Αναμφίβολα, η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της υγείας, ψυχικής, σωματικής και πνευματικής και συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματα. Πώς όμως;
Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία και τον εγκέφαλο;
Η σχέση μεταξύ διατροφής και συναισθημάτων πηγάζει από τη στενή σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος φιλοξενεί δισεκατομμύρια βακτήρια που επηρεάζουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, χημικών ουσιών που μεταφέρουν συνεχώς μηνύματα από το έντερο στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι δύο κοινά παραδείγματα.
Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση υγιεινής τροφής προάγει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει θετικά την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Από την άλλη, η σταθερή κατανάλωση ανθυγιεινού και πρόχειρου φαγητού μπορεί να προκαλέσει κάποια φλεγμονή. Όταν η παραγωγή νευροδιαβιβαστών είναι σε καλή κατάσταση, ο εγκέφαλός σου λαμβάνει θετικά και αισιόδοξα μηνύματα που αντανακλούν τα συναισθήματά σου, ενώ όταν η παραγωγή μπλοκάρεται λόγω της διατροφής συμβαίνει το αντίθετο με τη διάθεσή σου.
Μάλιστα, σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι η σοκολάτα και η ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου. Δεν είναι τυχαίο. Η ζάχαρη θεωρείται ο κύριος ένοχος φλεγμονής, καθώς τροφοδοτεί «κακά» βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα. Και μπορεί μερικές φορές να νομίζεις πως για λίγο σου φτιάχνει τη διάθεση, όμως εν τέλει το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τη διάθεσή σου.
Όταν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, έχεις λιγότερες ψυχολογικές διακυμάνσεις και εστιάζεις πιο εύκολα στα θετικά. Μελέτες έχουν ακόμη βρει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, ενώ οι ανθυγιεινές δίαιτες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Έρευνες έχουν αποδείξει το παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία, περιορίζοντας την κατάθλιψη και το άγχος.
Όπως είπαμε, λοιπόν, η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία, την ψυχική υγεία και τον εγκέφαλό σου. Στόχος σου δεν πρέπει να είναι οι λίγες θερμίδες ή οι αυστηρές δίαιτες για απώλεια λίπους, αλλά η ισορροπημένη διατροφή που μεταξύ άλλων θα έχει και θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Μια τέτοια είναι η μεσογειακή διατροφή που θα σε βοηθήσει να τρως πιο υγιεινά και προσεγμένα, έχοντας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που χρειάζεσαι.
Πηγή: ipop.gr