Οι δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή δεν είναι ποτέ δεδομένες. Όταν όμως προσφέρονται, μπορούν να γίνουν μια απόλυτη «στροφή», και στην περίπτωση του El Patron, μια απόλυτη επιτυχία. Ο Στέλιος Καρδαμίτσης – ο ένας εκ των 2 ιδιοκτητών μαζί με τον Λεωνίδα Παρτασίδη – έζησε κάποια χρόνια σκοτεινά και μαύρα, από αυτά που φτάνεις σε ένα σημείο που μόνο ψηλά μπορείς να κοιτάξεις. Όταν έφτασε η συγκυρία και η δημιουργικότητά του «χτύπησε» κόκκινο, νοίκιασε ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο στην Θηβών, το στόλισε με 2 containers, έστρωσε όμορφα χρωματιστά πλακάκια, άπλωσε καρέκλες και τραπέζια και του πρόσφερε μια δεύτερη ευκαιρία, δημιουργώντας μέσα από αυτό και την δική του «δεύτερη ευκαιρία».
Το El Patron δεν θυμίζει κανένα άλλο μαγαζί στην πόλη – παίζει μπάλα στο δικό του, μοναδικό σύμπαν. Ένα σύμπαν με λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο, street διάθεση που κατσουφιάζει στο δήθεν, χαμογελαστούς ανθρώπους, upscale φαγητά και first cuts κρέατα σε τιμές καντίνας αλλά και cocktails βγαλμένα από τους bartenders του μαγαζιού – των οποίων ηγείται ο Βασίλης Ρώσσης – όπως τα προόριζαν οι θεοί της απόλαυσης για τον άνθρωπο. Ένα τεκνικόλορ σκηνικό, σαν την σουρεάλ εκδοχή μιας χασιέντας, στην οποία όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.
Έπιπλα που έχουν μεταποιηθεί με μεράκι και αγάπη, μαροκινά πλακάκια, ζωντανά χρώματα, πολυέλαιοι κι ένα larger-than-life mural δια χειρός του Έλληνα graffiti artist Taxis, συνθέτουν μια γιορτή στην ίδια τη ζωή, όπως μόνο οι λαοί του ισημερινού ξέρουν να γιορτάζουν. Και μετά είναι οι εκρηκτικές του γεύσεις, αποκύημα κι αυτές του ακονισμένου κριτηρίου του Στέλιου, ο οποίος έχει εντρυφήσει με αφοσίωση και αγάπη στο φαγητό.
Έχοντας ως «πυξίδα» την εντοπιότητα, και αναλόγως του τι καλό θα βρεθεί στην αγορά, στο El Patron έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις ζουμερά κρέατα σε premium κοπές, όπως picanha και rib-eye (με το μεθυστικό άρωμα του κάρβουνου), χειροποίητα νιόκι με πατάτα Περού, δροσερές σαλάτες και άλλα πιάτα εμπνευσμένα από λατινική Αμερική. Όλα τα υλικά είναι χειροποίητα – από τα chutney μέχρι τη μαγιονέζα – κι όλο το μενού κοντράρει επί ίσοις όροις ένα εστιατόριο αξιώσεων, χωρίς όμως τις απαγορευτικές για πολλούς τιμές του. Επική και η t-bone αργής ωρίμανσης, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξεις για να καταλάβεις τι εννοούμε.
Ο φετινός χειμώνας θα βρει το El Patron χουχουλιασμένο μέσα σε μια απ’άκρη-σ’άκρη τέντα – cozy και ζεστό – χάρη στις ξυλόσομπες που θα του δώσουν μια αίσθηση θαλπωρής και χειμωνιάτικης «αγκαλιάς».
Η μπάρα του ήδη σερβίρει τα εξωπραγματικά cocktails στα οποία μας έχει συνηθίσει, με ονόματα που παραπέμπουν σε γιορτές της λατινικής Αμερικής, όπως το εξαιρετικό Dia de Muertos με τεκίλα, χειροποίητο πουρέ καρότου, τζίντζερ και λάϊμ που του προσδίδουν μια ανεπανάληπτη σπιρτάδα και που θα «κερδίσει» εγγυημένα τους λάτρεις του Bloody Mary, το πιο φρουτώδες και παιχνιδιάρικο Ocho Rios με βότκα, χειροποίητη μαρμελάδα φρούτων του δάσους, καρύδα και λάϊμ ή το Noche Buena, με τζιν, αχλάδι, χειροποίητο σιρόπι δυόσμου και ασπράδι αυγού που αγγίζει και ξεπερνά τα όρια του fine drinking. Μοναδικό και το San Juan, που αποτελείται από μαύρο ρούμι, χειροποίητο σιρόπι μελιού με ενδιαφέροντα μπαχαρικά, λαχταριστά bitters σοκολάτας κι angostura – μια εμπνευσμένη παραλλαγή του Old Fashioned. Μείνε συντονισμένος/η στα social media τους γιατί η cocktail list σύντομα θα ανανεωθεί.
Ένα είναι το σίγουρο: στην επίσκεψή σου δεν θα χρειαστεί να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί πολύ απλά θα σε κερδίσει με την πρώτη. Θα το βρεις ανοιχτό καθημερινά από τις 19.00, με μερικές από τις πιο ωραίες φάτσες της πόλης!
El Patron
Θηβών 481, Ίλιον, τηλ. 2102636626
Facebook | Instagram