Την τελευταία δεκαετία μια καινούργια φιλοσοφία αναδύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει φτάσει για τα καλά μέχρι τη χώρα μας: η νέα τάση έχει αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής, περιλαμβάνει υψόμετρα και μικροκλίματα, μας μαθαίνει την αξία της φάρμας, της προέλευσης, μας κάνει πιο ευαισθητοποιημένους σε θέματα περιβάλλοντος, μας ταξιδεύει με γεύσεις και αρώματα στον ισημερινό και τις λατινικές χώρες. Ο λόγος για το 3ο κύμα καφέ ή αλλιώς specialty, που υπόσχεται μια σοβαρή εμπειρία καφέ.
Η όλη θεωρία περί κυμάτων, όπου το «πρώτο κύμα» ήταν ο στιγμιαίος καφές που σηματοδότησε και την ευρεία κατανάλωση και το δεύτερο η εξέλιξη από τον espresso και τον capuccino μέχρι τα διάφορα ροφήματα με βάση τον καφέ, κουμπώνει και στην ελληνική πραγματικότητα. Τα εξειδικευμένα coffee shops που κινούνται στο ρυθμό του «τρίτου κύματος» του καφέ άρχισαν να πληθαίνουν, ο κόσμος ψήθηκε, ανακάλυψε, εκτίμησε τη μεγάλη διαφορά και την ποιότητα.
Οι νέοι επιχειρηματίες παίζουν στα δάχτυλα τα ημερολόγια συγκομιδής, γνωρίζουν τους αγρότες προσωπικά μέσα από υπερατλαντικά ταξίδια, έχουν εντρυφήσει σε μοριακό επίπεδο στον καφέ. Ξέρουν να καβουρδίζουν τον πράσινο κόκκο, μετρούν με ακρίβεια γραμμαρίου, χρησιμοποιούν τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες μηχανές. Κι οι coffee buffs βρίσκουν τον ιδανικό για τα γούστα τους καφέ, τον ισορροπημένο ή τον πιο ιδιαίτερο, αυτόν με νότες σοκολάτας ή αρώματα τροπικών φρούτων.
Όπως και να’χει, ο καφές είναι σύμβολο – τον πίνεις για να ξυπνήσεις ή να αφυπνιστείς – όταν δε είναι μονοποικιλιακός ή ένα διεξοδικά δημιουργημένο specialty χαρμάνι, περνάς από μια δόση καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι μαγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ την 1η του Οκτώβρη, δημιουργήσαμε την πιο definitive λίστα με τα πιο σημαντικά specialty coffee shops της Αθήνας, αυτά που ξέρουν από καλό καφέ και ανεβάζουν ολοένα και περισσότερο τον πήχη της απόλαυσης.