spot_img

Ψαροφαγία στην Αθήνα: Τα καλύτερα σημεία για φρέσκο ψαράκι στην πόλη

Τα θαλασσινά είναι εθνικός μας θησαυρός κι ένα είδος φαγητού, του οποίου τα διατροφικά οφέλη αναρίθμητα. Από τις πιο δυνατές στιγμές αυθεντικής απλότητας στο φαγητό είναι η ευωδιά των φρέσκων μπαρμπουνιών – που τσιτσιρίζουν στο τηγάνι και έρχονται στο τραπέζι χρυσοκόκκινα, τραγανά και ζουμερά. Τα ψάρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ελληνικό DNA, από μεζές στο καΐκι μέχρι tartare σε ένα επώνυμο εστιατόριο, είναι μια πρώτη ύλη που θριαμβεύει σε όλες της τις εκδοχές. 

Το ψάρι είναι σύμβολο. Σύμβολο του παντοτινού καλοκαιριού, της θάλασσας, των νησιών. Ξυπνάει μνήμες από διακοπές, παραθαλάσσια ταβερνάκια, χαρές, μονιασμένους συντράπεζους. Για τους νησιώτες είναι η ζωή η ίδια, τα παραγάδια, το αρχέγονο θαλασσινό κυνήγι. 

Οι σύγχρονες γαστρονομικές επιταγές το αναδεικνύουν γευστικά με σεβασμό στη βελούδινη σάρκα του (βλ. sushi), το κάνουν σούπα, φρικασέ, το ψήνουν στο χυμό του, στα κάρβουνα, στο τηγάνι. Όπως και να το απολαύσουμε, ως μεζέ με το ουζάκι ή δροσερή ρετσίνα, ή ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο με καλό κρασί, το ψάρι είναι από τις πιο θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας και αναντίρρητα ένα γευστικότατο προϊόν. 

Σου παραθέτουμε 10 μέρη στα οποία θα το απολαύσεις στη νιοστή.

Λαζαράκη 14, Γλυφάδα, τηλ. 2109680040 
Πλατεία Κανάρη, Λαύριο, τηλ. 2292159003

Σ’ένα σκηνικό με έντονα λευκά χρώματα και γαλάζιες νότες, αλλά και μια υπέροχη αυλή που λούζεται από τον αττικό ουρανό στην πάντα κοσμική οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα και στην πλατεία Κανάρη στο Λαύριο, η Ψαρού αναβλύζει θάλασσα κι Ελλάδα σε μια chic, νότια εκδοχή. Λες και προς στιγμήν μπαίνεις σε ένα καϊκάκι ή μια τράτα και μεταφέρεσαι σε ένα από τα πανέμορφα νησιά μας, νομίζοντας ότι το κυκλαδίτικο μελτέμι θα φέρει ρομαντικά κάποιο κύμα σε μια από τις μεγάλες βιτρίνες του μαγαζιού. Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια μεγάλη ραψωδία ούζων και τσίπουρων που δεσπόζουν στα περισσότερα ράφια σαν τροπαιοθήκη μιας μεγάλης θαλασσινής κληρονομιάς. Οι άνθρωποι πίσω από το εγχείρημα γνωρίζουν από καλό φαγητό. αφού βρίσκονται πίσω από το πολύ δημοφιλές upscale μεζεδοπωλείο Πιπεριά και την εκπληκτική τρατορία Parlo στην πιο foodie γειτονιά του Νέου Ψυχικού. Μια άτυπη εγγύηση για την κορυφαία ποιότητα και την ανεπανάληπτη εμπειρία που θεωρούνται δεδομένα, με τέτοιες υπογραφές. Η Ψαρού έχει ως βασικό κριτήριο την ικανοποίηση τόσο των πιο ψαγμένων επισκεπτών όσο και εκείνων με πιο παραδοσιακούς ουρανίσκους. Στα μοναδικά ορεκτικά που κυριολεκτικά κάνουν απόβαση στο τραπέζι σου, θα βρεις μεταξύ άλλων πεντανόστιμη φάβα και λαχταριστά αχνιστά μύδια λες και μόλις έχουν βγει από τα δίχτυα του ψαρά. Τη γαλάζια σκυτάλη παίρνει το ζουμερό και καλοψημένο θράψαλο στη σχάρα, το υπέροχα μαριναρισμένο λαυράκι αλλά και το γιουβέτσι με γαρίδες που είναι το απόλυτο must με την απαράμιλλη ζεστασιά του σαν γαστρονομική αγκαλιά. Περισσότερα εδώ

Συνταγματάρχου Ζησιμόπουλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2109819072

Κάθε εστιατόριο ψαρικών και θαλασσινών που σέβεται την ιδιότητά του, έχει αυτή τη γλυκιά συμμορία από ψιψίνες που θα σου γουργουρίσουν γλυκά και θα γίνουν πιθανόν οι συνδαιτυμόνες σου στο γεύμα. Στο Παλαιό Φάληρο βέβαια οι ρόλοι αντιστρέφονται και μια παιχνιδιάρα ψιψίνα σε καλεί να γευτείς κοντά της όλα τα  θαλάσσια δώρα του πελάγους μας. Η Ψιψίνα βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, στην οδό  Συνταγματάρχη Ζησιμοπούλου 96 από το 2013, ενώ από τον Μάη του 2021, λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση, που έφερε μια πνοή ανανέωσης και νέες ιδέες σε επίπεδο γεύσης που πάντα ενθουσιάζουν τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους φίλους, που συνεχώς αυξάνονται. Κλασσικές συνταγές με μοντέρνα προσέγγιση θαλασσινών και μεγάλη γκάμα σπεσιαλιτέ σε κερδίζουν από το πρώτο κιόλας πιάτο, δίνοντας ένα δημιουργικό τόνο στην εμπειρία του να απολαύσεις φρέσκο ψάρι. Ένας πολύ όμορφος χώρος, αστραφτερός και πεντακάθαρος από άκρη σε άκρη, με κάθε λεπτομέρεια να βάζει το λιθαράκι της σε ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα που μένεις να θαυμάζεις, μέχρι βέβαια την ώρα που θα αντικρίσεις το φαγητό σου να οδεύει προς το τραπέζι σου. Τότε επικρατεί σιγή ιχθύος, ώστε να αφουγκραστείς τα αρώματα από τα φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά να αναδύονται από τα πιάτα. Η Ψιψίνα βλέπεις έχει αδυναμία στα ψάρια ημέρας, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες της φροντίζουν να τα προμηθεύονται καθημερινά ολόφρεσκα, από ψαράδες των νησιών μας, ώστε  η ποιότητα να είναι αδιαμφισβήτητη. Περισσότερα εδώ

Δεμιρδεσίου 89, Νέα Ιωνία, τηλ. 2102714585

Κάποια πράγματα στη ζωή είναι αυτό που λέμε καρμικά, και για την οικογένεια Καραβίδα η δημιουργία ενός από τα πιο εξέχοντα ψαροεστιατόρια στην Αθήνα ήταν ακριβώς αυτό. Μετά από μια γόνιμη περιπλάνηση αρκετών ετών σε πολλά γνωστά εστιατόρια, αποφάσισε να ανοίξει την δικιά του οικογενειακή ταβέρνα, με πρωταγωνιστή τους θησαυρούς της θάλασσας, και από το 2000 αποτελεί ορόσημο στη λίστα κάθε λάτρη των θαλασσινών που έχει ακονίσει το κριτήριό του πάνω από καλοψημένα φαγκριά και πλούσιες αστακομακαρονάδες. Με όχημα την φρεσκάδα της πολύ καλής πρώτης ύλης, την μαστοριά σε σχάρα και τηγάνι αλλά και την αστείρευτη δημιουργικότητα, ο δεξιοτέχνης chef Βασίλης Ανδριόπουλος πετάει από τα μανίκια του ένα σωρό άσσους φτιαγμένους από θάλασσα. Σαρδέλα ψητή (παντρεμένη ή ανύπαντρη), μαρίδα, γαύρος, αθερίνα από τα μικρά, ολόφρεσκα μπαρμπούνια, κουτσομούρες και μπακαλιαράκια από τα μεσαία αλλά και τα εκλεκτά θηρία του, τις συναγρίδες και τα φαγκριά, τις στήρες και τους ροφούς, τις σφυρίδες και τις σκορπίνες και τους σαργούς και άλλα πολλά. Αυτό που έχει καταφέρει ο Καραβίδας όλα αυτά τα χρόνια με τεράστια ευστροφία αλλά και ενσυναίσθηση, είναι να απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια. Καθημερινά – εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες – υπάρχει μια καθιερωμένη προσφορά-θεσμός που περιλαμβάνει ένα μενού 2 ατόμων στα 28€ συνολικά με 2 κυρίως πιάτα, 1 ορεκτικό, 1 σαλάτα και 2 γλυκά με πολλές διαφορετικές επιλογές της αρεσκείας σου. Έτσι, κανένας δεν αποκλείεται από την απόλαυση της χαρισματικής κουζίνας του! Περισσότερα εδώ

Λεωφόρος Πεντέλης 168, Βριλήσσια, τηλ. 2108032957 

Αυτονομημένη από την παραδοσιακή εικόνα «ψάρι πλάι στο κύμα», η Νησιώτισσα αρμενίζει τα αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια στην ενδοχώρα των βορείων προαστίων, φέρνοντας το εν λόγω κύμα στο πιάτο σου. Ένα κύμα φρεσκάδας, απόλαυσης και αλάνθαστου μαγειρέματος από μια ομάδα που έχει αναγάγει την ψαροφαγία σε επιστήμη. Φιλόξενη, περιποιημένη και οικεία, η Νησιώτισσα δημιουργεί ένα ιωδιούχο σκηνικό σαν σύμβαση με το παντοτινό ελληνικό καλοκαίρι στις παρυφές της Λεωφόρου Πεντέλης, στο οποίο αυτομολούν όσοι δεν συμβιβάζονται με το μέτριο – όπως άλλωστε μαρτυρά και πλήθος επωνύμων που την επισκέπτεται. Στα γευστικά της «κατάρτια» θα βρεις μια σύγχρονη κουζίνα της θάλασσας με τοπικές γευστικές αναφορές. Χταποδάκι στο λαδόξυδο – άψογα ψημένο – σαρδέλες ψητές φιλεταρισμένες, κριθαρότο γαρίδων, ζουμερά και μεγάλα αχνιστά μύδια, αλλά και αχνιστή καραβιδόψιχα είναι μόνο μερικές από τις διαχρονικές προτάσεις του καταλόγου του, που εδώ βιώνουν μια ιδανική, «σπιτική» εκδοχή. Κυριολεκτικά σα να φιλοξενείσαι στο τραπέζι μιας έμπειρης νησιώτισσας μαγείρισσας, που έχει μεγαλώσει στο καΐκι, έχει κατακτήσει την τέχνη της και μεταλλαμπαδεύει τις συνταγές της από γενιά σε γενιά. Περισσότερα εδώ

Μεγ. Αλεξάνδρου 88, Περιστέρι, τηλ. 2105742768

Αν έχεις επισκεφτεί το νησί της Χίου, σίγουρα στο μυαλό σου έχει αποτυπωθεί όλο αυτό το μεγαλείο της φύσης που χαρίζει απλόχερα εικόνες, αρώματα και γεύσεις που μένουν χαραγμένα στο νου. Ατελείωτες εκτάσεις με τοπία όπου εναλλάσσονται εσπεριδοειδή, κυπαρίσσια, καστανιές, αμπέλια και άγριες τουλίπες. Φυσικά τα μαγευτικά μαστιχόδεντρα κι η μυρωδιά της αλμύρας από τα φρέσκα ψάρια πάντα ζωγραφίζουν ένα χαμόγελο στα χείλη σου. Αν από την άλλη δεν είχες την ευκαιρία να κάνεις αυτό το μοναδικό ταξίδι, η Χίος έρχεται σε εσένα με ατόφια όλη της την ομορφιά και τον γευστικό πλούτο μέσα από το πιο ανατρεπτικό bistro. Θα το βρεις στο Περιστέρι, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 88 και το όνομα αυτού Σχίνος. Ολόκληρος ο χώρος αποπνέει αύρα νησιού, ενώ στην υπέροχη αυλή του μπορείς να βιώσεις αυτό το ανάλαφρο συναίσθημα της καλοκαιρινής ανεμελιάς και της απαλής, φιλικής ατμόσφαιρας που σε καλωσορίζει με τον πιο ιδανικό τρόπο, σε ένα γευστικό ταξίδι που θα θυμάσαι αν μη τι άλλο για καιρό. Ο Σχίνος έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, ενός εναλλακτικού εστιατορίου, όπου με τον πιο δημιουργικό τρόπο, υλικά και συνταγές από διαφορετικές γαστριμαργικές παραδόσεις παντρεύονται τόσο ισορροπημένα και μετουσιώνονται σε πολύ καλαίσθητα minimal σε όψη πιάτα, αλλά με έναν γευστικό συνδυασμό, τόσο πλούσιο σε ουσία, που αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον ουρανίσκο. Πρώτες ύλες που καταφθάνουν ολόφρεσκες καθημερινά, σοβαρή προετοιμασία στην κουζίνα, καθώς τα πάντα είναι handmade, είναι οι δύο βασικοί πυλώνες ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο αποτέλεσμα σε ποιότητα και γεύση μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, σε κάθε ιδιαίτερο πιάτο που θα επιλέξεις και που αναμφίβολα θα ευχαριστηθείς με όλο σου το είναι. Χέλι καπνιστό με steak και μαγιονέζα κουνουπίδι, κρέμα καλαμπόκι και σκόνη κρεμμυδιού, μια απίστευτη σύνθεση υλικών που θα σου τραβήξει αμέσως το ενδιαφέρον. Περισσότερα εδώ

Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, τηλ. 2106300026 

Το Fifty Fish, στα 5 χρόνια αδιάκοπτης και επιτυχούς λειτουργίας του έχει κατορθώσει να φέρνει τον βυθό στο Μαρούσι. Με σημαία τους θησαυρούς της θάλασσας που αποτελούν ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο για την ελληνική κουζίνα με διάφορες συνιστώσες που ορίζουν την γαστρονομική κουλτούρα μας, το Fifty Fish με αστείρευτη δημιουργικότητα και αδιαπραγμάτευτη λεπτοδουλειά της πρώτης ύλης βάζει ένα θριαμβευτικό «τσεκ» σε όλες. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα σημεία των Βορείων Προαστίων, στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό το Fifty Fish αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όποιον θέλει να ξεφύγει και να κάνει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα του, απολαμβάνοντας πχ. ένα δροσιστικό cocktail μαζί με το healthy meal που θα επιλέξει. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την διαχρονικά σταθερή ποιότητά του, το έχουν καθιερώσει – δικαιωματικά – ως ένα από τα κορυφαία στέκια ψαροφαγίας στα βόρεια. Ο ιδιοκτήτης του, Χάρης Τσαμπούρης, επιλέγει προσωπικάτα ψάρια, τα όστρακα (κατά παραγγελία) και γενικά ότι πιο φρέσκο έχουν καταφέρει να συλλέξουν οι (σύμφωνα με τον αστικό μύθο) 50 ψαράδες που οργώνουν καθημερινά τις ελληνικές θάλασσες. Ο χώρος του είναι μοντέρνος, φρέσκος και καλαίσθητος, θυμίζοντας minimal εστιατόριο ευρωπαϊκής μητρόπολης,με προσεκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς , αλλά χωρίς επιτηδεύσεις, αφού συνδυάζει μια προσιτή εμπειρία fine dining με το πιο casual, αβίαστο και χαλαρό service. Το πιθανότερο,μεταξύ άλλων, είναι να σε εξυπηρετήσει ο ίδιος ο Χάρης, τόσο για να σου προτείνει με ενθουσιασμό αλλά και σωστό προσανατολισμό το πιάτο που θα «κουμπώσει» με τις προτιμήσεις σου, όσο και για να έχει το απαραίτητο άμεσο feedback και την επιβεβαίωση ότι έχεις βιώσει την σωστή, ολοκληρωμένη εμπειρία Fifty Fish. Περισσότερα εδώ

Πλ. Κοραή 7, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2106522299 

Θα σκεφτόσουν ποτέ, πως μέσα σε ένα άκρως αστικό τοπίο, θα υπήρχε μια νησιώτικη όαση, προικισμένη με όλα εκείνα τα σαγηνευτικά χαρίσματα που σε μεταφέρουν σε εικόνες καλοκαιρινών διακοπών; Ακολούθησέ μας στην Αγία Παρασκευή και συγκεκριμένα στην Πλατεία Κοραή, για να σου συστήσουμε το Ψάρι – Ψάρι. Δεύτερο επιχειρηματικό παιδί του Κωστή Ρωμανάκη, έπειτα από το πολύ επιτυχημένο κρητικό εστιατόριο «Τα Ρωμανάκια», που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, το Ψάρι – Ψάρι, έκανε το εντυπωσιακό του ντεμπούτο το 2019. Η γεμάτη πεύκα πλατεία, αποτελεί το ιδανικό background για το άκρως νησιώτικο ύφος του μαγαζιού. Τα χρώματα της θάλασσας σε τόνους τιρκουάζ, λευκού και γαλάζιου, δένουν άψογα με τις βουκαμβίλιες στην μεγάλη αυλή και σε καλούν να ξεφύγεις από τους ρυθμούς της πόλης και να απολαύσεις ότι έπεται. Η φιλοσοφία στο Ψάρι – Ψάρι είναι, κάθε επισκέπτης ξεχωριστά, να απολαύσει ψαρομεζέδες και φυσικά, φρέσκο ψάρι από τις ελληνικές θάλασσες, απευθείας από επαγγελματίες ψαράδες, σε τιμές προσιτές. Οι γευστικοί συνδυασμοί πολλοί, η ποικιλία σε μεζέδες μεγάλη και οι γεύσεις, σε ό,τι δοκιμάσεις ξεκάθαρες. Το μενού είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, για να καλύπτει όλα τα γούστα, ενώ τα πάντα είναι χειροποίητα και ετοιμάζονται καθημερινά από έμπειρους μάγειρες, ώστε όλα τα υλικά να αναδεικνύονται με τον ιδανικότερο τρόπο. Ολόφρεσκα σπαρταριστά ψάρια ημέρας, όπως τσιπούρα, φαγκρί, μπακαλιάρος, σαρδέλα και γαύρος και λαυράκι, τόσο καλοψημένα που αρμενίζεις μαζί τους σε θάλασσες και πέλαγα και ιδιαίτερα μεζεδάκια, ανοίγουν την όρεξη για τσίπουρο ή ούζο, που εδώ θα βρεις σε μεγάλη ποικιλία από όλη την Ελλάδα. Περισσότερα εδώ

Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ. 2106201572
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ. 2104324368 

Ένα ταξίδι είναι η γεύση, που σου δημιουργεί εντυπώσεις και αναμνήσεις, αρωμάτων, υφών και αποτυπωμάτων που αφήνει η μίξη υλικών που δένονται μεταξύ τους. Όταν αυτό το ταξίδι είναι θαλασσινό, τότε επιβιβάσου μαζί μας στο Ε/Γ Ταξιδεύοντας και ανακάλυψε όλες εκείνες τις εικόνες και τις γεύσεις που μόνο η ελληνική κουζίνα προσφέρει, άκουσε τον ήχο των κυμάτων να αντηχεί μέσα στο πιάτο σου, ενώ απολαμβάνεις ολόφρεσκα ψάρια του πελάγους. Το πρώτο Ε/Γ Ταξιδεύοντας “ναυπηγήθηκε” το 2002 σε μια ήσυχη γειτονιά του Κερατσινίου, ενώ το 2014, ο στόλος ενισχύθηκε με το αδερφάκι του στη Νέα Ερυθραία, με εντυπωσιακά πιάτα ατόφιας ελληνικής παράδοσης, δοσμένα υπό ένα πιο ψαγμένο πρίσμα, ακριβώς όπως τα οραματίστηκε ο consulting chef, Ιορδάνης Ηλιάδης. Ιδιαίτερη μίξη γεύσεων, που όμως δεν υπερκαλύπτουν την ουσία που η απλότητα προσφέρει. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν απευθείας από τα καΐκια, σε συνταγές εμπνευσμένες από καπεταναίους που οργώνουν τις ελληνικές θάλασσες, μαθαίνοντας όλα τα μυστικά τους, επιβεβαιώνουν το μότο του καταστήματος: “Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα”, ενώ η φιλοσοφία του καταστήματος είναι ότι το ψάρι, μια τόσο νόστιμή και ωφέλιμη τροφή, πρέπει να είναι προσιτή για όλους. Πέραν των ψαριών, υπάρχουν και νοστιμότατα πιάτα με θαλασσινά, όπως Μακαρονάδα με επιλογές γαρίδα γάμπαρη, ελληνικό αστακό, κολοχτύπα ή στρείδια, αλλά και γιουβετσάδα θαλασσινών, δηλαδή κριθαράκι με γαρίδες, όστρακα και ψάρι ημέρας. Φανταστικοί ψαρομεζέδες που σε ταξιδεύουν, ότι πρέπει για να συνοδεύσεις το τσίπουρο και το ούζο, με πρώτο πρώτο το καρπάτσιο λαβράκι ή το σεβίτσε από ψάρι ημέρας, να σιγολιώνει απολαυστικά στο στόμα. Περισσότερα εδώ

Πευκών 3, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 2102837223

Κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν με τον πιο απλό, τον πιο αληθινό τρόπο, να αφήνουν το αποτύπωμά τους, ακόμα και όταν εγκαταλείπουν τούτον εδώ τον κόσμο. Ο Μπάρμπα- Χρήστος από τη Σκύρο, ένας ψαράς αυθεντικός, ψημένος στη θάλασσα, από τους ανθρώπους που σε αγγίζουν με την αμεσότητά τους, που πάντα έχουν μια τέλεια ιστορία να σου διηγηθούν, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, έμελε να γίνει η έμπνευση για τη δημιουργία  ενός γαστρονομικού χώρου, βγαλμένου από τα σπλάχνα της θάλασσας. Η πορεία λοιπόν για τις Ιστορίες του Μπάρμπα, ξεκινάει από τη Σκύρο το 2006, όταν τα δύο ανίψια του Μπάρμπα-Χρήστου, ο Γιώργος κι ο Κωστής, αναπαλαιώνουν το σπίτι του και ανοίγουν το πρώτο κατάστημα ως φόρο τιμής σε εκείνον τον ζεστό, όλο ιστορίες άνθρωπο, ενώ το 2017, οι Ιστορίες του Μπάρμπα ηχούν και στο Νέο Ηράκλειο, στην οδό Πευκών 3 και μας υποδέχονται με την ίδια φιλοσοφία, την ίδια θέρμη και τις ίδιες ανεπανάληπτες γεύσεις. Ανάμεσα σε ένα πευκόφυτο περιβάλλον, ολόκληρος ο χώρος που στεγάζει τις Ιστορίες του Μπάρμπα, είναι μια ωδή στη νησιωτική αισθητική, με χαρακτηριστικές πινελιές Σκύρου. Σφουγγάρια, τσουκάλια, αποξηραμένα βότανα και μυρωδικά, ζυγοί, καϊκάκια, πέτρες και δύο επιβλητικά τζάκια που συνθέτουν μια οικεία, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα που σε χαλαρώνει και σε ταξιδεύει. Στη δροσερή ταράτσα, κάτω από την τέντα, θα βιώσεις σίγουρα ανέμελες στιγμές, ανάμεσα στα πολύχρωμα φυτά, τις πυκνόφυτες βουκαμβίλιες και τα γιασεμιά που χαρίζουν το μεθυστικό τους άρωμα και σε παρασέρνουν σε μια απόλυτα ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Αν είσαι από εκείνους που δεν ρισκάρουν να μη βρουν τραπέζι, μπορείς να κάνεις την κράτησή σου τηλεφωνικά, μιας και συνήθως είναι γεμάτο. Περισσότερα εδώ

Βίκτωρος Ουγκώ & Τσακάλωφ, Κερατσίνι, τηλ. 2104323010

Το Ψαροκόκκαλο της Άννας έχει εξελιχθεί τα τελευταία 17 χρόνια σε μια ανεκτίμητη αξία που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου για τις εξόδους τους. Δικαίως, αφού εδώ οι ολόφρεσκες ψαριές και η πολύ καλή πρώτη ύλη μετουσιώνονται στα πιο νόστιμα και ευπαρουσιάστα πιάτα, δια χειρός της ιδιοκτήτριάς του, της Άννας Σπηλιώτη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Άννα έχει κληρονομικό από τον πατέρα της ένα μαγαζί με είδη αλιείας. Οι δεσμοί με τους καΐκάδες είναι δυνατοί, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μαγαζί της να προμηθεύεται ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η ελληνική θάλασσα. Μετά είναι η αγάπη της για την κουζίνα. Μεγαλωμένη ανάμεσα στα δίχτυα, τα δολώματα και τα ψάρια, η Άννα γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει ψαροφαγία. Και το τιμά. Το μαγαζί είναι ένα αισιόδοξο ιωδιούχο σκηνικό που αξίζει να πιαστείς από τα κατάρτια του. Είναι συνοικιακό, χωρίς ντιζαϊνιές, από αυτά που κάθε γειτονιά κρύβει ως επτασφράγιστο μυστικό. Ταβερνάκι με ψυχή. Κι όμως οι επισκέπτες της καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Αθήνας, σαν καλεσμένοι σε ένα όμορφο, νησιώτικο Κυριακάτικο τσιμπούσι. Το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται έξω, στο πεζοδρόμιο. Η Άννα είναι ξακουστή για τις θαλασσινές μακαρονάδες της, με μακαρόνι νευρικό, τοματένια σάλτσα προσδεμένη πάνω του, γεύση αστακού ακόμη και στη μύτη. Όνειρο. Μία τόσο μεγάλη μερίδα, που πάντα περισσεύει για να πάρεις και στο σπίτι. Σερβίρεται φυσικά εναλλακτικά με γαρίδες, καραβίδες, όστρακα όλων των ειδών ή και αχινό! Το ίδιο ισχύει και για τα παϊδάκια καβουριού στη σχάρα, ένας μεζές-σύμβαση με τη νησιώτικη ζωή, το παντοτινό καλοκαίρι, την γεύση που θριαμβεύει μέσα από την απλότητα και τη σωστό ψήσιμο που τα αφήνει ζουμερά και πεντανόστιμα. Περισσότερα εδώ

Μιχαλακοπούλου 68, Ιλίσια, τηλ. 2107777733 

Αν είσαι από τους τυχερούς που κατοικούν στην περιοχή των Ιλισίων και πέριξ, όπου δηλαδή φτάνει το delivery από το Καλκάνι, μόλις έλυσες το πρόβλημά σου! Στην οδό Μιχαλακοπούλου  66, ο κύριος Βασίλης Λιοφάγος με τη σύζυγό του Σοφία , έχουν δημιουργήσει από το 2018 έναν υπέροχο χώρο όπου η ψαροφαγία έχει την τιμητική της, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια γευστική γέφυρα που ενώνει κάθε σπιτικό με όλους τους θησαυρούς της θάλασσας. Με καταγωγή από τη Νάξο, ο κύριος Βασίλης, στενά συνδεδεμένος με τη θάλασσα, καθημερινά ψάχνει ενδελεχώς και βρίσκει τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά, τόσο από τις κεντρικές ψαραγορές της πόλης, όσο και από ψαράδες των νησιών μας, με τους οποίους διατηρεί δεσμούς εκτίμησης εδώ και 35 χρόνια. Έτσι εξασφαλίζει για κάθε πιάτο ξεχωριστά, φρεσκάδα, γεύση και ποιότητα. Οτιδήποτε γευτείς εδώ, πηγαίνει τον όρο ψαροφαγία, ένα επίπεδο παραπάνω, τόσο χάρη στην πολύ καλή ποιότητα των πρώτων υλών, όσο και στον πολύ ξεχωριστό τρόπο μαγειρέματος, που δίνει μια μοντέρνα πινελιά στις παραδοσιακές γεύσεις. Η σούπα βελουτέ με μπακαλιάρο και καραβίδες, υπέροχη σε υφή και με σαγηνευτική γεύση, πολύ διαφορετική από κάθε άλλη ψαροσούπα που έχεις δοκιμάσει, το κριθαρότο με καπνιστό καλκάνι, χυλωμένο όπως ακριβώς πρέπει και με άρωμα  που σε παρασύρει, ο μαρινάτος γαύρος με καπνιστή πάπρικα, το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι και τόσα άλλα, σε κερδίζουν αμέσως, καθώς αντικατοπτρίζουν αγάπη, από τη  στιγμή της επιλογής, μέχρι τη διαδικασία μαγειρέματος. Περισσότερα εδώ