spot_img

Η Στάνη: Η πολυβραβευμένη διατήρηση της παράδοσης, στην καρδιά της Αθήνας

Γιαούρτι, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα σαν αγκαλιά της «γιαγιάς». Σ’έναν μικρό πεζόδρομο δίπλα στην πλατεία Ομονοίας όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει εκτός από τη Στάνη, το γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και άνοιξε για πρώτη φορά το 1931.

Η Ομόνοια και τα πέριξ της είναι η γειτονιά μας. Αυτή που δεν μένουμε, αλλά εκείνη που έχουμε επιλέξει σαν φόντο της δικής μας καθημερινότητας. Αυτής που κάθε μέρα μας εκπλήσσει, τρέχοντας πιο γρήγορα από το χρόνο, εύπλαστη σαν πλαστελίνη, με διαχρονικότητα και την ανάμνηση μιας φωτεινής, αστικής Αθήνας. Σε ένα τοπίο πολύβουο, κάπου ανάμεσα στον περαστικό, τον τουρίστα, τον ντόπιο και όλες τις φυλές της καρδιάς μιας πρωτεύουσας, κόντρα στον χρόνο και κόντρα στις σειρήνες της εποχής για φλύαρους κι άνευ λόγου μοντερνισμούς, υπάρχει μια σταθερή αξία, σαν αγκαλιά: η Στάνη. 

Η ιστορία της Στάνης είναι γλυκιά και τρυφερή σαν τα γλυκά και τα φανταστικά γιαούρτια της. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νικόλαος Καραγεώργου με καταγωγή από το χωριό Αθανάσιος Διάκος (το οποίο αποτελεί γενέτειρα όλων των εμβληματικών γαλακτοπωλών), μαζί με τη γυναίκα του, Ζωή παίρνουν την απόφαση να μετακομίσουν στον Πειραιά και να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επιχείρηση αναπτύσσεται με επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής αλλά οι βομβαρδισμοί στον Πειραιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάζουν τη «Στάνη» να εγκατασταθεί το 1949, μόνιμα πια, στην Ομόνοια, στην οδό Μ. Κοτοπούλη.

Με τα ηνία της Στάνης να έχουν περάσει πλέον στον εγγονό του «μπάρμπα Νίκου» Θανάση Καραγεώργο και στο θείο του, το λιλιπούτειο μαγαζί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη αποδεικνύει εμπράκτως ότι υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία στην πόλη που δε βουλιάζουν στο βάρος της ζαχαροπλαστικής κληρονομιάς τους, αλλά παραμένουν «φάροι» ποιότητας, συνέπειας και ασφαλώς παραδεισένιας γεύσης, αυτής που σου σφυριλατείται στη μνήμη καθάρια σαν διαμάντι. 

Εδώ θα βρεις γιαούρτι παραδοσιακό αγελαδινό και πρόβειο – πολυβραβευμένο – με δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα που ξυπνά μνήμες παλιάς Αθήνας-γειτονιάς, κρεμώδες κι απολαυστικό γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, ραβανί, μιλφέιγ με γέμιση απαλή σαν σύννεφο και γεύση ανεπανάληπτη, κέϊκ σοκολάτας όπως το φαντάστηκε και το χάρισε στους ανθρώπους ο θεός της απόλαυσης. 

Η Στάνη είναι ανοιχτή από το πρωί και σε υποδέχεται με καφέ στο μπρίκι και πλούσιο πρωινό με αυγά, χειροποίητο τσουρεκάκι και βούτυρο με μέλι στο ψωμί, ενώ φτιάχνει τους πιο χρυσαφένιους και τέλειους λουκουμάδες, ανασύροντας στον καθένα ξεχωριστά τις πιο γλυκές μνήμες, από τα χρόνια της αθωότητας και της απλότητας. Ό,τι κι αν επιλέξεις στη Στάνη, έχει την παραδοσιακή του ποιότητα, τις αυθεντικές συνταγές και φτιάχνεται σε πείσμα των καιρών με τα πιο αγνά υλικά που καταφθάνουν από μικροπαραγωγούς απ’όλη την Ελλάδα. 

Η «ναυαρχίδα» της Στάνης, το γιαούρτι, περιέχει βακίλλους που συμβάλλουν στην μακροζωία και το κάνουν πιο εύπεπτο σε άτομα που έχουν σχετική δυσανεξία στην λακτόζη (σε αντίθεση με τα βιομηχανικά γιαούρτια που δεν τους περιέχουν για να διαρκούν περισσότερο στην αγορά). Έχει φιλοξενηθεί από το National Geographic μέχρι το το Maison Francaise και είναι αυτονόητο ότι πληροί μια αναντίρρητη συνθήκη: αυτή της σοφίας του χρόνου που εξυψώνει ό,τι αξίζει και αφήνει πίσω του αυτό που περισσεύει. 

Η Στάνη
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ. 2105233637
www.stani1931.com | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Χαλάνδρι: Η πιο σταθερά διαχρονική πιάτσα των Β.Π. είναι στα πάνω της

Το Χαλάνδρι είναι ο μεγαλύτερος δήμος των βορείων προαστίων και εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, την...

Μαύρισμα όλο τον χρόνο: Τα καλύτερα solarium στην Αθήνα

Τέλειο μαύρισμα που διαρκεί. Παλιά ήταν ένας μύθος, τώρα μια πραγματικότητα που μπορείς να αποκτήσεις σ'ένα (άνετο) tanning bed....

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot