων και εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή όταν εμπλουτίστηκε με ευρωπαϊκές ύλες, όπως το λάδι ή το χοιρινό και η ντομάτα, με την έλευση των Ισπανών Κονκισταδόρες. Χάρη στην ιστορία της, ανήκει από το 2010 στα μνημεία της άϋλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας, στον κατάλογο της UNESCO, συμπεριλαμβάνοντας τις μαγειρικές τεχνικές και τα έθιμα των προγόνων της χώρας, που περνούν από γενιά σε γενιά.

    Λάιμ, αβοκάντο, καλαμπόκι, τορτίγιες, κόλιαντρος, πιπεριές, φασόλια, σοκολάτα, σπόροι τσία, τα βασικά υλικά που συνθέτουν ένα παζλ εκπληκτικών γεύσεων και αρωμάτων έτοιμο να σε παρασύρει σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι στη γη των θαυμάτων. Μια κουζίνα με τόσο ιδιαίτερο, signature χαρακτήρα, άλλες φορές πικάντικη, άλλες φορές γλυκιά, στολισμένη στα έντονά της χρώματα, όπως οι γειτονιές του Μεξικού, εκρηκτική σαν την αρχέτυπη λατίνα, σε μαγεύει σε κάθε ματιά και σε κάθε μπουκιά που γεύεσαι με ενθουσιασμό και περιπετειώδη διάθεση.

    Στις 2 Νοεμβρίου το Μεξικό γιορτάζει το Dia De Muertos (Ημέρα των Νεκρών) και εμείς βρήκαμε  την ευκαιρία να σου παρουσιάσουμε τα καλύτερα σημεία για αυθεντικό μεξικάνικο στην Αθήνα! Όπως θα έλεγε και ο αγαπημένος Speedy Gonzales: «Arriba, arriba … andale, andale!» Είναι ώρα για μεξικάνικο!

    Amigos
    Κύπρου 65, Γλυφάδα, τηλ. 2108983167 
    Μεγ. Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109332220

    Την πολύχρωμη, σπιρτόζικη και πεντανόστιμη μεξικάνικη κουζίνα η Αθήνα των 90’s κατά κύριο λόγο την αγνοούσε, αφού δεν υπήρχαν πολλές ethnic προτάσεις στον εστιατορικό της χάρτη. Όμως το 1995 έμελλε να είναι η χρονιά ορόσημο με τη δημιουργία του πρώτου Amigos Mexican Bar Restaurant στη Γλυφάδα. Το εστιατόριο «σύστησε» στους foodies της εποχής τα burritos, τις enchiladas και τα fajitas και δημιούργησε «σχολή» στο μεξικάνικο, με πολλές πρωτιές και καινοτομίες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και ένα δεύτερο, εξίσου εμβληματικό Amigos στη Νέα Σμύρνη το 2007. Το όνομα «Amigos» περικλύει κι όλη την φιλοσοφία πίσω από το εγχείρημα. Οι οικοδεσπότες και ιδιοκτήτες Ντίνος και Γιώργος Μαλτεζάκης, θέλουν ο κάθε επισκέπτης που τους τιμά με την επιλογή του να γίνεται amigo, μέσα από μια ολοκληρωμένη εμπειρία των 5 αισθήσεων – με τη γεύση να οξύνεται από τα μοναδικά πιάτα του χαρισματικού Executive Chef Ιωσήφ Συκιανάκη, το βλέμμα να μαγνητίζεται από ένα νεανικό και προσεγμένο περιβάλλον, τους ήχους των μουσικών να πυροδοτούν κάθε βράδυ και μια νέα φιέστα. Κι όλα αυτά, συνοδεία μερικών από τα πιο αναζωογονητικά και δροσιστικά tequila-based cocktails της πόλης, που έχουν ως αφετηρία 2 από τις πιο ενημερωμένες tequilerias στην Αθήνα με πάνω από 50 ετικέτες Tequila και Mezcal. Έτσι, με motto το μεξικάνικο ρητό «mi casa es su casa» οι δυο ζεστέs κάζεs – Γλυφάδας και Νέα Σμύρνης – σε υποδέχονται με την πιο εγκάρδια υποδοχή και σε τρατάρουν σα να ήσουνα συνδετημόνας ενός αυθεντικού, μεξικάνικου πάρτυ. Ο κατάλογος «ξετυλίγει» μέσα από τις σελίδες του προτάσεις που ενθαρρύνουν τη «μέση», όπως το go-to ξεκίνημα κάθε μεξικάνικης κατάνυξης, τα Nachos, που εδώ «σμίγουν» με υλικά όπως chili con carne ή φιλέτο κοτόπουλο, cheese sauce και ranchera, ή το πλατό με ποικιλία ορεκτικών που περιλαμβάνει chicken fingers, mozzarella sticks, onion rings και potato wedges με απολαυστικό λιωμένο cheddar και bacon. Περισσότερα εδώ

    TGI Fridays
    Νέο κατάστημα: Καπνικαρέας 3, Σύνταγμα, τηλ. 2103319603 

    Παρασκευή. Η μέρα-προπομπός του Σαββατοκύριακου, η «σύμβαση» με την ανεμελιά και την ξεκούραση, το τέλος ενός μικρού «κύκλου» κι η αισιόδοξη αρχή ενός νέου που μένει να ανακαλυφθεί. Στα TGI Fridays™ οι παραπάνω συνθήκες είναι πάντα σε ισχύ αφού στα Fridays™είναι πάντα Παρασκευή, με highlight μερικά από τα πιο απολαυστικά και λαχταριστά πιάτα της Αθήνας, όπως μόνο η αμερικανική εστιατορική παράδοση ξέρει να προσφέρει. Τα εμβληματικά εστιατόρια, μας έχoυν συνηθίσει (και καλομάθει) με προτάσεις για κάθε γούστο. Από τα handcrafted Burgers με 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά μέχρι τα τρυφερά κρεατικά σε διάφορες κοπές που ψήνονται με μαεστρία – μαριναρισμένα με τη φημισμένη Jack Daniel’s® sauce –τα TGI Fridays™ πραγματικά έχουν κάτι για όλους. Στο μέτωπο του Tex-Mex, οι επιλογές του καταλόγου αναδεικνύουν την γαστρονομική ιστορία των ρωμαλέων κατοίκων της Γουαδαλαχάρα και του Μοντερέϊ, και δημιουργούν ένα γευστικό μονοπάτι που σε ταξιδεύει απευθείας στην χώρα με τις χασιέντες, τα σομπρέρος και τις πικάντικες απολαύσεις! Με industrial design και neon λεπτομέρειες, το ολοκαίνουργιο διώροφο κατάστημα στην Καπνικαρέα, εναρμονίζεται πλήρως με τον παλμό της περιοχής, με τη γνωστή inclusive και φιλόξενη αύρα – το «Fridays feeling» – που είναι σήμα κατετεθέν των Fridays™ και οφείλεται σε ένα team που γουστάρει πραγματικά αυτό που κάνει. Ο δρόμος μας έφερε σε αυτά μια Πέμπτη απόγευμα, σ’ένα εντελώς απρογραμμάτιστο after office dinner, από αυτά που καταλήγεις να θυμάσαι με χαμόγελο για καιρό. Ξεκινήσαμε το γεύμα μας με – τι άλλο; – την signature Fridays Margarita, frozen, στη lime εκδοχή της εξερευνώντας τις επιλογές μας, γιατί μεξικάνικο συμπόσιο χωρίς τεκίλα δεν γίνεται. Όντας αναποφάσιστοι – και πάντα πεινασμένοι – η αρχή της φιέστας έγινε με τα all time classic Cheddar Cheese Nachos, τραγανά tortilla chips με colby και jalapeños, γαρνιρισμένα με iceberg, pico de gallo, guacamole και δροσερή sour cream. Σειρά πήρε το μοναδικό Chicken Fajitas που αποτελείται από τρυφερό στήθος κοτόπουλου σχάρας, Spanish rice, σωταρισμένα κρεμμύδια, πράσινες και κόκκινες πιπεριές πάνω σε καυτό μαντεμένιο σκεύος. Περισσότερα εδώ

    La Casa Azul
    Θηβών 143, Περιστέρι, τηλ. 2105716143 

    Μια φορά και ένα καιρό, σε ένα σπίτι βαμμένο με έντονο βαθύ μπλε κοντά στη πόλη του Μεξικού, ζούσε ένα μικρό κορίτσι που το έλεγαν Φρίντα. Έμελλε να γίνει μία από τις πιο διάσημες ζωγράφους του εικοστού αιώνα, και το La Casa Azul στις παρυφές της Θηβών στο Περιστέρι είναι ένα tribute τόσο στην ίδια, όσο και την κουζίνα της λατινικής Αμερικής, που κρύβει άλλωστε τόσες γευστικές εκπλήξεις και συγκινήσεις. Το La Casa Azul ξεκίνησε την πλεύση του το 2018 και έγινε instant hit στα αθηναϊκά δρώμενα, αφού δημιούργησε ένα μοναδικό σκηνικό χασιέντας, με φινετσάτες τεχνοτροπίες, ένα εμβληματικό floral γκράφιτι, αναπαυτικές καρέκλες, ένα επιβλητικό συντριβάνι – όλα αυτά τα στοιχεία που σε απομακρύνουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και σου προκαλούν την επιθυμία να πειραματιστείς και να ανακαλύψεις νέες, πρωτόγνωρες γεύσεις στα πιάτα και τα ποτά του. Από τον Ιούνιο, τα ηνία της κουζίνας έχει ο χαρισματικός chef Χρήστος Μανουσόπουλος, ο οποίος  με αφετηρία τα πολύ καλά ποιοτικά υλικά (κάποια εκ των οποίων έρχονται κατευθείαν από τη χώρα των Κονκισταδόρς και των ρωμαλαίων Αζτέκων) προτείνει πιάτα που ενθαρρύνουν τη «μέση», όπως το τρυφερό και μαγευτικά μαριναρισμένο κοτόπουλο νανάκι Pollo a la brasa, με salsa a la brasas ή το αναζωογονητικό cheviche (μια αποκάλυψη!) αλλά και quesadillas, enchiladas και chimichangas σε διάφορες εκδοχές. Όλα τα tacos φτιάχνονται in-house – από το ζύμωμα μέχρι την πρέσσα – ενώ στα coming soon είναι τα σαγηνευτικά fajitas με κοτόπουλο, που θα έρχονται παραδοσιακά σε πυρωμένο μαντέμι με υλικά για να φτιάξεις τη δική σου ιδανική πίτα! Κι επειδή μεξικάνικο χωρίς cocktails είναι ουρανός χωρίς ήλιο, στο La Casa Azul η cocktail list δια χειρός του head bartender Γιάννη Πλατανίτη έρχεται να πλαισιώσει ιδανικά τις προτάσεις του μενού – αλλά στέκεται και αυτούσια – με επιλογές που καθηλώνουν. Ο φετινός κατάλογος των signatures, εμπνέεται από θεότητες των Mayas και των Inkas, και περιλαμβάνει το ιδιαίτερο Indi, με Pisco, φρέσκο χυμό ανανά και κάστανο, το Tonatiuh, με παλαιωμένο rum Angostura 5, liqueur μπανάνας, άρωμα καβουρδισμένου καφέ και τραγανό σιρόπι από ξηρούς καρπούς, αλλά και άλλες καινοτόμες προσμίξεις. Περισσότερα εδώ

    ETNICO
    Κολοκοτρώνη 22, Αθήνα, τηλ. 2114113880 

    Η ethnic κουζίνα, με τις ποικίλες γεύσεις της, την πληθώρα των πρώτων υλών και των καρυκευμάτων, spicy και πληθωρική, ντυμένη τον πολύχρωμο στολισμό της, παίρνει με τον καλύτερο τρόπο, την street style εκδοχή της και μας υποδέχεται στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από τον χώρο του ETNICO. Βαδίζοντας στα μονοπάτια του καλού και ποιοτικού εστιατορικού φαγητού, το ETNICO προσφέρει multi ethnic γεύσεις, υψηλής ποιότητας, κυρίως από Μεξικό αλλά και νοστιμιές από Δύση και Ανατολή. Συνταγές από Ινδία, Ν.Α. Ασία και Αραβία στην πιο πετυχημένη τους εκδοχή! Samosas λαχανικών ή κοτόπουλου, tandoori, falafel και κορεάτικη σαλάτα, δίνουν στον καθένα ανεξαιρέτως την ευκαιρία να ταξιδέψει στις κουζίνες του κόσμου μιας και οι τιμές, είναι άκρως προσιτές. Καθημερινά το σημείο σφίζει από ζωντάνια, με ένα αμάγαλμα κόσμου να παρελαύνει για να απολαύσει τη γευστική εμπειρία που μόνο εδώ προσφέρεται με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο. Από φοιτητές έως εργαζόμενους στα γραφεία του πολύβουου κέντρου, το Etnico είναι μια χαρούμενη γωνία όπου ενώ ο ουρανίσκος σου θα γεύεται γαστρονομικούς θησαυρούς, εσύ μπροστά στη θέα των λαχταριστών tacos, burritos, quesadillas, fajitas, και άλλων εδεσμάτων, θα αισθάνεσαι σαν να διακτινίστηκες στην πόλη του El Dorado! Εδώ σερβίρουν απίστευτα Chimichangas! Πίστεψέ με, δεν έχεις δοκιμάσει καλύτερα! Σε τέσσερις πεντανόστιμες παραλλαγές, με κοτόπουλο, θαλασσινά, χοιρινό, αλλά και λαχανικά σε μια vegetarian εκδοχή, ενώ τώρα που το κρύο έχει αρχίσει να κάνει σιγά σιγά την εμφάνισή του είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις και την πολύ νόστιμη σούπα κολοκύθας. Βεβαίως από μια γνήσια μεξικάνικη φιέστα δεν λείπει το καλό ποτό! Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να απολαύσει φανταστική margarita, sangria αλλά και υπέροχους φρέσκους χυμούς σε συναρπαστικούς συνδυασμούς που παντρεύονται άψογα με κάθε επιλογή σε φαγητό! Όλα τα υλικά είναι εξίσου ποιοτικά με εκείνα που θα χρησιμοποιούσε ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας. Το ελαιόλαδο είναι ψυχρής έκθλιψης, το κρασί βιολογικό, ενώ τα χειροποίητα μείγματα μπαχαρικών δίνουν το δικό τους στίγμα στην κάθε συνταγή! Περισσότερα εδώ

    Taqueria Maya
    Πετράκη 10, Αθήνα, τηλ. 2112167081 

    Αν ως τώρα αναρωτιόσουν που μπορείς να γευτείς, αυθεντικό μεξικάνικο, η αναζήτηση μόλις έλαβε τέλος! Στην οδό Πετράκη 10, λίγα λεπτά από το μετρό Συντάγματος, η Taqueria Maya, μας συστήνει μεξικάνικες γεύσεις στην παραδοσιακή τους μορφή! Ένας χώρος με άποψη, που άμεσα παραπέμπει στο Μεξικό, αφού το κύριο υλικό που δεσπόζει στη διακόσμηση είναι η λαμαρίνα, πολύ δημοφιλής στην χώρα των Αζτέκων, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν εντυπωσιακά λουλούδια και πίνακες με φράσεις από το γνωστό board game Loteria, που σε μεταφέρουν νοερά στους όμορφους δρόμους της Λατινικής Αμερικής. Η Taqueria Maya, δημιουργήθηκε στο 2014 με σκοπό να συστήσει στο αθηναϊκό κοινό, το ποιοτικό μεξικάνικο street food και έχει αποκτήσει φανατικό κοινό σε όλη την Αθήνα, αφού εδώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία τόσο στην διατήρηση της αυθεντικότητας στις μεξικάνικες συνταγές, όσο και στην ποιότητα των πρώτων υλών! Ξεκινώντας από την προετοιμασία, τα πάντα ετοιμάζονται με μαεστρία από την αρχή, από το κάθε είδος ζύμης μέχρι και τις salsas. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι εισαγωγής, ώστε κάθε επιλογή να παραπέμπει αμέσως τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση, στην παραδοσιακή της εκδοχή! Το καλαμπόκι, βασιλίας της μεξικανικής κουζίνας και βάση των tacos, αλλά και πολλά από τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά, εκτοξεύοντας τη φρεσκάδα αλλά και τη διατροφική αξία κάθε παρασκευής στα ύψη! Tacos, burritos, burrito bowls, Cubanos και quesadillas, σε γευστικούς συνδυασμούς που θα λατρέψεις καθώς μπορείς να παίξεις μόνος σου με τις γεύσεις, επιλέγοντας fillings, salsas και extras! Chilli con Carne, Carne Asada, Barbacoa Carnitas και Camarones, από τις καλύτερες και πιο γνωστές επιλογές που μπορείς να απολαύσεις στο Taqueria Maya! Υπάρχουν επίσης και επιλογές vegan-vegeterian, εξίσου ενδιαφέρουσες που πάντα μπορείς να απολάυσεις on the spot, take away ή μέσω ταχύτατου delivery στο χώρο σου σε συνεργασία με wolt και e-food! Περισσότερα εδώ

    Agavita Cantina Mexicana
    Λεωφ. Δεκελείας 86, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102510604

    Με το που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στη Νέα Φιλαδέλφεια, η αποδοχή και η αγάπη του κόσμου ήταν αφοπλιστικά άμεση – τόσο από τους γηγενείς κατοίκους όσο και από άλλους που «απαρνήθηκαν» ξανά και ξανά τη γειτονιά τους για μια θέση στα τραπέζια ή την μπάρα του. Ήταν όμως δικαιολογημένη, αφού τα κολασμένα του chimichangas αλλά και τα εξωτικά του cocktails δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης! Πλέον, σε μεγαλύτερο χώρο στη Δεκελείας 86, το Agavita ανανεώνεται, αναβαθμίζεται και αναζωογονείται συνεχίζοντας να μας «γλυκαίνει» (Agavita στα λατινικά είναι η αγαύη) μ’ένα menu που έχει κάτι για όλους. Νάτσος για ζέσταμα, ως είθισται, με απολαυστικό λιωμένο cheddar, λαχταριστά fajitas με τα πολύχρωμα συνοδευτικά τους και τις βελούδινες πίτες τους για να τα απολαύσεις όπως θες, burritos, enchiladas, tacos, το-ένα-καλύτερο-από-το-άλλο θα σου χαρίσουν στιγμές αποσυμπίεσης και… γευστικής νιρβάνας, υπό τους ήχους latin μουσικών και τη δροσιά της τεκίλας! Δεν είναι τυχαίο ότι προτιμάται ιδιαιτέρως από κατοίκους του Μεξικό που βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά κι από φοιτητόκοσμο που το επιλέγει για το χαλαρό περιβάλλον του και τις γενναίες μερίδες του που είναι ιδανικές για τη «μέση». Μπορείς να το επισκεφθείς και μόνο για cocktail στην απ’ακρη-σ’ακρη μπάρα του, ενώ θεματικά parties και latin χοροί λαμβάνουν χώρα συχνά-πυκνά για να κρατάνε το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο. Περισσότερα εδώ

    Ο Μεξικανός
    Ευδήλου 15, Ζωγράφου, τηλ. 2107716900 

    Οι Μεξικανοί είναι ένας λαός γεμάτος πάθος που ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή. Η γαστρονομία τους το αποδεικνύει με εκρηκτικές γεύσεις που καθηλώνουν και μια παράδοση που μετράει αιώνες, από την εποχή των σοφών Μάγιας και των ρωμαλαίων Αζτέκων, μέχρι την επιρροή των Κονκισταδόρς. Αν θες λοιπόν να ζήσεις την εμπειρία της Μεξικάνικης κουλτούρας ο προορισμός σου είναι ένας. Ο Μεξικανός δημιουργεί ένα μικρό μονοπάτι που από του Ζωγράφου σε οδηγεί απευθείας στη χώρα του Guillermo del Toro και του Gael García Bernal, και με λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο έρχεται να σε μυήσει σε πικάντικες γεύσεις, δυνατές τεκίλες και δροσιστικές μαργαρίτες, σ’ένα σκηνικό όπου επικρατεί το χρώμα, τα σομπρέρο, τα papel picados και μια αναζωογονητικά παιχνιδιάρικη, νεανική κι ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα. Στον μικρό αλλά ζεστό χώρο της Ευδήλου, με το cozy παταράκι και τους πορτοκαλί τοίχους, θα αισθανθείς καλεσμένος σε μεξικάνικη φιέστα αλά Dia de los Muertos. Νάτσος για ζέσταμα, ως είθισται, με φασόλια, τυρί, κόκκινη σάλτσα, sour cream, γουακαμόλε και πιπεριές jalapenos, λαχταριστά fajitas με τα πολύχρωμα συνοδευτικά τους και τις βελούδινες πίτες τους για να τις απολαύσεις όπως θες, Alas de Pollo (φτερούγες κοτόπουλο) – καυτερές και πεντανόστιμες – και enchiladas και chimichangas με το κρέας της επιλογής σου και τα γαργαλιστικά, απολαυστικά υλικά να ταξιδεύουν τους γευστικούς σου υποδοχείς στη Γουαδαλαχάρα. Μνείας αξίζει το σπιρτόζικο mole (η κλασική σάλτσα σοκολάτας του Μεξικού), που δεν είθισται να την γευόμαστε στην Αθήνα. Καιρού επιτρέποντος, ο Μεξικανός επεκτείνεται… προς τα έξω, ενώ θεματικά parties και live λαμβάνουν χώρα συχνά-πυκνά για να κρατάνε το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο. Περισσότερα εδώ