Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει γρήγορα και το ίδιο συμβαίνει και στα μαγαζιά της πόλης. Οι προτάσεις πολλές, κάποιες με θετικό πρόσημο, κάποιες ολοκληρωτικές πανωλεθρίες. Η λέξη-κλειδί για εμάς τη σήμερον είναι «παράδοση». Είτε αυτή αφορά στους χώρους αυτούς καθ’αυτούς, είτε στην κουζίνα τους, είτε στη γενικότερη αύρα που μας κάνει να αναπολούμε το παρελθόν αλλά να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Το Λούβρον στο Παγκράτι έχει διαγράψει αισίως μια πορεία 84 χρόνων από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής, που πήρε το όνομά του – όχι από το εμβληματικό μουσείο του Παρισιού – αλλά από τον τόπο καταγωγής της συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη από το ομώνυμο χωριό της Ηλείας. Η νέα εποχή του επισφραγίζεται από την χαρισματική ομάδα του αγαπημένου μας It’s a Βίλατζ – που το ανέλαβε πέρισυ – σ’ένα concept όπου η παράδοση συνοδοιπορεί με την καινοτομία και μαζί γεννούν την απόλυτη θαλπωρή.
Το σκηνικό του παρέμεινε ως επί το πλείστον ατόφιο: Το ταβάνι του φιλοξενεί μια τεχνοτροπία την οποία δούλεψε επί μήνες αγιογράφος – τα βράδια που το μαγαζί έκλεινε περί τα μέσα του προηγούμενου αιώνα – το μωσαϊκό του συνεχίζει να ομορφαίνει τα βήματα των επισκεπτών, η ταυτότητά του συνεχίζει να παραμένει «καφενείο», αυτή τη φορά με specialty καφέδες, brunch αλλά και ένα σύνολο πιάτων που αποτελεί την πεμπτουσία της παράδοσής μας, με twist. Οι κλασικές ξύλινες καρέκλες και τα σιδερένια τραπεζάκια, φέρνουν στο νου παλιά Αθήνα-γειτονιά, ενώ η καταπράσινη αυλή του, δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες για χαλάρωση και αποσυμπίεση από την καθημερινότητα.
Τα πρωινά νοστιμεύουν με αυγά σε διάφορες εκδοχές – όπως η ομελέτα με απάκι, μανιτάρια και γραβιέρα ή τα αυγά μάτια με φασόλια και χειροποίητο λουκάνικο, αλμυρές και γλυκιές τιγανίτες, φρέσκους χυμούς, ροφήματα αλλά και βουτήματα, για να δώσουν τη σκυτάλη λίγο αργότερα σε πειραγμένους μεζέδες, συνδυάζοντας με μαεστρία όλα εκείνα τα προτερήματα που περιμένεις από ένα all day μαγαζί στον υπερθετικό βαθμό.
Για παράδειγμα τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια σχάρας, θυμίζουν «γιαγιά με τσαχπινιά», συνοδεύονται από πιτούλες και ενθαρρύνουν «βούτα» στην υπέροχη σάλτσα δυόσμου, εξίσου πεντανόστιμος ο μαρινάτος γαύρος που σερβίρεται με μαρμελάδα τομάτας και ταραμοσαλάτα, όπως και το ξυδάτο λουκάνικο Κρήτης, με πικάντικη πολίτικη σάλτσα. Μια γιορτή στην ελληνικότητα, τον τοπικό παραγωγό, τα προϊόντα προέλευσης και το αλάθητο γευστικό κριτήριο του Έλληνα μάγειρα.
Οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ, αφού όλα τα παραπάνω μπορείς να τα συνδυάσεις με αναζωογονητικά signature cocktails όπως το χιουμοριστικά ονοματισμένο Musee Du Louvre με μαστίχα, τζιν, μανταρίνι Χίου, φρέσκο χυμό λεμονιού και γλυκό σταφύλι – ανεπανάληπτο – όπως και με ελληνικά αποστάγματα, κρασιά ελληνικού αμπελώνα και μπύρες από μικροζυθοποίες.