spot_img

Αφιέρωμα: Προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ξεχωρίζουν

Τα ελληνικά προϊόντα ανανεώνονται, αποτελούν βάση για ψαγμένες δημιουργικές συνταγές και γίνονται η νέα τάση στη γαστρονομία.

Ενώ η οικονομία υποφέρει κάτω από το βάρος της ενεργειακής κρίσης, οι εξαγωγές αισθάνονται μια χαρά τώρα τελευταία – η γραβιέρα, η τρούφα, το μέλι και το λάδι κερδίζουν τους ουρανίσκους του πλανήτη, και στη σκιά του παλιού αγρότη γεννιέται μια καινούρια γενιά παραγωγών που παίζει στα δάχτυλα το μάρκετινγκ, κυκλοφορεί με λάπτοπ στα χωράφια και συνεννοείται σε άπταιστα αγγλικά, δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα με φαντασία. Η νέα τοπική παραγωγή μεταφράζεται σε εθνική περηφάνια, πολιτισμό, υγεία και νοστιμιά, αλλά και αισιοδοξία για το οικονομικό μέλλον μας. Η Ελλάδα είναι χώρα γκουρμέ και επιτέλους μπορούμε να είμαστε περήφανοι που μεγαλώσαμε με φέτα και τραχανά.

Μικροζυθοποιοί σκαρφίζονται τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές και μας μυούν στα μυστικά της μπύρας, ο Φούρνος Ντουρουντούς μεταλλαμπαδεύει τις γεύσεις και την παράδοση της απαράμιλλης κρητικής διατροφής, η Goji Spirit φέρνει τον μεγαλύτερο θησαυρό της φύσης – το Goji Berri – από την Κορινθία στο τραπέζι σου. Είναι λειτούργημα το να προσφέρεις θρέψη κι οι εταιρείες αυτές το γνωρίζουν καλά. Διάβασε ποια είναι τα προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ξεχωρίζουν εδώ. 

ΕΑΣ Νάξου: Η υπεραξία της παράδοσης

Η ελληνική διατροφή είναι σαν μια ζεστή αγκαλιά, κι αυτό η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου το γνωρίζει καλά. Και το τιμά. Η ΕΑΣ Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Με το...

Ούζο και Οικογένεια Βαρβαγιάννη

1860. O Ευστάθιος Βαρβαγιάννης με καταγωγή από τη Νάξο και την Άνδρο φτάνει στην εύφορη γη του Πλωμαρίου Λέσβου φορτωμένος με τις εμπειρίες και την γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας. Από το μικρό λιμάνι ξεκινούσαν λογιών-λογιών καΐκια για να μεταφέρουν προϊόντα σε Ρουμανία και Ρωσία μέχρι...

Μήλα Ζαγορίν: Η φύση στο τραπέζι σου

Τα εύφορα εδάφη της Ζαγοράς Πηλίου εδώ και αιώνες παράγουν μερικές από τα πιο ξεχωριστές εγχώριες καλλιέργειες που μπορεί να γευτεί κανείς. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο διήγημά του «Νεκρός Ταξιδιώτης», ο Παπαδιαμάντης κάνει αναφορά σε «μήλα και πατάτες και κάστανα από την Ζαγορά». Ο Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς...

Ντουρουντούς: Η επανεφεύρεση της παράδοσης

«Η πολιτιστική, ιστορική και γαστρονομική μας κληρονομιά είναι σαν τις ρίζες του δέντρου. Στις ρίζες του το δέντρο στηρίζεται για να στέκεται όρθιο και από τις ρίζες του αναπτύσσεται και επιβιώνει» είχε πει κάποτε ο Σφακιανός λαογράφος Κανάκης Γερωνυμάκης. Μια εύστοχη παρατήρηση που στην εποχή μας είναι πιο επίκαιρη...

Ena Ena: Οι «καρποί» της Ελληνικής γης όπως δεν τους έχεις ξαναγευτεί

Η εύφορη ελληνική γη είναι από τις πλουσιότερες της Μεσογείου και ίσως η μεγαλύτερη μας «κληρονομιά». Η γεωγραφική της θέση, η μεγάλη τοπογραφική ποικιλότητα, η σύνθετη γεωλογική και οικολογική ιστορία της και οι σχετικά ήπιες ανθρώπινες επεμβάσεις, την καθιστούν φιλόξενη και ιδανική για καλλιέργειες υψηλών προδιαγραφών και ξεχωριστής ποιοτικής...

GOJI SPIRIT: O μεγαλύτερος θησαυρός της φύσης επιτέλους στο τραπέζι σου

Φαντάσου έναν καρπό που περιέχει αμινοξέα, δηλαδή πρωτεΐνη, με άλλα λόγια «χτίζει» ιστούς. Έναν καρπό που μέσα του φιλοξενεί το πιο πλήρες φάσμα αντιοξειδωτικών. Ένα φυσικό τονωτικό του ανθρώπινου οργανισμού που προσδίδει ενέργεια, αίσθημα ευεξίας, ρυθμίζει το μεταβολισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, έχει περίσσεια περιεκτικότητα σε βιταμίνες ασυνήθιστη για φρούτα...

Οικοτεχνία Παπαγιαννίδη: Αξέχαστες γεύσεις βγαλμένες από την παράδοση

Φαντάσου έναν κόσμο με αρώματα από φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί που νοστιμεύει από χειροποίητες μαρμελάδες της γιαγιάς, έναν κόσμο με την διαχρονικότητα και τις μνήμες μιας απολαυστικής μακαρονάδας με σάλτσες που απογειώνουν την γεύση και φτιάχνονται με τα πιο αγνά - και μοναδικά συνδυασμένα - φρέσκα υλικά. Δεν είναι φαντασία....

Ζυθοποιΐα Αναστασίου: Μικρή αλλά απολαυστικά θαυματουργή

«Η δημιουργικότητα δεν ξοδεύεται. Όσο πιο πολύ την χρησιμοποιείς, τόση πιο πολλή έχεις», είχε πει η εμβληματική Maya Angelou. Μια φράση που δεν μπορεί να περιγράψει περισσότερο τον Φώτη Αναστασίου, ιδιοκτήτη του The Local Pub στο Χαλάνδρι - μιας εκ των δημοφιλέστερων και πιο ενημερωμένων pubs στη χώρα μας...

Peter’s Deli: Όταν η έμπνευση έγινε βαζάκι

Λίγα μόλις μέτρα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Μοσχάτο, λαμβάνει καθημερινά χώρα μια άλλης μορφής τέχνη: αυτή της δημιουργίας εκλεπτυσμένων, υψηλής ποιότητας γευστικών προτάσεων με τα πιο αγνά υλικά και τις πιο ενδιαφέρουσες, νόστιμες συνταγές. Ένας γαστρονομικός προορισμός, για όσους έχουν διάθεση να εξερευνήσουν και να απολαύσουν...

Stayia Farm: Τα χίλια οφέλη του μελιού

«Η φύση δεν κάνει τίποτα ούτε ατελές ούτε μάταιο» είχε πει ο Αριστοτέλης. Όλα υπακούν σε μια λεπτή ισορροπία, ένα εκκρεμές που δημιουργήθηκε με σοφία και φροντίδα. Αυτή τη φροντίδα μας προσφέρει η Stayia Farm μέσα από υψηλής ποιότητας, ωφέλιμα βιολογικά μελισσοκομικά προϊόντα που ανεβάζουν τον πήχη της γεύσης...

Tasteful Marinos: Γεύσεις που τιμούν τις παραδόσεις

Τα πανέμορφα νησιά μας! Πόσες και πόσες γαλάζιες αναμνήσεις κι αν μας έχουν χαρίσει τα δροσερά και πλακόστρωτα καλντερίμια τους, τα σμαραγδένια τους νερά και τα απομονωμένα τους ξωκλήσια με θέα όλο το μπλε του χάρτη! Κουκίδες σε ένα μεγάλο χάρτη αναμνήσεων, με κοινό παρονομαστή τις ντόπιες γευστικές πινελιές,...

Troufa Plus: Στα χνάρια του πιο πολύτιμου θησαυρού της γαστρονομικής σκηνής

Η γαστρονομική και θρεπτική αξία της τρούφας, την έχουν καταστήσει διαχρονικά περιζήτητη παγκοσμίως. Το φίνο άρωμά της όπως και η γεύση που προσδίδει σε κάθε μαγειρικό εγχείρημα είναι αδιαπραγμάτευτα, και με δεδομένη τόσο την σπανιότητά της όσο και την δυσκολία στην σωστή συγκομιδή της, θεωρείται δικαίως ένα «διαμάντι» από...

Πάριον Τυροκομείο: Ένα παιδικό όνειρο που έγινε ονειρεμένο τυρί!

Η ιστορία του τυροκομείου «Πάριον» ξεκινάει με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει κάθε ορόσημο στη ζωή μας. Όλα ξεκίνησαν όταν η ιδιοκτήτρια - και εμπνευστής του εγχειρήματος - Κατερίνα Μόσχου ήταν παιδί, και στις διακοπές της κάθε χρόνο στο μαγευτικό νησί των Κυκλάδων παρακολουθούσε με θαυμασμό και...

Μωραΐτικα: Η διαχρονική αξία της παράδοσης σμίγει με την καινοτομία του «σήμερα»

Ένα σύνθημα και μια προτροπή που ακούγεται τα τελευταία χρόνια είναι «επιστροφή στην παράδοση». Το σύνθημα αυτό παίρνει νόημα και περιεχόμενο, γιατί υπάρχουν ακόμα τιμητές της όπως τα «Μωραΐτικα» από το Ναύπλιο, που ξεκίνησαν την «πλεύση» τους τον Μάρτιο του 2002 και έκτοτε προσφέρουν μοναδικά στο είδος τους ζυμαρικά.  Οικογενειακή...

Vovousa Products: Μέλι, η διαχρονική σοφία και νοστιμιά της φύσης

O Αϊνστάιν είχε κάποτε εύστοχα πει ότι «αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει» και πράγματι αυτά τα μικρά υμενόπτερα είναι ο απόλυτος «ισορροπιστής» για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση. Είναι ο λιλιπούτειος εργάτης που επικονιάζει κάθε φρούτο και λαχανικό που...

Midnight Circus: Η χαρά του να δημιουργείς

«Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος είναι μόνο ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μαζί με κάποιον άλλο είναι πραγματικότητα» είχε πει ο Τζων Λένον. Η παραπάνω συνθήκη βγήκε 100% αληθινή όταν ο Λουκάς και η Μυρσίνη – αφού μυήθηκαν ως ζευγάρι στα μυστικά και την αλχημεία του ζύθου –...

Grandma Stella: Βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την ορεινή Στύψη της Λέσβου

Στην αρχή της δεκαετίας του ‘90, ο Στέλιος Τζανερίκος περνούσε τα καλοκαίρια του με την γιαγιά του Στέλλα και τον παππού του Φωκίωνα στο χωριό, παρακολουθώντας τους να φροντίζουν τα ελαιόδεντρα, να οργώνουν τη γη και να προσέχουν τα άλογα του κτήματος. Παρατηρώντας το μεράκι και το πάθος τους,...

Gea bakery: Η διατροφή χωρίς γλουτένη, έχει το όνομα της γης!

Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως η Μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί από το 1960, ως ιδανικός τρόπος θρέψης. Στη βάση της πυραμίδας μιας διατροφής, βασισμένης στα μεσογειακά πρότυπα λοιπόν, θα βρούμε δημητριακά όπως το στάρι, πλούσια σε άμυλο, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων είναι και το ψωμί! Και αν για κάποιους, η κατανάλωση ψωμιού...

Nutorious: Spread purity to the people!

Nuts όπως ξηροί καρποί, notorious όπως περιβόητος. Δύο λέξεις που γίνανε μία για να εκπροσωπήσουν την ολόφρεσκη - όπως τα αγνά αλείμματα από καλοψημένους φρέσκους ξηρούς καρπούς - γευστική πρόταση από την Σάμο! Σε μια εποχή που η ποιότητα σε οτιδήποτε καταναλώνουμε αποτελεί τον ακρογονιαίο λίθο για έναν υγιεινό και...

Χιώτικο Κελλάρι: Εμπνευσμένα και πεντανόστιμα ζυμαρικά με καταγωγή από την… Χίο!

Τα ζυμαρικά είναι μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές αδυναμίες εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ παράλληλα είναι και μία από τις πιο προσιτές και εύκολες στο μαγείρεμα τροφές. Η βιομηχανοποίησή τους μπορεί να στέρησε μέσα στα χρόνια λίγη από τη μαγεία τους, αλλά μικροπαραγωγοί όπως το Χιώτικο Κελλάρι, μας υπενθυμίζουν γιατί αγαπούμε...

Featured