spot_img

Έκθεση ΠΟΥ για τον κορονοϊό: Κι όμως η πανδημία μπορούσε να έχει αποφευχθεί

Η πανδημία που έχει προκαλέσει περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια θανάτους και έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Αυτό αναφέρει στην έκθεσή της επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου ζητούν μετ’ επιτάσεως άμεσες αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης ώστε να μην επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση.

Η έκθεση φέρει τίτλο «Covid-19: Ας είναι η τελευταία πανδημία» (COVID-19: Make it the Last Pandemic) και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας και μία από τις συμπροέδρους της επιτροπής των ειδικών.

Αν και είναι αυστηρή, η έκθεση των ειδικών δεν θεωρεί ότι υπάρχει μόνο ένας ένοχος για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα «η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μυριάδες αποτυχίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την αντίδραση» στην πανδημία, υπογράμμισε η Σίρλιφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτό αναφέρεται ρητά και στην έκθεση των ειδικών: «είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός κακών στρατηγικών επιλογών, της έλλειψης επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και ενός συστήματος από το οποίο έλειπε ο συντονισμός δημιούργησαν ένα τοξικό κοκτέιλ το οποίο επέτρεψε στην πανδημία να μετατραπεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».

Καθυστερήσεις παντού

Η επιτροπή διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους βάσει της απόφασης που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2020 από τις χώρες μέλη και αποτελείται από 13 ειδικούς. Αυτοί εξετάζουν εδώ και οκτώ μήνες την εξάπλωση της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβε ο ΠΟΥ, αλλά και οι χώρες για να την αντιμετωπίσουν.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ο ΠΟΥ δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που τη διαχειρίζεται, κυρίως για την καθυστερημένη σύστασή του για τη χρήση της μάσκας. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον οργανισμό ότι ήταν ιδιαίτερα επιεικής απέναντι στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, και ότι καθυστέρησε να κηρύξει παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης. Επικρίσεις δέχεται και η Κίνα, επειδή προσπάθησε να αποκρύψει την επιδημία.

Σίγουρα «μπορούμε να πούμε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες καθυστερήσεις στην Κίνα, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις παντού», σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, συμπρόεδρος της επιτροπής.

«Πέρασε πολύς καιρός», παρατήρησαν οι ειδικοί, μεταξύ του εντοπισμού μιας εστίας επιδημίας άγνωστης προέλευσης πνευμονίας το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου του 2019 και την κήρυξη στις 30 Ιανουαρίου από τον ΠΟΥ κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο ΠΟΥ θα έπρεπε να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων στις 22 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μία εβδομάδα νωρίτερα, τα πράγματα δεν θα είχαν αλλάξει πολύ λόγω “της αδράνειας τόσων χωρών”, παραδέχθηκε η Κλαρκ.

Διότι μόνο στις 11 Μαρτίου 2020, όταν ο Τέντρος χαρακτήρισε την κατάσταση πανδημία, οι χώρες συνειδητοποίησαν το μέγεθος του κινδύνου.

Φεβρουάριος 2020, ένας χαμένος μήνας

Από αυτή την άποψη ο Φεβρουάριος του 2020 ήταν «ένας χαμένος μήνας» στη διάρκεια του οποίου πολλές χώρες θα μπορούσαν να είχαν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

«Καθυστερήσεις, δισταγμοί και άρνηση» επέτρεψαν στη επιδημία να εξαπλωθεί, καταλήγει η έκθεση των ειδικών.

Το πάνελ συνιστά στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μεταρρυθμίσεις με στόχο την αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος προετοιμασίας, προειδοποίησης και αντιμετώπισης των πανδημιών.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν μια σειρά μέτρα, όπως η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Απειλών, αλλά και η εφαρμογή ενός νέου παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης που θα βασίζεται «σε πλήρη διαφάνεια». Το σύστημα αυτό θα δώσει στον ΠΟΥ τη δυνατότητα να δημοσιεύει αμέσως πληροφορίες για επιδημίες που ενδέχεται να εξαπλωθούν και να γίνουν πανδημίες χωρίς να ζητεί την έγκριση των χωρών.

Εξάλλου η θητεία του προέδρου του ΠΟΥ θα πρέπει να είναι μία και να περιορίζεται στα επτά χρόνια προκειμένου να αποφεύγει να υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις.

Η επιτροπή των ειδικών προτείνει επίσης μια σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19, ζητώντας μεταξύ άλλων από τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως τα μέσα του 2022, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ως τον Σεπτέμβριο, σε 92 χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα.

Παράλληλα ο ΠΟΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα πρέπει να καλέσουν τις κυβερνήσεις και τις φαρμακοβιομηχανίες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία εθελοντικής άρσης των πατεντών των εμβολίων και μοιράσματος των τεχνολογικών γνώσεων για την παραγωγή τους προκειμένου να αυξηθεί η παρασκευή εμβολίων κατά της covid-19.

«Αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε τρεις μήνες, τότε θα πρέπει να αρθούν αμέσως οι πατέντες των εμβολίων», τόνισε η Κλαρκ.

Πηγή: www.efsyn.gr

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της....

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

10 αφορμές για after office drinks & που θα τα απολαύσεις καλύτερα στην Αθήνα

Στη νέα εποχή της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας, όπου όλα κρίνονται από δείκτες κι...

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Η απόλυτη agenda για δώρα & γλυκά

Οι τελευταίες μέρες του χρόνου είναι πάντα σιροπιαστές και πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη. Μυρίζουν...

Που θα φάμε καλά φέτος τον χειμώνα στην Αθήνα

Αν ένα από τα resolutions σου για το 2025 είναι να τρως καλά έξω,...

100 χρόνια σουβλάκια: Που θα φας τα καλύτερα στην Αθήνα

Είναι εδώ κι έναν αιώνα το πιο αγαπημένο street food των Ελλήνων. Όπως διαβάζουμε...