Οι Ελβετοί καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, βάσει της οποίας θα εφαρμοστεί η χρήση του υγειονομικού πάσου, έπειτα από μια ιδιαίτερα έντονη προεκλογική εκστρατεία.
Το δημοψήφισμα διεξάγεται την ώρα που το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έχει χαρακτηριστεί στέλεχος «ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θέτει εκ νέου τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού.
Ένδειξη της ασυνήθιστης έντασης που επικρατεί στην Ελβετία ενόψει του δημοψηφίσματος η αστυνομία έχει αποκλείσει σήμερα την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο στη Βέρνη, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ελβετοί αναμένεται να εγκρίνουν τη νομοθεσία για την covid-19, παρά το γεγονός ότι οι αντιεμβολιαστές και όσοι αντιτίθενται στο υγειονομικό πάσο έχουν υψώσει τις φωνές τους τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνοντας πολλές διαδηλώσεις, στη διάρκεια κάποιων από τις οποίες ξέσπασαν και επεισόδια.
Η όξυνση της έντασης στην Ελβετία, μια χώρα διάσημη για την κουλτούρα του διαλόγου και του συμβιβασμού, όπου διοργανώνοντα δημοψηφίσματα πολλές φορές το χρόνο, έχει προκαλέσει σοκ στον πληθυσμό.
Πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ ο οποίος εδώ και δύο χρόνια αποτελεί το πρόσωπο της μάχης κατά της covid-19 στη χώρα, έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους και πλέον φυλάσσονται από την αστυνομία.
Εξάλλου το δημοψήφισμα πραγματοποιείται την ώρα που στην Ελβετία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων από τα μέσα Οκτωβρίου λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.
Όμως αντίθετα από άλλες χώρες η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, εκτιμώντας ότι είναι σχετικά μικρό ποσοστό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι κατειλημμένες (20%).
«Η κατάσταση προς το παρόν είναι υπό έλεγχο. Αν τα κρούσματα αυξηθούν με εκθετικό τρόπο, θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα», δήλωσε την Τετάρτη ο Μπερσέ.
Ωστόσο η κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στα καντόνια να λάβουν μέτρα και να ζητήσουν από τους πολίτες να σέβονται τους βασικούς υγειονομικούς κανόνες.
Με το ποσοστό των πλήρως ανοσοποιημένων κατά της covid-19 να φτάνει περίπου το 65% η Ελβετία έχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών που οι Ελβετοί καλούνται σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της covid-19. Τον Ιούνιο οι πολίτες είχαν στηρίξει σε ποσοστό 60% την τότε νομοθεσία.
Όμως πλέον οι νόμοι τροποποιήθηκαν προκειμένου να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις αρχές για να αντιμετωπίζουν την πανδημία, αλλά και για να υιοθετηθεί το υγειονομικό πάσο, με αποτέλεσμα οι αντιεμβολιαστές και όσοι τάσσονται κατά του πιστοποιητικού να ζητήσουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.
Όλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το λαϊκιστικό δεξιό Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC), το μεγαλύτερο κόμμα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στηρίζουν το νομοσχέδιο.
«Ξαφνικά χωριστήκαμε μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Πρέπει να αρνηθούμε αυτόν τον διαχωρισμό», κατήγγειλε ο πρόεδρος του UDC Μάρκο Τσιέσα, ο οποίος ζήτησε «να αποκατασταθούν η ελευθερία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η κανονικότητα».
Η κυβέρνηση τού απάντησε ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό διευκολύνει τα ταξίδια και την παραμονή στο εξωτερικό, επιτρέπει τη διοργάνωση διαδηλώσεων και «είναι στη διάθεση όλων», καθώς και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να το αποκτήσουν αφού κάνουν τεστ για covid-19.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου gfs.bern, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση της covid-19 εγκρίνει το 61% όσων προτίθεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ