Η αδυναμία που έχει διαχρονικά η Αθήνα στην ιταλική κουζίνα είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Χρόνια τώρα δημιουργούνται χώροι που την προσφέρουν σε διάφορες εκφάνσεις της, ενώ, πιο πρόσφατα, η απλότητα και η έμφαση στην πρώτη ύλη χαρακτηρίζουν όσους φρέσκους χώρους θέλουν να αφοσιωθούν με αυτή τη μεσογειακή γευστική παράδοση.
Μία νέα άφιξη που ήρθε πρόσφατα να μας ταξιδέψει στα γαστρονομικά δρομάκια της γείτονος με μεγάλη μαεστρία και μεράκι είναι το Nolio, σ’ένα αναζωογονητικά ανάλαφρο και χαλαρό περιβάλλον στις παρυφές της γνωστής Παναγή Τσαλδάρη. Το Nolio είναι παιδί του chef Αντρέα Μούτσα – ο οποίος ασχολείται χρόνια με την ιταλική κουζίνα – και του Σωτήρη Σμυρλή, οι οποίοι μετά από μια μακροχρόνια πορεία στην εστίαση αποφάσισαν να μυήσουν το κοινό των Μελισσίων (κι όχι μόνο!) στην ακαταμάχητη απόλαυση της γαστρονομίας της γείτονος.
Μύθοι που γίνονται πραγματικότητα στο πιάτο σου, σ’ένα νεανικό, pop σκηνικό, cozy και ανεπιτήδευτο που βάζει σε πρώτο πλάνο τον ξυλόφουρνο – σήμα κατατεθέν του εστιατορίου – αλλά και μια μεγάλη απ’άκρη-σ’άκρη μπάρα πίσω από την οποία ετοιμάζονται στην απόλυτη διαφάνεια τα πιάτα, λίγα εκατοστά από τα μάτια σου.
Το Nolio παντρεύει τον Βορρά με το Νότο, με προτάσεις όπως αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα που φτιάχνεται από ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες, ολόφρεσκα χειροποίητα ζυμαρικά, πληθωρικά risotti και απολαυστικές σαλάτες, όπως θα τα έτρωγες σε μια ψαγμένη, αυθεντική trattoria της γείτονος χώρας του Μποτιτσέλι και του Μοντιλιάνι. Ξεχωρίζουν οι πεντανόστιμες Pappardelle Ragout, με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι, ποικιλία μανιταριών, κρέμα pecorino και πάστα τρούφας, η πεντανόστιμη Bolognese, με υπέροχο τοματώδη κιμά, αλλά και τα Spaghetti alla chitarra Carbonara που φτιάχνονται παραδοσιακά, με καπνιστή πανσέτα, κρόκο αυγού και κρεμώδες pecorino.
Ο ξυλόφουρνος εγγυάται και την τέλεια πίτσα, η οποία εδώ βιώνει την ιδανική της εκδοχή. Λεπτή στο κέντρο και πιο παχιά στο στεφάνι, κατά τη διάρκεια του ψησίματος αποκτά το λεγόμενο cornicione, την κόρα στην ουσία που συγκρατεί τα υλικά, και ψήνεται τόσο-όσο για περίπου 1,5 λεπτό στους 500 βαθμούς, για να καταφθάσει στο τραπέζι ή στην πόρτα σου ζεστή και λαχταριστή.
Λατρέψαμε την Bufalina, με σάλτσα San Marzano, mozzarella di bufala, ντοματίνια confit και pesto βασιλικού που θριαμβεύει μέσα στην απλότητά της, την εκρηκτική Piccante, με σάλτσα San Marzano, mozzarella fior di latte, pepperoni και nduja, την San Daniele, με σάλτσα San Marzano, παρμεζάνα Reggiano, baby ρόκα, prosciutto San Daniele και λάδι λευκής τρούφας.
Οι λάτρεις του κρέατος στον κατάλογο θα ανακαλύψουν τα Guancia di manzo, δηλαδή μοσχαρίσια μάγουλα ψημένα σε κενό αέρος που συνοδεύονται από gnocchi με κρέμα παρμεζάνας και δεντρολίβανο (μια αποκάλυψη!), Tagliata Black Angus ή Polpette di tacchino – αφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας με βρώμη στη σχάρα με ψητά λαχανικά, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Για τον πιο γλυκό επίλογο, στο Nolio θα βρεις δροσερή Tiramisu με κρέμα mascarpone, φρέσκο καφέ espresso και crumble καρυδιού αλλά και το Calzone-έπος, που αγκαλιάζει τη σοκολάτα με τον πιο κολασμένο τρόπο. Δεδομένης της υγειονομικής συγκυρίας που όλοι βιώνουμε, όλα τα καλούδια του μπορείς να τα παραγγείλεις τηλεφωνικά ή μέσω των γνωστών delivery apps, ενώ καιρού – και κορωνοϊού επιτρέποντος – έχει μια καταπράσινη αυλή, στην οποία ανυπομονούμε να σμίξουμε.
Nolio Restaurant
Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ. 2110134983
Facebook | Instagram