Σέρβιρε όλες τις διασημότητες της εποχής του, διαπρέποντας σε μια εποχή που η λέξη chef ήταν εξωτική όπως είναι σήμερα το sous-vide. Δεν αξιώθηκε την εποχή της εικόνας, την εποχή των σεφ-σταρς. Διάσημος-άσημος, αφιέρωσε μια ζωή στην ηδονή των άλλων, τότε που η μαγειρική ήταν ακόμη άλλη μια σκληρή, χειρονακτική εργασία, τότε που δεν ήταν ακόμη «τέχνη», δεν ήξερε τη λέξη «καριέρα».
Ο λόγος για τον Κώστα Φιλίππου, που το 1923 άνοιξε το κρασοπουλιό του σ’ένα Κολωνάκι πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Το 1935 κέρδισε το χρυσό βραβείο για την παραγωγή του κρασιού του, ενώ το 1936 η πώληση του κρασιού άρχισε να συνοδεύεται με μεζεδάκια που έφτιαχνε η γυναίκα του. Το 1968, το εστιατόριο πήρε τη σημερινή του μορφή, και την απλότητα – αλλά όχι λιτότητα – στην απόλαυση της γεύσης, μεταλλαμπαδεύει πλέον ο συνονόματος εγγονός του.
Με ανοιχτή κουζίνα από το 1968 – πρωτοποριακό για την τότε εποχή – στον Φιλίππου φτιάχνονται καθημερινά στην απόλυτη διαφάνεια πιάτα ταυτισμένα με το ελληνικό τραπέζι, πιάτα που ξυπνούν μνήμες χαράς και κατάνυξης. Αρνάκι γιουβέτσι να λιώνει στο στόμα, ζουμερό, ντοματένιο, λαχταριστό, με μπαχαρικά διακριτικά, γιουβαρλάκια αυγολέμονο με ένα αυγόκομμα έπος, όπως θα το έτρωγες από τον Τσελεμεντέ τον ίδιο, μοσχαράκι κοκκινιστό με αφράτο σαν σύννεφο πουρέ. Η σούπα σφυρίδα είναι από τα πιο κλασικά του πιάτα, όπως είναι και τα λαδερά και τα όσπρια, που πολλοί από εμάς δεν καταπιανόμαστε να φτιάξουμε στο σπίτι μας.
Η πιο αφτιασίδωτη, πολύτιμη πρώτη ύλη μετουσιώνεται καθημερινά σε προτάσεις που έχουν κάτι για όλους. Το μόνιμο χαμόγελό του Κώστα Φιλίππου και της συζύγου του δημιουργούν την πιο οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα, και οι πελάτες τους είναι πλέον απλά μια διευρυμένη «οικογένεια».
Αναλόγως εποχής αλλά και διάθεσης, το μενού εναλλάσσεται: Για παράδειγμα, τώρα την Σαρακοστή θα βρεις νηστίσιμα που βιώνουν την ιδανική εκδοχή τους, όπως χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, σουπιές κρασάτες, τηγανητό καλαμαράκι, κ.ο.κ. Τα Χριστούγεννα θα βρεις χοιρινό με πρασοσέλινο, γαλοπούλα, κ.α. πάντα απείρως «value for money» και πεντανόστιμα. Σταθερά, θα βρεις επίσης καθημερινά μια πίτα, φτιαγμένη στο χέρι με μαεστρία και μεράκι. Για τον πιο γλυκό επίλογο, θα βρεις υπέροχα γλυκά όπως προφιτερόλ, εκμέκ, κ.α.
Ο Φιλίππου έρχεται και στο σπίτι σου με παραγγελίες μέσω τηλεφώνου, ή διαδικτυακά στο www.filippou.gr.
Εστιατόριο Φιλίππου
Ξενοκράτους 19, Αθήνα, τηλ. 2107216390
www.filippou.gr | Facebook