Το Μενίδι (ή αλλιώς Αχαρνές), είναι ο πέμπτος σε πληθυσμό δήμος της Αττικής. Μια αυθεντική συνοικία, που – ξεπερνώντας για λίγο τα στερεότυπα – είναι ζωντανή, είναι μάχιμη, κάνει όνειρα, χορεύει στον δικό της, μοναδικό ρυθμό και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, ακόμη και εν μέσω της συγκυρίας που όλοι βιώνουμε με την υγειονομική κρίση.
Είναι ένας από τους πιο αρχαίους δήμους στην Αθήνα, και πολλές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα που στεγάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, όπου υπάρχουν πλούσια εκθέματα λαϊκού πολιτισμού των νεώτερων χρόνων.
Έχει πάνω από 15 πλατείες και 20 συνοικίες, και εκτείνεται σε 104,3 χλμ². Τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν το Τατόϊ, το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, το Τελεφερίκ. Με την πλούσια αγορά της, θα έλεγε κανείς ότι η περιοχή έχει κάτι για τον καθένα ξεχωριστά, από σύγχρονα espresso bars μέχρι all day καφετέριες, κι από παραδοσιακά εστιατόρια μέχρι escape rooms. Ξετρυπώσαμε τα καλύτερα σημεία και στα παρουσιάζουμε.
Σημαίνει «καλό» στα ισπανικά, αλλά πέραν αυτού είναι πρωτοπόρο, είναι πρώτο στις προτιμήσεις του κόσμου, είναι διαρκώς εξελισσόμενο, οικονομικό αλλά και άκρως ποιοτικό σε όλη τη γκάμα των προτάσεων του. Είναι το Bueno στο Μενίδι, και αποδεικνύει ότι ακόμα και σε μια outsider γειτονιά, ένα σωστό προϊόν μπορεί να κοντράρει επί ίσοις όροις ακόμα και μαγαζιά του εξωτερικού. Άνοιξε το 2011 από ανθρώπους προερχόμενους από την εστίαση, οι οποίοι χρησιμοποίησαν όλη τους την εμπειρία και τη γνώση πάνω στο αντικείμενο, αλλά παράλληλα – όντας δημιουργικά ανήσυχοι και τελειομανείς – πήγανε τον κατάλογο αλλά και τον χώρο «ένα βήμα παραπέρα». Ταξίδεψαν μάλιστα μέχρι το εμβληματικό Au P’tit Grec στο Παρίσι – κατά πολλούς την καλύτερη κρεπερί στην πόλη του φωτός – το οποίο λειτουργεί συγγενικό τους πρόσωπο για να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις εικόνες και το know-how τους. Έτσι, με το που άνοιξε, το Bueno δημιούργησε κυριολεκτικά τη δική του πιάτσα στην Κωνσταντίνου Καραμανλή και στα τριγύρω στενάκια, κι έγινε η καθημερινή «συντεταγμένη» για καλοψημένο καφέ (κι όχι μόνο), κάθε μέρα όλη μέρα. Για τη γειτονιά του Μενιδίου, είναι συνώνυμο της ποιότητας, της φροντίδας και της άψογης εξυπηρέτησης και όσον αφορά την «σβέλτη εστίαση», «παίζει» χωρίς αντίπαλο. Περισσότερα εδώ
Μας συστήθηκε με το πρώτο flagship εστιατόριο στο Χαλάνδρι τον Φεβρουάριο του 2014 (το οποίο κι έσκισε) για να «ανοίξει τα φτερά του» για Σύνταγμα, Περιστέρι, Κεφαλάρι, Ηλιούπολη & Αχαρνές με τα μεγαλύτερα burgers της Ελλάδας – αν η αγάπη του κόσμου που το γεμίζει πρωί-βράδυ και παραγγέλνει με φανατικό ζήλο μόνο από αυτό δεν είναι success story, τότε δεν ξέρουμε τί είναι. Και στα 6 καταστήματα Butcher’s που ανήκουν αποκλειστικά στην οικογένεια συμβαίνει κάτι που κανένα άλλο burger house δεν μπορεί να ισχυριστεί: καθετοποιημένη παραγωγή. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι τα κρέατα που απολαμβάνεις εδώ είναι δικής τους παραγωγής και πλάθονται καθημερινά στο εργαστήριο του κρεοπωλείου τους «Εμπορία Κρεάτων Αλαφούζος» στην Αγία Παρασκευή, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές του εκλεκτού ελληνικού κρέατος, ενώ είναι το μοναδικό burgerάδικο που σερβίρει το μπιφτέκι του χωρίς το «περιτύλιγμα του burger», σε μερίδα! Στα Butcher’s Burger & Steak House καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα της πρώτης ύλης με χειροποίητες απολαυστικές sauces, χωριάτικο & brios ψωμί (που αγκαλιάζουν άψογα το λαχταριστό περιεχόμενο), εθιστικά onion rings αλλά και φρεσκοκομμένες πατάτες. Και πάμε στο προκείμενο: Από τα πεντανόστιμα μέσα στην απλότητα τους burgers με 100 γρ. και 200 γρ. μπιφτέκι, και το XL MAGIC με 400 γρ. μπιφτέκια μέχρι το Σταβλίσιο, το Αρμαγεδδών, το Hannibal, το Butcher’s Tower και το La Butcher Familia burger με έως και 2 κιλά ενιαίο μπιφτέκι, τα Butcher’s Burger & Steak House έχουν κάτι για όλους. Περισσότερα εδώ
Ένα κορυφαίο espresso bar έχει τα εξής χαρακτηριστικά: γευστικό, καλοψημένο καφέ που απολαμβάνεις από την πρώτη γουλιά, περιβάλλον που το καθιστά στέκι, ένα team από φιλόξενους ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου και μια γκάμα προτάσεων για να χορτάσεις την κρίσιμη στιγμή που θα πεινάσεις. Κάποια μαγαζιά της πόλης έχουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Το N34 Coffee House, που πρόσφατα γιόρτασε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του τα έχει όλα! Βρίσκεται στην πολύκοσμη Αρχαίου Θεάτρου στο Μενίδι κι όλα ξεκινάνε καθημερινά από τις 5 το πρωί, όπου αρχίζουν και φτιάχνονται τα πρώτα πρωινά εσπρεσάκια, από το κορυφαίο χαρμάνι Antica Tostatura της Hausbrandt, που ψήνεται σε ξύλα οξιάς και έχει ένα μοναδικό σώμα και ισορροπημένη γεύση τόσο στην κρύα όσο και την ζεστή εκδοχή του. Ξεχωρίζει για το διαχρονικό του μαύρο, το μοντέρνο σκηνικό του, τον πίνακα με το χέρι που κρατάει έναν τόσο δα κόκκο καφέ (σήμα κατατεθέν του Ν34) που έχει φιλοτεχνήσει η Νίκη Ανδρέου. Τον εξαιρετικό του καφέ πλαισιώνουν επιλογές σε σφολιάτες και κρουασάν, κουλουράκια και donuts, ενώ εδώ θα βρεις και χορταστικές μπαγκέτες σε διάφορες παραλλαγές, όπως με ψητά λαχανικά ή με κοτόπουλο-παρμεζάνα. Δημοφιλές είναι επίσης το club sandwich του -πεντανόστιμο και στηλωτικό – ότι πρέπει για να σου προσφέρει ενέργεια για την ημέρα σου. Περισσότερα εδώ
Από τον Φεβρουάριο του 2018, τρεις έμπειροι baristi ο Κωνσταντίνος, ο Γιώργος και ο Αποστόλης ένωσαν δυνάμεις και γνώση δημιουργώντας το Local Hero, συστήνοντας για πρώτη φορά στο κοινό των Αχαρνών τη specialty κουλτούρα και στο take away. Εξαιρετικές ποικιλιές καφέ από Αιθιοπία, Βραζιλία, Ελ Σαλβαδόρ και Κολομβία αναμειγνύονται για να παρασκευαστεί το specialty blend με το έντονο άρωμα, το δυνατό σώμα και τη διακριτική οξύτητα που έχουμε την δυνατότητα να γευτούμε σε κάθε γουλιά. Επιπλέον, για coffee lovers που αγαπούν την αναζήτηση, καφέδες μοναδικής προέλευσης από όλο τον κόσμο βρίσκονται είτε στους μύλους, είτε στην retail corner του καταστήματος έτοιμοι να σας ταξιδέψουν σε γευστικούς παράδεισους. Περισσότερα εδώ
Pizzerium: αυτοσχέδιο γλωσσικό ιδίωμα λατινογενούς έμπνευσης που εκφράζει την αγάπη για το πιο γνωστό ιταλικό έδεσμα, την pizza. Αυτή η αγάπη, ήταν η κινητήριος δύναμη, που ώθησε την Ευαγγελία και τον Γιώργο να δημιουργήσουν την δική τους ιταλική γωνιά στο Μενίδι, επί της Λεωφόρου Θρακομακεδόνων 129. Η συμβολή των εξιδεικευμένων στην ιταλική κουζίνα συνεργατών τους ήταν καταλυτική προς το ύφος και το είδος του εστιατορίου, μυώντας έτσι τους θαμώνες στους γευστικούς θησαυρούς της γείτονος χώρας. Έχοντας ως παρακαταθήκη αυθεντικές ιταλικές τεχνικές για την άρτια παρασκευή ζυμαριού και σάλτσας που είναι τα βασικά συστατικά για την πετυχημένη pizza, δημιούργησαν με φροντίδα και αγάπη το Pizzerium. Ένας χώρος μικρός αλλά τόσο ζεστός, όσο και η φρεσκοψημένη pizza που μόλις βγήκε αχνιστή από τον φούρνο. Industrial αισθητική, όπου το ξύλο και το σίδερο δένουν αρμονικά με το φυσικό στοιχείο των φυτών που κοσμούν τους χώρους. Μια υπέροχη βεράντα στο εξωτερικό, σου επιτρέπει να απολαύσεις το γεύμα σου στον καθαρό αέρα. Εδώ η κουζίνα είναι ανοιχτή, ώστε να μπορείς να γίνεις θεατής στην διαδικασία παραγωγής. Το χειροποίητο ζυμάρι ανοίγεται αριστοτεχνικά και αφού προστεθεί η αυθεντική ιταλική σάλτσα, εμπλουτίζεται με τα αρίστης ποιότητας φρέσκα υλικά σε συνδυασμούς που θα σε συνεπάρουν. Περισσότερα εδώ
Λίγα εστιατόρια μπορούν να υπερηφανεύονται ότι είναι στην Αθήνα αλλά ταυτόχρονα και στην εξοχή, και η Ταβέρνα Πίνδος σαφώς ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, αφού συνδυάζει το πράσινο τοπίο της Πάρνηθος με γεύσεις που σαγηνεύουν επισκέπτες κι οδοιπόρους από το 1969. Όταν, λοιπόν, αποφασίσεις να επισκεφθείς τις Αχαρνές, κουραστείς από την βόλτα και η μυρωδιά από τα καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια αρχίσει να σου τρυπάει τη μύτη, υπόκυψε στον πειρασμό και παραδώσου άνευ όρων στο κάλεσμά τους… Σε έναν προσεγμένο χώρο, μέσα στη φύση και σε μία όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα, με πολλή αγάπη, φροντίδα και μεράκι, αλλά και με τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες, η Πίνδος συνθέτει μία παλέτα γεύσεων, παράδοσης και γαστρονομίας. Φρέσκα λαχανικά, ελληνικά κρέατα και ντόπια τυροκομικά προϊόντα, από διάφορες περιοχές της χώρας, παρελαύνουν στον πλούσιο κατάλογο, απογειώνουν τις αισθήσεις και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι. Κι όλα αυτά σε απολύτως λογικές τιμές, αλλά και… «γενναίες» μερίδες! Η λίστα με τα ορεκτικά μοιάζει ατελείωτη, με τους πεντανόστιμους κολοκυθοκεφτέδες, τη σπιτική σπανακόπιτα, την «φωλιά» με τη φέτα και το μέλι να δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ! Οι δροσερές σαλάτες προετοιμάζουν το έδαφος για τα ζουμερά ψητά και σουβλιστά κρέατα όπως είναι τα ασυναγώνιστα αρνίσια παϊδάκια, η καπνιστή χοιρινή μπριζόλα, το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, όλα ψημένα με μαεστρία και μεράκι από τον ψήστη! Περισσότερα εδώ
Οι σύγχρονοι ρυθμοί της πόλης, πολλές φορές καθιστούν την ποιοτική διατροφή πολυτέλεια. Καθώς η προετοιμασία σπιτικού φαγητού απαιτεί χρόνο, καταλήγουμε σε πρόχειρες λύσεις, όχι τόσο υγιεινές και πολλές φορές χωρίς εκείνη τη νοστιμιά που προσθέτει η αγάπη και η φροντίδα.Πόσες φορές δεν έχεις νοσταλγήσει σπιτικό φαγητό, που να σε ταξιδεύει σε εκείνες τις εποχές που γευόσουν τα νόστιμα και καλομαγειρεμένα φαγητά της μαμάς της γιαγιάς; Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Home cooking, άνοιξε την κουζίνα του, προσφέροντας καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, πατώντας πάνω σε μια ποικιλόχρωμη παλέτα μεσογειακών γεύσεων. Καθημερινά, ένα διαφορετικό μενού, με οικείες γεύσεις και αγνά υλικά, προετοιμάζεται με προσοχή και μεράκι και σε περιμένει να το απολαύσεις! Διαλεχτά κρεατικά όπως χοιρινό λεμονάτο με μανιτάρια και πιπεριές και μοσχαράκι κοκκινιστό, ζουμερά και μυρωδάτα, να λιώνουν στο στόμα και να σου δημιουργούν το συναίσθημα της πληρότητας. Δεν είναι τυχαίο που πάντα γίνονται ανάρπαστα! Λαδερά, άψογα μαγειρεμένα και ψαράκι, σε υπερπλήρεις μερίδες και με νοστιμιά που σε κατακλύζει σε κάθε μπουκιά! Σαλάτες και ελαφριά επιδόρπια με γιαούρτι, αλλά και φανταστικό cheesecake και ρωσική τούρτα, έρχονται να συμπληρώσουν το γεύμα σου με τον καλύτερο τρόπο! Περισσότερα εδώ
Υπάρχει μια μαγεία στα μαγειρεία. Λίγο οι σύγχρονοι ρυθμοί που μας αποθαρρύνουν από το να πιάσουμε τον Τσελεμεντέ και το ταψί στο σπίτι, λίγο η ευκολία του να μπορείς να προμηθευτείς σπιτικό, μαμαδίσιο φαΐ σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, ακόμα και το ελληνικό μας ταμπεραμέντο που επιζητά κλασικές παραδοσιακές γεύσεις, ένα είναι το σίγουρο: η «λύση» βρίσκεται πάντα σε ένα μαγειρείο. Η «Κατσαρόλα» σαφώς ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, αφού μια μαμά, η κυρία Φανή και η ομάδα της μαγειρεύουν καθημερινά για το κοινό του Μενιδίου (κι όχι μόνο) καλομαγειρεμένα πιάτα, φτιαγμένα με αγάπη και κορυφαίες πρώτες ύλες από το 2015. Δεν είναι τυχαίο ότι διακρίνεται επί 3 συναπτά έτη με το «Χρυσό Βραβείο Γεύσης» από τα έγκυρα Best Greek Food Awards. Σ’ένα σκηνικό Αθήνας-γειτονιάς, βγαλμένο από μια εποχή που δυστυχώς τείνει να εξαλειφθεί από τις μνήμες μας, το μαγειρείο της Αριστοτέλους μας υπενθυμίζει την σπουδαιότητα της γαστρονομικής μας παράδοσης και υπερθεματίζει την ανάγκη της διατήρησής της. Γιατί, ωραία τα sushi και τα burgers, αλλά ακόμα πιο ωραίο, χορταστικό (και σωστό διατροφικά) είναι ένα ψητό ρολό κοτόπουλο γεμισμένο με κεφαλοτύρι, ζαμπόν και πιπεριές, οι ντομάτες γεμιστές, ένα μουσακά, μοσχαράκι κοκκινιστό, ή μια απολαυστική κοτόσουπα. Περισσότερα εδώ
Μια αυλή θαυμάτων, είναι η αυλή του Νώντα! Ένα όνειρο ζωής που μετουσιώθηκε σε χώρο ονειρικό, όπου αρώματα, γεύσεις και μπριόζικη διάθεση, σε αγκαλιάζουν με ζεστασιά και σε οδηγούν εις άνευ όρων παράδοση σε λουκούλλεια γεύματα και ανεπανάληπτο κέφι! Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2004, όταν ο κύριος Νώντας, γέννημα θρέμμα των Αχαρνών, άνοιξε τις πόρτες του κήπου του και μαζί την αγκαλιά του, για να κάνει πράξη τον όρο ελληνική φιλοξενία. Ανθοπαραγωγός, αλλά και ποιητής, διοχετεύει όλη του την ευαισθησία και το μεράκι, σε τούτον εδώ τον τόσο αυθεντικό χώρο! Η αίσθηση που σου δημιουργείται τόσο στο εσωτερικό με τη ρουστίκ χροιά, όσο και στην αυλή, είναι σαν να μην βρίσκεσαι εντός των Αθηνών, αλλά σε κάποιον ορεινό προορισμό! Η παραμυθένια αυλή, σε καλωσορίζει, καταπράσινη και ολάνθιστη, ενώ ο κύριος Νώντας, πάντα σπιρτόζος, θα σε υποδεχτεί με πλατύ χαμόγελο. Άνθρωπος φύσιν αυθεντικός και ανοιχτοχέρης, μαζί με όλη την ομάδα του, θα φροντίσουν να φας άμεσα, καταπληκτικούς μεζέδες και να περάσεις αξέχαστα. Γενναιόδωρες μερίδες και αγνά υλικά, συνθέτουν την πιο πετυχημένη συνταγή σε κάθε πιάτο που θα βρεθεί καλομαγειρεμένο στο τραπέζι σου. Απολαυστικά πιάτα ημέρας, καμωμένα με αγάπη και φροντίδα, χειροποίητο, ζυμωτό ψωμί με μυρωδικά, αλλά και διαλεχτά κρέατα, συνθέτουν ένα παζλ γεύσεων που ξεσηκώνει τον ουρανίσκο. Μοσχαράκι ή πρόβατο στη λαδόκολλα, ζουμερά και αχνιστά, ένα ποίημα σαν αυτά που σκαρώνει με μαεστρία ο κύριος Νώντας. Καλοψημένα μπιφτέκια με τραγανές πατάτες, λουκάνικο από μοσχάρι και πρόβατο, χωρίς λίπος, αλλά και καλοψημένη προβατίνα, γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Περισσότερα εδώ
Το Μουσείο αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέρος με εκτεταμένες συλλογές μεσαιωνικών μηχανών, εξωτικών τιμαλφών και απόκρυφων αντικειμένων. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να ανακαλύψουν και να δοκιμαστούν. Δωμάτιο #1: Έκθεση Μεσαιωνικών Βασανιστηρίων – Μέχρι πριν από μερικούς αιώνες κάθε ευρωπαϊκή πόλη είχε μια κρεμάλα στην αγορά της και σιδερένια κλουβιά έξω από τις πύλες της. Δικαστές της εκκλησίας επινόησαν ειδικές ποινές για όσους άσκούσαν μαγεία και η ισπανική Ιερά Εξέταση εφηύρε μια πληθώρα μηχανών που μοναδικό σκοπό είχαν την πρόκληση πόνου. Η Έκθεση Μεσαιωνικών Βασανιστηρίων παρέχει μια ζωντανή εικόνα αυτού του οδυνηρού παρελθόντος και περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων μηχανών από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Κάτι σας λέει, ότι πέρα από τα εκθέματα του μουσείου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από πολύ κοντά πράγματα τα οποία είναι καλά κλειδωμένα… Αν μπορέσετε να φτάσετε φυσικά χωρίς να σας πιάσουν…Δωμάτιο #2: Έκθεση Καταραμένων Αντικειμένων: Αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο. Η ενέργεια των εκθεμάτων έπρεπε με κάθε τρόπο να περιοριστεί ώστε να ανοίξει για το ευρύ κοινό… Πλέον είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες που θέλουν να μάθουν τις ιστορίες των αντικειμένων αυτών, να ανακαλύψουν τις μεταφυσικές τους ιδιότητες και να δοκιμαστούν σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Περισσότερα εδώ