Το σώμα μας, όπως και ο νους μας, είναι μια αναπόδραστη συνθήκη. Και ορισμένες φορές δυσκολευόμαστε ακόμα και να το αγαπήσουμε. Είτε επειδή δεν λειτουργεί ιδανικά είτε επειδή δεν μας αρέσει η μορφή ή το μέγεθός του, είναι συχνό φαινόμενο η αντιπάθεια προς αυτό. Πρόκειται δηλαδή για φυσιολογικά συναισθήματα που τείνουν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Υπάρχει, εντούτοις, και περίπτωση να εστιάζουμε υπερβολικά πολύ σε αυτό το συναίσθημα μίσους ή αυτό να είναι αρκετά έντονο. Μπορεί να επηρεάσει όλες τις πλευρές της ζωής μας, να καταστρέψει τη σχέση με τον εαυτό μας, ακόμα και να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη. Ας δούμε πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν τα περίπλοκα συναισθήματα για το σώμα μας επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.
Σημάδια που δηλώνουν ότι επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία
Οι αρνητικές σκέψεις για το σώμα είναι χρονοβόρες
Αν αντιληφθείτε ότι καταναλώνετε πολύ χρόνο σε σκέψεις γύρω από το πόσο άσχημα δείχνει το σώμα σας, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα έχει επηρεάσει ή σύντομα θα επηρεάσει και την ψυχική σας υγεία.
Βιώνουμε έντονη δυσφορία
Η δυσφορία αναφέρεται συχνότερα σε σχέση με το φύλο, όπως δυσφορία φύλου, αλλά μπορεί να την νιώθετε στο σώμα σας και για άλλους λόγους. Η δυσφορία είναι μια έντονη αίσθηση έλλειψης ικανοποίησης ή/και ανησυχίας. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν σε απλή μορφή (δεν νιώθω ωραία με το σώμα μου) ή σε πιο σύνθετη που πυροδοτεί και ακραίες εκδηλώσεις όπως ανορεξία.
Εμφανίζουμε διαταραχή σωματικής δυσμορφίας
Σε αυτή την συνθήκη, το άτομο σκέφτεται ότι έχει σοβαρές ατέλειες. Συχνά, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το άτομο το σώμα του είναι διαφορετικός από αυτό που αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας του σώματος και συνεπώς το άτομο νιώθει ότι δεν είναι αποδεκτό. Σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζονται και διατροφικές διαταραχές.
Μας επηρεάζουν έντονα τα σχόλια για το σώμα μας
Αυτό το σημάδι είναι λίγο πολύπλοκο επειδή στην κοινωνία μας ο κόσμος σχολιάζει με άκομψο και ακατάλληλο τρόπο το σώμα μας. Γενικά, είναι πάντα καλύτερο να μην σχολιάζουμε ποτέ το σώμα ενός άλλου ανθρώπου εκτός κι αν εκείνος μας το ζητήσει. Αν εκνευριστείτε επειδή οι άλλοι μιλούν για το σώμα σας, αυτό δεν σημαίνει ότι το απεχθάνεστε.
Ωστόσο, αν μετά από ένα σχόλιο, δυσκολεύεστε να το αφήσετε πίσω σας και αυτό σας επηρεάζει έντονα για μέρες ή αν σας κάνει να αντιδράτε έντονα και επιθετικά, ίσως αυτό να δηλώνει την έντονη δυσφορία ή αντιπάθεια απέναντι στο σώμα σας. Αυτό γίνετε πιο φανερό, αν το σχόλιο είναι θετικό.
Πώς να αγαπήσουμε το σώμα μας
– Υπενθυμίζουμε όλα όσα μπορεί το σώμα μας να κάνει: Εστιάζουμε τόσο πολύ σε όσα το σώμα μας δεν έχει που ξεχνάμε εντελώς όλα εκείνα τα καταπληκτικά που μπορεί να κάνει. Φτιάξτε μια λίστα που θα περιέχει όλα όσα συχνά έχουμε ως δεδομένα (αναπνέει, κινείται, βλέπει, ακούει), αλλά και όσα ιδιαίτερα θεωρείτε ότι έχετε.
– Σωματική ουδετερότητα: Πρόκειται για την επαναστατική πράξη του να αποδεχτούμε το σώμα και να το εκτιμήσουμε γι’ αυτό που είναι, ασχέτως του πώς φαίνεται ή πώς «υστερεί» σε σχέση με τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς και ικανοτήτων.
– Αυτοφροντίδα: Το σώμα μας κάνει τόσα πράγματα για εμάς καθημερινά, μας μεταφέρει όπου θέλουμε και διατηρεί τις λειτουργίες του ώστε να περνάμε καλά. Φροντίζοντάς το, το ευχαριστούμε και συνδεόμαστε περισσότερο με αυτό.
– Όρια γύρω από ανάλογες συζητήσεις: Σε έναν κόσμο όπου τα σχόλια για το σώμα γενικά δεν τελειώνουν ποτέ, μπορούμε να προστατευτούμε θέτοντας ξεκάθαρα όρια στους συνομιλητές μας (τους φίλους και την οικογένειά μας). Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα χρειαστεί να τους ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θέλουμε να ακούσουμε καθόλου σχόλια για το σώμα μας. Ή τους στέλνουμε πληροφορίες για το πώς να συζητούν για το σώμα, αλλά με μη βλαπτικό τρόπο.
Πηγή: www.verywellmind.com/i-hate-my-body-what-to-do-if-you-feel-this-way-5184035