spot_img

Ζυθοποιΐα Αναστασίου: Μικρή αλλά απολαυστικά θαυματουργή

«Η δημιουργικότητα δεν ξοδεύεται. Όσο πιο πολύ την χρησιμοποιείς, τόση πιο πολλή έχεις», είχε πει η εμβληματική Maya Angelou. Μια φράση που δεν μπορεί να περιγράψει περισσότερο τον Φώτη Αναστασίου, ιδιοκτήτη του The Local Pub στο Χαλάνδρι – μιας εκ των δημοφιλέστερων και πιο ενημερωμένων pubs στη χώρα μας – και εμπνευστή της Ζυθοποιΐας Αναστασίου. Αφού μας μύησε σε παντός είδους «εξωτικές» ετικέτες κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της γης στο κορυφαίο beer bar της Χαϊμαντά, το 2017 έστησε τα δικά του καζάνια, σκαρφίστηκε τις δικές του συνταγές και ξεκίνησε την δική του «πλεύση» στην παραγωγή μπύρας.  

Ο στόχος της ζυθοποιίας εξαρχής ήταν η μικρή παραγωγή γνήσιου, τοπικού ζύθου με γνώμονα την πρωτοτυπία (στα πλαίσια του εφικτού), την εποχικότητα και τον δημιουργικό πειραματισμό. Μετά από 40+ συνταγές και πλήθος ευχαριστημένων ουρανίσκων, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η αποστολή εκτελείται με επιτυχία στο έπακρο. Η πρώτη ετικέτα που βγήκε από τα βαρέλια της ζυθοποιίας ήταν η «Ατμιστή», μια California Common γνωστή και ως Steam Lager, με γεμάτο σώμα, ήπια πικράδα και ισορροπημένη γεύση. Πρόκειται για μια 100% αμερικάνικου τύπου lager, η μέθοδος παραγωγής της οποίας χρονολογείται από τα τέλη του 1800 στην Καλιφόρνια.

Στα διαχρονικά best sellers, σε μια πιο κλασική και παραδοσιακή συνταγή βασίστηκε η «Καθημερινή», η οποία ανήκει στην κατηγορία Lager. Ελαφριά και γευστική, έχει μόλις 3,8% βαθμούς αλκοόλ.. Τρίτη στη σειρά έρχεται η «Αστερόεσσα», μια ωδή στις αμερικάνικες pale ales με γεμάτη γεύση και αρώματα από τον αμερικάνικο λυκίσκο Mosaic με 5,3% βαθμούς αλκοόλ.

Η «Δυτική Ακτή» που ακολούθησε λίγο μετά αποτέλεσε την πρώτη India Pale Ale (i.p.a.), μια ολόφρεσκη μπύρα West Coast i.p.a. κατηγορίας με αρώματα τροπικών φρούτων και 7% βαθμούς αλκοόλ, ενώ η «Ωκεανίς» με 6,4% βαθμούς αλκοόλ ξεχώρισε αμέσως για την πλούσια, χυμώδη, αρωματική και πικρή γεύση της, παρασκευασμένη αποκλειστικά με λυκίσκους Νέας Ζηλανδίας.

Η Ζυθοποιΐα Αναστασίου δεν σταματά όμως εκεί. Με πνεύμα εξωστρέφειας, και με έντονο το αίσθημα της «κοινότητας» στον χώρο του ζύθου, ένωσε τις δυνάμεις της με τη Ζυθοποιΐα Πηνειού, εξασφαλίζοντάς μας τη συλλεκτική και περιορισμένη σε ποσότητα μπύρα, την «Ντούκελ», μια σκουρόχρωμη σταρένια weiss (dunkel στα γερμανικά σημαίνει σκοτεινό, σκούρο) με χρώμα χάλκινο, καφετί, πυκνό κρεμώδη αφρό μεγάλης διάρκειας και φυσικά θολή στην όψη εξαιτίας της μαγιάς. Στη μύτη διακρίνεται έναν εκπληκτικός συνδυασμός αρωμάτων γαρίφαλου, μπανάνας και τσιχλόφουσκας σε μια τέλεια ισορροπία, γεμάτη αίσθηση στο στόμα και επίγευση που μένει για λίγη ώρα αλλά καθώς φεύγει σε προκαλεί να συνεχίσεις με την επόμενη γουλιά. Το ίδιο συνέβη και με την «Μάρτσεν», με κεχριμπαρένιο – πορτοκαλί χρώμα με λευκό, σταθερό, παχύ αφρό και σώμα και ενανθράκωση μέτριας έντασης, με βυνώδες άρωμα και με απαλές νότες καβουρδίσματος (μια αποκάλυψη!)

«Συνοδοιπόροι», στο εγχείρημα του Φώτη, οι οι ζυθοποιοί Μάκης Σαρηγιάννης, Matthew Dean και Γιάννης Ψιμούλης εμπνέονται από την παγκόσμια σκηνή και εφευρίσκουν νέους τρόπους να μας κρατάνε το ενδιαφέρον ακμαίο και ακονισμένο. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Ζυθοποιΐα Αναστασίου είναι ίσως η μόνη στην οποία μπορείς να απολαύσεις τη μπύρα σου ενώ βλέπεις στην δεξαμενή την διαδικασία παραγωγής (αφού είναι «μεσοτοιχία» με την Local Pub). Οι μπύρες του εμφιαλώνονται και διανέμονται σ’ένα πολύ μικρό δίκτυο, διατηρώντας την άριστη ποιότητα και την φρεσκάδα τους αναλλοίωτες. 

Ζυθοποιΐα Αναστασίου
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ. 6940864443
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

The inside scoop: Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας (2020 edition)

Είναι γεγονός: Οι καλύτερες καλοκαιρινές νύχτες (και μέρες) είναι αυτές που περνιούνται με ένα παγωτό στο χέρι. Από τα...

Οι καλύτερες boulangerie της Αθήνας: 10 σημεία όπου η παράδοση συναντά την εξέλιξη

Ψωμί. Συνοδοιπόρος σε κάθε γεύμα ή δείπνο, σάντουιτς και τσιαπάτα, ο άρτος ο επιούσιος. Το βρίσκεις σε παραλλαγές που...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot