spot_img

7 από τα καλύτερα εστιατόρια στις Κυκλάδες: Βάζοντας πλώρη για καλοκαιρινές απολαύσεις

Εστιατόρια πάνω στο κύμα, γκουρμέ γαστρονομίες ή αυθεντικές ταβέρνες, γεύσεις και μυρωδιές από νησί, σε μια must λίστα για το φετινό - αλλά και τα επόμενα - καλοκαίρια.

Οι «συστατικές επιστολές» στην γαστρονομία είναι δίκοπο μαχαίρι – πολλές φορές πολώνουν, είναι υποκειμενικές και σίγουρα εξαιρούν και αδικούν εστιατόρια που θα το άξιζαν να συμπεριληφθούν αλλά λόγω χρόνου ή περιορισμών αποκλείστηκαν. Επειδή όμως το φαγητό είναι μια αγκαλιά που τη θυμάσαι για καιρό, το κουβάρι της μνήμης μας οδήγησε στα παρακάτω εστιατόρια – δικαίως – αφού στο καθένα ξεχωριστά ο επισκέπτης θα βρει την καλοκαιρινή του γευστική ευχαρίστηση και ασφαλώς τον ενθουσιασμό σε κάθε μπουκιά – λεπτοδουλεμένη ή μη, παραδοσιακή και πάππου προς πάππου ή πιο fusion. Εμείς σου προτείνουμε τα παρακάτω, όπως θα τα προτείναμε σε έναν πολύ καλό φίλο – ταξιδιώτη στις καταγάλανες Κυκλάδες. Καλή όρεξη και καλό καλοκαίρι! 

Λιμάνι, Αντίπαρος, τηλ. 2284061165 

Κάθε λιμάνι κρύβει και μια ιστορία λένε οι ναυτικοί. Στην Αντίπαρο, το Sapou, γράφει κάθε καλοκαίρι τη δική του ιστορία με γεύσεις και αρώματα που θα θυμάσαι για πάντα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα τραπέζια του έχει γευματίσει ο Tom Hanks, η Kate Moss, o Matthew McConaughey και άλλοι αστέρες του διεθνούς jet set. Ένα πρωτότυπο mix and match υλικών και τεχνικών από όλον τον κόσμο, μέσα από την δημιουργική ματιά του chef και ιδιοκτήτη, Γιάννη Σαπουντζή, που καθιστά κάθε πιάτο μια αξέχαστη γαστριμαργική εμπειρία. Στο Sapou, μαγειρεύουν με πάθος και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Πέραν της μοναδικότητας του μενού, μεγάλη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των πρώτων υλών. Στηρίζεται πολύ η εντοπιότητα, με πρώτες ύλες από τη θάλασσα και τον κάμπο, ενώ σε ότι αφορά το κρέας, το εστιατόριο δίνει μεγάλη βαρύτητα σε premium κοπές ενώ μάλιστα γίνεται και in house ξηρή ωρίμανση (dry aging) για διαστήματα 28-36 ημερών. Στα raw dishes, θα βρεις πάντα φρεσκότατα ψάρια ημέρας, αποκλειστικά από ντόπιους ψαράδες, να αναδύουν ιώδιο και θαλασσινή αύρα. Ψάρι ημέρας tartare με soy lime dressing, shiso ή ψάρι ημέρας, με λάιμ, αγγούρι, jalapenos, κόλιανδρο και passion fruit, είναι επιλογές πραγματικά συγκλονιστικές και αναζωογονητικά φρέσκιες. Περισσότερα εδώ

Παραλία Ακρωτηρίου, Σαντορίνη, τηλ. 2286082764 

Φαντάσου τον εαυτό σου να κάθεται δίπλα στη θάλασσα, τον ήλιο να ζεσταίνει την καρδιά σου και το ζωντανό αεράκι της Μεσογείου να σου φιλάει το πρόσωπο.  Αφουγκράσου τον απαλό παφλασμό των κυμάτων που ξαπλώνουν νωχελικά μπροστά στα πόδια σου. Γίνε ένα με το μπλε και το γαλάζιο την ώρα που απολαμβάνεις το κρασί σου και νιώσε τις λαχταριστές μυρωδιές των φαγητών της ελληνικής κουζίνας, που θα βρίσκονται σε λίγο στο τραπέζι σου. Όλα τα παραπάνω δεν είναι προϊόν φαντασίας, αλλά μια πραγματικότητα που μπορείς να βιώσεις στο Melina’s Tavern, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Οικογενειακή επιχείρηση – από αυτές που μαρτυρούν ότι οι άνθρωποί τους έχουν βάλει ψυχή και σώμα σε αυτή – η Μελίνα διασφαλίζει ότι κάθε επίσκεψη σου θα γίνει το highlight των διακοπών σου στο εμβληματικό νησί των Κυκλάδων. Αντλώντας ολόφρεσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες από τη θάλασσα και τον κάμπο του νησιού, η Μελίνα σερβίρει πιάτα που τιμούν την γαστρονομική μας παράδοση και εκτοξεύουν τη γεύση στην ιδανική της εκδοχή: φρέσκο ψάρι, σαντορινιά φάβα, ντοματένιες γαρίδες σαγανάκι με φέτα, πληθωρικά κριθαρότα και αστακομακαρονάδες, συνθέτουν ένα παλμαρέ γεύσεων, ιδεών, υφών και νοστιμιάς που θα σφυριλατηθεί στη μνήμη σου και θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.  δίπλα στο εστιατόριο, σε μια μεγαλοπρεπή σπηλιά, θα βρεις μια υπέροχη γκαλερί στην οποία θα ανακαλύψεις πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες και χειροποίητα κοσμήματα, όλα έργα δικά τους. Περισσότερα εδώ

Πίσω Λιβάδι, Πάρος, τηλ. 2284042177 

Γαλάζιες αναμνήσεις με την ασύγκριτη σμαραγδένια θέα του γραφικού λιμανιού του Πίσω Λιβαδιού, γεύσεις γνώριμες που πειράζονται τόσο-όσο για να αναδείξουν την κορυφαία τοπική ύλη, πιάτα που φοράνε τα καλά τους για να υποδεχτούν τον κάθε επισκέπτη στο όραμα της chef Μαρίας Σομπόνη, εμπνεύστριας και δημιουργού αυτού του υπέροχου Παριανού μεζεδοπωλείου, που μετουσιώνει μια πορεία δεκαετιών σε μικρά γευστικά διαμαντάκια που θα ενθουσιάσουν και τον πιο απαιτητικό. Ο Μαρκάκης στο πέρασμα των χρόνων έχει γίνει κάτι σαν ορόσημο στην γαστρονομική εικόνα του νησιού. Κι αυτό, γιατί ήταν από τα πρώτα μαγαζιά που χειραφετήθηκε από τις φολκλορικές εξτραβαγκάνζες του παρελθόντος και προσηλώθηκε στον πραγματικό θησαυρό της ελληνικής κουζίνας, την εντοπιότητα και το αλάθητο ελληνικό μαγειρικό κριτήριο, με άγγιγμα γυναικείο που αναδύεται μέσα από χίλιες μικρές λεπτομέρειες. Το περιβάλλον του μια σύμβαση με το παντοτινό ελληνικό καλοκαίρι, τραπεζάκια στρωμένα κατά μήκος του μώλου, φινετσάτα σερβίτσια, ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα. Ακριβώς όλα αυτά που χρειάζεσαι για να αποσυμπιεστείς στο ταξίδι σου, με ιδιαίτερες γεύσεις και κυκλαδίτικα αρώματα από τη θάλασσα και τον κάμπο της Πάρου. Περισσότερα εδώ

Χρυσοπηγή, Σίφνος, τηλ. 2284071278 

Κατευθυνόμενος στη Νότια πλευρά της μαγευτικής Σίφνου, συναντά κανείς ένα απαράμιλλο θέαμα: αυτό που προσφέρει το ακρωτήρι της Χρυσοπηγής. Τοπίο που κόβει την ανάσα, μια εικόνα μοναδική, ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη του νησιού. Κάπου εκεί ψηλά, δεσπόζει και μια περιποιημένη αυλή, με μια πισίνα που γίνεται ένα με τον θαλασσινό ορίζοντα, το patio του Panostria, που ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με το οικογενειακό – όνομα και πράγμα – Paradise Place. Εδώ από το 2018, τιμάται με κάθε πιθανό τρόπο η εμβληματική σιφνέϊκη γαστρονομία, που γέννησε άλλωστε και τον Τσελεμεντέ, μέσα από μια σύγχρονη, ακονισμένη οπτική. Με τον υπερχαρισματικό – και γνωστό σε όλους τους foodies – chef Jean-Charles Metayer να επιμελείται φέτος το μενού, εδώ αναδεικνύονται άψογα τόσο τα σιφνέικα προϊόντα, όσο και οι τοπικοί τρόποι μαγειρέματος. Κάθε πιάτο έχει μια ιδιαίτερη σιφνέϊκη πινελιά, ενώ τα πάντα μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο ή την πανοστριά. Η πανοστριά είναι ένας παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στο νησί της Σίφνου. Περισσότερα εδώ

Βουρκάρι, Κέα-Τζια, τηλ. +30 2288028280 

Όπως και να την πεις (Κέα ή Τζια), το νησί με τα 2 ονόματα είναι ασύγκριτο, φιλικό και εύκολα προσβάσιμο, αφού απέχει μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Είναι ένα ψηφιδωτό που περικλύει πολλές συνισταμένες: μοναδικές παραλίες, παλιές εκκλησίες, νερόμυλους, πύργους και τον εμβληματικό «Λιόντα» στην Ιουλίδα. Στο μέτωπο της γαστρονομίας, τα ηνία κρατάει επάξια τα τελευταία 6 χρόνια ο Σείριος στο Βουρκάρι, σε μια τοποθεσία-σύμβαση με το παντοτινό καλοκαίρι και με μια κουζίνα που τιμάει αλλά και εξελίσσει την αρχέγονη ελληνική γαστρονομική παράδοση. Ένα μοντέρνο εστιατόριο που επανεφευρίσκει τα κλασικά και δημιουργεί νέες προτάσεις έχοντας «οργώσει» όλη την Ελλάδα για κορυφαίες πρώτες ύλες και τοπικές συνταγές. Εδώ, το φρέσκο ψάρι που καταφθάνει από την ημερήσια αλιεία έχει την τιμητική του και δεν είναι σπάνιο να βλέπεις να οδεύουν προς την κουζίνα του εντυπωσιακά ψάρια, αστακοί και χταπόδια άρτι αφιχθέντα στα χέρια ντόπιων καϊκάδων. Δίπλα στα αραγμένα yachts και την αδιαπραγμάτευτη ομορφιά του γαλάζιου της θάλασσας, θα γευτείς πιάτα όπως υπέροχα λεμονάτο κριθαρότο σουπιάς, πένες με καπνιστό σολομό, πληθωρικές αστακομακαρονάδες και γαρίδες σβησμένες με ούζο σε λευκή σάλτσα. Περισσότερα εδώ

Πολλώνια, Μήλος, τηλ. 6937130886 

Στο όμορφο νησί της Μήλου και συγκεκριμένα στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή Πολλώνια (ή Απολλωνία), πλήθος επισκεπτών συρρέει καθημερινά για την αξέχαστη εμπειρία του ηλιοβασιλέματος. Εκεί στρατηγικά τοποθετημένο, κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα και μακριά από την φασαρία της περιοχής, βρίσκεται το εστιατόριο Ρακόμελο. Για πάνω από μια δεκαετία, ο Γιάννης Πηρουνάκης και η ομάδα του, φροντίζουν καθημερινά η μέρα μας να ξεκινήσει και να τελειώσει με τον ιδανικότερο τρόπο. Συνεργάζεται με ψαράδες του νησιού, ώστε οι φιλοξενούμενοι του να απολαμβάνουν φρέσκα ψάρια ημέρας. Πρωταγωνίστρια στο βραδινό μενού η ελληνική κουζίνα, με επιρροές από την Κρητική παράδοση, που είναι και η γενέτειρα του Γιάννη. Κάθε πιάτο ξεχωρίζει για την γεύση και τα αρώματα που αναδύει, καθώς τα φρεσκότατα υλικά συνδυάζονται αρμονικά σε ένα αποτέλεσμα που σου εγγυάται την υπέρτατη απόλαυση. Για να πάρεις μια ιδέα, το χταπόδι με μάραθο και ελιές, είναι ένα πιάτο που όλοι μας ξεχωρίσαμε, ενώ τα γεμιστά, που εδώ οι τομάτες είναι γεμιστές με θαλασσινά (μύδια, γαρίδες και χταπόδι) ήταν μια αποκάλυψη, αλλά και ένα από τα best seller όπως μας ανέφερε ο chef, το κοτόπουλο με φρέσκο φασκόμηλο (μια αποκάλυψη!). Περισσότερα εδώ

Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Χώρα, Νάξος, τηλ. +30 2285026780

Παράδοση, μεράκι, ντόπια ελληνικά προϊόντα, η θάλασσα κι ο κάμπος της Νάξου στο πιάτο σου. Δεν είναι φαντασία, είναι πραγματικότητα που μπορείς να γευτείς «στης Ειρήνης». Βραβευμένο ως Traveller’s Choice για το 2021, από το TripAdvisor. Περισσότερα εδώ