Η Ιταλία άνοιξε και πάλι καταστήματα, καφέ μπαρ και εστιατόρια σε όλες σχεδόν τις περιφέρειές της. Μια ελαστικοποίηση που οφείλεται στην μείωση του δείκτη μετάδοσης του ιού αλλά και στα συνεχή αιτήματα εμπόρων και επιχειρηματιών, πολλοί από τους οποίους καταγγέλλουν ότι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Αρκετοί ειδικοί, πάντως, όπως ο Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα προβλέπουν ότι σε δυο με τρεις εβδομάδες τα κρούσματα είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν και πάλι με υποχρεωτική λήψη νέων, αυστηρών μέτρων.
Επωφελείται η μαφία
Η συντηρητική παράταξη με επικεφαλής της Λέγκας από τη μεριά της τάσσεται υπέρ της σχεδόν απεριόριστης λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων και τονίζει: «Οι πολίτες γεμίζουν πεζοδρόμια και μαγαζιά. Από την κυβέρνηση τους είπαν ότι επιτρέπεται, δεν παραβιάζουν κανένα νόμο».
Στο μεταξύ ιδιοκτήτες καταστημάτων -και στην κεντρικότατη περιοχή της Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης- καταγγέλλουν ότι η μαφία, επωφελούμενη της πρωτοφανούς αυτής οικονομικής κρίσης τους πιέζει συνεχώς να πουλήσουν τα μαγαζιά τους. Όσοι μπορούν αντιστέκονται, αλλά όπως υπογραμμίζει και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο με τον τρόπο αυτό ντοπάρεται όλη η αγορά και η επιβίωση των υγιών επιχειρήσεων, γίνεται όλο και πιο δύσκολη διότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν όσους ξεπλένουν συνεχώς βρώμικο χρήμα.
Ξεκίνησαν οι επαφές Ντράγκι
Σε ό,τι αφορά δε την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης, η καταπολέμηση της πανδημίας είναι κύρια προτεραιότητα που έθεσε και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Σήμερα ξεκινά τις συναντήσεις του με τα διάφορα κόμματα. Θα πρέπει να εξακριβωθεί κυρίως αν το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι διατεθειμένο να αλλάξει στάση, παρά την αρχική άρνηση του Μπέπε Γκρίλο δηλαδή να αποφασίσει τελικά να τον στηρίξει. Ένα χαρτί που μπορεί να παίξει ο Ντράγκι είναι η υπουργοποίηση γνωστών στελεχών των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων. Υπό τον σαφή όρο όμως ότι θα χαράσσει ο ίδιος την όλη κυβερνητική στρατηγική.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
Πηγή: Deutsche Welle