Η τέχνη του παγωτού είναι μια δύσκολη τέχνη, γιατί πέρα από τα υλικά, στο συγκεκριμένο προϊόν μπαίνει και ο παράγοντας της θερμοκρασίας, ενώ η υφή, η γεύση και η πήξη είναι πολύ καθοριστικές για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η βιομηχανία των τροφίμων έσπευσε να δώσει τη λύση με ημιέτοιμα μίγματα παγωτού σε σκόνη και πρόσθετα βγαλμένα από τα βάθη της χημείας των τροφίμων, ανθυγιεινά και με πολύ μέτρια γεύση.
Για καλή μας τύχη, κάποιοι άνθρωποι εμμένουν στην ποιότητα, αποφεύγοντας αδιαπραγμάτευτα οποιαδήποτε «έκπτωση» τόσο στο γευστικό αποτύπωμα του τελικού τους προϊόντος όσο και στις πρώτες τους ύλες, οι οποίες είναι κορυφαίες. Το Django του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη είναι ένας από αυτούς τους «φάρους», που μετά από μια αδιάκοπτη και συνεχή ανοδική και επιτυχημένη πορεία στην Ερμούπολη της Σύρου προσγειώθηκε στην πιο φωτεινή και πολυσυλλεκτική γειτονιά της Αθήνας, το Κουκάκι.
«Σπούδασα πολιτικός μηχανικός στην Αγγλία και άσκησα το επάγγελμα μέχρι το 2012. Με κέρδισε όμως το παγωτό», μου εξηγεί με ένα χαμόγελο που πάει να σκάσει απ’άκρη-σ’άκρη. Ο Κωνσταντίνος μυήθηκε στην ιταλική σχολή του παγωτού – του φρέσκου, του απόλυτου και του παντοτινού στην καρδιά μας, το 2005 στην παραγωγή. Παρακολουθώντας τις διαδικασίες, αποφάσισε να ψαχτεί περισσότερο, διάβασε, ταξίδεψε, πήρε συμβουλές από τους «γίγαντες» του είδους. Μετά άρχισε να πειραματίζεται, να φτιάχνει το δικό του παγωτό από το 0, ανέπτυξε τις διεργασίες που καταλήγουν σε scoops που προκαλούν το πιο ευχάριστο σοκ σε κάθε ουρανίσκο, κι όλα αυτά με τα πιο φρέσκα υλικά. «Δεν θα έδινα ποτέ ένα χημικό προϊόν σε ένα παιδί», καταλήγει.
Το 2015 η φήμη της gelateria του κυκλοφόρησε σαν έκτακτο δελτίο στην Ερμούπολη, μέτα στο ελληνικό και ξένο κοινό της Σύρου και μετά σε όλη Ελλάδα. Το άνοιγμα στην Αθήνα φέτος ήταν ένα φυσικό επακόλουθο, που αρχικά τον προβλημάτισε – έπεσε πάνω στο lockdown – αλλά μετά τον χειραφέτησε. Άλλωστε το καλό πάντα αναγνωρίζεται από τους foodies και το παγωτό του Django είναι παραπάνω από καλό, είναι ιδανικό.
Φημίζεται έντονα για τα σορμπέ του – που αναλόγως της ώρας που θα το επισκεφθείς θα δεις φρέσκα φρούτα να κόβονται μπροστά στα μάτια σου και να μην υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία ως είθισται. Αποτελούνται από 92% φρέσκο φρούτο εποχής, όπως σαγηνευτικά ρόδια, μανταρίνια, αρωματικά αχλάδια και μήλα και τα πιο juicy λεμόνια, όλα βιολογικά καλλιεργημένα στο Κιβέρι Αργολίδας από την Δήμητρα Τσακίρη. Η φιλοσοφία αυτή εκτείνεται και στους υπόλοιπους «θησαυρούς», της βιτρίνας του, που «κατοικοεδρεύουν», εκεί μόλις ένα 24ωρο για να καταναλώνονται πάντα όπως τους αρμόζει: φυσικά, φρέσκα και σε απόλυτη σύμπνοια με την εποχικότητα: Με βιολογικό γάλα από αγρόκτημα του Λιβαδερού, φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς όπως φυστίκι Αιγίνης, σοκολάτες κακάου Worship, βανίλια Ταϊτής βραβευμένη από την καλύτερη φάρμα του κόσμου.
Στα must try του «παλμαρέ» του – (που πρακτικά είναι όλα αλλά κάτι πρέπει να ξεχωρίσουμε!) – θα βρεις σορμπέ από βιολογικά ρόδια, σοκολάτα τσίλι – spicy και βελούδινη -, κρέμα Καταλάνα μια παραλλαγή της creme brulee αρωματισμένη με κανέλλα και εσπεριδοειδή, καφέ με espresso από The Underdog και hints από βανίλια, τσίλι και κανέλα και άλλες γκουρμέ προτάσεις. Προτείνεται δε, λόγω της αγνής σύνθεσης όλων των παραπάνω, κάθε παγωτό να καταναλώνεται επιτόπου και να μην μπαίνει στην σπιτική κατάψυξη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Django είναι από τα πρώτα αθηναϊκά μαγαζιά που ακολουθούν αφενός μια zero waste φιλοσοφία, αφετέρου προάγουν την φυσική πρώτη ύλη, δηλαδή την ουσία, τα θρεπτικά συστατικά και το σώμα της, για παγωτά με αληθινή γεύση, φτιαγμένα όπως τα προόριζαν οι θεοί της απόλαυσης για τον άνθρωπο.