spot_img

Το Αυγό του Κόκκορα: Η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, πίσω από ένα ιστορικό όνομα

Το Μεταξουργείο είναι από εκείνες τις γειτονιές που διατηρούν ακόμα το αυθεντικό άρωμα της ρομαντικής Αθήνας. Γειτονιές και κτήρια, που διηγούνται ιστορίες μιας εποχής περασμένης, μα πάντα αγαπημένης. Η πλατεία Αυδή, αποτελεί ίσως τον επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην περιοχή, όχι μόνο για την ομορφιά της και τα τραπεζάκια των καταστημάτων που φιλοξενεί, αλλά κυρίως γιατί το παμπάλαιο πέτρινο κτήριο στη γωνία Μυλλέρου και Λεωνιδίου 46, κρύβει ιστορίες του παρελθόντος που δεν μπορείς να αντισταθείς και να μην ανακαλύψεις.

Ένα κτήριο  με ιδιαίτερη ιστορία, λειτούργησε σαν οινομαγειρείο από το 1933. Τότε που οι μερακλήδες Αθηναίοι ερχόταν εδώ για να γευτούν τους μεζέδες και το κρασί του ταβερνείου και να τραγουδήσουν τις καντάδες τους. Το 2009, το κτήριο έμελλε να στεγάσει ένα ιστορικό όνομα στο χώρο της εστίασης, το Αυγό του Κόκκορα, το οποίο ξεκίνησε την ιδιαίτερη πορεία του το 1982 αφήνοντας το στίγμα του με τον πιο  ενδιαφέροντα τρόπο. Σε μια εποχή που όλα τα καταστήματα υποχρεωτικά έκλειναν στις 2.00 το βράδυ, εξαιτίας του νόμου περί εξοικονόμησης ενέργειας, ο ιδιοκτήτης Νίκος Γρέβιας είχε την ιδέα να τοποθετήσει κεράκια στο χώρο και έτσι υπερπηδώντας το εμπόδιο αυτό, άνοιξε τον δρόμο στο να παραμένει η εστίαση ανοιχτή και μετά τις δυο.

Από τότε και ως σήμερα, το Αυγό του Κοκκορα έχει δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο όνομα και βέβαια ένα πιστό κοινό χάρη στην εξαιρετική κουζίνα με συνταγές που παραμένουν σταθερές αξίες όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της, με γεύσεις που τιμούν  την παράδοση και φέρνουν στο τραπέζι σου το γνώριμο  άρωμα από πιάτα της χώρας μας που όλοι λατρεύουμε να γευόμαστε καθώς ξυπνούν αναμνήσεις από σπιτική θαλπωρή. Τα πάντα φτιάχνονται από το Α ως Ω στην κουζίνα, έτσι ώστε κάθε λεπτομέρεια να κουμπώνει άρτια γευστικά στο πιάτο και να σου χαρίζεται έτσι η απόλυτη εμπειρία.

Μαγειρευτά όπως το πικάντικο μοσχαράκι, το τσιγαριστό αρνάκι γάλακτος ή τα ρολά κοτόπουλο με μπέικον και πατάτες, τρυφερά και καλοψημένα, αναδύουν τα βότανα και τα μπαχαρικά και σε προσκαλούν να κλείσεις τα μάτια και να αντιληφθείς όλες τις μυρωδιές που συνδυάζονται μαγικά, πριν δοκιμάσεις. 

Το πιο γνωστό πιάτο στον κατάλογο, είναι βεβαίως το Αυγό του Κόκκορα. Πρόκειται κοτόπουλο με μπέικον και τέσσερα τυριά που λιώνουν προκλητικά μπροστά στα έκθαμβα μάτια σου και συνοδεύεται με ψητά λαχανικά και πατάτες, σε έναν συνδυασμό που κερδίζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, ενώ το ριζότο με γαρίδες, άρτια εκτελεσμένο ως προς το χύλωμα, σκορπάει το άρωμα της θάλασσας ταξιδεύοντας σε στο απέραντο γαλάζιο της νοστιμιάς.

Το καλό παραδοσιακό φαγητό, πρέπει να συνοδεύεται και με καλό ποτό. Η γαστρονομική μας παράδοση τιμά πολύ το χύμα κρασί  και έτσι στο Αυγό του Κόκκορα θα βρεις γλυκόπιοτα χύμα ροζέ, ημίγλυκο, κόκκινο και λευκό αλλά και πολύ ενδιαφέροντα εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά, τσίπουρα, ούζα και μπύρες, ώστε να κάνεις το ιδανικό γευστικό «ζευγάρωμα» με το φαγητό σου.

Το Αυγό του Κόκκορα αποτελεί  ένα τρανταχτό παράδειγμα της αυθεντικότητας που αντέχει στο χρόνο και αγκαλιάζεται πάντα με αγάπη από ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς στην πλατεία Αυδή και να μη δεις τα όμορφα τραπέζια του γεμάτα με παρέες νέων, οικογένειες ή επαγγελματίες που κανονίζουν εκεί τις συναντήσεις τους. Αν ακόμα ψάχνεις το επόμενο γευστικό σου καταφύγιο, ήρθε η ώρα να επισκεφτείς το Αυγό του Κόκκορα!

Το Αυγό του Κόκκορα
Λεωνίδου 41, Μεταξουργείο, τηλ. 2177050103
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Οι καλύτερες κρέπες στην Αθήνα

Οι κρέπες - οι κομψές κι ευέλικτες λιχουδιές με τις οποίες μας προίκισε η γαλλική κουζίνα - είναι κάτι...

Τα κορυφαία barber shops στην Αθήνα για το απόλυτο grooming

Ψαλίδια, trimmers, λάδια, πομάδες, πετσέτες και φαλτσέτες - η σημασία ενός καλού barber shop είναι πέρα και πάνω από...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot