spot_img

Πάριον Τυροκομείο: Ένα παιδικό όνειρο που έγινε ονειρεμένο τυρί!

Η ιστορία του τυροκομείου «Πάριον» ξεκινάει με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει κάθε ορόσημο στη ζωή μας. Όλα ξεκίνησαν όταν η ιδιοκτήτρια – και εμπνευστής του εγχειρήματος – Κατερίνα Μόσχου ήταν παιδί, και στις διακοπές της κάθε χρόνο στο μαγευτικό νησί των Κυκλάδων παρακολουθούσε με θαυμασμό και δέος την γιαγιά της να τυροκομεί και να να χαρίζει απλόχερα χαμόγελα σε οποιονδήποτε γευόταν τις δημιουργίες της.

Μεγαλώνοντας, σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δούλεψε σε αναγνωρισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε Ελλάδα και Κύπρο σε υψηλά πόστα, αλλά πάντα η αγάπη της για την Πάρο και οι μνήμες από τα παιδικά της χρόνια την καλούσαν με κάποιον ανεξήγητα καρμικό τρόπο εκεί… Έτσι, η Κατερίνα αποφάσισε να «αποκεντρωθεί» και να μετακομίσει μόνιμα στο φυσικό τοπίο που αγαπούσε, αλλά και να αναβιώσει την τέχνη της γιαγιάς της που πλέον την «χάζευε» σαν άγγελος από τον ουρανό: την τυροκόμηση.  

Το όνειρο γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2017, ονομάστηκε «Πάριον Τυροκομείο» και βρίσκεται περίπου 2 χλμ από την Μάρπησσα στον επαρχιακό δρόμο προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Εδώ, συλλέγεται καθημερινά με μεράκι και όρεξη ντόπιο παριανό γάλα από επιλεγμένες φάρμες και παραγωγούς, το οποίο στη συνέχεια, μέσα σε λίγες ώρες από την συλλογή του, επεξεργάζεται με σύγχρονες μεθόδους και μετουσιώνεται σε λαχταριστό, πεντανόστιμο τυρί που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Η αποφυγή συντηρητικών και πρόσθετων είναι αδιαπραγμάτευτη, με το τελικό προϊόν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και σαφώς ανώτερο ποιοτικά. 

Η μικρή, boutique μονάδα της Κατερίνας παράγει με σεβασμό και φροντίδα εξαιρετικό κεφαλοτύρι, παραδοσιακό τουλουμοτύρι, μυζήθρα νωπή, ανθότυρο, ξινοτύρι, γιαούρτι παραδοσιακό αλλά και στραγγιστό, ενώ συσκευάζει ολόφρεσκο αιγοπρόβιο γάλα, σφραγίζοντας όλα τα θρεπτικά του οφέλη μέσα στο εκάστοτε μπουκάλι. Η τεχνογνωσία της ιδιοκτήτριας και ο σύγχρονος εξοπλισμός, παρέχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας 90 τόνων γάλακτος ετησίως και έχουν χαρίσει – δικαίως – στο τυροκομείο πλήθος διακρίσεων και βραβεύσεων. 

Το κεφαλοτύρι με Παριανό ελαιόλαδο, είναι ένας σπουδαίος μεζές που δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα πλατό ή μια απολαυστική μακαρονάδα, ωριμάζει για περίπου τρεις μήνες στο λάδι και αποκτά μια χαρακτηριστικά σύνθετη και πεντανόστιμη γεύση. 

Το κεφαλάκι ωρίμανσης είναι το απόλυτο σαγανάνι, έχει μια πολύ ευχάριστη, πικάντικη γεύση κι είναι άλλος ένας «άσσος» σ’ένα νικητήριο «ρόστερ» απόλαυσης. Το ίδιο και η ξινομυζήθρα, που είναι μοναδική τόσο στη χωριάτικη σαλάτα, όσο και στην πίτσα(!), τη συνταγή της οποίας – μαζί με πολλές άλλες – μπορείς να ανακαλύψεις στα social media του τυροκομείου. 

Τα προϊόντα του «Πάριον Τυροκομείο» θα τα βρεις τόσο στο νησί, όσο και σε επιλεγμένα αθηναϊκά σημεία, όπως το Μιράν και τα Καραμανλίδικα. 

Πάριον Τυροκομείο
Αγία Αναστασία, Μάρπησσα, Πάρος, τηλ 6973525591
www.pariontyrokomeio.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Νέα Φιλαδέλφεια: Οι πιο… ORIGINAL λόγοι για να πας!

Εάν έχεις συνδέσει τη Νέα Φιλαδέλφεια μόνο με το Άλσος και την... ΑΕΚ, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Η...

Νέα Φιλαδέλφεια: Ο απόλυτος αθηναϊκός προορισμός για έξοδο

Είναι μια γειτονιά διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Χτισμένη τη δεκαετία του 20’ από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, στα 100...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot