spot_img

Πώς θα προστατευτώ από τον κορωνοϊό στο αεροπλάνο

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ο τουρισμός ανοίγει. Ποίους κινδύνους εγκυμονεί ένα ταξίδι με αεροπλάνο και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Ένα Fact Check του Athens Hot Spots.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοση του ιού σε αεροσκάφη;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν σχετικές επιστημονικές μελέτες. Ερευνητές συμφωνούν ωστόσο, ότι οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις.

Έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC δείχνει πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά και του συστήματος εξαερισμού. Ειδικοί εξέτασαν στα πλαίσια έρευνας πολύωρη πτήση από το Ντουμπάι στο Όκλαντ, στην οποία τέσσερεις επιβάτες μολύνθηκαν από ιό με τον οποίο είχαν προσβληθεί ένας ή δύο άλλοι επιβάτες πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Ας σημειωθεί ότι δύο από τους τέσσερεις επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον το σύστημα εξαερισμού του αεροσκάφους τέθηκε για μισή ώρα εκτός λειτουργίας σε ενδιάμεσο σταθμό στη Μαλαισία, γεγονός που ενδέχεται να ευνόησε τη μετάδοση του ιού

Πόσο αποτελεσματικά καταπολεμά το σύστημα εξαερισμού τη μετάδοση;

Χάρη στο κλιματιστικό εισρέει μέσα στο αεροσκάφος φρέσκος αέρας. Ο υπάρχοντας αέρας της καμπίνας περνά από φίλτρα HEPA (High-Efficiency Particulate Air-Filter), τα οποία συγκρατούν μέχρι και το 99,95% των μικροσωματιδίων περιορίζοντας καθοριστικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Στη συνέχεια ο αέρας από έξω και ο υπάρχοντας καθαρισμένος αέρας αναμειγνύονται και περνούν στη καμπίνα.

Η ποσότητα φρέσκου αέρα, αλλά και ο αριθμός ανανέωσης του αέρα της καμπίνας εξαρτάται από το μέγεθος και το μήκος του αεροσκάφους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές μελέτες για τα συστήματα εξαερισμού αεροσκαφών. Ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα συστήματα δεν μπορούν να προστατεύσουν 100% από μια μετάδοση.

Μπορώ άφοβα να πιώ και να φάω;

Οι ειδικοί προτείνουν να μην τρώμε ή να πίνουμε κατά τη διάρκεια της πτήσεις: «Αν όμως κριθεί απαραίτητο, τότε οι γύρω επιβάτες θα πρέπει να φορούν οπωσδήποτε μάσκα», αναφέρεται σε έκθεση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τον περιορισμό των κινδύνων μετάδοσης COVID σε αεροσκάφη. «Όσο περισσότερη ώρα βρισκόμαστε στο αεροσκάφος χωρίς μάσκα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης», τονίζει ο γερμανός επιδημιολόγος Τίμο Ούλριχς.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη τουαλέτα;

Οι ειδικοί προτείνουν φυσικά τη χρήση μάσκας και στη τουαλέτα. Επιπλέον προειδοποιούν για το άγγιγμα επιφανειών στην τουαλέτα του αεροσκάφους, όπως είναι για παράδειγμα η μπαταρία του νιπτήρα και το πόμολο της πόρτας. «Η χρήση αντισηπτικών είναι ένα καλό επιπρόσθετο μέτρο προστασίας», δηλώνει ο Λέοναρντ Μάρκους διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τη Δημόσια Υγεία σε Αεροσκάφη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Πώς μπορώ να προστατευτώ κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Σε ΗΠΑ, Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες η χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη είναι υποχρεωτική. Ο Λέοναρντ Μάρκους συστήνει τη χρήση ακόμα και δύο μασκών στο πρόσωπο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι στόμα και μύτη είναι καλυμμένα.

Ο ειδικός προτείνει εκτός αυτού στους επιβάτες να ανοίγουν την ατομική βαλβίδα εξαερισμού πάνω από τη θέση τους. Μελέτη του Πανεπιστημίου Οξφόρδης επιβεβαιώνει ότι ο εξαερισμός βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και συμβάλλει στη μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πρέπει να προσέχω ακόμα και έχω εμβολιαστεί; 

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC εκτιμά ότι, για να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία των εμβολιασμένων, θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν ταξιδέψουν. Ο επιδημιολόγος Τίμο Ούλριχς συστήνει παράλληλα στους εμβολιασμένους να τηρούν όλους τους ισχύοντες κανόνες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους συνανθρώπους τους.

Τι άλλο πρέπει να προσέξω στο αεροπλάνο;

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί καθ΄ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης. Δηλαδή, όχι μόνο στο αεροσκάφος, αλλά και κατά τη προσέλευση στο αεροδρόμιο, τον έλεγχο χειραποσκευών, τα καταστήματα του αεροδρομίου και γενικά όπου συναθροίζονται άνθρωποι. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στην ιστοσελίδα του στους ταξιδιώτες με αφορμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού να παρακολουθούν πριν αναχωρήσουν προσεκτικά τη κατάσταση της υγείας τους για τυχόν συμπτώματα.

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

100 χρόνια σουβλάκια: Που θα φας τα καλύτερα στην Αθήνα

Είναι εδώ κι έναν αιώνα το πιο αγαπημένο street food των Ελλήνων. Όπως διαβάζουμε...

Pet Lovers: Τα πάντα για το κατοικίδιό σου και που θα τα βρεις στην Αθήνα

Τα ζώα διδάσκουν την αγάπη. Μια αγάπη που σε κρατάει ευτυχισμένο, ενεργητικό, υγιή, πιο...

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι: Που να κάνεις γυμναστική-pilates-yoga φέτος στην Αθήνα

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν πως η γυμναστική ωφελεί...

Η Κρήτη στην Αθήνα: Το γαστρονομικό ταξίδι που οφείλεις στον εαυτό σου

φωτογραφία εξωφύλλου Αντωνία Κάτη Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε γειτονιά της...