spot_img

Κυβέλη: Πάμε σαν άλλοτε, στο πιο αγαπημένο μεζεδοπωλείο της Κυψέλης

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί σε περιοχές, όπως η Κυψέλη, που κρατάνε αυτό το ατόφιο χρώμα της γειτονιάς. Μπορεί να φαίνεται τετριμμένο, όμως ποιος μπορεί να προσπεράσει αυτή τη γοητεία που ασκεί η επαφή με το ρομαντικό χθες, αυτό το άγγιγμα του αυθεντικού που κάθε φορά σε διαπερνάει με την ίδια ισχύ και σε κάνει να πλάθεις ιστορίες και εικόνες; Αυτό ακριβώς είναι που σου δημιουργεί η Κυψέλη, που παρά τις αλλαγές που επήλθαν με την πάροδο του χρόνου, διατηρεί την αρχοντιά και τον χαρακτήρα της ανέπαφα σε όλα τα επίπεδα.

Η εμβληματική πλατεία του Αγίου Γεωργίου είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι απλά γιατί είναι το σημείο της απόλυτης περατζάδας, ανθρώπων κάθε ηλικίας, ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας, αλλά γιατί εκεί βρίσκεται ένα πολύ ξεχωριστό μεζεδοπωλείο, απόλυτα ταιριαστό με το τοπικό χρώμα. Και το όνομα αυτού, Κυβέλη. Η Κυβέλη άνοιξε την αγκαλιά της το 2016 και της δόθηκε το όνομα της ιστορικής ηθοποιού του θεάτρου, όχι μόνο γιατί το όνομά της είναι παραπλήσιο σε εκείνο της Κυψέλης, αποπνέοντας την ίδια retro glam γοητεία, αλλά και γιατί ένα στέκι ηθοποιών και θεατρόφιλου κοινού δεν θα μπορούσε να έχει κάποιο άλλο όνομα.

Ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Αναγνώστου, όπως πάρα πολλοί βέροι Κυψελιώτες, ξαναγύρισε στον τόπο του εγκλήματος μετά από κάποια χρόνια απουσίας από την περιοχή, με παρακαταθήκη στα χέρια του, τις συνταγές της Σμυρνιάς γιαγιάς του Μπέμπας, για να μοιραστεί με όλους τους φίλους της Κυβέλης, αυτή την ατόφια νοστιμιά μιας κουζίνας που έδωσε το δικό της στίγμα στην ελληνική γαστρονομία. Το μενού περιλαμβάνει συνταγές που καλύπτουν γευστικά όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής κουζίνας, με προϊόντα αναγνωρισμένα και ποιοτικά, πάντα «καρυκευμένες» με τη σμυρναίικη φιλοσοφία και δοσμένες πλέον με μια μοντέρνα αισθητική και οπτική από τον chef Γιώργο Κόντα.

Το βάπτισμα για το ταξίδι στο χρόνο και τη γεύση, γίνεται με το ντιπ (συνταγή της «Μπέμπας» κι αυτό), χειροποίητο, όπως άλλωστε κι όλες οι αλοιφές. Ακολουθούν οι πιο τέλειοι κολοκυθοκεφτέδες, ζουμεροί και αφράτοι με μυρωδικά και φέτα, το κοτόπουλο χαρακίρι με τον εντυπωσιακό τρόπο σερβιρίσματος, η τηγανιά συκώτι μοσχαρίσιο με πιπεριές και κρεμμύδι. Πολύ δυνατά και τα πιάτα ημέρας, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, όπως τα πανσετάκια σχάρας σε σκιουφιχτά, με ψητά ντοματίνια, φρέσκα αρωματικά, γλυκές ελιές και σάλτσα μαλακής φέτας, τα χοιρινά μπριζολάκια σωτέ με δενδρολίβανο και σκόρδο συνοδευόμενα από τραγανές τηγανιτές πατάτες και το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, μπρεζέ με παπαρδέλες, δεμένα με σάλτσα βελουτέ σαφράν και παρμεζάνα.

Εδώ σερβίρονται επίσης πολύ ιδιαίτερα αποστάγματα, όπως το τσίπουρο από μικροπαραγωγό της Πρέβεζας, που συνδυάζει αρμονικά μοσχάτο Αμβούργου, μοσχάτο Αλεξάνδρειας και ροδίτη, σε ένα ρεσιτάλ αρώματος και γεύσης που αποκλείεται να ξεχάσεις, όπως δεν πρόκειται να ξεχάσεις ατή την τόσο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα τόσο στον χώρο όσο και γύρω από αυτόν.

Η Κυβέλη ανοίγει στις 12 το μεσημέρι, κλείνει στη 1 το βράδυ και σ’ αυτό το διάστημα θα δεις από ανθρώπους που έρχονται για το μεσημεριανό τους μέχρι νεανικές παρέες που χαίρονται ένα τραπέζι γεμάτο μεζεδάκια, ενώ το βραδάκι μετά το τέλος των παραστάσεων στα γύρω θέατρα, στα τραπέζια της συναντιούνται κοινό και πρωταγωνιστές, σε μια παράδοση που δίνει παραπάνω φως και ζωή στην πολυσύχναστη και αγαπημένη πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Κυβέλη
Επτανήσου 15, Κυψέλη, τηλ. 2108219406
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Αφιέρωμα sushi: Ρολάροντας χιλιόμετρα απόλαυσης στην Αθήνα

Ιαπωνική κουζίνα. Από τη μια απλή, λιτή κι απέριττη. Με μια διακριτική φινέτσα όπως αυτή που χαρακτηρίζει τα μινιμάλ...

Το Κουκάκι είναι state of mind*

Πάμε στου Κουκάκη;», έλεγαν οι παλιοί για την όμορφη συνοικία που ξαπλώνει στα πόδια της Ακρόπολης (και το έγραφαν...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot